Юнкер предложи дебат по 5 сценария за бъдещето на Европа

Юнкер предложи дебат по 5 сценария за бъдещето на Европа

© Yves Herman, ReutersПет сценария за бъдещето на Европа – това предложи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в днешната си реч пред евродепутатите.


"Бялата книга" за ЕС е създадена по повод шестдесетата годишнина от подписването на Договорите от Рим, с които се създават основите на съюза - Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия.


Населението и икономическата значимост на Европа намаляват, докато други части на света бележат ръст. През 2060 г. населението на нито една страна от ЕС няма да бъде дори 1% от населението на света – основателна причина да сме сплотени, за да постигнем повече, отбеляза Юнкер.
Сценарий 1: Продължаваме, както досега– ЕС-27 се съсредоточава върху изпълнението на програмата си за положителни реформи. До 2025 г. това може да означава:


- Европейците могат да карат автоматизирани автомобили, но може да се сблъскват с проблеми, когато пресичат границите, защото продължават да съществуват някои правни и технически пречки.


- Европейските граждани като цяло могат да пътуват зад граница, без да трябва да спират за проверка на документите. Поради засилените проверки за сигурност на пътуващите им се налага да отиват на летището или гарата много преди заминаването.


- Единството на 27-те държави се запазва, но все пак може да бъде подложено на изпитание при възникването на големи спорове.


Юнкер предложи дебат по 5 сценария за бъдещето на Европа

© Yves Herman, Reuters


Сценарий 2: Остава само единният пазар – единният пазар постепенно застава в центъра на ЕС-27, тъй като 27-те държави членки не успяват да намерят общ език във все повече области на политиката. До 2025 г. това може да означава:


- Преминаването на границите с цел бизнес или туризъм става трудно поради редовните проверки. Намирането на работа в чужбина е по-трудно, а прехвърлянето на пенсионни права към друга държава не е гарантирано. Хората, които се разболяват в чужбина, понасят големи медицински разходи.


- Европейците не са склонни да използват свързани автомобили поради липсата на правила и технически стандарти, които важат на цялата територия на ЕС.


- Решаването на проблеми, които засягат повече от една държава членка, става по-трудно.


Сценарий 3: Тези, които искат да правят повече, правят повече – ЕС-27 продължава както досега, но дава възможност на желаещите държави да правят повече заедно в определени области, като отбраната, вътрешната сигурност или социалните въпроси. Възникват една или няколко "коалиции на желаещите". До 2025 г. това може да означава:


- 15 държави членки създават полицейски и магистратски корпус за борба с трансграничната престъпност. Информацията, свързана със сигурността, се обменя незабавно, защото националните бази данни са напълно свързани помежду си.


- Свързаните автомобили се използват широко в 12 държави от ЕС, които са се договорили да хармонизират своите технически стандарти и правила за отговорност.


- Възникват въпроси за прозрачността и отчетността на различните нива на вземане на решения.


- Правата на гражданите, гарантирани от правото на ЕС, варират в зависимост от това къде живеят хората.


Юнкер предложи дебат по 5 сценария за бъдещето на Европа

© Yves Herman, Reuters


Сценарий 4: Правим по-малко, но по-ефективно – ЕС-27 се съсредоточава върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, като прави по-малко в други области, за които се смята, че действията му нямат добавена стойност. Вниманието и ограничените ресурси са насочени към определени области на политиката. До 2025 г. това може да означава:


- Европейски орган за далекосъобщенията ще има правомощия да освобождава радиочестоти за трансгранични комуникационни услуги, например честоти, използвани от свързаните автомобили. Той също така ще защитава правата на потребителите на мобилни услуги и интернет навсякъде в ЕС.


- Нова европейска агенция за борба с тероризма помага за възпирането и предотвратяването на тежки нападения чрез системно проследяване на заподозрени лица.


- По-ясното съсредоточаване на ресурси и внимание в определени области помага на ЕС- 27 да действа по-бързо.


- Европейските граждани чувстват, че ЕС действа само когато това носи истинска добавена стойност.


Сценарий 5: Правим много повече заедно – държавите от ЕС решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области. Вземат се по-бързи решения на европейско равнище, които бързо се прилагат. До 2025 г. това може да означава:


- Европейски граждани, които искат да подадат жалба срещу предложение за финансиран от ЕС проект за вятърни турбини в тяхната местност, не могат да се свържат с отговорния орган, защото им казват да се обърнат към компетентните европейски органи.


- Свързаните автомобили се движат безпрепятствено в Европа, защото съществуват ясни правила за отговорност, които се прилагат в целия ЕС. Шофьорите могат да разчитат на агенция на ЕС, която налага спазването на правилата.


- Съществува риск от отчуждаване на части от обществото, които чувстват, че ЕС няма легитимност или че е отнел твърде много правомощия от националните власти.


"Преди 60 години основателите на Европа избраха да обединят континента със силата на закона вместо със силата на оръжието. Можем да сме горди с това, което сме постигнали оттогава. И най-мрачният ден за нас през 2017 г. ще бъде далеч по-ведър от който и да било, прекаран от предшествениците ни на бойното поле", заяви Юнкер.


Бялата книга е приносът на Европейската комисия към срещата на върха в Рим, на която ЕС ще обсъди не само постиженията си през последните 60 години, но и бъдещето си като съюз от 27 държави. Бялата книга бележи началото на процес за решаване от ЕС-27 за бъдещето на техния Съюз. С цел насърчаване на този дебат Европейската комисия, заедно с Европейския парламент и проявяващите интерес държави членки, ще организират поредица от "Дискусии за бъдещето на Европа" в европейските градове и региони.

Ключови думи към статията:

Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 977 Любопитно

  На няколко места срещнах ЕС - 27 . Що така , няма ли да расте ? Турци , сърби , украинци хептен ще се обезверят.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Я след като камъка "Брекзит" цопна в блатото, жабите се разкрякаха!
  Само до преди месеци бяха едни нагли и надменни, а сега взеха да си уплътняват времето с нови сценарии!

 3. 3 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Най-вероятен е сценарий 3 и е много важно къде ще попаднем в него. Не трябва да е в групата на Орбан.

 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Кухи разсъждения на евробюрократ. Оставате хората и нациите да се развиват свободно, не им налагайте сценарии от кабинетите си в Брюксел!

  Единният пазар е съществувал и преди да има евро (малка историческа справка), а аргументът за свързаните автомобили кърти мивки! Човек се чуди как без свързани автомобили Западна Европа е забогатяла след Втората световна война?!

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#1] от "kasko":


  [quote#1:"kasko"]

  На няколко места срещнах ЕС - 27 . Що така , няма ли да расте ? Турци , сърби , украинци хептен ще се обезверят. [/quote]
  Има съвсем реална вероятност да станат по-малко от 27 в близкото бъдеще!

 6. 6 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Туй Юнкер ли го е мъдрил?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 653 Неутрално

  в нашият случай - колкото по-малко суверенитет, толкова по-добре. освен в сигурността, естествено.

 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  К'ва е тази "свързаност на автомобилите"?:-) Натикана е навсякъде.. Все едно че се изказва член на СБА..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#5] от "vagabond66":

  Кого още имаш в предвид ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Истината е, че европейските народи не за узрели за единна държава. Най реалистичният план е да се акцентира на общия пазар, всичко останало да се решава в рамките на националните държави.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5469 Любопитно

  Май-май за всеки един от 5 - те сценария за бъдещето на Европа, ще се намерят по пет желаещи го страни членки и това ще е реалният сценарий!!!

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Сценарий 6: След продължителни мъчения, опити за фалшифициране на избори и какво ли още не, ЕС се разпада и просто се връща старата организация за сътрудничество между Европейските държави от 1952ра.

  Ле Пен #MakeFranceGreatAgain #MakeEuropeGreatAgain 2017

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 13. 13 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бамааму, още веднъж прочетох Юнкеровото творение, ма трети път нема го чета!

  На колко коняка е бил?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 14. 14 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Весело

  Има и 6-ти - чемодан, вокзал и кой откъдето е!
  Две-три държави усилено обмислят този вариант.
  Други пък ... може да им се посочи къде е изходът. /грекзит и др. слаби държави/

 15. 15 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Сегашната 'петилетка' изтича през 2020г, като дойде време да гласуват за новата ще видим какво ще стане, тогава стават промените. До тогава не вярвам да има някакви съществени промени, освен разни брекзити, че с тях сега е модерно да се печелят избори.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Истината е, че няма нищо общо между Германия и Холандия от една страна, Португалия и Гърция ат втора, Полша и Унгария от трета и България и Румъния от четвърта в така нареченият "единен" ЕС... Нито някога е възможен..Нито по доходи, нито по манталитет, нито по виждания за бъдещето..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Весело

  а народите на Евразийския съюз са узрели

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#3] от "Yossarian":
  Не трябва, струва ми се че ако има такава вероятност и унгарци и поляци няма да искат да са в групата на Орбан

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6686 Неутрално

  Най-вероятен сценарии за Бг: ще ни поставят на мястото, което заслужаваме, а то не е високо

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  това със свързаните автомобили превод от какво е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4162 Любопитно

  На мен ми харесва най-много сценарий #5, но трябват повече подробности за него.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Иво, бившите соцстрани не са готови за този вариант.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4305 Неутрално

  В доклада се отчита, че ЕС днес се развива на няколко скорости, доколкото част от държавите са в еврозоната, някои от тях са в Шенген, а други не са в нито една от тези структури!?


  На 3-то ниво в йерархията сме...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 24. 24 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#1] от "kasko":

  Не остана нищо свястно което да влиза.
  А от малкото свястно което е извън ЕС(Норвегия,Швейцария,Исландия...........) те не искат да влизат в съюза.

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Весело

  Сценарий 6
  Българската прокуратура става прокуратура на ЕС.
  Вместо еврофондове към България потича огромен поток от рушвети. С тези рушвети създаваме работни места, където не се налага да работим.

  подпис
 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  Лутане и страх някой да не последва Великобритания... това прозира...
  А скоро ще има среща Германия, Франция, Италия и Испания. Нали се сещате?

 27. 27 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 937 Неутрално

  ЕС не са ли 28 страни членки. Все още.
  УК не е активирало онзи член за напускане, вероятно няма и да го активира. А дори и да го направи, никак не е ясно къде ще забият преговорите.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  До коментар [#27] от "acarid":


  [quote#27:"acarid"]ЕС не са ли 28 страни членки.[/quote]
  Не са. Няма прошка. Осъзнай го...

 29. 29 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сценарий 5 - Съединени Европейски Щати. Мамбо намбър файф...топлата вода е открита преди повече от 200 години в америка

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Гневно

  Позор.
  Дойните крави дето хранят ЕС имат наглостта да определят как другите да пият мляко.

  подпис
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  Що така , няма ли да расте ? Турци , сърби , украинци
  =======
  Къде слагаш турците , без да ги питаш пак ?
  От 17 на 13 процента спадна дела на желаещите за ЕС , тук !
  До коментар [#1] от "kasko":

  Bukalemun
 32. 32 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 297 Неутрално
 33. 33 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "Xumpomo name":

  Викаш - Да поканим Русия в голямото ЕС? Много са далеч завалиите, ама ако имат желание що не

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 34. 34 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#20:"дерибеев"]това със свързаните автомобили превод от какво е[/quote]

  Connected cars, ама това е бъдещето - то не е за вас, не го мислете...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  А скоро ще има среща Германия, Франция, Италия и Испания.
  =========
  Те веднъж се срещнаха , ако помниш ....
  Уговориха се нещо , но не се разчу много.
  До коментар [#26] от "Добрин Велков":

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  И аз съм за # 5 с корумпираните ни институции това е единствения ни шанс за нещо по нормално.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 37. 37 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Очевидно е, че желанията на проевропейците са насочени към някаква реалистична комбинация между сценарии 3, 4 и 5. Ама дали това ще се случи зависи и от резултатите на предстоящите през тази година избори във Франция, Холандия и Германия, а и догодина в Италия.

 38. 38 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#33] от "oporna_to4ka":

  не бе, чудя се дали са узрели за евразийски съюз, и дали има нещо общо между тях освен СССР и Путин

  Birds of a feather flock together.
 39. 39 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti":

  Молбата ви я изядоха мишките в Брюксел ама не я оттегляте.....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 40. 40 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti":

  То, като се разчуе ще е късно...
  Оказахме се кофти любовници... не щат да ни плащат повече, некадърни сме...

 41. 41 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#8:"ostin22"]К'ва е тази "свързаност на автомобилите"? Натикана е навсякъде.. Все едно че се изказва член на СБА..[/quote]
  Това и аз исках да попитам, но ти ме изпревари.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#38] от "Xumpomo name":

  Този Путин ви преследва ден и нощ. Темата е друга, бъдещето на ЕС.

 43. 43 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Не виждам сценарий при който Юнкер да си подаде оставката.
  Всички са виновни само Юнкер най-добрия, изцяло незаменим.
  Всички европейски страни са недоволни и претенциозни само Юнкер е прав и непоклатим. Особено като е на чашка.

 44. 44 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван К":

  То е много спорно кои са дойните крави..:-) От тука им изнасяме кабелчета за коли с печалба 10 лева на автомобил, а те ни внасят автомобил с печалба 10, ама хиляди. .:-) Оттук им изнасяме пшеница за 400 лева на тон..а те ни внасят зърнени закуски за 400, ама хиляди на тон...:-) Да не продължавам..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 45. 45 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#42] от "von_seeckt":

  е то ясно, бъдещето на Еврогейския Съюз е да бъде спасен от морален и икономически упадък от Россссииия

  Birds of a feather flock together.
 46. 46 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Сценарий 7:

  Гърция, Италия, Испания и Португалия са изгонени от еврозоната.
  Страните в еврозоната се федерализират, а тези извън Еврозоната се разпадат на две групи: България, Гърция и Румъния в "Чакалнята". Вишеградската четворка се присъединява към САЩ, заедно с Румъния, на която й омръзва да събира фасове в "чакалнята". България се анексира от Турция, а Гърция става шлюз, през който се осъществява китайската контрабанда в Европа във всички възможни направления. В Източна Европа Доналд Тръмп е обявен за Зевс, а Мелания - за Венера и се изграждат храмове в тяхна чест, тъй като единственната преграда срещу Русия остават американските части, който се предислоцират от ояла се Северозападна Европа. Единственно не мога да кажа нищо за съдбата на Жан-Клод Юнкер, тъй като не допускам той да се вози на свързан автомобил, каквото и да се разбира под това.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 47. 47 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Сценарий 3: ЕС-27 продължава както досега, но дава възможност на желаещите държави да правят повече заедно в определени области, като отбраната, вътрешната сигурност или социалните въпроси. Възникват една или няколко "коалиции на желаещите". [/quote]

  На бай Юнкер май му се иска този сценарий? Европа на две скорости.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 48. 48 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1951 Весело

  [quote#32:"65"]Сценарий 6: СЕЩ! [/quote]

  На някои не им харесва това! ЕС не трябва да е силен!
  А дали да е, конфедерация или федерация, за това трябва да се помисли сериозно! И на референдум!

 49. 49 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#26] от "Добрин Велков":

  http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/01/2927513_vicepremierut_zlateva_bulgariia_e_kategorichno_protiv/
  [quote#26:"Добрин Велков"]А скоро ще има среща Германия, Франция, Италия и Испания. Нали се сещате?[/quote]
  Няма да им мине номера! Ама-ха!

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2251 Весело

  [quote#34:"Канасубиги"]Connected cars, ама това е бъдещето - то не е за вас, не го мислете...[/quote]
  Така е, бастисваме БДЖ-то със свързаните коли-вагони. Иначе, ние си мислим за свързаните самолети. Още им викат глидери. Няма да се занимаваме с разни пещерни допотопни техники, я.
  Апропо, хер Юнкер нищо не каза за "иновациите" и "учението до смърт", оп през целия живот. Нито за "цената на работната ръка" - ще се внася ли евтиния или ще се минава на самозадоволяване ... като при Тато? Само няма да правим цели проводници от полупроводниците, а цели роботи.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  Интересно !
  Паралелно на тия дебати за Европа , и в Пакистан се провежда международния икономически форум . И на него има 3 варианта от страна на Израел , за прокарването на средиземноморския газ към Европа. ....
  Казвам интересно , понеже вече за трети път стават съвпадения в дадите на подобни срещи .

  До коментар [#40] от "Добрин Велков":

  Bukalemun
 52. 52 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Сичката работа я сколасахте.

  Опряхте до "свързаните автомобили".

  .
 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#45] от "Xumpomo name":

  Русия има достатъчно домашни проблеми и не иска никого да спасява.

 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#53] от "von_seeckt":

  е сега, между другото, така, колко му е да спаси едни еворгейци от морален упадък

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Поне два от предлаганите варианти са фактически разпад на съюза и нова организация, нямаща нищо общо с Лисабонския договор.

  .
 56. 56 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Джънкър пак нещо се е унесъл.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2251 Весело

  [quote#29:"oporna_to4ka"]топлата вода е открита преди повече от 200 години в америка [/quote]
  То копието можи и да е по-добро от оригинала, но когато е създаван оригиналът, америка е била дори извън фантазия, опс тепсията (каквато е била научната предства за Земята по онуй време):
  "Съгласно популярната легенда, през 1291 г. представители на три кантона – Ури, Швиц и Нидвалден, подписали Федералната Харта. Хартата обединила включените страни в борба срещу чуждото господство на Хабсбургите, които били на немския трон на Свещената Римска империя. "
  Остава само въпросът коя империя ще се рути - свещената доларовата или "империята на злото"?

 58. 58 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  най-добрия сценарий за бъдещето на европейския съюз е сички мераклии за европейски съюз да се присъединят към германия... и да чекат да ги оправи като гедерето

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 59. 59 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#54:"Xumpomo name"]е сега, между другото, така, колко му е да спаси едни еворгейци от морален упадък [/quote]

  Вие се майтапите, но Русия ще премине през всички премеждия, защото има един вярващ народ. Махнем ли мислено Православието, Русия ще се разпадне до година, две. В Европа този трансцедентен, обединяващ момент изцяло липсва, оттам и разединението и.

 60. 60 Профил на Alexander Vatkovski
  Alexander Vatkovski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "ostin22":

  И като се разпадне ЕС и спрем да им изнасяме кабелчета, да не би да спрем да внасяме коли? Или си мислиш, че всички ще се юрнат да правят заводи тук

 61. 61 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Както си пътуваме по евроатлантическата магистрала, забелязваме знаци, които ни предупреждават да намалим скоростта, защото занапред разрешената скорост за различните държави в ЕС е различна. Членове на съюза, които имат електронни винетки, ще продължават както досега. Другите ще спират периодично на бариери, за да плащат такси за продължаване на пътуването.
  http://www.segabg.com/article.php?id=844821

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 62. 62 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#9] от "kasko":
  На изборите във Франция всичко може да се случи!

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  [quote#52:"Явор Рг"]Сичката работа я сколасахте.
  Опряхте до "свързаните автомобили". [/quote]
  Не може да използва слогана "Connecting people" (май го изтъргуваха за 30 сребърника на Макросопата).
  Пък нали е и технократ - заместил хората с техника.
  Само да не повтори "бизнес модела" на Нокия. Аз и досега си ги обичам, амо ги нема на пазара. Сега щели били да "връщат миналото", ама да видим - водата в реката вече не е същата.

 64. 64 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#60] от "Alexander Vatkovski":

  Казвам просто факти.. Не произвеждаме НИЩО с голяма добавена стойност и сме не бенефициенти, а спонсори.. А иначе не..никоя държава от Западна Европа няма да махне такива отрасли от собствената си територия за да ни "помогне".... Точно затова го писах вече, че Европа никога няма да бъде на една скорост, с равнопоставени държави... Това е някаква илюзия.. Например България си е на съвсем същото ниво по показатели спрямо средноевропейското сега спрямо 2007-ма.. 10 години членство нито ни е направило по-богати, нито по-напреднали..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 65. 65 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  леле какъв хаос цари в главите им само 20 на години след създаването на ЕС..

 66. 66 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Какви са тия свързани автомобили бе? За пръв път чувам нещо такова. Няколко автомобила вързани с въже? Единия тегли другия? Или преводача е превеждзл няколко материала?

 67. 67 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело


  Перестройка 2.0
  Утопичният проект е практически свършил. Остават само техническите подробности около приключването на измислената валута и разчистването на нулите между централните банки. Да се надяваме, че поне този път глупавите средно-европейци ще бъдат що годе цивилизовани и сагата ще приключи без отново да се причиняват световни катаклизми и после да се чуди света как да ги спасява.

 68. 68 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Сценарии 6: Създаване на общи институции, децентрализация, и намаляване на бюрокрацията. Създаване на конгрес съставен от 2 сенатора от всяка страна членка пратени в конгреса да защитават интересите на страната си както и на съюза. Президента да се избира по Американски модел чрез въвеждане на избирателна колегия която балансира силите на малките и големите страни.

 69. 69 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 529 Неутрално

  тези различни скорости е се едно да се движиш във военна колона и някои да изостават от колоната поради повреда и да бъдат изоставени и плячкосани от противника

 70. 70 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Разстроено

  [quote#68:"happystory"]Президента да се избира по Американски модел чрез въвеждане на избирателна колегия която балансира силите на малките и големите страни. [/quote]

  Да бе да, това е метод да се изкривява изборността, на 200 години е законът в Америка, няма как да има подобен в Европа!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2251 Весело

  [quote#66:"le_bigmac"]Какви са тия свързани автомобили бе?[/quote]
  Едните са свързани с Wi-Fi, а другите, движещи се с "високата скорост", с верига ... да обикалят в кръг и да не тъпчат пешеизхождащите се.

 72. 72 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#50] от "wanderer":
  [quote#50:"wanderer"]Така е, бастисваме БДЖ-то със свързаните коли-вагони[/quote]
  Същото е, да хахаха
  Сравняваш компютри и компоти

  [quote#50:"wanderer"]Нито за "цената на работната ръка[/quote]
  Работна ръка в автономен транспорт ...

  Ето малко инфо, да не се излагаш. Надявам се, разбираш езика:
  https://tmt.knect365.com/connected-cars-autonomous-vehicles/  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 73. 73 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#64:"ostin22"].. Не произвеждаме НИЩО с голяма добавена стойност [/quote]

  И защо? Защото прибързахме с влизането си в ЕС. Първо трябваше да развием една що годе конкурентноспособна икономика с як протекционизъм и чак тогава. Така е правил и Стамболов едно време. Здрави вносни мита да могат домашните производители да си стъпят на краката.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2251 Любопитно

  [quote#54:"Xumpomo name"] колко му е да спаси едни еворгейци от морален упадък [/quote]
  За какво да бъдат притеснявани еврогейците? Те нали не оставят поколение!? Щом няма кой да възпроизведе моралния упадък, значи са спасени ... в рая. С оглед на климатичните промени, може и вратите на ада да се държат отворени специално за тях. Да не замръзнат при идващата ледникова епоха или "студена война" май беше политкоректния термин.

 75. 75 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#3] от "Yossarian":

  усещащ дишането на Орбан зад врата си ли ?

 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  [quote#59:"von_seeckt"]Махнем ли мислено Православието, Русия ще се разпадне до година, две[/quote]

  В Русия 20% от населението са мюсюлмани. След 70 години активен атеизъм останалото население не може да се каже , че е православно , а е по-скоро атеистично. Така, че православието не е необходимо мислено да го махаме, реално истинско православие не съществува в Русия в битово отношение, а не като официална политика на властващите. Това руснаците го чувстват и разбират най-добре и имат куража да го коментират по различни руски сайтове. Сам казваш, че ако православието го няма, РФ ще се разпадне до година, две. Няма да е до година, две , а до тогава , докато Путин е на власт. В момента главната му грижа е да удържи единството при нарастващия се сепаратизъм на републиките. Това той постига чрез разпалване на външни конфликти със своите съседи, с цел отвличане на вниманието и засилване на патриотизма на руснаците , които в рамките на РФ стават все по-малко като процент от общото население, както и чрез засилване на централизма в РФ, но това е до време. Тези мерки са палиативни. Западът няма интерес от разпадането на Русия , както нямаше интерес и от разпадането на СССР. Но каквито и усилия да полага за запазването на РФ, разпада е неминуем и никоя външна сила не може да го спре.

 77. 77 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 312 Неутрално

  това ? да не е изказване от някое техническо изложение на автомобили ?

 78. 78 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#66] от "le_bigmac":
  [quote#66:"le_bigmac"]Какви са тия свързани автомобили бе? За пръв път чувам нещо такова. Няколко автомобила вързани с въже? Единия тегли другия? Или преводача е превеждзл няколко материала?[/quote]

  Чукча писател, да?
  Когнитивен дисонанс, да?

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 79. 79 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Готова ли е европа за съединени европейски щати?

 80. 80 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Сценарий 6 - закриване на ЕС, най-реалният сценарий.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#29] от "oporna_to4ka":

  Това е така,ама европа дали е готова за това и дали западна европа ще инвестира в южна и обратното.

 83. 83 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  До коментар [#51] от "eti":

  Ами определени райони тепърва ще се отстояват... определени бизнеси също. А Европа е импотентна в момента и това не е добре в средносрочен план. Пример - Сирия...

 84. 84 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#82:"gembirdkz"] и дали западна европа ще инвестира в южна и [/quote]

  Хайде конкретизирайте се де! КОй при кого ще инвестира? Нормално инвестира онзи, който има пари.

 85. 85 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#76:"tacheaux"]След 70 години активен атеизъм останалото население не може да се каже , че е православно , а е по-скоро атеистично[/quote]

  70% руското население се определят като православни.

 86. 86 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Весело

  [quote#41:"Доналд Радев"]К'ва е тази "свързаност на автомобилите"? Натикана е навсякъде.. Все едно че се изказва член на СБА..- цитат на коментар #8 от “ostin22”
  Това и аз исках да попитам, но ти ме изпревари.
  И аз се бих по главата с тези "свързани автомобили", хаха...
  Оказаха се "connected cars", което значело... (ох, пак на английски трябва да е), НО пък няма нищо общо с употребения при превода израз:
  A connected car is a car that is equipped with Internet access, and usually also with a wireless local area network. This allows the car to share internet access with other devices both inside as well as outside the vehicle.

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 87. 87 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  До коментар [#81] от "Yard":

  Американските подлоги обаче ставате. Ама и британците не ви харесват. Интересно защо...

 88. 88 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Тука се е разпищолила всякаква тролска сволоч.
  Да здравствует товарищ Путин.Мь не хотим Евросоюз.Болгария для болгаров!Евросюз ето бюрократия еврогеев.Вот так.

 89. 89 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1665 Любопитно

  До коментар [#20] от "дерибеев":


  [quote#20:"дерибеев"]това със свързаните автомобили превод от какво е[/quote]
  Тук ги знаем като "автономни",
  но явно преводача е дал на "заето"

  В Е С Е Л О !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 90. 90 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1940 Любопитно

  Има ли сценарий, при който на евролапачите им съкращават щата и раздутите заплати, сядат си на дебелите мързеливи гъзове и започват да раотят?

  Или бъркането в евро носвете и гъзовете ще продължава в пъна сила?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 91. 91 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 326 Весело

  Повечето от вариантите (1, 3, 4, 5) могат да се разглеждат и с подварианти: Четвърти Райх и/или Трета Френска Империя.

  Imagination is as important as knowledge.
 92. 92 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 247 Неутрално

  #КОЙ ще води преговорите от българска страна? - това е големият въпрос, въпросът на въпросите, тъй да се каже! Ако не е Ръдан - единственият "десен" и "еврИпеец" у нашенско - Радев немедленно да обяви война на ЕС и да поеме решителен курс към Масква! Сал Ръдан, Ристю и Малтинчо могат да ни оправят, а Каназирева и Таков ще са конферансиета на срещата, където родните корифеи ще обяснят на Европата как трябва да станат нещата!

 93. 93 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Ще трябва да намеря и прочета 5 те варианта на английски, немски или френски. Българският текст представен тук е доста, хм, объркващ😎

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 94. 94 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#89:"Чардо"]Тук ги знаем като "автономни",
  но явно преводача е дал на "заето"[/quote]

  Карай ся!
  Важното е бъдещите автомобили да имат добре оборудвано барче с коняк!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 95. 95 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#91] от "Columbus":
  Повечето от вариантите (1, 3, 4, 5) могат да се разглеждат и с подварианти: Четвърти Райх и/или Трета Френска Империя.
  ................
  Има и вариянт Османска империя, както и велика Россия.
  Избери си.
  Патронът на ЕС е Карл Велики. Сигурно не е случайно.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 96. 96 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#93:"DDR"]. Българският текст представен тук е доста, хм, объркващ😎[/quote]

  Трудно се превежда ясната Юнкерова мисъл!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 97. 97 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Весело

  До коментар [#89] от "Чардо":

  Нещо друго знаеш, не е това.
  "Автономен автомобил (на английски: autonomous car) наричан още роботизиран автомобил и безпилотен автомобил е автомобил със самоуправление (автоматизирано превозно средство), способно да изпълнява главните транспортни нужди на обикновения автомобил. Той е способен да усеща заобикалящата го среда и да навигира без човешка намеса. Автономните автомобили съществуват главно като прототипи и системи за демонстрация."

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 98. 98 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1630 Весело

  До коментар [#93] от "DDR":
  Воаля!
  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-385_en.htm

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 99. 99 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 326 Любопитно

  До коментар [#95] от "СДС":
  Тц, тия по-трудно ще се материализират по доброволен път. А за силов - провери какво казва НАТО по въпроса!
  Не съм за разпада на ЕС, нито за минаването ни към групата на догонващите, но предложенията са повърхностни и механични. Изброяват се комбинации само с различна степен на обвързаност, без анализ на фундаменталните проблеми, заради които ЕС буксува. Излишната власт, дадена на некомпетентни и никому неотговорни бюрократи, която самият Юнкер олицетворява, е съществена част от проблема.
  И да, Лисабонският договор трябва да се пренапише.

  Imagination is as important as knowledge.
 100. 100 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Какви дебати, какви пет лева? Трябва да си идиот, че да не видиш какво е ЕС днес - тексаски васал! Срамота е да ги гледаш как се гърчат пред шефа, дето се е създал преди има няма 300 години и културата му е чужда дума!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK