Еврокомисията: Близостта със София не гарантира икономически шансове

Картата с конкурентоспособността на регионите на ЕС за 2016г. показва, че на югоизток от унгарско-румънската граница има само три района с по-голям потенциал и те са около столиците на Румъния, България и Гърция.

Картата с конкурентоспособността на регионите на ЕС за 2016г. показва, че на югоизток от унгарско-румънската граница има само три района с по-голям потенциал и те са около столиците на Румъния, България и Гърция.В Европейския съюз отново се наблюдава модел на развитие с много центрове, в който силни столични райони и такива около по-големи градове са основни двигатели на конкурентоспособността. Тези центрове действащ стимулиращо на прилежащите райони, но това е пример от Северозападна Европа, докато в Източна и Южа Европа близостта до столицата не оказва такова влияние.


Това пише в разпространеното в понеделник трето издание на индекса за регионална конкурентоспособност за 263 региона на ЕС. В проучването, което предоставя полезна информация за регионите в помощ на тяхната икономическа ефективност, пример от България потвърждава твърдението, че близостта със София не е достатъчно основание за съседния Северозападен район да излезе от последните места в ЕС по развитие.


Под регионална конкурентоспособност Еврокомисията разбира способността на даден регион да предложи привлекателна и устойчива среда за предприятията и местните жители.
Ако за 2016 г. Югозападният район с център София е класиран на 207-о място от 263 района в ЕС, то намиращият се само на няколко десетки километра отвъд Стара планина район на Северозапада е 258-ми.


По покупателна способност на глава от населението Северозападният район е последен в целия Европейски съюз. Той е на 263-о място с показател, който е 29% от средното за всичките 28 държави в ЕС.


Сравнението с 15 сходни района


Авторите на индекса сравняват всеки район с други 15 сходни нему по БВП на глава от населението (те са предимно от Румъния, Полша и Унгария) и Северозападна България изостава сериозно и от тях по сила на институциите, здравеопазване, ефективност на пазара и на пазара на труда, както и на технологична подготвеност.


Индексът в отделните показатели също е много лош спрямо 263-те района: за ефективност на институциите - 262-ро място, инфраструктура - 240, здравеопазване - 260, висше образование и обучение за цял живот - 241, пазар на труда - 237, размер на пазара - 262, технологична подготвеност - 263, сложност на бизнеса - 236 и иновативност 252.


Сравняването на някои показатели със средното за ЕС е направо стряскащо. Инфраструктурата, например, по скала със 100 пункта получава тук 6, докато средният показател за Европа е 45. Иновациите получават 8 (при средно 44), а институции - 6 (при средно 55).


Състоянието на инфраструктурата пречи на връзката на Северозападна България с икономиката на София и Югозапада, а другият съседен регион - Северен Централен, не може да предложи достатъчно стимули. Той е на 245-о място в ЕС и 261-во по покупателна способност на населението.


Сравнения на показателите на Северозападен регион (в червено, макроикономическа стабилност е измерена на национално ниво) със средните за 263-те региона на ЕС.

Сравнения на показателите на Северозападен регион (в червено, макроикономическа стабилност е измерена на национално ниво) със средните за 263-те региона на ЕС.


Къде е София с Югозападен район


Данните за най-добре представеният по конкурентоспособност български район (Югозападен) показват, че той е на 187-о място в общия индекс, а покупателната спобност на населението му е 75% от средната за ЕС.


Силните му страни са още висше образование и квалификация (88 от 263), сложност на бизнеса (103), иновации (131) или ефективност на пазара на труда (152).


Но и най-конкурентният регион на България, който далеч не е само София, през 2016г. е с най-слабите институции в Европа (263 от 263) и лоши резултати за инфраструктура (215), здравеопазване (226) или технологична подготвеност (248).


Районите, които според авторите на изследването са сходни на Югозапада на България, включват Мурсия, Мадейра и Кастиля-ЛаМанча в Испания, френските острови Мартиника и Гваделупа в Карибско море и Южен Йоркшир и Корнуол във Великобритания. И спрямо тях българският район е по-слаб по качество на институциите и технологична готовност и няма нито едно отчетливо предимство, освен макроикономическата стабилност, която се измерва като национален показател.


В сравнение с двете предишни издания, публикувани през 2010 и 2013 г., Малта и няколко региона във Франция, Германия, Швеция, Португалия и Обединеното кралство са подобрили своите резултати, а в Кипър, Гърция, Ирландия, а напоследък и в Нидерландия резултатите са се влошили. В източните региони на ЕС конкурентоспособността като цяло се е запазила. Като цяло резултатите за 2016 г. са в съответствие с тези за 2013 г., посочват от Комисията.


Новото в изданието за 2016 г. е интерактивният интернет инструмент, който дава възможност за по-подробен анализ и сравнение на всеки регион, или с друг с подобно БВП на глава от населението, или с всички региони на ЕС.


История на индекса


Издаден за първи път през 2010 г. и публикуван на всеки три години, индексът за регионална конкурентоспособност (RCI) дава възможност на регионите да наблюдават и оценяват развитието си във времето и в сравнение с други региони. Индексът е първата мярка за осигуряване на европейски поглед върху конкурентоспособността на регионите в ЕС. Той е разработен въз основа на подхода на Световния индекс за конкурентоспособност на Световния икономически форум (GCI-WEF).


Индексът (RCI) се основава на статистически региони на ниво NUTS 2 (номенклатура на териториалните статистически единици), като включва региони на ниво NUTS 2 като част от един функционален градски район. Това гарантира, че RCI напълно обхваща наличните умения на местния пазар на труда.


RCI се състои от 11 показателя, представящи различни аспекти на конкурентоспособността. Чрез тези показатели индексът оценява силните и слабите страни на даден регион.

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6402 Неутрално

  Обезлюдихме, оставихме без препитание и изгонихме младите от Северозападна България поради некадърна и недалновидна политика, а сега се борим със статистика и индекси

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Искам този индекс да бъде тема на дебатите за изборите! Анализ как и защо стигнахме до тук. Главно ББ и Нинова да дадат обяснение.

 3. 3 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Гласуваите за Да България или Нова Република. Единственият начин да станем богата и развита страна в която хора от други страни искат да имигирират е като гласуваме компентетни хора в правителсвото. Нестава с протести, безсмислено е, наи смисленият протест е правото на гласт, като гласуваш за правилните хора.

 4. 4 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Лехчево - пропаднали сме, та знае ли се ама ще дръпнем.

 5. 5 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако за 2016г. Югозападният район с център София е класиран на 207-о място

  Данните за най-добре представеният по конкурентоспособност български район (Югозападен) показват, че той е на 187-о място
  _______________________________________
  Знам,че си имате и друга рабта,но освен правописните грешки,ми направи впечатление и това.Та,може ли някакво допърнение или поправка на статийката от редакцията?

 6. 6 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtzvetkov":


  [quote#2:"mtzvetkov"] защо стигнахме до тук. [/quote]

  Престанете да се излагате и да ви промиват мозъците от БСП все едно некога сме били по-напред от тези дето се сравняваме.

 7. 7 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не че би ни топлило повече, но ако София-град беше отделен регион, както са примерно Будапеща или Букурещ, картинката щеше да е съвсем различна. Ако не ме лъже паметта, даже в Дневник или Капитал е имало статия, засягаща точно тази тема.

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  "...най-конкурентният регион на България, който далеч не е само София, през 2016г. е с най-слабите институции в Европа (263 от 263) и лоши резултати за инфраструктура (215), здравеопазване (226) или технологична подготвеност (248)..."

  айайай, бива ли по това време... Караянчева ше осъмне с двойни торбички под очите

 9. 9 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":
  Все си мисля че благосъстоянието на населението зависи и от политическите симпатии на населението .
  Районите които по традиция са червени ,разчитат на държавата да ги оправи ,и тя ги оправя по няколко пъти за тия 27 години.

 10. 10 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 3506 Весело

  Другарката Нинова да изпрати сина си да учи в Северозапада! Другарят Миков не ще дори да си пие ракията там!

 11. 11 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":


  [quote#1:"neut"]Обезлюдихме, оставихме без препитание и изгонихме младите от Северозападна България поради некадърна и недалновидна политика, а сега се борим със статистика и индекси[/quote]

  И всичко това благодарение на БСП дето многократно фалира държавата. Обаче може би е за добре ако комунистите беха развили кошарата до към 11-12 милиона овце и ги беха задържали некъкси вътре, каквато е мечтата на госпожа Лъжа, сигурно
  щехме да се избием като в Сирия. Башар успе да учува 25 милиона шилета.

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  "В проучването, което предоставя полезна информация за регионите в помощ на тяхната икономическа ефективност, пример от България потвърждава твърдението, че близостта със София не е достатъчно основание за съседния Северозападен район да излезе от последните места в ЕС по развитие."

  В северозападнала България са червени и в червата. И затова са бедни. Ако ще и на 10 км от София да са.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Видими резултати - след 7 г. погром на мутренската шайка на сикаджията и коалиционните партньори. Пак да ги изберем, да продължат да надграждат.

  Никога повече мутри начело на България.
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2003 Весело

  [quote#2:"mtzvetkov"]ББ и Нинова да дадат обяснение.[/quote]

  щи дадат, да... хилядо кинта заплата след 4 години... за жалост обаче, напоследък никой не е изкарвал повече от две... но ти си искай, то не пречи

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  [quote#11:"Wornoxmaniak"] сигурно
  щехме да се избием като в Сирия. Башар успе да учува 25 милиона шилета.[/quote]

  Не съм съгласен. По-скоро щяхме да избием комунистите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#6:"Wornoxmaniak"]Престанете да се излагате и да ви промиват мозъците от БСП все едно некога сме били по-напред от тези дето се сравняваме[/quote]Да, БЯХМЕ!!!
  По ИЧР- 1990г. сме на 27- о място, в СВЕТА!

  http://tinyurl.com/hc9rpor

  (страница- 121)

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":

  Жив е той, жив е...
 17. 17 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1722 Весело
  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":

  бяхме бяхме има и такива дето го помним това време ,ама нищо сега така трябва, глад и зор ,докато се проумеят някой неща от заблудите битуващи още от онова време То доста народ взе да проумява ,ама още не е така съвсем избистрил акъла

  гошо
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  [quote#6:"Wornoxmaniak"]Престанете да се излагате и да ви промиват мозъците от БСП все едно некога сме били по-напред от тези дето се сравняваме.[/quote]

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":

  Ти не знаеш ли, че бехме втори, след Савецкия Саюз!!!

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtzvetkov":

  Моят отговор на въпроса защо държавата не постига по-висок растеж е: "Рипса на независима и работеща съдебна система! И най вече на работеща прокуратура!". Ако имахме нормална съдебна система, бихме имали пари за инфраструктура в северозапада, а дори и да се завърши Хемус. Бихме имали пари за повишаване на заплати и пенсии. Поради липса на съдебна система платихме за КТБ 3.7 милиарда, за БеляНЕ - 1.2 милиарда! Т. е. поне 5 милиарда са прахосани!

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  [quote#16:"Дебоя"]Да, БЯХМЕ!!!
  По ИЧР- 1990г. сме на 27- о място, в СВЕТА!
  [/quote]

  Комудер, през 1990 имаше КУПОННА СИСТЕМА!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Тия класации са малко ала-бала. И без този индекс е видно къде сме. И недейте рева, че някой бил изгонил някого! Хората гласуват по-правилно с краката, отколкото с ръката. Ако не са българските емигрантски колонии, които правят нетни трансфери към роднините си у нас, възлизащи на около 10 пъти повече от чуждестранните инвестиции, ще видим растеж у нас, ама през крив макарон!

 22. 22 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#12:"EU defender"]В северозападнала България са червени и в червата.[/quote]
  От 15 г. насам кметовете на Враца, Монтана и Видин са седесари ( с изкл. на един мандат във Видин).

  Никога повече мутри начело на България.
 23. 23 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 264 Весело

  Що спите ва, камунисти! ИзненадАха ви изотзаде с това статийче?

 24. 24 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  В северозападния регион БСП има най-високи резултати. Винаги е било така. Има пряка връзка за цяла България - Колкото по-голям е процента на БСП и съответно влиянието и в месната власт - толкова по-зле е района. Дали е случайно или просто там се краде най-много. Определено БСП бейовете нямат мяра и унищожават всичко около себе си.

 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1317 Весело

  Състоянието на инфраструктурата пречи на връзката на Северозападна България с икономиката на София и Югозапада

  И ся кво - от "асфалт не се яде", май стана "БЕЗ асфалт не се яде".
  Очевидно ББ е заплашил Еврокомисията и сега му правят предизборен PR. Мръсници!

  А жителите на Северозападнала България (виден партизански край, дал множество видни партийци начело с непрежалимия ТЖ) дано най-сетне направят връзка между сегашното си дередже и упоритото гласуване за комунистите в продължение на близо 20 години след промените. На ви сега една "сполука".........

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 631 Гневно

  До коментар [#13] от "bgkurshum":

  Никога не съм подкрепял гербаджиите, ама преди въпросните 7 години, по-добре ли беше, бе червена гадин.а? Виновен е народа, че не направи никаква лустрация! Сега бере плодовете на Червената чума, щото беше малко - 100г. комунисти - 100г. терор!

 27. 27 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  По едно време щяха да правят министерство за Северозападнала България.

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Сравняването на някои показатели със средното за ЕС е направо стряскащо. Инфраструктурата, например, по скала със 100 пункта получава тук 6, докато средният показател за Европа е 45. Иновациите получават 8 (при средно 44), а институции - 6 (при средно 55).
  --->нали си имаме стАбилност? а какво ни е друго? И едно немлъкващо "слънце"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  "Ако за 2016 г. Югозападният район с център София е класиран на 207-о място от 263 района в ЕС, то намиращият се само на няколко десетки километра отвъд Стара планина район на Северозапада е 258-ми.

  По покупателна способност на глава от населението Северозападният район е последен в целия Европейски съюз. Той е на 263-о място с показател, който е 29% от средното за всичките 28 държави в ЕС."
  .............................................
  Тези навремето вдигнаха т.нар. Септевмврийско въстани, а и днес продължават да гласуват с упорство за комунягите. Хак да им е!

 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "Инфраструктурата, например, по скала със 100 пункта получава тук 6"

  И това на фона на всички заклинания за развитие на Северозапада

 31. 31 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Лелеее.. Софийско е 187-мо от 263.. Въпреки че изсмуква цяла България.. Останалите райони в Бг са в последната десетка след 250-то място.. Красота!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#30] от "daam":

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#20:"EU defender"]Комудер, през 1990 имаше КУПОННА СИСТЕМА!!![/quote]Шматарок, явно данните са отпреди това!

  До коментар [#20] от "EU defender":

  Жив е той, жив е...
 34. 34 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#30] от "daam":

  Ти само пробвай да стигнеш по единственият /незнайно защо наричан свестен/ път в целият Северазапад Враца-Монтана-Видин...и никога няма да повториш..:-) За настрани ти трябва поне Бтр...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Хем софето е на 187-мо място, хем има покупателна способност 75% процента от средната за ЕС. Някак данните не се връзват. Излиза че софиянци получават много повече пари, отколкото са заслужили.

  мурзилка
 36. 36 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  На софиянци пари се наливат направо с кофата. Без значение дали и колко реално са изработили.

  мурзилка
 37. 37 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Още през социализма северозападният район беше най-изостаналия.

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Надухте ни главите с тая Северозападна България.Освен София и донякъде Пловдив и Варна,останалите райони с нищо не са по-добри от северозапада.Да не би в Хасково,Силистра,Смолян и други градове да са цъфнали и вързали?Да не говорим за малките градчета и селата.

 39. 39 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#1] от "neut":

  Туй са ени хейтърски бълнувания! Баце и Влатко Горанов казаха истината - България е стабиуна! Европата ни завижда на темповете на растеж и сега тайно и подмолно гледа да ни злепостави! Бойко методиев Борисов - рулзз!

 40. 40 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дебоя":


  [quote#16:"Дебоя"]По ИЧР- 1990г. сме на 27- о място, в СВЕТА! [/quote]

  Баце, почти като Монако и Люксембург... нали.

  http://prehoda.bg/bg/1990/kriza-za-benzin-opashki-po-benzinostanciite-prazni-magazini/11591.html

 41. 41 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#12] от "EU defender":

  По-голяма глупост не можа ли да сътвориш.

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#36] от "Маршалов":

  Ми... Изработили са....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1848 Разстроено

  [quote#1:"neut"]Обезлюдихме, оставихме без препитание и изгонихме младите от Северозападна България поради некадърна и недалновидна политика, а сега се борим със статистика и индекси[/quote]За тия които съсипаха България НЯМА ПРОШКА ! Докараха ни да се мерим с Гваделупа, когато НИЕ бяхме промишлена и технологична сила за половината свят. Народен съд за рушителите на съвременна България !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  При положение, че цяла северозападна България е в София, трудничко ще станат нещата в района ама да видим може ли нещо да се направи, че да се обърне тази тенденция.

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#8] от "extraCACA":
  "...най-конкурентният регион на България, който далеч не е само София

  Какво иска да каже авторът? Или преводачката е за ...

 46. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtzvetkov":
  как и защо стигнахме до тук.
  ...............
  Част от отговора е даден още през далечната 1893 г
  " "Ако преди освобождението се явеше някой да доказва с каквито и да е било средства, че приготовляваната от Русия война с Турция за нашето освобождение е война, не за освобождението на "бедний славянин", а за разширението на руската Империя и за завладяването на Балканите и България от Русия - нямаше да се намери нито един българин, който да го повярва..."
  http://bghistory-letopisec.blogspot.de/2015/06/1893.html?m=1

  nemo malus felix, minime corruptor.
 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#43:"dark'star"]Докараха ни да се мерим с Гваделупа, когато НИЕ бяхме промишлена и технологична сила за половината свят.[/quote]
  Каква сила си бил?Знаеш ли,че магазинерите бяха едни от най-уважаваните хора през комунизма?Защото винаги имаше дефицит на стоки и ако познаваш магазинера,можеше да ти уреди някоя дефицитна стока.А всичко беше дефицитно.

 48. 48 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#38] от "mushashi":

  Ми то си го пише в доклада.. на 263-то място /последно/ в Европа Северозападният, на 262-ро Южен централен, 261-во Северен централен, 259-то Североизточен и 258-мо Югоизточен.. 5 от последните 6 места са наши..:-)Ура-а-а..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 49. 49 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#48] от "ostin22":

  Тия, дерт са драскали по доклада хал-хабер си немат от икономика. Питах Влатко Фискалний. Той е на същото мнение по отношение на България, "чесно"

 50. 50 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#21:"m_style"]Ако не са българските емигрантски колонии, които правят нетни трансфери към роднините си у нас, възлизащи на около 10 пъти повече от чуждестранните инвестиции, ще видим растеж у нас, ама през крив макарон![/quote]

  Глупости!

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 51. 51 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#40:"Wornoxmaniak"]Баце, почти като Монако и Люксембург... нали[/quote]Баце, Индексът на Човешкото Развитие(ИЧР), не се измерва само с хляб и бензин!

  А и, както вече казах, данните са отпреди Майдана. Документът е издаден през 1990г., но данните не влизат аламинут в него, нали?

  До коментар [#40] от "Wornoxmaniak":

  Жив е той, жив е...
 52. 52 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#47:"mushashi"]Каква сила си бил?Знаеш ли,че магазинерите бяха едни от най-уважаваните хора през комунизма?[/quote]
  Не е така. Барманите бяха най-уважаваните

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 53. 53 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  За да се оправи Северозападът трябва да се прокарат спешно тунели под Стара планина. ЖП и шосеен! От Гинци да излязат на Бързия. От север има железница до Берковица. Не е проблем да се продължи на юг. Искърското дефиле също иска реконструкция. Сега я караме с построеното от времето на дядо Йоцо.
  И Хемус трябва най-после да се завърши. И под Шипка да се мине. Бат Бойко прокарва магистрали из равното,че по-лесно.

 54. 54 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Начинут на мислене определя и стандарта на живот.Не е случайно .че в бившите червени райони/а много вероятно и предстоящо червени/се живее по-зле.Направи ми впечатление особеното значение на инфраструктурата/на онова де дето не се ядяло/.В един от коментарите по-горе прочетох,че като направим сега съдебната реформа и пътища и магистрали щели да грейнат и в Сев.Б-я.Бре тоя гламав Борисов ,че как го постигна това в Южна Б-я без прословутата съдебна реформа.

 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#52:"Доналд Радев"]Не е така. Барманите бяха най-уважаваните [/quote]
  Така е.Както и тираджиите,и бензинджиите.Ама магазинерите бяха на голяма почит.Аз имам един комшия,който беше магазинер в местният супермаркет.Всички му се мазнеха.

 56. 56 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#43] от "dark'star":

  Няма нужда да точим сълзи и сополи по времената, когато завод се строеше по заповед, произвеждаше по заповед, продаваше по заповед, на такива, на които им беше заповядано да го купят. Имаше заводи, но тази система е порочна, доведе до упадък и до икономически и морален колапс, който беше подробно описан в доклада на Петър Младенов, генерален секретар на БКП, на пленума на ЦК на БКП на 11 декември 1989 г., отпечатан в партийния орган “Работническо дело” (год. LXIII, брой 346 от 12 декември):
  "През последните години страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Имаме пред вид следните явления в обществото:
  – стагнация в икономическото ни развитие, застрашително изоставяне на икономиката, застрашително нарастване на външния дълг;
  – увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция;
  – сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности.
  За всички нас тук влошаването на положението в страната не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап. Бившето ръководство формираше екипи, създаваше „концепции”. В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узурпира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върховния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществени институции. Това бе дълбоко обидно за нашия народ...."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#54:"eqy50503529"]Направи ми впечатление особеното значение на инфраструктурата/на онова де дето не се ядяло/.В един от коментарите по-горе прочетох,че като направим сега съдебната реформа и пътища и магистрали щели да грейнат и в Сев.Б-я.Бре тоя гламав Борисов ,че как го постигна това в Южна Б-я без прословутата съдебна реформа.[/quote]
  АМ"Тракия" преминава в близост до Пазарджик,Ямбол и Сливен.Да не мислиш,че в тези региони картинката е кой знае колко по-различна от Северна България?АМ"Марица" пък е близо до Хасково.И там сигурно са преуспели?

 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#4] от "Wornoxmaniak":

  Ще дръпнете, естествено...! Светлото бъдеще е пред вас!

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на wizzard
  wizzard
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Е как да оказва? Защо няма бърз влак София Перник примерно? Такива разстояния в белите държави с влак се взимат за 30 мин.
  Примери още такива бол

 60. 60 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 702 Неутрално

  За мене обаче интересното е че в Гърция с изключение на Атика, всичките региони са на нивото на изостаналите български, като беломорска тракия е с по-лош индекс и от българският северозапад. Не злорадствам, напротив: съжалявам и то много. Това е страната получила най-много европейски средства от фондовете за инвестиции. Ако ги бяха оползотворили както трябва можеха да са много много напред...

 61. 61 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  [quote#45:"ahasver"]Какво иска да каже авторът?[/quote]
  по-бледо лилавите петна на картата дребен им е скрийншота

 62. 62 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Близостта със София не гарантира икономически шансове

  Точно както пейката в градинката до парламента, не ти гарантира депутатска заплата.

  /не се чете/
 63. 63 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#43] от "dark'star":

  Такава развита промишленост имахме и такива технологии по соц-а, че даже и Кореком-и имахме...! Ама, не мога да се сетя, за нещо българско, дето да се е продавало в тях...!
  Доколкото си спомням, ако си простосмъртен и да имаш и 50 долара си беше престъпление...!

  Бивш tww09306483.
 64. 64 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#53:"ahasver"]Бат Бойко прокарва магистрали из равното,че по-лесно. [/quote]
  Така и трябва! Вложените пари във строителството на по-лесните участъци започват да се изплащат. А ти искаш да се забием из чукарите, едни пари да бъдат залостени със години и едва накрая да направим лесното.
  Всяка работа се започва от лесното.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 65. 65 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Хайде, стига сме плакАли колко сме назад. Вижте и класацията за конкурентоспособност.
  http://reports.weforum.org/global-competitiveness-index/competitiveness-rankings/
  На 50-та позиция от 138 страни сме, преди Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Унгария... Не е зле, като се има предвид колко пъти в последните 27 години си връщаме комунягите да ни управляват, както се каним да сторим отново.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 66. 66 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#57:"mushashi"]АМ"Марица"; пък е близо до Хасково.И там сигурно са преуспели? [/quote]
  Точно района Хасково-Димитровград си работи много добре.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  [quote#57:"mushashi"]Да не мислиш[/quote]
  не му трябва мислене, в статията има линк

  http://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/maps/regional_competitiveness
  ... и Тракия видимо не оказва влияние... по-скоро еврофондовете виждам там

 68. 68 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  [quote#1:"neut"]Обезлюдихме[/quote]

  ??? Кой бе? Кой свърши тази работа?
  Нямам пръст в това.
  Но имам ясен спомен, че като кажат "ръководителите" – "направихме грешка" - това значи, че аз ще плащам . . .
  Колко бързо се връща терминологията на социализма . . .
  Как беше "нищо не е забравено" и каквото още

 69. 69 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#60] от "antikommunist":
  И за Румъния важи същото, ние поне имаме един Югозападен район.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 70. 70 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2003 Весело

  [quote#66:"skara"]Хасково-Димитровград си работи много добре[/quote]
  е па колко да е добре най-ниския индекс... ма вие си знаете де, няма да ви се бъркам

 71. 71 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#66:"skara"]Точно района Хасково-Димитровград си работи много добре.[/quote]
  http://www.nsi.bg/bg/content/2215/%D0%B1%D0%B2%D0%BF-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE
  Я да видим какво казва статистиката.От 28 области Хасково е на 23 -о място по БВП на човек от населението.А Сливен ,през където минава АМ"Тракия"е на последно място.

 72. 72 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дебоя":

  Не е само лебо и бендзино.

  Жан Виденов: Всички важни решения, предопределящи бъдещето на България, са взети през пролетта на 1990 година. "Това бяха мораториумът на външния дълг, плаващият курс на лева и безпрецедентната кредитна експанзия, в която Тодор Вълчев (бел.ред. - управител на БНБ) даде банкови лицензи на Сульо и Пульо. Тодор Вълчев беше послушна маша на икономистите около Андрей Луканов, които много разчитат на активния оборот във външната търговия, но надеждите им се оказаха напълно празни. Многобройните банки и кредитната експанзия са плод на онези решения. Всеки макроикономист ще ви каже, че задлъжняла страна, която раздава кредити с надежда, че ще дойдат външни инвеститори, рухва до 4-5 години. През 1996 година ни трябваха около 1 млрд. долара и малко повече за 1997 година, за да се справим с финансовия недостиг. Ние сравнително леко се отървахме през 1996 и 1997 година. Паричният борд успя да се справи с този тумор, без да реже живо месо. Бяха станали стотина банки. Въпреки това успяхме да запазим няколко български, въпреки че ситуацията не предполагаше въобще да останат наши банки. Едно от големите разминавания в управлението ми беше, че нестабилността тръгна от българска банка”, върна назад лентата Виденов.

 73. 73 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 702 Весело

  [quote#54:"eqy50503529"]В един от коментарите по-горе прочетох,че като направим сега съдебната реформа и пътища и магистрали щели да грейнат и в Сев.Б-я.Бре тоя гламав Борисов ,че как го постигна това в Южна Б-я без прословутата съдебна реформа.[/quote]
  Всъщност статията визуализира и за най-твърдите глави, че "инфраструктурата" е един от критериите, а "институции", което е именно това на което се подиграваш (съдебната реформа, корумпираната и мудна администрация и т.н.) е съвсем отделен критерий, където България се представя по-зле и от колкото при инфраструктурата. Така че няма нищо смешно: да се прави нещо по единя критерий не оправдава с нищо тоталното отсъствие по другия.

 74. 74 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#56:"Незнайко в Слънчевия град"]който беше подробно описан в доклада на Петър Младенов, генерален секретар на БКП, на пленума на ЦК[/quote]Да, какво очакваш от българският Горбачов? Нали трябва да се оправдае, с предишните.

  Жив е той, жив е...
 75. 75 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#3] от "happystory":

  Викаш кът не стана с унуката на тато да пробаме с унуката на Пеко таков.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 76. 76 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Парите за КТБ са дадени назаем от държавата на фонда за гарантиране на влоговете, т.е. държавата няма да загуби нищо от КТБ, за парите от Белене ще получим два чайника от "братушките" и ще има чай за целия народ, така че все сме на аванта.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8150 Неутрално

  Така е, като поверяваме държавата на хора , без визия, стратегия и възможности за развитието на страната. За това се искат качества, каквито не притежават музиканти, артисти и журналисти, още по-малко милиционери и ДС агенти. Докато има европейски пари, ще кретаме, после Бог да ни е на помощ.

 78. 78 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 367 Разстроено

  "Участ българска ли е бедността? Какви са перспективите пред България?"

  Костадин Чакъров

  https://youtu.be/trDrgjFlOes

  Жив е той, жив е...
 79. 79 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  [quote#73:"antikommunist"]визуализира и за най-твърдите глави, че "инфраструктурата" е един от критериите,[/quote]
  не съвсем, тоя критерий го няма... визуализира къде отиват кинтите - в София и при ТИМ

 80. 80 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#71:"mushashi"].От 28 области Хасково е на 23 -о място по БВП на човек от населението.[/quote]
  Не говоря за цялата област!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 81. 81 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#78] от "Дебоя":

  Ма ти си бил от БКП-то, бе?

  Жалка история.

 82. 82 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#69] от "Яна":

  Така е, но Румъния сартира в прехода като същата соц-клоака като нас (дори и по-зле), докато Гърция беше съвсем друга работа. На този фон е забележително колко са успели да се самосъсипят (не, че това не го знае всеки които ходи редовно там).
  Иначе е ясно че както в България икономиката се движи само в София (и до някъде по морето), така и в Румъния живеят от Букурещ (и до някъде пограничните региони с Унгария). Но това не е уникално де: и да речем Унгария или Словакия, които са много пред нас са така най-вече благодарение на столиците си, останалото е голяма скръб.

 83. 83 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#72] от "Wornoxmaniak":

  "Управлението", по-скоро безхаберието на Жан Виденов върна развитието на страната поне 15г. назад. Това, че сме се отървали леко е абсолютна лъжа. Лъжа е също, че банкови лицензи се давали на сулю и пулю. Лицензи се даваха само на проверени партийни и ДС кадри. След Жан България вече беше истинска бананова република със заплати от по 20 долара и ограбени спестявания на обикновените хора. Ниските заплати и досега са плод на "гения" на Жан и са подарък за партийните олигарси. А може би това беше и една от целите на упражнението.

 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#76] от "Oggie Petkov":

  Мда. Те банките няма да ти ги извадят от джоба, да знаеш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#25:"pag"]А жителите на Северозападнала България (виден партизански край, дал множество видни партийци начело с непрежалимия ТЖ) дано най-сетне направят връзка между сегашното си дередже и упоритото гласуване за комунистите в продължение на близо 20 години след промените. На ви сега една "сполука"[/quote]
  [quote#29:"volarok"]Тези навремето вдигнаха т.нар. Септевмврийско въстани, а и днес продължават да гласуват с упорство за комунягите. Хак да им е![/quote]
  Ако найстина там са били най- големите/многото комуняги, защо...
  [quote#37:"Цветан Тодоров"]Още през социализма северозападният район беше най-изостаналия.[/quote]Нещо, не се вързва.


  Жив е той, жив е...
 86. 86 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#81] от "Wornoxmaniak":

  Никога не съм бил! Даже се самоизключих, от ДКМС- то...

  Но, това не ми пречи да съм анти- капиталист!

  Жив е той, жив е...
 87. 87 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#6:"Wornoxmaniak"]Престанете да се излагате и да ви промиват мозъците от БСП все едно некога сме били по-напред от тези дето се сравняваме. [/quote]
  Приятелю, вярно е , че тотално се промиват мозъци навсякъде. Вярно е и че в България този процес напредва с ужасяващо бързи темпове. Но тук -там все още са останали хора които могат да мисля и хора които помнят. И ти ако не вярваш на тях, то отвори статистиките и си намери необходимата информация вместо да пишеш прибързани и неверни констатации.
  Тук изобщо не иде реч за БСП или която и да е друга измислена партия. В България отдавна Партиите не управляват. Управлява Капитала и най-лошото е , че в повечето случаи той /Капитала/ дори не е български.

  Stupid people make me sick
 88. 88 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#83:"Oggie Petkov"]"Управлението", по-скоро безхаберието на Жан Виденов върна развитието на страната поне 15г. назад[/quote]А, защо "забравяш" Майдана?
  Той- не изигра ли роля?

  До коментар [#83] от "Oggie Petkov":

  Жив е той, жив е...
 89. 89 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#87] от "Хакуна Матата !":

  И статистиките са?

 90. 90 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 702 Разстроено

  [quote#79:"extraCACA"]не съвсем, тоя критерий го няма... визуализира къде отиват кинтите - в София и при ТИМ[/quote]
  Всъщност те делят само 2-3 кликвания от оригинала на доклада където можеш да видиш разбитите резултати, включително по категория инфраструктура, в кои региони какви са.
  А за кинтите е по-скоро обратното: изработват се в София и от там отива голяма част от тях за издръжка на "провинцията". Знам, че за хора които асоциират работеща икономика с "пушещи комини", това е непонятно, но само ИТ сектора в София създава далеч по-големи печалби от всичките соц комини взети заедно.
  А иначе, че се инвестирало в София... Ами хайде отиди и обясни на румънците да плюят на Букурещ и да дадът приоритет на магистрала между Яши и Бая маре или да работят по добре върху метрото на Кюстенджа вместо на гадната столица.
  Ама как да обясниш на такива експерти, че няма как да оправиш икономиката на Каспичан, като затриеш тази на София. Напротив...

 91. 91 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#86] от "Дебоя":

  Засега няма измислено по-добро от него.

 92. 92 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Видими (на картата) резултати.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Какви са перспективите пред България?"
  =======
  Картата е безапелационно красноречива ....Европа на две скорости ....е вече факт !
  До коментар [#78] от "Дебоя":

  Bukalemun
 94. 94 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Некак тенденциозно...
  Близост с Эвразия гарантира болшевъшки.

  "Еврокомисията: Близостта със София не гарантира икономически шансове"

 95. 95 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#72:"Wornoxmaniak"]Жан Виденов: Всички важни решения, предопределящи бъдещето на България, са взети през пролетта на 1990 година[/quote]Съгласен, но както казва Костадин Чакъров: Ние отговаряме, ДО 10.11.1989г.!

  До коментар [#72] от "Wornoxmaniak":

  Жив е той, жив е...
 96. 96 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#90] от "antikommunist":

  мерси за насоките и се извинявам че те разстроих, ама провинцията не са само Шумен, Добрич и Варна

 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  [quote#63:"tww09306483"]Такава развита промишленост имахме и такива технологии по соц-а[/quote]Сега да не би да имаме по-добра промишленост от соц-а ???? Половин Африка все още е с нашите машини и пушкала от соц-а. ФАКТ !!!
  и между другото по соц-а нямаше безработни,
  а сега нашите съседи бъркат по врелите - това са същите хора които правеха дискове за компютри и роботи, не са някакви неграмотни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1848 Весело

  [quote#93:"eti"]Картата е безапелационно красноречива ....Европа на две скорости ....е вече факт ![/quote]предвижда се и задна скорост за нЕкои

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1848 Весело

  [quote#81:"Wornoxmaniak"]Ма ти си бил от БКП-то, бе? [/quote]
  За тогава си беше гордост, отскоро пак е гордост

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 100. 100 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#99] от "dark'star":

  Тъй, ми! Новата униформа на младежити у БСП е гарнирана с пионерски връзки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK