Унгария предлага на ЕС план за задържане на всички кандидати за убежище

Властите в Будапеща казват, че действията и идеите им от есента на 2015г., като през страната мина вълна от стотици хиляди мигранти, са били критикувани като крайни, а сега ги виждат в дневния ред на ЕС.

© Reuters

Властите в Будапеща казват, че действията и идеите им от есента на 2015г., като през страната мина вълна от стотици хиляди мигранти, са били критикувани като крайни, а сега ги виждат в дневния ред на ЕС.Унгария ще предложи на ниво ЕС европейските граници да бъдат защитени чрез автоматично задържане на всеки кандидат за бежански статут. Задържането ще трае до приключване на обработката на молбата на даденото лице. Това заяви днес говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, цитиран от британския вестник "Гардиън" и БТА.


На брифинг в Лондон той посочи, че всеки, който иска убежище чрез Унгария, ще бъде държан в център за настаняване през целия период на процедурите, но все пак тези хора ще могат да се приберат свободно в родните си страни във всеки момент, ако пожелаят.


"Нито един мигрант - нито дори и тези, които вече са си подали молбата за убежище - няма да може да се движи свободно, докато не се получи правно решение дали заслужава политическо убежище, бежански статут или каквото и да било друго", каза Ковач.
Той предрече, че обработката на молбите ще трае доста месеци и всеки случай ще трябва да бъде проучван поотделно, а не заедно с други. Не е ясно документите на колко кандидати ще бъдат обработвани в лагерите убежища, нито дали ЕС ще одобри плана.


Ковач каза, че очаква нов сблъсък с Брюксел във връзка с новия план, но настоя, че със сегашните правила се злоупотребява систематично, тъй като в момента кандидатите за убежище могат да се движат свободно, докато трае обжалването при отказ да им се удовлетвори молбата. По думите му много хора, които в момента обжалват, са отишли в други страни като Германия и Великобритания. "Ако запазим сегашния режим, няма да сме в състояние да контролираме това, което става по границите и в Европа."


Ковач каза, че макар кандидатите да няма да могат да се движат свободно из Унгария, лагерите не бива да се наричат "центрове за задържане".


"Все още не сме измислили подходящо название - това е едно от предизвикателствата, да формулираме такова. Тук не става дума за задържане, а да не им се дават същите възможности като на европейските граждани. Нека не се заблуждаваме. Има систематична злоупотреба в Европа. Става дума за незаконна имиграция. Всеки, който идва като мигрант в Европа, по същество идва тук незаконно."


По думите на Ковач в края на миналата седмица унгарските власти са арестували 100 кандидати за убежище, пребиваващи незаконно на територията на страната им.


Ковач обеща, че убежищата ще предоставят храна и образование за децата, включително за непридружените. "Убежищата ще покриват всички необходими европейски стандарти."


По думите му Унгария "ще използва всички средства, за да проверява самоличността, и ще проучва много щателно всеки случай. В съответствие с международното право според нас фактът, че някой идва от Сирия и там има гражданска война, не дава право на цели групи хора да идват в ЕС, особено при положение че са минали през много на брой сигурни страни по пътя си".


Ковач посочи, че навремето Орбан е предложил горещи точки и лагери да бъдат създадени в Северна Африка, но тогава е бил заклеймен като провокатор, а сега предложенията му са в дневния ред на ЕС. "Онова, което заклеймяваха като утопично и ненормално, вече доминира дневния ред", отбеляза той.


"Смятаме, че смяната на гледната точка в САЩ, допринесе за това и другите да започнат да уважават унгарската позиция", допълни Ковач.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Поклон пред великият унгарски народ, който въстана срещу съветският ботуш и брюкселската либерастия!

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 2. 2 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Умни хора са маджарите.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Правилно.
  Западът бързо забрави как българите стояха по половин година и повече в лагери преди да получат статут след като падна социализма.
  И лагерите бяха от затворен тип.
  Е преживяхме го.
  Защо сега принципът на получаване или на неполучаване на статут да е различен.
  Тези мигранти по-ценни ли са за Европа, може би са по-образовани или имат същите културни ценности и вяра като повечето европейци?
  А Меркел...

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Браво на Орбан и унгарците.

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Браво на унгарците - не случайно имат и Нобелови лауреати! Да видим сега как мигрантите ще си унищожават паспортите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Нещо не виждам в съседните държави на Унгария да има войни и кланета. Следователно няма и бежанци в Унгария. И в редица другимстрани.
  Оная безполезна тоталитарна организация ООН да почне да си изпълнява собствените закони, хм?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Аз пък в България не ща ни временни, ни постоянни лагери за никакви пришълци!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Случва се, при това доста често, да ти се каже нещо от неприятни инак хора, което обаче е истина. Конкретизирам: не съм му фен на Орбан, напротив. Всичко, което намирисва на авторитаризъм, "силна ръка" и пр. го недолюбвам, меко казано. Това включва и Путин, Ердоган и ... да, Тръмп. В случая обаче, наистина има проблем. Докато европейската администрация гравитира около идиотското решение на Меркел за масово пириемане на "бежанци", нещата ще отиват от зле на по-зле. ЕС има собствени проблеми и не може да бъде хоспис за всемъзжни понякога реални или много често измислени истории с така наречените "бежанци". Нещо повече: това руши единството на съюза и дава козове за попълзновения към властта на всевъзможни кретени, играещи точно на тази струна. ЕС не трябва да бъде разграден двор. Ако не го вдене това Меркел, оня охлюв Оланд, пък и някои нашенски слагачи, ЕС отива в канавката.

 9. 9 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Браво на Орбан и унгарския народ, че се противопоставиха на брюкселската мека тирания. Унгарците, поляците, чехите, словаците и хърватите показаха, че няма да допуснат либералността да покварява обществата им.
  Ех, защо и ние нямахме такъв държавник ...

 10. 10 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 749 Неутрално

  "Унгария ще предложи на ниво ЕС европейските граници да бъдат защитени чрез автоматично задържане на всеки кандидат за бежански статут. Задържането ще трае до приключване на обработката на молбата на даденото лице."
  Ми, то и сега е така по действащите законодателства на всички държави - членки, които са и страни по Конвенцията на ООН за бежанците. Само че, не се прави. "Началниците" - Меркел, Оланд и Юнкер знаят защо. Затова и не се променя т. нар. Дъблински регламент, писан при съвсем други условия. Външните граници на ЕС, трябва да се охраняват така, както Израел и САЩ охраняват своите. Което не може да се случи, само с усилията на отделните държави - членки като Италия, Гърция, Испания, България. Отскоро и Хърватия.
  Но, така или иначе, браво на унгарците и Орбан.

 11. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  идиократите да се замислят, че това означава всички бежанци да остават в България, Гърция и Италия....
  едва ли има много бежанци дето да доплуват по Дунав до Унгария.

  Birds of a feather flock together.
 12. 12 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#9:"Goblin"]Унгарците, поляците, чехите, словаците и хърватите показаха, че няма да допуснат либералността да покварява обществата им. [/quote]
  Мисля, не либералността покварява обществата им, а липсата на здравомислие.

 13. 13 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#11:"Xumpomo name"]идиократите да се замислят, че това означава всички бежанци да остават в България, Гърция и Италия.... [/quote]
  +++
  Ами има и такъв момент. Докато стигнат до Унгария трябва да преминат през нас. И .. на коя граница си представя центровете? На външната европейска? По- далечко от Унгария?

 14. 14 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  И лагерите в Либия, моля.
  Тъкмо да вкараме някое и друго евро в местната икономика.
  А и местната ИДИЛ да се озори малко.

 15. 15 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Меркелица ще пощурее от този план.

  На нея й трябва постоянен транспорт на мигранти.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Гневно

  Нелегално преминаващите, нелегално пребиваващите, нарушаващите маса закони, трябва да бъдат третирани като нарушители, а не като жертви, за чието състояние ние трябва да се чувстваме виновни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Не са лесни за изпълнение някои от нещата които предлагат унгарците , но и не са лишени от логика също.

  "Нека не се заблуждаваме. Има систематична злоупотреба в Европа. Става дума за незаконна имиграция." - за това обаче е напълно прав.

  Да видим какъв ще е отговорът от Брюксел.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 18 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Аз доколкото знам, наш Бойко си е сложил подписа в Стокхоумското споразумение от 2010г, направо за ЗАСЕЛВАНЕ с мигранти в България. Ккаво означава това не знам. Всеки може да отвори сайта на Агенция за бежанците и да го види. Не е тайно.
  Наскоро пък помня, как с Орбан на границата тупаше по оградата и казваше, че щял да ходи до Брюксел, да им Изиска едни 160 милиона, за справяне с "бежанците" . И ние викахме, Бравооо, ще ги спира. А то се оказа, че били за ЗАСЕЛВАНЕТО тези пари. Та дотам от мен с неутралното ми мнение към Бойко.

 19. 19 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Добро предложение. Подкрепям.

  Редно е Румен Радев да подкрепи това предложение.

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#11:"Xumpomo name"]идиократите да се замислят, че това означава всички бежанци да остават в България, Гърция и Италия.... [/quote]
  Ако този план се осъществява твърдо те просто ще престанат да идват. Защото защо да идват като знаят че ги чака затвор /на практика тези затворени лагери са именно затвор/.

  А с тези които дойдат няма проблем, важното е да не се пъхат между нормалните хора. Пък като започнат и масово да им отказват убежище и принудително депортират проблема ще се реши сам. Няма да идват като знаят че ни ги чакат щедрите социални помощи. Към тях "бягат" те, не от войните.

  А относно затворените лагери мисля че ЕС трябва да наеме острови от Гърция, по-лесно и ефективно е. Също и зони за сигурност в тези проблемните държави. При всички случаи трябва да бъдат държани далеч от Европа и тя категорично да затегне режима на приемане. Най-добре мораториум на правото на убежище за няколко години докато се уталожи вълната.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Не е ли и сега така. Това, че не се спазва, е друга работа.

 22. 22 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Харабийката, направи ми впечатление че в Будапеща няма никакъв жмел, как да не се кефиш!
  А задържане на жмела по границите до приключване на молбата, кой от къде е, за какво е дошъл, какъв му е зора.. Приветствам!

 23. 23 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Че това е нужно беше ясно на всеки нормално мислещ човек още преди 2-3 години. Не е нормално една маса от милион и половина пришълци да влязат НЕЛЕГАЛНО и да ходят свободно където си искат, защото били бежанци. Пълен провал на европейските лидери.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  Ковач каза, че очаква нов сблъсък с Брюксел във връзка с новия план, но настоя, че със сегашните правила се злоупотребява систематично,
  =======
  Какъв сблъсък сънува този !
  Меркел дойде в Турция и се договори за месец по 500 човека да взема ....
  Що не му обясни някой , да не се поти напразно. ...

  Bukalemun
 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Идиотия до шия, веднага трябва да им дадат временно разрешително за работа в старината в която са и курсове за квалификация и езика. Така не само ще се интегрират по-лесно и директно, тези които настина имат нужда от закрила. Движение след 5 години, когато станат перманентни резиденти. Саудитска Арабия така е приела над 2 милиона за последните 5 години и икономиката им има огромен позитив от това.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "Не е ясно документите на колко кандидати ще бъдат обработвани в лагерите убежища, нито дали ЕС ще одобри плана."

  Ако се вземат данните за миналата година ще стане ясно, че става въпрос за стотици хиляди хора. А, че ЕС няма да одобри това предложение на Унгария е сигурно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  [quote#6:"БМЗ"]Нещо не виждам в съседните държави на Унгария да има войни и кланета. Следователно няма и бежанци в Унгария. И в редица други страни. [/quote]

  Няма и никога не е имало подобно условие или правило за получаване на бежански статут в ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Отлично предложение, но в лагерите не трябва да мързелуват, а с физическа работа да компенсират разходите по прехраната и каквото друго се харчи покрай тях.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#19] от "due07477623":

  Не съм много сигурен, че това е добро решение. Защото, ако се приложи на практика стриктно това означава, че всички стотици хиляди бежанци ще бъдат концентрирани на практика в 4 държави: Гърция, България, Италия и Испания. Просто защото това са първите страни членки на ЕС в които бежанците минават на път за Западна Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Разумни идеи,които защитават местното население и помагат на изключително минимален процент бежанци,които бягат за живота си.
  Да задължим нашите политици не само да ги подпишат,но и да ги спазват.Достатъчно ясно българите показахме,че няма да заселим никакви мигранти.

 31. 31 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Преди 5-6 века ОСМАНЦИТЕ са спрели до ВИЕНА!
  Унгарците ЗНАЯТ и ПОМНЯТ това!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 32. 32 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Ние знаем много добре какво значи бежанци. Преживявали сме го многократно и у нас и на Балканите. Това ВИНАГИ са прокудени от родните им места, сънародници и единоверци, цели фамилии, семейства, деца, жени, оцелели мъже и старци, натоварили каквато покъщина могли и бягащи от изтребление и геноцид.

  Като гледам тия на снимката, приличат на "кафяви, вежливи човечета" тръгнали да окупират и опоскат чужди земи, имоти, жени и собственост. Бежанци друг път. Напаст.

  Navigare Necesse Est
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Гневно

  До коментар [#11] от "Xumpomo name":

  Точно така ! Гърция,Италия,България,Кипър,Малта и Испания.......резервати !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#29:"Иво"]Не съм много сигурен, че това е добро решение. Защото, ако се приложи на практика стриктно това означава, че всички стотици хиляди бежанци ще бъдат концентрирани на практика в 4 държави: Гърция, България, Италия и Испания. Просто защото това са първите страни членки на ЕС в които бежанците минават на път за Западна Европа.[/quote]

  В този смисъл си прав, но дори и това е по-добре отколкото да щъкат на тумби из градовете. Поне като постоят в лагер може да проумеят че това не е панцея на проблемите им и да си ходят обратно. Все пак истинските бежанци са много малко - останалите които са тук не подлежат на интегриране защото не зачитат нашите закони и култура. Повечето от тях имат пари, някои действително са платени и изпратени в Европа от терористични организации. Аз не виждам по-добро решение от лагерите, ако има такова нека да го обсъдим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK