Подготовката на председателството на ЕС се бави и ще се оскъпи заради хаос

Подготовката на председателството на ЕС се бави и ще се оскъпи заради хаос

© ReutersПодготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. се бави, липсват обучени кадри, налице е слаба координация между отговорните институции, не са започнати важни обществени поръчки и ремонти. Наред с това предвидените за 2017 г. 50 млн. лв. (от планираните общо 150 млн. лв. за периода 2017-2019 г.), изглежда, ще се окажат недостатъчни и ще е необходимо отпускането на още средства от централния бюджет. Това показва отчетът за изпълнение на плана за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС към февруари 2017 г., публикуван на официалния сайт на председателството.


Сигналите за хаоса с подготовката на българското председателство бяха налице още през миналата година. Първо през август тогавашният премиер Бойко Борисов пое функцията на национален координатор от вицепремиера Меглена Кунева, като мотивира това с факта, че тя била "много сама във вземането на решения", а "грубата работа" трябвало да започне. След това, през ноември 2016 г., правителството прие нов план за подготовка на председателството, а като бе посочено изместването му с половин година по-рано.


Забавяне на работата
От отчета сега се вижда, че се бавят голяма част от мерките по плана, които е трябвало да бъдат изпълнени още в края на миналата година. В някои от случаите причините за забавянето са куриозни, например служители не посещават редовно обучителните курсове за подготовката на председателството, установени са и отсъствия на редица служители от обученията по терминологичен и комуникативен английски. Наред с това в отчета е посочено, че липсват или има текучество на подготвени кадри, натовареността на служителите е висока и липсва мотивация.


Към момента не е изготвена Комуникационната стратегия, не е планирано настаняването на делегациите в България, не са планирани кетъринг услугите, не са уточнени нуждите от превод по време на събитията, липсва план на трансфера на делегациите за събитията в България – мерки, които е трябвало да бъдат приключени до 2017 г.


Недостиг на средства


"Необходимо е в спешен порядък да се изготви проект на постановление за прогнозно разпределение на средствата и за одобряване на допълнителни разходи за 2017 г.", е записано в отчета. От документа се вижда, че в бюджетите на редица ведомства не са предвидени средства във връзка с някои от дейностите по подготовката на председателството.


В бюджета на Министерството на външните работи (МВнР) за 2017 г. не са предвидени средства за изпълнение на бъдещата Комуникационна стратегия. В бюджета на Министерството на културата до момента няма предвидени средства за предстоящото реализиране на културната програма. Столичната община (СО) пък е поискала отпускане на целеви средства от републиканския бюджет за пътната рехабилитация на бул. "България". В СО няма и предвидени финансови средства за създаването на общ координационен щаб по сигурността с достъп до системата за контрол на трафика. Министерският съвет не е предвидил финансови средства за интегриране на съществуващите системи за видеонаблюдение и контрол на трафика, се казва още в отчета.


Буксуват ремонти в НДК и Бояна


Отчетът показва слабости и при планирането на ремонтите на НДК и Дом 2 в Бояна, където ще бъдат провеждани събитията от председателството. И тук средствата ще се окажат недостатъчни.


В НДК вече започнаха ремонтите, свързани с предстоящото председателство, но все още не е одобрен работният проект по преустройството на основната сграда – Конгресен център София. За нея все още не е издадено разрешение за строеж и не са готови изискванията, свързани с техническото обезпечаване, кабелната инфраструктура, евакуационната система, преводното обезпечаване и др. Необходими са допълнителни средства за изграждане на безжична мрежова система. Не достигат и средствата за проектите, свързани с изграждането на системите за видеонаблюдение, охрана и сигурност на "НДК - Конгресен център София".


За Дом 2 в Бояна, където трябва да бъде направен основен ремонт, също не достигат средства. Затова се е наложило да се направи корекция на видовете строително-монтажни работи и обема на изпълнение.


Лоша комуникация между ведомствата


От отчета се вижда, че липсва комуникация между различните ведомства. Така например министерствата на културата и на външните работи, Столичната община и НДК са подали поотделно отчетната информация във връзка с културната програма на председателството и така не се разбира дали всички отчетени и заложени бъдещи дейности са направени съвместно с координатора по раздела. От екипа на вицепремиера Деница Златева изрично посочват, че културната програма и Комуникационната стратегия за председателството са тясно свързани и е необходимо да се разработват в синхрон. Отчетено е и че липсва междуведомствен координационен механизъм за комуникация на българското председателство.


Министерството на информационните технологии, летище София и "Гранична полиция" така и не са излъчили ръководни служители, които да се включат в работна група "Сигурност на председателството". Така реално се затрудняват мерките, свързани с организацията по посрещането и обезпечаването на гостите.


Националната служба за охрана (НСО) пък е обявила, че няма да е в състояние да осигури необходимите шофьори за специализираните автомобили, с които ще се превозват делегатите, правителствените ръководители или министрите от страните от ЕС. "24 часа" цитира вицепремиера Деница Златева, според която се обмисля шофьори от армията да бъдат прехвърлени в НСО и обучени да управляват леки коли.


Наред с това към момента липсва политическо решение за съответния клас автомобили, които ще бъдат необходими и дали те да се купят или наемат. В постановлението от 2016 г., с което правителството прие прогнозното разпределение на разходите за подготовката на председателството, не са заложени средства за транспортното осигуряване на събитията. Съответно се бавят и обществените поръчки за автомобилите.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Любопитно

  Пак ще се изложим пред чужденците!

  [email protected]
 2. 2 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 992 Весело

  Цитат:
  "Първо през август тогавашният премиер Бойко Борисов пое функцията на национален координатор от вицепремиера Меглена Кунева, като мотивира това с факта, че тя била "много сама във вземането на решения", а "грубата работа" трябвало да започне."
  =============
  Това обяснява всичко откъде идва ХАОСА

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5051 Неутрално

  "Подготовката на председателството на ЕС се бави и ще се оскъпи заради хаос"
  Не е поради хаос, така е ПЛАНИРАНО. Едни пари ще се увеличат и ще идат в точните ...фирми/джобове/

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Мъкааа, мъка. Не знаеш на кой да дадеш поръчка !!! Щото след изборите, ... .

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Весело

  ама как ще ни разкрият, не е истина просто...

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3292 Любопитно

  Чисто и просто сега парите вече са в разпореждане на "наш"човек и оскъпяването може да започне!Все пак доста хорица чакат за държавни парици.И тъй нареченият хаос способства за това.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Май ще направим добра услуга и на себе си и на ЕС ако се откажем от председателството. А ако не се откажем все пак идеята да се прекрати ротационното председателстване ще добие много широка популярност.

 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Оги Герджиков е цар по надуването и пукането на балони!
  Първо бяха областните управители, после машините за гласуване, парите за образование, сега европредседателството...
  Хаосът е в главата на Оги още от царсимеоново време!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Това не е служебно правителство и трябва да бъде премахнато, като очевиден манипулатор на изборите в полза на освирепялата от глад бсп/ндсв номенклатура.

  Както се вижда и с джиросването на Реформаторския блок на интриганта крадец Даниел Вълчев и с неземния и неучастващ УЖ Пеевски Сарай, кръгът на мечтаното мнозинство се затваря.

  Както всеки ченгесарски проект и този ще се провали. А Соломон и Гергана Паси ще са символ на национални предатели.

  Navigare Necesse Est
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  Прочуването май ще бъде голямо...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Най-добре е да ни го отнемат това пусто председателство! Не сме дорасли за това.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  На Кака дерта й е СЕТА!
  Тя рАботи за влизането ни в евразийския сАюз на тавагиш Путен.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Тепърва ще учат чиновниците на английски? Ужас! Няма ли млади и образовани хора в европейските институции?
  А НДК за кой път го ремонтират.Черна дупка!Колко пари потънаха там.? Т.Е във фирмите около фъндъка.

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 992 Любопитно

  [quote#13:"hodounski"]Тепърва ще учат чиновниците на английски? Ужас! Няма ли млади и образовани хора в европейските институции?[/quote]
  Тези с английския от години масово се ЕВАКУИРАТ в чужбина от "управлението" на бедствието Боко Т

 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Всичко ще се свърши в последния момент и пак ще отбележим "Бърза работа - срам за майстора". Царе сме да не доизкусуряваме, завършваме, финализираме и т.н. - да завършим нещата качествено и в срок.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Обаче колко работа за ремонти на ремонтите ще се отвори, след като отмине председателството...

  Тоест, дано поне да са след председателството, а не по време на.

 17. 17 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Добреее. Решаваме, че Бойко не я е свършил.
  Сега започваме да гледаме Корни какво ще свърши. Има една година почти. За мен поне няма съмнение Оги за кой работи. Не за Румен. Един месец почти за запознаване с нещата трябва да е достатъчен. Пари явно има осигурени от бюджета. Щом не са започнали, значи за сега поне пари има. Има и време да се осигурят още преди да свършат тези.

 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Пардон, вие тиктакате ли правилно? Тиктакате ли изобщо? БГ слага една еврокомисарка. Кристалина. На мястото на тъпата, корумпирана и абсурдна Румяна Желева. Хайде де! Суперкомисарката влиза в задълженията си. Решава, че иска да става шеф на ООН. И че е й е писнало да е комисарка. Тя има повече потенциал. Селянката с бодряшките изцепки! Кандидатира се. Катастрофа. Иска да го оправи ли? Хич йок! Арогантно заява, че Световната банка й дава повече пари и се омита като котка-златна помиярка! Не ви ли е срам да преглътнете тази храчка, плюта ви на физиономията ви от Кристалинка? Тази жена бие рекорда от най-вредните за БГ политици, а вие си дрънкате! Браво на вас!

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 877 Неутрално
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  Ние сме импровизатори. Ще сколасаме!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Що се излагат не мога да разбера?Боцко цялата му работа е такава...Няма това, няма онова, бюджета все не стига и се отроява. Пълен цирк са. И други да дойдат, пак за смях ще станем. Да се отказват доброволно, че резилът им е в кърпа вързан.

 22. 22 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Гневно

  Напълнихте държавната администрация с калинки и любовници по шуробаджанашка линия, тъпанари прости, сега - хаос имало. Щях да се шокирам ако се беше оказало, че всъщност хаос няма. Идиоти!

 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Така....
  Кой остави чувала с идиоти развързан?

 24. 24 Профил на felis_catus
  felis_catus
  Рейтинг: 442 Весело

  Положението е: Видими резултати! Гарантирано от ГЕРБ!

 25. 25 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Липсват обучени кадри........
  Що бре, имаме си плеймейтки, чалга-певачки, многу яки ПР-и, журналя и прочее. Ах, да забравих, че тяхната основна дейност се свежда до лизне. Лизане на каквото падне и коленичене. За акъл няма кого да потърсиш

  ура и да живей!!!
 26. 26 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 503 Любопитно

  ГЕРБ се измъкна от подготовката за българското председателство. Служебния кабинет също ще се измъкне. После следват изборите, я някой се хване на хорото я не.

  В БГ свикнаме да ни управляват бездарно, само че ЕС няма да приеме подобни изпълнители Калинки и Кристалинки.

 27. 27 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Значи всичко е нормално! Има да ударят една боя за 30 милиона на социалистическите паметници в Бояна и сме готови.

 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ясно е, че предишното правителство не беше в състояние да организира мероприятието.

  От друга страна, не трябва да се вживяваме от един символичен акт.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK