ЕС ще проверява по-обстойно документите на всички, преминаващи външната му граница

Оградата по външната за ЕС граница между България и Турция

© Правителствена Информационна Служба

Оградата по външната за ЕС граница между България и ТурцияВсички граждани на Европейския съюз и на трети страни, които преминават външните граници на съюза, трябва да бъдат проверявани в базите данни на ЕС като Шенгенската информационна система или базите данни за изгубени или откраднати документи и др. Това реши Европейският парламент днес. Резолюцията, по която Съвета на министрите постигна съгласие в края на 2016 г., бе приета с 469 гласа "за" срещу 120 "против" и 42 "въздържали се".


Задължението ще се прилага за всички външни граници – въздушни, морски и сухопътни, както на влизане, така и на излизане. Регламентът ще влезе в сила на 12-ия ден след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Той няма да се прилага по отношение на Дания, Обединеното кралство и Ирландия.


Промяната в правилата е в отговор на терористичните атентати в Европа като тези в Брюксел, Париж и Берлин, както и заради феномена "чуждестранни бойци" - европейски граждани, които се присъединяват към терористични групи в конфликтни зони, например "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. "Обезопасяването на външните ни граници означава изграждането на силен щит срещу тероризма в Европа и опазването на правото на живот, от което произтичат всички останали права. Всеки живот, който успеем да спасим чрез разкриването на потенциален чуждестранен боец, си струва усилието", заяви докладчикът Моника Маковей от групата на консерваторите в Европейския парламент, цитирана от пресслужбата му.
В приетата днес резолюция е записано, че в случаите, когато систематичните проверки могат да доведат до големи закъснения в обслужването по границите, държавите членки могат да извършват и само целеви проверки в базите данни. Това може да стане, при условие че оценка на риска покаже, че това няма да доведе до потенциални опасности, свързани с вътрешната сигурност или обществения ред. Хора, които не преминават през целевата проверка, ще трябва поне да минат през редовна проверка, за да се установи самоличността им и валидността на представения документ за задгранично пътуване, се казва още в съобщението.


С друго решение от днес ЕП одобри нови правила за справяне с нарастващата заплаха от пътуване на "чуждестранни бойци" до зони на конфликт с цел тероризъм и с "вълците единаци", които планират самостоятелни атаки. Директивата за борба с тероризма е одобрена с гласовете на 498 гласа евродепутати, 114 гласуваха "против", а 29 – "въздържал се".


С нея се криминализират дейностите: пътуване в чужбина с цел присъединяване към терористична група и/или последващо връщане в ЕС с цел извършване на терористично нападение; набиране на терористи; обучение на терористи; помагачеството, подбудителството или подготовка на терористични нападения; публично подстрекаване към терористични актове или тяхната защита; финансиране на терористични групи или терористични актове.


Новата директива включва и разпоредби за оказване на помощ на жертвите на тероризма. Държавите членки следва да гарантират, че всички жертви на тероризъм имат достъп до служби за подкрепа, които да им окажат съдействие с информация за това в коя болница се намира техен роднина или връщане в родните им страни, в случай че терористичното престъпление е извършено, докато те са пребивавали в друга държава от общността. Това включва и оказване на медицинска и психологическа помощ, както и съвети по правни и финансови въпроси.


Държавите членки ще разполагат с 18 месеца, след като новите правила бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС, за да ги транспонират в националното си законодателство. Обединеното кралство и Ирландия няма да бъдат обвързани с директивата, но могат да уведомят Европейската комисия, ако имат желание да се включат. Директивата няма да се прилага спрямо Дания.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Всички граждани на Европейския съюз и на трети страни, които преминават външните граници на съюза, трябва да бъдат проверявани в базите данни на ЕС като Шенгенската информационна система или базите данни за изгубени или откраднати документи и др. Това реши Европейският парламент днес."Добро утро.

 2. 2 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Предложено декември 2015, прието декември 2016, краен срок 2018...бърза ЕС процедура.

 3. 3 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1597 Любопитно

  "Държавите членки ще разполагат с 18 месеца, след като новите правила бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС, за да ги транспонират в националното си законодателство."

  Тежка ЕС бюрокрация в най-чистия вид.
  18 месеца! Че то за тия 18 месеца що малоумници могат да идат, да се бият, да се върнат и да се гръмнат в някое метро, направо не е истина.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Поредното доказателство, колко е мудна и
  неефективна ЕС администрацията !!!

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хриси":

  Пропускаш и колко минават нелегално през границите и ги регистрират с едно фърчащо листче.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  То това не е на ниво ЕС, все пак всяка държава трябва да си нагоди компютърните системи.

  Едно решение е общ граничен контрол.

 7. 7 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 796 Неутрално  Поредните глупости на на поредните нищоправещи Евробюрократи насочени към това да приспят електората преди предстоящите избори в няколко Европейски страни.

  Уверен съм, че ще бъдем залети с подобни глупави и нищонезначещи декларации с приближаването на изборите само и само избирателите да гласуват за статуквото. 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Турция като член на НАТО трябва да загради ЕС с армията си и да не пуска пришелеца да минава през проливите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Как ще им проверявате документите, когато те нямат такива?
  С лодките от Африка, дето ги спасявате, какви документи им искахте? - те нямат

  ... а от Африка все повече ще идват - едва ги удържат в лагери в Либия...

  Паси ви го каза - колко милиони ще дойдат, дето чакат вече - и още прииждат..


 10. 10 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Заглавието ви не отоваря на истината!

  "В приетата днес резолюция е записано, че в случаите, когато систематичните проверки могат да доведат до големи закъснения в обслужването по границите, държавите членки могат да извършват и само целеви проверки в базите данни"

  което значи, че ЕС НЯМА
  да проверява по-обстойно документите на всички, преминаващи външната му граница

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9011 Неутрално

  Ако имат документи и ако преминават там, където трябва.

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6804 Неутрално

  Тероризмът налага нови правила

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  [quote#6:"realguru"]все пак всяка държава трябва да си нагоди компютърните системи.[/quote]
  Тава става за няколко минути при това, ако се приеме че въпросните системи нямат нужният софтуер. Толкова максимум трае инсталацията му. Не е проблема в компютрите. Проблема може да се изяви в задклавиатурните устройства, но най-вече такъв има в адската ЕССР бюрокрация. Навремето КПСС решаваше нещата десетки пъти по-бързо, а дори не използуваше компютри.

  мурзилка
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#13] от "Маршалов":

  Затуй ги няма вече и сега пият боряшник.

  Чувам нещо щели да затягат граничния контрол между Беларус и Русия.

 15. 15 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 302 Любопитно

  ''С нея се криминализират дейностите: пътуване в чужбина с цел присъединяване към терористична група и/или последващо връщане в ЕС с цел извършване на терористично нападение; набиране на терористи; обучение на терористи; помагачеството, подбудителството или подготовка на терористични нападения; публично подстрекаване към терористични актове или тяхната защита; финансиране на терористични групи или терористични актове.''Това до момента е било напълно законно така ли?

 16. 16 Профил на US Россия
  US Россия
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да видим. Оня ден даваха мнения, че нелегалните унас са около 100 хиляди. А са били 70 до септември миналата година. Всъщност се караха в ефир няколко политилози.

  ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  [quote#14:"realguru"]Затуй ги няма вече и сега пият боряшник.
  [/quote]
  Определено не е заради това точно, но може да се валидира за ЕССР, гарантирано от ОК.

  мурзилка
 18. 18 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Поне е факт, че режима бавно, но сигурно се затяга. Друг факт е, че източноевропейските страни дават тон в политиката към мигратската напаст.

  По същият начин, твърдата позиция на нашите страни, поддържа твърдата позиция на Европа към Русия.

  Navigare Necesse Est
 19. 19 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#16] от "US Россия":

  При теб нищо не е ясно. Когато казваш у нас, имаш предвид Русия предполагам. Защото мнението за у НАС е пълна глупост.

  Navigare Necesse Est
 20. 20 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#13] от "Маршалов":

  Явно си живееш с времето на кпсс. Айде разкарай се. Тук не се занимаваме с политическа археология. Аман от старчета.

  Navigare Necesse Est
 21. 21 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Турция го прави това от години ,жандармерията е заградила от години западната гориста част на Истанбул и проверява дори колите на полицаите ,виждал съм го лично , не пускат пиле да прехвърчи към България , но може и още по добър контрол ,тук някой другари правят политика от това ,да обвиняват турците ,че пускали бежанците ,но истината е ,че не така и дано да пазят както трябва ,защото иначе никакъв шенген и проверки не могат да спрат вълната ,ако се отприщи

 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#20] от "Schopenberg":

  Поне не съм ветропоказател...

  мурзилка
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4731 Любопитно

  Значи да очакваме засилени проверки по български летища при полети извън ЕС...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  За да им проверят документите, първо трябва да хи хванат на тази "външна" граница. Т.е. от тази директива файда никаква.

  ПП. И както някой по-горе каза - половината така или иначе са без документи.

  "Да, България"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK