Европарламентът поиска ЕС да има финансов министър

Европарламентът поиска ЕС да има финансов министър

© Associated PressЕвропейският съюз има нужда от реформи: създаване на поста "министър на финансите на ЕС", ограничаване на бюрокрацията и повече власт за Европарламента и националните парламенти. Това е основното послание на три необвързващи резолюции, одобрени от ЕП днес.


Първата резолюция, изготвена от Мерчедес Бресо (С&Д, Италия) и Елмар Брок (ЕНП, Германия) се фокусира върху извличането на максимални ползи от съществуващия Лисабонски договор. В нея се предлага:


- Съветът да се превърне в истинска законодателна камара, а активните в момента специализирани законодателни състави на Съвета да се включат като подготвителни органи, подобно на дейността на комисиите в Европейския парламент;

  - всяка държава членка следва да определи поне трима кандидати от двата пола за ролята на председател на ЕК,
   - Съветът да премине напълно към гласуване с квалифицирано мнозинство във всички възможни случаи съгласно Договорите, за да се предотврати блокирането на важни законодателни проекти и да се ускори законодателният процес;
    - създаване на постоянен Съвет на министрите на отбраната, с оглед на координирането на политиките за отбрана на държавите членки.
    Амбициозно реформиране на договорите


    Европарламентът поиска ЕС да има финансов министър

    © Vincent Kessler, Reuters


    Втората резолюция, с докладчик Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия), има за цел да представи решения, които не могат да бъдат постигнати чрез използване на инструментите, които понастоящем са предвидени в договорите, и поради това са осъществими само чрез по-задълбочена промяна на Лисабонския договор в областите на икономическо управление, външна политика, основни права и прозрачност. Например:


    - тя предлага да се създаде министър на финансите на ЕС, като на Комисията бъде предоставен капацитет за разработване и прилагане на общата икономическа политика на ЕС, подкрепен от бюджетен капацитет за еврозоната,

     - припомня нуждата от определяне на едно място за седалище на Европейския парламент,
      - предлага значително намаляване на размера на колегиума на Комисията, а броят на заместник-председателите да бъде намален на двама
       - вярва, че е необходимо да се позволи на гражданите на ЕС във всяка държава членка да гласуват директно за кандидатите за председател на ЕК на европейските политически партии чрез.


       Укрепване на еврозоната


       Третата резолюция, с докладчици Раймер Бьоге (ЕНП, Германия) и Перванш Берес (С&Д, Франция) предлага сближаване на икономиките на държавите членки на еврозоната, за да бъдат по-устойчиви на външни шокове. Те предлагат стратегия за сближаване, финансирана от специфичен бюджетен капацитет на еврозоната, който да се финансира от нейните държави членки и да бъде на разположение при ясни условия. Ключовите предложения са:


       - фискален капацитет, състоящ се от Европейският механизъм за стабилност и специфичен допълнителен бюджетен капацитет за еврозоната, финансиран от нейните държави членки, като част от бюджета на ЕС,


       - Европейски валутен фонд, който трябва постепенно да се създаде на базата на Европейския механизъм за стабилност и да притежава подходящ капацитет за кредитиране и заемане, и ясно дефиниран мандат за справяне с икономически сътресения,


       - кодекс за сближаване: петгодишен период, в които да се отговори на критериите за конвергенция на данъчното облагане, пазара на труда, инвестициите, производителността и социалното сближаване,


       - управление: по-голяма роля за Европейския парламент и националните парламенти, сливане на функциите на председателя на Еврогрупата и комисаря по икономическите и парични въпроси, както и създаване на министър на финансите в рамките на Европейската комисия.


       Всички тези предложения са част от пакет, който има за цел да изясни позицията на Европейския парламент относно бъдещето на ЕС по случай 60-ата годишнина от Договора от Рим.

       Коментари (42)
       1. Подредба: Сортирай
       1. 1 Профил на neut
        neut
        Рейтинг: 1236 Неутрално

        Европарламентът се събужда за работа - не стана ясно дали сегашните еврокомисари в бъдеще ще се наричат евроминистри

        In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
       2. 2 Профил на EU defender
        EU defender
        Рейтинг: 849 Неутрално

        Нещата лека полека си отиват към СЕЩ.

        The best way to predict the future is to invent it.
       3. 3 Профил на Иван Митев
        Иван Митев
        Рейтинг: 409 Неутрално

        Европейският съюз (ЕС) страда, защото е с неправилно управление на своята парична система.
        Същественото за спасение на ЕС от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на европейската парична система се прилага.
        Вариантите са два:
        1) При запазено неправилно управление на европейската парична система – злините се уголемяват.
        2) За устойчив обществен просперитет в ЕС е необходимо правилно управление на европейската парична система.

       4. 4 Профил на emilm13
        emilm13
        Рейтинг: 409 Неутрално

        Единственото спасение за България (от ченгеджийскам проруска власт на КГБ) е повече власт на ЕС! Ясно е, че и на следващите избори ще бъдат само стари муцуни (описани в горните скоби) - т.е. чакат ни поредните 4 г. коалиция с една цел - максимални кражби и съсипия на България (по руски сценарии). Дано ЕС се събуди!

       5. 5 Профил на az22
        az22
        Рейтинг: 294 Неутрално

        ЕС се движи в добра посока. Ако на България не и харесва, може да напусне.

        Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
       6. 6 Профил на Минувач
        Минувач
        Рейтинг: 663 Любопитно

        ЕК опровергава патката Кор:

        Европейската комисия отхвърли категорично съмненията, че търговското споразумение между ЕС и Канада, което беше ратифицирано вчера от Европейския парламент, ще наводни българския пазар с ГМО храни. В споразумението няма никакви разпоредби, свързани с ГМО. Тъй като те отсъстват, важи местното законодателство, заяви високопоставен източник от Комисията.

        Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в сряда, че СЕТА отваря широко вратите в България за "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система", заради което БСП ще блокира ратификацията й в Народното събрание, ако спечели изборите.

        "Нито СЕТА, нито което и да е друго търговско споразумение на ЕС не променя европейското законодателство по отношение на защитата на потребителите или европейските стандарти. Законодателството ни по отношение на ГМО е известно, ограниченията са строги и те ще останат в сила със СЕТА или което и да е друго споразумение", заяви Даниел Росарио, говорител на Европейската комисия за търговията и земеделието.

        След влизането в сила на търговското споразумение в ЕС няма да бъде допускан внос на ГМО продукти и семена, чиято употреба е забранена в Общността, а за разрешените ще се прилага същият режим като за отглежданите в ЕС генно-модифицирани храни и семена, заявиха от Европейската комисия.

        Държави като България, които забраняват използването и отглеждането на ГМО, ще могат да контролират вносния режим по отношение на Канада, както и преди СЕТА. Същото ще важи и за етикирането на храните - използваните в тях ГМО продукти ще трябва да бъдат указани на етикета.

        Европейската комисия отхвърли твърденията на БСП и по отношение на телешкото, гледано с хормони. По данните на Брюксел Канада не внася такова месо в Европа, тъй като цените му са с 20-30% от тези на европейското телешко и говеждо месо и няма желаещи да ги плащат. Канадското свинско пък е само 1% от консумацията на европейския пазар.

        Опасенията за приватизиране на публични услуги като водоснабдяване и здравеопазване, за които БСП твърди, че ще бъдат насилствено раздържавени чрез СЕТА, също бяха опровергани.
        Според търговското споразумение с Канада държави, които са решили да не приватизират такива услуги, ще могат да запазят ограничителния режим. В тези от тях, където те са либерализирани - властите поемат единствено ангажимент да не дискриминират канадските инвеститори спрямо други чуждестранни и местни компании.

        Нищо в споразумението не спира местните власти в европейските държави да променят мнението си и да се откажат от раздържавяването на публичните услуги, ако опитът им се окаже неудачен, увери официален източник от Комисията.

        "Ако този политик си държи на думата, то СЕТА ще бъде ратифицирано от България, тъй като в него няма разпоредби за ГМО и за приватизацията на публичните услуги, а канадското телешко присъства само виртуално на европейския пазар", заяви източник от Еврокомисията, който е бил ангажиран с преговорите по СЕТА.

        В същото време от Комисията увериха, че дори БСП да блокира ратификацията на СЕТА в Народното събрание, разпоредбите, свързани с отпадането на визовия режим, ще се прилагат, както е договорено - от 1 май за притежателите на канадски и американски визи и от 1 декември - за всички останали български граждани. Тези разпоредби са влезли в сила още през октомври при подписването на СЕТА от страните членки и Канада.

        Премиерът на Канада Джъстин Трюдо благодари днес на Европейския парламент за ратификацията на търговското споразумение СЕТА. В реч пред евродепутатите в Страсбург той заяви, че то е в интерес на гражданите, ще подобри начина им на живот и доходите им и ще им осигури работни места. Освен това политическата среда ще стане по-предвидима и по-прозрачна за фирмите.

        "Пътят не беше лесен, но беше важно да го направим, защото търговията трябва да работи за хората", каза премиерът. Той даде за пример канадските ботуши, които щели да поевтинеят с 13% в Европа заради отпадането на търговските мита, предвидено чрез СЕТА.

       7. 7 Профил на leslin
        leslin
        Рейтинг: 655 Неутрално

        А така,по-смело сега мин фин,после и главен прокурор.Ама Цацаров да е,да не убъркате нешо,ей.

       8. 8 Профил на emilm13
        emilm13
        Рейтинг: 409 Неутрално

        До коментар [#3] от "Иван Митев":

        Единственият проблем на ЕС е, че спря задълбочаването на интеграцията и разреши диверсификационни дребно-националистични решения на някои страни (спонсорирани от Путин). Пари ЕС печата почти с темпото на САЩ - има ги в излишък. Липсват идеи за развитие.

       9. 9 Профил на Роси
        Роси
        Рейтинг: 7807 Неутрално
       10. 10 Профил на Иван Митев
        Иван Митев
        Рейтинг: 409 Неутрално

        До коментар [#8] от "emilm13":

        Ваша воля е да не зачитате въведеното неправилно управление на европейската парична система.
        Другото не е съществено, защото при наличие на сегашната фатална грешка, европейците, колкото повече работят за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.

       11. 11 Профил на emilm13
        emilm13
        Рейтинг: 409 Неутрално

        До коментар [#6] от "Минувач":

        Стига с тази глупост ГМО! Някой може ли да обясни как генетична промяна в растение може да промени генетичен код на човек - това е все едно да ковете желязо с дървен чук! Проблемът е в културата на отглеждане на ГМО-растения и предозирането на химикалите.

       12. 12 Профил на agile
        agile
        Рейтинг: 237 Неутрално

        ".. ограничаване на бюрокрацията и повече власт за Европарламента и националните парламенти. Това е основното послание на три необвързващи резолюции, одобрени от ЕП днес."
        ".... всяка държава членка следва да определи поне трима кандидати от двата пола за ролята на председател на ЕК..."

        Хм, ти да видиш! Ще ограничаваме бюрокрацията като определяме 78 ( 28*3) кандидата за председател на ЕК. Типично по евробюрократски.
        Защо никой не говори за драстично намаляване на броя на еврокомисарите ( 28 в момента), както и на официалните езици в ЕС ( 25 в момента)?
        Нека за начало да намалят комисарите наполовина (половината страни -членки на ЕС да излъчват представители за един мандат, а другата половина - за следващия мандат и така да се редуват), както и броя на официалните езици в ЕС ( напр. от 25 на 4 - английски, немски, френски, испански, които са сред най-разпространените световни езици).....

       13. 13 Профил на agile
        agile
        Рейтинг: 237 Неутрално

        извинявам се, става въпрос за 84, не 78

       14. 14 Профил на emilm13
        emilm13
        Рейтинг: 409 Неутрално

        До коментар [#10] от "Иван Митев":

        Икономическата наука е крайно неточна, именно защото не разглежда правилно социалните конфликти! Да дирижираш обществата е възможно, но не за дълго, т.е. парите са средство, а не цел.

       15. 15 Профил на transvaal
        transvaal
        Рейтинг: 1275 Неутрално

        Крайно време беше. Изобщо, време е вече да има едно пълно европейско правителство, чиито решения да бъдат над националните правителства (в случай на конфликт на решения). Постепенно ЕС трябва да се реформира във федерална посока с по-ограничен национален суверенитет (особено за по-малките, понеже при големите (Франция) има въпроси, които са изключителни права на страната, а именно ядрени оръжия и отвъдморски територии). За България, такъв аранжимент е перфектен, понеже ще блокира националната олигархия, която се състои от ченгесарска, руска и комунистическа агентура. Спешно трябва да има и министър на правосъдието и Главен Прокурор на ЕС, както и разузнавателна служба към която да рапортуват националните служби. Полицията в отделните страни трябва да бъде предимно общинска.

       16. 16 Профил на дерибеев
        дерибеев
        Рейтинг: 3945 Неутрално

        [quote#11:"emilm13"] Проблемът е в културата на отглеждане на ГМО-растения и предозирането на химикалите.[/quote]
        именно , а ГМО е създаден за да издържа/поема ударни дози химия ...

        всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
       17. 17 Профил на Иван Митев
        Иван Митев
        Рейтинг: 409 Неутрално

        До коментар [#14] от "emilm13":

        Паричната система е факт.
        Същественото за спасение от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на паричната система се прилага.
        Вариантите са два:
        1) При запазване на неправилното управление на паричната система – щетите се уголемяват.
        2) За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно управление на паричната система.

        От хората зависи кой вариант избират.
        Сегашното неправилно управление на паричната система се запазва, защото обществеността не знае за неговото лошо влияние.

       18. 18 Профил на Калата
        Калата
        Рейтинг: 352 Неутрално

        [quote#2:"EU defender"]Нещата лека полека си отиват към СЕЩ.[/quote]
        Да ама за България планират "на две скорости". Тоест ние да станем деиндустриализирано гето на ЕС, а пък после лесно ще ни разкарат. И след това ще ни сочат с пръст, както при циганите и ще викат , "махайте се ! Имате много араби(заселени) и цигани, не ви щем!"
        Това лицемерие вече им го гледахме към нас.

       19. 19 Профил на Калата
        Калата
        Рейтинг: 352 Неутрално

        [quote#6:"Минувач"]. В споразумението няма никакви разпоредби, свързани с ГМО.[/quote]
        В споразумението пише, че щом едно нещо е позволено в Канада, значи трябва да може и в ЕС. Трябва ли специално да опишат ГМО ???
        Освен това, фирмата която дойде ще може да си ни съди, ако не спазваме не нашите си закони, канадските за нещата които им изнася. Щеш не щеш, ще папкаш, каквото са преценили канадците. А ГМОто е една от екстрите.
        +Частни съдилища и още всякакви безумия.

       20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
        'ΕΡΕΒΟΣ
        Рейтинг: 2644 Неутрално

        Това е абсурдно !

        Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
       21. 21 Профил на eti mehter
        eti mehter
        Рейтинг: 3604 Любопитно

        Значи досега е нямало такъв пост ....интересно !
        И как се справяха до момента , на комунистически начала ли ?

        Bukalemun
       22. 22 Профил на foxa5
        foxa5
        Рейтинг: 581 Неутрално
       23. 23 Профил на vagabond66
        vagabond66
        Рейтинг: 1855 Весело

        До коментар [#12] от "agile":

        Английския не трябва ли да отпадне, след като
        Англия напуска?!?

       24. 24 Профил на vassilun
        vassilun
        Рейтинг: 4670 Неутрално

        До коментар [#17] от "Иван Митев":

        Митев, колкото и пъти да поствате тези глупости, ще си останат глупости! Каква е правилна и неправилна парична политика? Бъдете конкретен!

       25. 25 Профил на гошо
        гошо
        Рейтинг: 1024 Весело

        До коментар [#20] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

        Те в тоя съюз ми приличат на РБ всеки е началник Сега решили да въвеждат принципа за единоначалието , ама а да те питам ,тоя началник ,ако не е грък гърците ще го приемат ,еле па ако е грък ,как ще го слушат французи германци ,че напоследък поляци се натискат и те да са началници

        гошо
       26. 26 Профил на agile
        agile
        Рейтинг: 237 Неутрално

        До коментар [#23] от "vagabond66":

        "Английския не трябва ли да отпадне, след като
        Англия напуска?!? "

        Абсолютно, то така или иначе много малко хора в Европа знаят английски. Виж, руския го знаят всички.....

       27. 27 Профил на agile
        agile
        Рейтинг: 237 Неутрално

        До коментар [#17] от "Иван Митев":

        "Паричната система е факт.
        Същественото за спасение от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на паричната система се прилага.

        А бе стига си досаждал, бе! От години дрънкаш едни и същи глупости по форумите....

       28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
        'ΕΡΕΒΟΣ
        Рейтинг: 2644 Неутрално

        До коментар [#25] от "гошо":

        Доста хора бъркат САЩ с ЕС !
        САЩ станаха една единна държава създадена от разнородни населения, а ЕС е съюз от етнически държави всяка със своите традиции и история.

        Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
       29. 29 Профил на socialen
        socialen
        Рейтинг: 409 Неутрално

        ЕС си има финансов министър и той се казва Шойбле.

        Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
       30. 30 Профил на socialen
        socialen
        Рейтинг: 409 Неутрално

        Политиците в ЕС са тези, които нямат шансове на национално ниво. Бивши премиери, остарели политици, лобиисти. Какъв е смисълът от това?

        Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
       31. 31 Профил на socialen
        socialen
        Рейтинг: 409 Неутрално

        Агонията на ЕС продължава.

        Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
       32. 32 Профил на vassilun
        vassilun
        Рейтинг: 4670 Весело

        До коментар [#31] от "socialen":

        Европейският съюз агонизира! А Еврозийският съюз просперира! 😂

       33. 33 Профил на socialen
        socialen
        Рейтинг: 409 Неутрално

        Имам чувството, че Меркел ще им спре Порива и Концерта по желание.

        Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
       34. 34 Профил на Иван Митев
        Иван Митев
        Рейтинг: 409 Неутрално

        До коментар [#24] от "vassilun":

        Най-същественото при разликата между двата прототипа парична система с незлатни пари е следната.

        1) Прототипът (на Джон Лоу) с неправилното управление на паричната система с незлатни пари:

        За първи пъв в света прототипът е създаден през 1716 г. и все още се прилага.

        Управлението на паричната система не е съобразено с качествата на ползваните незлатни пари.

        Същината на допусканата грешка е липсата на противодействие към вредност от главната слабост на незлатни пари „Нямане на пълна икономическа стойност“.

        Сега неправилното управление на паричната система с незлатни пари е водещия причинител за актуални кризи.


        2) Прототипът с правилното управление на паричната система с незлатни пари:

        Управлението на паричната система е съобразено с качествата на ползваните незлатни пари.

        Подобрението е наличие на противодействие към вредност от главната слабост на незлатни пари „Нямане на пълна икономическа стойност“.

        По-полезното правилно управление на паричната система с незлатни пари не е въведено.

        Пример: Ако се прилагаше правилното управление на паричната система с незлатни пари, съответната държава нямаше да има сегашни дългове.

       35. 35 Профил на Иван Митев
        Иван Митев
        Рейтинг: 409 Неутрално

        До коментар [#27] от "agile":

        За Вас, защо да се разкрива сегашното неправилно управление на паричната система и да се предлага въвеждане на правилно управление на паричната система е глупост?

       36. 36 Профил на vassilun
        vassilun
        Рейтинг: 4670 Неутрално

        До коментар [#34] от "Иван Митев":

        Митев, това го поствате от поне 7-8 години! Изпратете Вашите научни трудове на Световната Банка, МВФ, ФЕД и др. Ще получите Нобелова награда по правилна парична политика!

       37. 37 Профил на гошо
        гошо
        Рейтинг: 1024 Неутрално

        До коментар [#28] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

        САЩ станаха единна държава след и благодарение на гражданската си война/няма значение кои е победител, важното е че го има/ , после всичко продължава на основата от англо саксонската народност и късмета ,че основно емиграцията е била от нации съвсем близки до тази народност Но в момента вече това е изчерпано
        А историята на Европа е непрекъснати войни,без ясен победител, изключвам Русия там всичко приключва дефинитивно
        Сам знаеш в Гърция нпр. какво е разделението Може би единствената страна не обременена е Швеицария ,но кой знае ,не им е опряло до кокала ,макар че напоследък късат жива плът от тях

        гошо
       38. 38 Профил на Иван Митев
        Иван Митев
        Рейтинг: 409 Неутрално

        До коментар [#36] от "vassilun":

        Да, известно е от кога предлагам да се прилага много по-полезното правилно управление на паричната система.
        За съжаление, все още държавната грешка се запазва и всички страдат, включително държавата е със щети за милиарди лева.

        Фактите показват, че сега в България (и във всяка друга държава) няма институция, която да се занимава с проблема какво (неправилно или правилно) управление на въведената парична система с незлатни пари да се прилага.
        След като не влиза в задължението на съответна институция да се занимава с тази грешка, същата досега приема за нея "законово поведение" да не се занимава с тази вредна за всеки грешка и злините за хората продължават.

       39. 39 Профил на гошо
        гошо
        Рейтинг: 1024 Весело

        До коментар [#28] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

        Бисмарк е прав че обединението се прави с кръв и желязо ,а не с мастило и хартия /друг е въпроса дали ни харесва/ Само страни минали по този път са единни

        гошо
       40. 40 Профил на transvaal
        transvaal
        Рейтинг: 1275 Неутрално

        [quote#23:"vagabond66"]Английския не трябва ли да отпадне, след като
        Англия напуска?!? [/quote]
        Не само няма да отпадне, но ще се утвърди още повече. Всеки говори английски, но малко са тези, които говорят друг международен език.

       41. 41 Профил на Яна
        Яна
        Рейтинг: 1040 Весело

        Можем да предложим Орешарски.

        "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
       42. 42 Профил на gembirdkz
        gembirdkz
        Рейтинг: 559 Неутрално

        До коментар [#2] от "EU defender":

        А дано,ама да не стане само старите държави от началото на ЕС да са там,а за другите грездей.

       За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
       С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK