Лидерът на ЕНП заплаши да изгони кандидата на Полша за поста на Туск

Лидерът на ЕНП заплаши да изгони кандидата на Полша за поста на Туск

© Yves Herman, ReutersЛидерът на десноцентристкия блок в Европейския парламент заплаши да изгони полски политик, който бе номиниран от Варшава да замени сънародника си Доналд Туск като председател на Съвета на ЕС, предаде "Ройтерс".


Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че ЕНП, която има най-много места в Европейския парламент, ще изгони от редиците си Яцек Сариуш-Волски, ако той не се откаже от кандидатурата си да замени Туск, която според мнозина дипломати е смехотворна.


Очаква се лидерите на ЕС да дадат на бившия полски десноцентристки премиер Доналд Туск втори 30-месечен мандат начело на Съвета на ЕС на среща на върха в Брюксел в четвъртък.
До събота нямаше други кандидатури за поста. По традиция кандидатите са настоящи или бивши правителствени ръководители. Всички страни членки на ЕС освен Полша подкрепят Туск. Управляващата в Полша дясна партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински обаче не иска Туск да получи втори мандат. В неделя външният министър обяви, че е номиниран депутатът от ЕНП Сариуш-Волски.


Манфред Вебер заяви в неделя, че ЕНП продължава да подкрепя Туск, който също е неин член, и заяви, че ще изгони Сариуш-Волски от партията, ако той не се откаже от номинацията.


"Доналд Туск се радва на единодушна подкрепа от цялото семейство на ЕНП. Показателно е, че полското правителство отново преследва само полски вътрешнополитически дневен ред и напълно е изоставило всякаква конструктивна амбиция на европейско ниво. Всяка по-нататъшна атака срещу Доналд Туск само ще навреди на полските интереси в Европа", заяви Вебер.


При управлението на "Право и справедливост" Полша е обвинявана от Брюксел, че се опитва да ограничи правомощията на конституционния си съд и свободата на медиите, отбелязва "Ройтерс".


От правна гледна точка никоя държава няма право на вето и Туск може да получи втори мандат с мнозинството от гласовете. Дипломати обаче посочват, че лидерите предпочитат да намерят консенсусен избор, когато става дума за председателството на собствената им институция и биха предпочели да не се стига до гласуване, отбелязва "Ройтерс".

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Би трябвало да може държавата която излъчва човека за председател на Съвета на ЕС да може сама да го предложи.От друга страна пък щом всички държави харесват Туск,какво толкова не му харесват пък самите поляци.Пак някакви политически маневри.

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]От друга страна пък щом всички държави харесват Туск,какво толкова не му харесват пък самите поляци.[/quote]
  Не е достатъчно верен на американците и не е достатъчно краен русофоб.

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Полша е демонстрация как популистите могат да съсипят една хубава държава.

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Щом самите поляци, дето са го изпратили, не го искат вече, Туск трябва да е аут. Щото той представлява само себе си.

 5. 5 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Качински има държавнически качества ,колкото и бай Муньо от Горно Нанадолнище....

 6. 6 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Полша е водеща страна в Европа - пример за респектиране на налудничавите клептомани от Пути-Пути-Ленд.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Проблемът Полша е двоен. Държане от типа ОРБАН към общите Европейски структури. Другото е още по сложно- Полша и САЩ забъркаха кашата Украйна. От солидарност Европа се подведе в тази посока. Сега няма сигурност, няма лоялна европейска страна, няма нормална Полша, няма нормални отношения с Русия.

 8. 8 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Явно в Полша са прихванали от вируса на българските политици да се излагат на международната сцена преди да са се разбрали в собствената си страна. по тази пътека не ги чака нищо добро - справка: нашата страна.

 9. 9 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Любопитно

  С тази акция Качински се изложи в пъти повече отколкото одумваното "излагане" на България покрай кандидатурата за генсек на ООН. Кристалина макар и ненавреме издигната беше поне сериозен кандидат. Докато издигането на Сариуш-Волски е направо гротеска като се има пред вид, че става 5 дена преди гласуването и че става въпрос за пост на който по презумпция могат да бъдат избрани само настоящи или бивши министър председатели и президенти, а те предлагат един евродепутат от Б-групата. И най-голямият резил за Качински е че Туск ще бъде преизбран против гласа на собствената си държава. Това е уникално. И от сега виждам как Качински ще лае срещу "антиполската конспирация", защото европейският съвет не желае да му играе по свирката на вътрешнополитическите партийни игрички.

 10. 10 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1338 Весело

  [quote#8:"tall_ship"]Явно в Полша са прихванали от вируса на българските политици да се излагат на международната сцена[/quote]
  -И ний сме дали нещо на поляците! Продължение на вътрешното политиканстване на международната сцена с други средства.

 11. 11 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това им е нивото на европейските лидери - игра за постове и привилегии....

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  ЕНП с пет сценария .... нататък по калъп

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Разстроено

  [quote#1:"chicago514"]Би трябвало да може държавата която излъчва човека за председател на Съвета на ЕС да може сама да го предложи.[/quote]
  Няма такава закономерност. На Европейкия Съвет преди 2 години и половина Туск беше избран не защото беше ред на Полша да го излъчи за защото 28те държавни лидери стигнаха до консенсус, че личността Туск който тогава беше полски министър председател е най-подходящ за поста. Това по никакъв начин не е свързано с право на предложение на Полша. И Туск е на поста не като представител на собствената си страна, а като наднационален председател на Съвета и отговорен като такъв не пред страната си, а пред ЕС като цяло. Затова няма проблем и да бъде избран срещу гласа на собствената си страна. Друг въпрос е, че това е уникално, защото повечето страни гледат да не изнасят вътрешнополитическите си борби на европейската сцена. Португалският социалист премиер Сократиш не беше пръв приятел на Барозо, но като се стигна до въпросът да бъде преизбран като председател на Европейската Комисия нямаше никакво колебание да го преноминира, въпреки че бяха от различни политически лагери (а в случаят на ЕК е нужна национална номинация, защото председателя е същевременно и Еврокомисар на стрната си). Или пък все едно премиера Бетел да се беше запънал да номинира Юнкер за председател на Европейската Комисия само защото в Люксембург бяха политически врагове и то отявлени. Но къде такава зрялост у Качински. Той си живее в своя собствен свят, където всичко се върти около него.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  [quote#13:"antikommunist"] повечето страни гледат да не изнасят вътрешнополитическите си борби на европейската сцена[/quote]

  Въпросът е принципен, защото тук не става въпрос до изнасяне на вътрешнополитически борби на международна сцена, а до неодобрение на политиката , която Туск води като председател на съвета на ЕС. Сочиш като положителен пример как политическият противник на Барозу в Португалия е гласувал за него да става председател на Европейската комисия. Да разбирам ли, че ти като antikommunist си бил съгласен Ирина Бокова да стане Генерален секретар на ООН на принципа на криворазбрана национална солидарност?

 15. 15 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#14:"tacheaux"]не става въпрос до изнасяне на вътрешнополитически борби на международна сцена, а до неодобрение на политиката , която Туск води като председател на съвета на ЕС[/quote]
  И коя конкретно политика на Туск в ЕС е неодобрявана? Защото всичко което се чу от Качински срещу него си беше изключително от полската камбанария.
  [quote#14:"tacheaux"]Да разбирам ли, че ти като antikommunist си бил съгласен Ирина Бокова да стане Генерален секретар на ООН на принципа на криворазбрана национална солидарност? [/quote]
  Бокова така или иначе нямаше шанс, защото в нея нямаше нищо консенсусно. Оставям настрана личното ми отношение към нея което се изразява в гнус, но според мен Боко трябваше да я оттегли на време, още като дойде отново на власт и да я замени още тогава. Преноминирането в 12 без пет беше наистина доста непрофесионално.
  В случаят обаче не става въпрос и за пръв избор, а за преизбиране на поста на един политик който доказано си върши работата. Фактът, че освен Полша никой друг няма проблеми с Туск, дори и онези които не са от неговата партийна фамилия е достатъчно красноречив колко "национален" е този конфликт.

 16. 16 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Системен нарушител":


  [quote#2:"Каишков - Системен нарушител"]Не е достатъчно верен на американците и не е достатъчно краен русофоб. [/quote]
  Както винаги неподготвен Каиш дращи безсмислици.
  http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/10/21/2848176_donald_tusk_strategiiata_na_rusiia_e_da_otslabi_evropa/
  Освен това е от първите, които поискаха удължаване на санкциите срещу Путинландия.
  Смешното е, че Полша не го иска. Всъщност не Полша, а малка тълпа политици от български тип.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#7] от "dejmos":

  Когато не можеш да схванеш даден политически процес защо просто не прочетеш какво казват по-умните от тебе?
  Дори само статията е достатъчна за да схванеш ЗАЩО не го искат дебилите на качински, а цяла Европа го иска.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Показателно е, че полското правителство отново преследва само полски вътрешнополитически дневен ред и напълно е изоставило всякаква конструктивна амбиция на европейско ниво."

  Точно като у нас. А Европа има нужда от поляците повече от всякога. Дано да се осъзнаят.

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#17] от "Росен (Путлер капут)":

  Важното е ти да схващаш нещата, другото остави

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  Качински се опитва да блокира ЕНП, не виждам как...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  Освен Качински, трябва да го искат и останалите държави.

 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Според мен, Туск върши добра работа и трябва да остане.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Туск е симпатичен, делови мъж и трябва да продължи да е на този пост.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK