Три страни от ЕС искат в Източна Европа да не се продават храни с по-ниско качество

Три страни от ЕС искат в Източна Европа да не се продават храни с по-ниско качество

© Асен ТоневЧехия се присъединява към инициатива, подкрепена от Унгария и Словакия, със закон на ЕС да се забрани на компаниите за храни и напитки да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка и бранд. Според официални представители на трите страни в Източна Европа мултинационалните компании продават стоки с по-ниско качество в сравнение с тези в Западна Европа.


"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", казва пред "Ройтерс" министърът на земеделието Мариан Юречка.


Организации за защита на потребителите в страната се оплакват, че по чешките магазини големи компании продават продукти със занижено качество спрямо същите стоки отвъд границата с Германия. Законът обаче защитава производителя, защото такива продажби са позволени, стига на опаковката ясно да е описано съдържанието. Но купувачите няма как да сравнят описаното с етикета на същия продукт от западна държава, а и мнозина не разбират докрай разликата.
Юречка казва, че е наредил изследване на качеството на храните, което трябва да приключи до юни. Данните заедно с тези от Словакия и други държави ще бъдат използвани в лобирането за поправки в законите на ЕС. Списъкът ще включва не само храни и напитки, но и домакински стоки като прах за пране.


"Основната ни цел е да променим законодателството на ЕС, така че ако една стока има един и същ производител, опаковка и надписи - иначе казано, купувачът я разпознава на пръв поглед като една и съща навсякъде - да има и същите съставки", обяснява министърът.


Той не дава примери, но "Ройтерс" цитира тестове на специалисти от Химико-технологичния институт, които показаха, че разтворимо кафе, йогурт, маргарин и някои видове обработено месо се продават в Чехия с различни съставки в сравнение с тези на запад.


Като цяло храните са с около 25% по-ниски цени в чешките магазини спрямо тези в съседна Германия, сочат данни на Евростат. Това отчасти отразява ниските разходи и по-ниския стандарт на живот в Чехия. Но чехите често пътуват в чужбина за пазаруване и попадат на стоки с по-високо качество.


Юречка настоява продуктите да бъдат еднакво добри навсякъде в ЕС. "Щом има единен пазар, тогава нека да имаме и еднакъв достъп до стоки с едно и също качество, когато те изглеждат еднакво за всички клиенти."


Отговорът на производителите е, че вкарват различни съставки, за да отговорят на специфични локални вкусове и рецепти. Министърът отхвърля този аргумент с припомняне, че страните от Централна Европа допреди век са били част от една и съща империя.


"Наистина не мисля, че чехи и австрийци имат чак толкова различни вкусове. Когато погледнете наше меню, ще видите, че благодарение на Австро-Унгарската империя ние всички имаме сходни вкусове."

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 697 Неутрално

  ми политиците и те ядът.... Само нашите се мислят за богоизбрани или просто са толкоз тъпи че не им прави впечатление какво ядът

  Pure Chewing Satisfaction
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Ами хубаво е да са с еднакво качество,ама има разлика в покупателната способност на населението в различните държави.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3099 Любопитно

  А къде сме Ние???Държавите които са били част от Австро-Унгария ще лобират и постигнат своето.Ние към Турция ли да се обърнем??

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  [quote#2:"chicago514"]Ами хубаво е да са с еднакво качество,ама има разлика в покупателната способност на населението в различните държави.[/quote]

  А дали има разлика в цената? Май се получава по-лошо качество, на същата, или на по-висока цена.

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 431 Неутрално

  И странното е, че например по супермаркетите в Австрия и Германия много от тези "същите" неща са и по-евтини... Как ли става това, ми е чудно?

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3099 Любопитно

  Забравихме че имено българските градинари са в основата на производството на зеленчуци в Унгария и Австрия.Днес се задоволяваме с картофи от франция,боб от Казахстан и "домати" от Турция и Гърция.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Една прекрасна инициатива, която сме длъжни да подкрепим.

 8. 8 Профил на ocvetiitele120
  ocvetiitele120
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До като страните от Цетрална Европа се борият с този проблем нашите държавници отново спя и спят и хич не ги е еня

 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Същото се наблюдава и при продуктите на битовата химия!
  Така например, след като се установи, че един от основните компоненти на перилните препарати (натриевата сол на додецилбензолсулфоновата киселина) предизвиква алергии и екземи по кожата го забраниха в Америка и Западна Европа. В Турция използването му не е забрането и фирмите го използват. Поради това фирмите Проктър и Гембъл, Хайнекен, Лореал и др. които продават в източна Европа също го използват в техните продукти, щото е евтин....

 10. 10 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Не е проблем да си пуснат нова марка! Тук става дума, че един и същ продукт трябва за има еднакво качество и състав в ЕС.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Елементарно - Европа на две скорости - означава, че в Източна Европа живеят второ качество европейци - и трябва да са доволни на второ качество храни !

  [email protected]
 12. 12 Профил на avtolik
  avtolik
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Повечето хора които пътуват на запад отдавна са го забелязали това. И не е само при хранителните стоки. Хората често си пазаруват неща като прах за пране, шампоани и тн от там.

 13. 13 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Аз лично сравнявах цените на продуктите в Лидл във Виена и в София преди 3 месеца и бяха същите. В смисъл, школад за 1 евро там е 2лв тук. Кофтито е, че, който там получава заплата от 2000 евро, тук не взима 4000лв.

  Признавам обаче, че не съм сравнявал съставките на продуктите.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Съвсем правилно...! Зад един етикет, да има една и съща стока из цяла Европа! Да чета с лупа етикетите и да сравнявам ли? И, какво да сравнявам, като се усеща или се вижда разликата в продукта и качеството...!
  Уж..., че предлагали нещо според местните вкусове! Вятър...! В перилните препарати и козметиката, каква разлика би трябвало да има в потребителските вкусове? В България, да не би жените да искат праховете и препаратите, да почистват по-лошо за повече пари? Естествено, че не...! Ама производители и търговци си правят печалбите, като ни баламосват!
  Наистина, това е добър повод да започне дебат в Европарламента и да има директива по тоя въпрос! Ха сега, някой да каже, че ЕС не е хубаво нещо...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 718 Неутрално

  От доста време се оплаквам сред приятели от този феномен, но той се дължи (поне в България) изключително на местните контролни органи, които позволяват употребата на (да речем) протеини в различно съотношение.
  Клиента също натиска към продажби в ниския сегмент на който и да е продукт, търсещите качество се ориентираха към специализирани магазини (месарници, млекар-, хлебар-ници)...
  При бира и безалкохолно пък голяма роля играе и местния водоизточник. (количеството захар в колата също варира, гръцката и българската например)

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 16. 16 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Прави са! Подкрепям с две ръце! Дано се раздвижат и нашите "отговорни" комунета, да се присъединят към инициативата!

 17. 17 Профил на bobacho
  bobacho
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами да кажат контретно имената на продуктите. Ние спираме да ги купуваме и готово. Пазарна икономика. Обаче, НЕ, петиция, Брюксел. Ще борим пазара с бюрокрация. Ето затова ЕС отива към тотален крах.

 18. 18 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Нашите естествено ги е страх да гъкнат, да не се разсърдят началниците.

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4666 Любопитно

  [quote#11:"karabastun"]в Източна Европа живеят второ качество европейци - и трябва да са доволни на второ качество храни [/quote]
  Такава ли ти е самооценката?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 20. 20 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Освен Европа на две скорости може вече да говорим и за Европа на две качества. Иначе баба Меркел търси солидарности...

 21. 21 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#13] от "krasi_kara":

  Проблем би било, ако там е 1 евро, а тук 2 (4 лв), явно това е реалната стойност на шоколада.
  Покупателната способност не е проблем на търговеца

  Някой неща може и по-евтини да са (местен производител или обем продажби например)

  Мисля, ще се съгласиш

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "храните са с около 25% по-ниски цени в чешките магазини спрямо тези в съседна Германия".
  Да изравнят цените, но и качеството. Има неща, които ги купуваме по-скъпо, а са с по-лошо качество. Но нали затова си имаме Агенция по храните. Защо го допускат. Купих си зехтин от Испания, цената , като в България, марката също, обаче качеството, несравнимо.

 23. 23 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 745 Весело

  Тия протестиращите да си признаят, че Тръмп ги е наговорил да протестират...

 24. 24 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Още нещо, че се сетих. Той производителя реално няма как да знае коя опаковка къде точно ще отиде. Единствено, ако има производство на местно ниво.
  С етикет на друг език от едно място пък няма смисъл да настройва машините специално.
  Пак опираме до местните закони и спазването им...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 25. 25 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Весело


  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  На Балканите Европа стига до там ,докъдето са били границите на АвстроУнгарската империя! Останалото си е Ориент!

  Хитростта пречи на мисълта!
 26. 26 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Така е. Германия и Франция харесват това.

 27. 27 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Супер идея!!!
  При перилните и разните почистващи препарати положението е трагично... Продаваните в България продукти нямат *НИЩО* общо с тези в Западна Европа.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 28. 28 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#6:"Messerschmitt"]Забравихме че имено българските градинари са в основата на производството на зеленчуци в Унгария и Австрия[/quote]
  Тъй, тъй, добре че сме ние та да разберат в Европа какво е да си похапнеш домати и краставици. Това че наши градинари са отишли на гурбет в Австроунгария за да отгледат семействата си изобщо не означава, че ние сме дали домата на света. Все едно няколко българи, които работят за Майкрософт и утре да кажем, че благодарение на българите светът се е сдобил с операционна система...

 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Чудесна инициатива, само че алчните лакомници трудно ще бъдат спрени с някоя и друга европейска директива

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#26] от "12345":

  Ми какво да харесват - какво да не харесват -
  [quote#26:"12345"]Германия и Франция [/quote]
  затова са го направили този ЕС - а измамените камилчета от Източна Европа - чак сега започват да се усещат, че не ги броят за хора и им пробутват продукти със занижено качество!

  [email protected]
 31. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1746 Неутрално
  До коментар [#17] от "bobacho":
  Би ли обяснил коя е причината евразийския съюз да се движи с такава скорост към светлото бъдеще???

 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Само 3? Срам и позор за другите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#28] от "ddemivor":

  ти не си ли чувал че в благодарение на нас българите има въобще компютри, за някакъв микромек ми говориш

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#31] от "4ort":

  карат на биоетанол

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  И България да се присъедини към тези страни!

 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За съжаление подобно нещо има и при лекарствата.
  Не слуàйно в цяла Европа остана САМО ЕДНА лаборатория за контрол на лекарствените средства и тя се намира в Лондодн.
  Интересно ми е и след Брекзита какво ще се случи.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Ми ок, но тогава пак много материал ще пропищи, че цените скачали. Който иска качество и сега може да го намери не много трудно: но това изключва принципът да купуваш най-евтиното.
  Фактите са, че специално в България има огромно търсене на продукти с максимално ниско качество, но и цена. Докато много българи и източноевропейци псуват ниското качество, но винаги вземат най-евтината стока, това ще е така. Който иска качество знае как да си го набави.

 38. 38 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Изобщо не е само за храните. Същото се отнася и за препаратите за почистване и козметиката. И изобщо да не се оправдават с "местния вкус". В крайна сметка, аз не ям прах за пране, за да ми го съобразяват с местния вкус, а пера с него.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 39. 39 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 504 Весело

  Поклон пред чешкия министър. Ако и ние имахме министри, а не тикви, можеше да сме част от инициативата. А който му е толкова жал за цените, то по-нискокачествените продукти просто трябва да имат друга марка. А не да плащам премиум за прах Ариел, а да получавам обикновен прах за пране.

 40. 40 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "ако една стока има един и същ производител, опаковка и надписи - иначе казано, купувачът я разпознава на пръв поглед като една и съща навсякъде - да има и същите съставки", обяснява министърът."
  Това е абсолютно справедливо, само не знам защо нашите упрвляващи не алармират за разликата в качеството. Или ние сме втора ръка хора?

 41. 41 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#40] от "proza":


  [quote#40:"proza"] Или ние сме втора ръка хора?[/quote]
  Европа на две скорости.
  Положението е същото с китайските и турски стоки - според потребителя и покупателната му способност. За галерията толкова!
  Египетската пролет започна заради пшеницата /фуражната/, но тук масовият хляб освен това има и други "подобрители".

 42. 42 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 469 Неутрално

  [quote#2:"chicago514"]Ами хубаво е да са с еднакво качество,ама има разлика в покупателната способност на населението в различните държави.[/quote]

  Няма проблем да си обозначават по-бюджетния вариант с ясен етикет, има такава практика при всички стоки. Никой не продава Фолксваген с качество и цена на Лада, например. Макар че има слухове как и на тоя пазар ни прецакват тихомълком.

 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#12] от "avtolik":

  Това с праховете е факт. Тук има специални магазинчета, в които се продават немски прахове за пране, приготвяни за вътрешния им пазар.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ама нали ЕС беше етичен? Ние толкова го харесваме, пък те какво правели.... тц, тц, тц...

 45. 45 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Еееее,айде сега капризи!Пращайте всичко в България!Тука ядем всичко!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 46. 46 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#42] от "anona":

  Определено има разлика в качеството на автомобилите, които се продават в Германия и България например.
  Е, има и известна разлика в цената за крайния потребител, но тази разлика се формира от данъците.

  Panta rhei....
 47. 47 Профил на Людмил Соколов
  Людмил Соколов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Всички сме ходили вече из европа и разликите в магазините не са в наша полза, не е по евтино. Ако дадена стока там струва 3 евро при нас е 3 лева, е има ли разлика?

 48. 48 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Нали осъзнаваш, че персонала в магазина в Австрия получават 1500-2000 евро, а персонала в БГ магазина 600-700 лева или това няма общо с ценообразуването?
  Или, че наема на един магазин във Виена е 2-3 пъти по-висок от идентичен магазин в София ...

 49. 49 Профил на Людмил Соколов
  Людмил Соколов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#43] от "Алф":

  и цените какви са?

 50. 50 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Весело

  Чехия, Унгария и Словакия са против. Другите са съгласни.

 51. 51 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  "Според официални представители на трите страни в Източна Европа мултинационалните компании продават стоки с по-ниско качество в сравнение с тези в Западна Европа."

  Точно така е . Напълно одобрявам инициативата. Кога ще се присъединим и ние или няма да ни разрешат!!

 52. 52 Профил на nrgbg
  nrgbg
  Рейтинг: 234 Неутрално

  [quote#5:"carpe_diem_"]И странното е, че например по супермаркетите в Австрия и Германия много от тези "същите" неща са и по-евтини[/quote]
  В Германия да, но Австрия определено всичко е по-скъпо (хранителни стоки)

  [quote#9:"Дедо Либен"] Поради това фирмите Проктър и Гембъл, Хайнекен, Лореал и др. [/quote]

  Хайнекен или Хенкел имаш предвид?

 53. 53 Профил на nrgbg
  nrgbg
  Рейтинг: 234 Неутрално

  [quote#37:"antikommunist"]Ми ок, но тогава пак много материал ще пропищи, че цените скачали. Който иска качество и сега може да го намери не много трудно: но това изключва принципът да купуваш най-евтиното.
  Фактите са, че специално в България има огромно търсене на продукти с максимално ниско качество, но и цена. Докато много българи и източноевропейци псуват ниското качество, но винаги вземат най-евтината стока, това ще е така. Който иска качество знае как да си го набави.[/quote]

  Тук грешиш. Никой не е казал, че като искаш боклук някой ще ти попречи, т.е. като си купуваш алтай за 50ст. е ясно, че не е като Кока-Кола, но идеята е нашата и Австрийската кола да са с еднакво качество.

 54. 54 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#5] от "carpe_diem_":

  С огромната печалба от продаването на боклуците си в източна Европа компаниите субсидират ниски цени за магазините в Западна Европа.

  Болен здрав носи.

 55. 55 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Чехия се присъединява към инициатива, подкрепена от Унгария и Словакия"

  А България? Или пак чакаме директива от "началниците"

  Долу евроатлантическите ценности!
 56. 56 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#10:"ivanko77"]Не е проблем да си пуснат нова марка![/quote]
  Кока Кола-Леки?

  Долу евроатлантическите ценности!
 57. 57 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#24:"Канасубиги"]Той производителя реално няма как да знае коя опаковка къде точно ще отиде.[/quote]
  Глупости! Всички партиди се правят по конкретна заявка, на конкретен търговец!

  Долу евроатлантическите ценности!
 58. 58 Профил на Malcolm Reynolds
  Malcolm Reynolds
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "Канасубиги":

  Производственият процес, може би не е нещо, което познавате отблизо. Не е като бъркането на лимонада в гаража през 90-те.

  Всеки сериозен производител има данни с какви наличности разполага в склада си, кога са произведени, с какви материали и т.н. Може да се проследи всяка единица продукция, може да се изпрати точно определена партида към даден клиент.

 59. 59 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Този проблем ни засяга много много повече отколкото Чехия, Словакия и Унгария.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 60. 60 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#49] от "lusien123":

  Подобни, предполагам, че е надценката е минимална. Магазинчето е мъничко. А вносът .. Е, няма да обиждам хората с подозрения

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 61. 61 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#5:"carpe_diem_"]И странното е, че например по супермаркетите в Австрия и Германия много от тези "същите" неща са и по-евтини... Как ли става това, ми е чудно?[/quote]

  Огромен конкурентен пазар и висока платежоспособност. Освен това повечето неща се произвеждат тук. Така става...

  В тоя ред на мисли преди малко гледах оферта в Реве: Персил мегапак, за 100 пранета 15.99 евро. Ариел-а за 90 пранета беше 14.99 евро. Това в България сигурно ще е 70-80 лева... Аз не го взех защото ми беше ПРЕКАЛЕНО голяма кутията

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 62. 62 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#58] от "phreemind":

  Да речем, че за техника проследяването е валидно, тук въобще не става въпрос за това.

  от статията: "...компаниите за храни и напитки да продават продукти с различно съдържание и качество...."

  Още ли държиш на написаното? Или ще се опиташ да обясниш как пивоварна бутилира 6 хектолитра второ качество (аз по-малки промишлени ЦКТ-та не знам) с всичките съпътстващи дейности, продава, доставя и е на печалба?

  Измежду нас един не е ръководил бизнес и това не съм аз. Със здраве

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 63. 63 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#57:"Сова"]Глупости! Всички партиди се правят по конкретна заявка, на конкретен търговец![/quote]

  хахахахха, че си в паралелната реалност добре, ама 'айде малко по-сериозно
  Убеден съм, че кварталното магазинче в Требич иска точно партида L34567 2-ра смяна, иначе ще върне киселото мляко, или пуска заявката месец преди доставка? Обясни ми, моля те!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 64. 64 Профил на W. C. Bryant
  W. C. Bryant
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "Канасубиги": "Убеден съм, че кварталното магазинче в Требич иска точно партида L34567 2-ра смяна..."

  Кварталното магазинче пуска поръчка до "Кисело мляко" България, не до "Кисело мляко" Германия.

  "Truth crushed to earth shall rise again".
 65. 65 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Според жена ми също. Качеството на една и съща марка и производител е различна тук и там (в рамките на един пазар). Интересно защо това не е валидно за Биг Мак при различни предпочитания по света

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 66. 66 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#64] от "W. C. Bryant":

  Какво се опитваш да кажеш?

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 67. 67 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#65] от "penetrating":

  В САЩ е по-малък, по-солен и по-мазен

  https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Mac

  храна за космонавти...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#67] от "Канасубиги":

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  И ние,българите,също не щем специалното нискокачествено производство от Запада за Изтока.
  Добре е той да знае(Запада),че при едно пробългарско управление на държавата ни,ние сме в състояние да си произведем по-висококачествени стоки,отколкото те ползват.

 70. 70 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Нека продават двете версии на продукта в една държава да видим кой ще се продава повече - евтиния или по-качествения.

  "Изборът между ляво и дясно е, условно казано, избор между капитализъм и социализъм. А ние имаме проблем с феодализма." Кристиан Таков
 71. 71 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#13] от "krasi_kara":

  Lidl e марка ! -за която произвеждат всикчи и тя е Европейска верига .Цените а и качеството е еднакво на всякъде!
  Затова и магазина е най-силиня бранд от няколко години.
  Някой марки се заблуждават ако си мислят ,че клиентите им не разпознават качеството пък били и тарамбуки от балканите.Но те да се оправят...вече има доста алтернатива и на Милка и на Ариел... тяхна воля,ако ще и да фалират ,други ще се появят.

 72. 72 Профил на Стефан Атанасов
  Стефан Атанасов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нужно ни е незабавно да се промени европейското законодателство, което да важи и за стоките, внасяни от Турция и Китай. А местните производители ще си подобрят технологиите само под натиска на конкуренцията.

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Ами хубаво е да са с еднакво качество,ама има разлика в покупателната способност на населението в различните държави.
  —цитат от коментар 2 на chicago514


  Като има разлика ако са решили да пуснат нещо по-евтино/боклук да го пуснат под друго име и опаковка. И хората ще си решат оригиналното ли да купят или боклука.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Нека продават двете версии на продукта в една държава да видим кой ще се продава повече - евтиния или по-качествения.
  —цитат от коментар 70 на Георги Георгиев


  Непременно под различно име и опаковка ако е "съобразено с местният вкус". Ако им се остави и най-малката възможност за имитация гарантирано ще се възползват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "Канасубиги":

  Ама много ПРОЗД, да не си видял, че на опаковката им надписи поне на 20 езика.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK