"Моментум" - унгарците от мазето, които спряха кандидатурата за олимпиада

Андраш Фекете-Дьор (вляво) връчва събраните подписи, достатъчни за референдум по повод кандидатурата на Будапеща за домакинство на олимпиада след по-малко от 10 години.

© Reuters

Андраш Фекете-Дьор (вляво) връчва събраните подписи, достатъчни за референдум по повод кандидатурата на Будапеща за домакинство на олимпиада след по-малко от 10 години.Организирайки кампанията си в един стар сутерен, за месец група млади професионалисти и студенти събраха четвърт милион подписа, за да принудят успешно Будапеща да оттегли кандидатурата си за домакин на олимпийските игри пред 2024 г.


Това може да се окаже само началото на младежко политическо движение, което би могло да се превърне в нова заплаха за господството на десния премиер Виктор Орбан в Унгария.


Групата с име "Моментум" поиска в столицата да се свика референдум за кандидатурата на града за олимпиадата и заяви, че Унгария все още не е достатъчно богата да бъде домакин на такова събитие. Сега тя обяви планове да се превърне следващия месец в партия и да започне кампания за парламента догодина.
Макар още да не фигурира в допитванията, политически анализатори казват, че групата възнамерява да спечели места за сметка както на управляващата партия ФИДЕС на Орбан, така и на опозиционни формации, чието влияние отслабна с укрепването на властта на премиера.


Нито една опозиционна сила не е имала такова въздействие по важен въпрос, откакто през 2010 г. Орбан дойде на власт и започна да централизира контрола върху бившата комунистическа страна в ръцете на ФИДЕС.


Групата казва, че има само 150 членове, повечето от тях, подобно на лидера си, на близо 30 или на малко повече години.

© Reuters

Групата казва, че има само 150 членове, повечето от тях, подобно на лидера си, на близо 30 или на малко повече години.


Възразявайки срещу олимпиадата, "Моментум" взе на прицел събитие с емблематично значение за премиера, подкрепено от повечето политически партии, когато Унгария представи кандидатурата си.


Обществената подкрепа за домакинство на олимпиадата изчезна яко дим по време на кампанията на "Моментум" за референдума, подкрепена от 1800 доброволци и с около 60 000 долара в брой при набиране на средства по интернет.


След среща между Орбан, кмета на Будапеща и шефа на Унгарския олимпийски комитет правителственият говорител Золтан Ковач каза за Ройтерс в сряда вечерта, че Унгария ще оттегли кандидатурата си за домакинство на игрите.


"Моментум" - унгарците от мазето, които спряха кандидатурата за олимпиада

© Reuters


Нова ера


Водачът на "Моментум", адвокатът Андраш Фекете-Дьор, роден през 1989 г. - годината, в която Унгария се отърва от комунизма - казва, че революцията така и не е била напълно завършена и страната остава в хватката на ръководители с авторитарни инстинкти.


"Според нас смяната на системата в крайна сметка се провали и неслучайно сега живеем в нелиберална държава, която хората искат да напуснат", каза Фекете-Дьор, седнал в протрито кресло в тъмното мазе, в интервю преди да бъде огласено, че кандидатурата за олимпийските игри ще бъде оттеглена. "Бихме искали да поставим началото на нова ера", подчерта той.


Активистите на "Моментум" планират да пътуват из страната в следващите седмици за създаването на групи за действие, за да разширят кръга от свои симпатизанти отвъд първоначалната база от градски интелектуалци.
"Ние не сме лява или дясна партия... ще имаме твърди виждания по политическите въпроси, ще започнем със здравеопазването", отбеляза Фекете-Дьор.


Анна Орос, друг водещ член на "Моментум".

© Reuters

Анна Орос, друг водещ член на "Моментум".


Най-новото от дисидентските политически движения, появили се в Европа, за да оспорват властта на върхушката, "Моментум" ще се сблъска с много препятствия, ако се надява да превърне влиянието си във връзка с олимпиадата в по-значима политическа роля.


Партия ФИДЕС на Орбан води стабилно в допитванията, опозиционните леви партии се боричкат за колебаещите се избиратели, а радикалната националистическа партия "Йоббик" се преориентира към центъра.


Фокусирането на "Моментум" върху олимпиадата обаче се оказа "болезнено" за ФИДЕС, казва Золтан Новак, директор проекти в будапещенския мозъчен тръст Център за безпристрастен политически анализ.


Ако "Моментум" могат да привлекат млади избиратели, "то те има реалистични шансове през 2018 г. да влязат в парламента", казва Новак. "На този етап не знаем колко влиятелно е движението", допълва той.


"Моментум" - унгарците от мазето, които спряха кандидатурата за олимпиада

© Reuters


Разединено национално единство


Унгарското правителство отхвърля самоописанието на "Моментум" като спонтанна гражданска активистка организация. Според правителствения говорител Ковач "Моментум" е създадено с политически цели и антиолимпийската му кампания е "разединила националното единство по въпроса, с участието на голяма част от опозиционните партии".


Групата казва, че има само 150 членове, повечето от тях, подобно на лидера си, на близо 30 или на малко повече години, родени около времето, когато самият Орбан е бил млад дисидент, станал известен с партията си ФИДЕС като свежа, либерална сила, изправила се срещу комунизма.


Фекете-Дьор има научна степен по право от същия университет като Орбан, учил е в Германия и е работил в Париж. Той бил само на три месеца, когато Орбан държа паметна реч, в която призова за изтегляне на руските войски от Унгария.


"Бих се присъединил към ФИДЕС от онова време, а след година-две бих я напуснал", каза Фекете-Дьор, имайки предвид последвалото пренасочване на Орбан към политическата десница.


Водачът на "Моментум", адвокатът Андраш Фекете-Дьор, е на 27 години.

© Reuters

Водачът на "Моментум", адвокатът Андраш Фекете-Дьор, е на 27 години.


Разочарованието от връзкарството и корупцията на управляващите и късогледата политика на опозиционните партии принуди стотици хиляди унгарци да заминат за чужбина, посочва той. През изминалите месеци "Моментум" организира кампании също в Лондон, Брюксел и други градове.


Партия ФИДЕС на Орбан води твърдо в сондажите с 33 процента подкрепа, докато "Йоббик" има 13 процента, а социалистите, най-голямата лява формация, са с 9 процента.


Групата на колебаещите се избиратели е достатъчно голяма, за да се появи и набере подкрепа нова политическа сила. При все това "Моментум" ще се сблъска с една труда обстановка, в която Орбан и ФИДЕС упражняват силен контрол върху медиите.


Създадено през 2015 г., движението организира летни лагери за обсъждане на политически теми. Основното предизвикателство пред него сега ще е да запази инерцията и популярността, които набра с кампанията за референдума, и да привлече привърженици и отвъд Будапеща.


"Моментум" - унгарците от мазето, които спряха кандидатурата за олимпиада

© Reuters


"Ако все още не за ФИДЕС, "Моментум" ще представлява сериозно предизвикателство за опозиционните партии през предстоящия период. Всичко ще зависи обаче от това, доколко успешно те ще изградят организацията си", казва Атила Юхас, анализатор в мозъчния тръст "Политически капитал".


Някои леви опозиционни партии помогнаха на "Моментум" да събере подписи за кампанията си за референдума, но движението не иска да съставя опозиционна коалиция.


"Ще бъда доволна, ако успеем да влезем в парламента. Това е нашата цел, искаме да бъдем силна опозиционна партия", казва Анна Орос, друг водещ член на "Моментум". БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2019 Неутрално
 2. 2 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много подвеждаща статия. Говорил съм с унгарци по въпроса, според тях зад всичко стои Орбан, на който му е писнало да пилее пари по излишна кандидатура, която така или иначе няма шанс срещу конкуренцията. Оттам му идва дюшеш някакво народно анти-олимпийско движение и сега излиза като големия демократ.
  Организацията на такива мероприятия е за тези, които вече имат условия. Иначе стадионите загниват - примери много.

 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 513 Любопитно

  Народ с ГРЪБНАК!
  Иначе, Орбан си е бомба, ОГРАДАТА му е СУПЕР, само дето много залита към Россиа!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3055 Любопитно

  Ето какви млади хора трябва да има в парламента на всяка страна!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Това са огромин разходи! И много лапачка! Унгарците постъпиха умно, че се оттеглят! Гърция натрупа 100-тина милиарда € към външния си дълг по повод олимпиадата
  Боко и КОЙ с радост биха напраили олимпиада у нас, заради порциите и усвояването, но няма да ни дадат заради ЛОША организация!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Все още има свобода в Унгария. А докато е така Орбан е заплашен. Първо, унгарците започнаха или ще започнат да се уморяват от агресивния Орбан, второ с нанасянето на потока на бежанци намалява и силата на основното оръжие на Орбан.
  Така, че тези момчета може наистина да вкарат Фидес в рамките на нормална партия отказала се от диктата.

 7. 7 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 450 Любопитно

  и това въобще не е индиректна реклама на да,българия, мхм.

  гербаджии тип "протестна мрежа" + синове и внуци на номенклатура "променят страната" - картина от Габриел Гарсия Маркес :Д

  ---
  Нова Република, нови дни за страната ни!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  [quote#4:"Messerschmitt"]Ето какви млади хора трябва да има в парламента на всяка страна! [/quote]
  Всеки соросов стипендиант в ЕС да е депутат или как ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Егати глупавите хипстъри,от кога СТАНА лошо да твоята собствена държава да направи олимпиада и да останеш в историята и хората по света да чуят за теб.ОТ КОГА?Какви са тия хипстърски истории които 5лв не са изкарали през живота си,тухла върху тухла не са наредили обаче крещят.Абсолютни хунвейбини.Изобщо НЕ одобрявам такъв тип граждански позиции,ИЗОБЩО!!!
  Освен да бяхме протестирали и ние че държавата дава за АТП 250 пари,или да протестирам за това че имаме възможност да станем домакин на световното по волейбол!!!Елементарна младеж с гладки мозъци.

 10. 10 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "gruntig":

  Кой загнива?Аман от такива изказвания,загниват само там където няма желание и някой държави не допускат други да влезнат в листата.

 11. 11 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 229 Неутрално

  унгария, чехия. първата беше смачкана от кгб през 1956-та. втората през 1968-ма. днес и двете имат за президенти първи дружки на кагебиста в кремъл. ама че поврътня!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 12. 12 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#5] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  100млрд. евро от олимпиадата,ти от русия ли си,или четеш руски новини от някъде?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8_%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8_2004
  Сакън от такива граждани като тебе!
  Ако беше нещо лошо олимпиадата,НЯМАШЕ да се подкупват един друг съдиите които решават къде да има олимпиада,нямаше да има такива огромни подкупи за това.
  Айде събудете се от тази демагогия пък на запада,колко нямало смисъл,колко нз си какво.

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3055 Весело

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  не да бъде като вашите:бивши военни,недоучили строители,партиини кадри с АОНСО и откровени текезесари.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#10:"gembirdkz"]загниват само там където няма желание [/quote]

  където няма ПАРИ, друже. Цялата работа е да се усвоят едни пари за строеж нацяло, а после многомилионната поддръжка на колодрума в Долно Гнешево (в случая Долни Шарваш) да я плащат будалите. Нека вместо арени за джитбол унгарците да строят пътища и болници - макар че са доста по-напред от нас, и те имат нужда от тези неща

 15. 15 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Малко по-различна логика от аргументите, които се вадят във форума: International Olympic Committee will decide that support for the project is far too low in Budapest. In the past, cities were chosen only where popular support was over 65%, which is a far cry from the percentages measured by opinion polls in Hungary. In September 2015, only 41% of Hungarians supported the idea, according to Medián. Although the Hungarian Olympic Committee held its own poll, which showed a slight majority for supporters, most other polls indicate that only about 50% of Hungarians support a Budapest Olympics.

 16. 16 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Ако го бяха направили швейцарци нямаше да е събитие , но за унгарци става новина и предизвиква анализи .
  Запитайте се защо е така . Кое отличава едни граждани в едни държави от други ?

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  [quote#4:"Messerschmitt"]Ето какви млади хора трябва да има в парламента на всяка страна![/quote]

  Младите не трябва да се допускат до парламента. Те нямат грам опит.

  Ако сте гледали/чели Винету (тази така популярна творба). Сигурно сте забелязали, че там важните решения се вземат от "Съвет на старейшините".

 18. 18 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз пък исках олимпиадата да е в Унгария... Така щяхме да спестим някой лев от разкарването на тюфлеци-министри и президенти на разходка до олимпийските игри. А и часово ни е поудобно за гледане от Лос Анджелис.Унгария можеше да излезе на нула, ако не се изтърваха да правят свръх скъпи изцепки като Китай, Русия и Лондон. Ако се спести от церемония на откриване и закриване за по четвърт милиярд, ако не се строи олимпийско село, за милиярд-два, което след това не може да се използва за нищо смислено. Ако една сравнително по-бедна държава като Унгария, беше спечелила домакинството, Мок щеше да се принуди да намали безумно скъпите неща, които вървят с една олимпиада-можеше и да минем без някой безумно скъп и ненужн спорт като рафтинг, ръгби 7, бейзбол, голф и др

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  [quote#17:"realguru"]Ако сте гледали/чели Винету (тази така популярна творба). Сигурно сте забелязали, че там важните решения се вземат от "Съвет на старейшините". [/quote]

  До коментар [#17] от "realguru":

  Чиято възраст твърде вероятно да е била до към четиридесет години. Продължителността на живота на "изостаналите" етноси и раси е много къса. И не забравяйте,че Майн Рид не е ходил в Щатите и жив индианец не е виждал през живота си.

 20. 20 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Къде сте български моментумци, да изметете старите фъшкии?!

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Продължителността на живот в случая няма абсолютно никакво значение. Важното е, че са били най-старите (с най-много опит) от групата/племето.

  Дори и да зарежем Винету, Майн Рид и етц. други литературни рзкрасявания, това не променя по-долния факт.

  Сенат (лат. senatus, от senex — Съвет на старейшините)

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  [quote#21:"realguru"]Продължителността на живот в случая няма абсолютно никакво значение. [/quote]

  До коментар [#21] от "realguru":

  Уф,не ми се спореше,но грешиш напълно. Не продължителността на живота е важна,а жизнеността. На практика няма удължаване на живота,както си мислят повечето хора,защото още към петдесетте години човека вече е изгърбен и сдухан от Живота. Рейгън и Тръмп просто са едни много редки изключения. Както и да е...

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1855 Весело

  [quote#17:"realguru"] Сигурно сте забелязали, че там важните решения се вземат от "Съвет на старейшините". [/quote]
  Мда, а днес племената живеят в резервати и са го закъсали яко като стандарт на живот, щото "старейшините" ги разбират нещата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#2:"gruntig"]Говорил съм с унгарци по въпроса, според тях зад всичко стои Орбан[/quote]

  То и с много българи, ако говориш, ще ти кажат, че зад всичко стои Борисов, с ясна цел и представа, ама всъщност събитията и тук и там, се дължат на неадекватност и показност от страна на политиците!И когато Сизиф спечели срещу Голиат е трудно да се приеме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK