В Брюксел България ще настоява за Европа на една скорост

Президентът Румен Радев ще представлява България на форума.

© Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев ще представлява България на форума.Правителството одобри българската позиция за заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел. Страната ще бъде представлявана от президента Румен Радев.


В рамките на Европейския съвет ще се проведе и Среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС. България е за запазване единството и целостта на Евросъюза, нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид "многоизмерна Европа"/"Европа на скорости".


На тенденциите за фрагментиране на съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели, е българската позиция.
В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. – 30 ноември 2019 г. България ще даде висока оценка на досегашния председател Доналд Туск. Позицията на страната е, че в условията на безпрецентния брой кризи, пред които е изправен ЕС днес, той изпълнява успешно важната функция да бъде пазител на единството на Съюза и на неговите основополагащи принципи. Това са мотиви, с които България ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет.


По темата "Работни места, растеж и конкурентоспособност" се очаква Европейският съвет да потвърди мерките, необходими за по-нататъшно насърчаване на инвестициите, икономическия растеж и заетостта, с цел гарантиране на устойчивост на положителните икономически тенденции в европейските икономики. България ще подчертае значението на тези мерки както за устойчивостта на европейския социален модел, така и за повишаването на релевантността на ЕС за европейските граждани, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.


В частта "Миграция" ще бъде направена оценка на изпълнението на насоките, дадени на неформалната среща на държавните и правителствени ръководители в Малта на 3 февруари. Очаква се Европейският съвет да насърчи усилията за бързо прилагане на всички аспекти на всеобхватната миграционна политика на ЕС. Позицията на България е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, изискващ солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.


В частта "Външни отношения" приоритетно ще бъде обсъдена ситуацията в Западните Балкани. България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка страна следва да се основава на индивидуалните й постижения по изпълнението на необходимите критерии.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  От училище ми е известно, че скоростта на усвояване на преподавания материал е равна на скоростта, с която въпросният се усвоява от най-слабите ученици.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 662 Гневно

  "В Брюксел България ще настоява за Европа на една скорост"
  Продажници. Със скоростта на "Москвич 408" в Европа отдавна никой не се движи.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дано не ни изгонят от ЕС като ни гледат какви сме евразийски пумпали

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Как България на скоростта на отличниците, като ние се движим рачешката?

 5. 5 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 346 Неутрално

  А продажната ни политическа аристокрация готова ли е да бъде равноправен член на ЕС? Къде са ни приоритетите, идеите, капацитетът, почтеността и лоялното сътрудничество, което дължим като държава членка? Къде са прозрачните назначения в държавната администрация, къде са професионалистите и лидерите с визия, как се управлява съдебната система?
  Олигофрени продажни.

 6. 6 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дали ЕС ще ни похвали ,че гоним емигранти, крадем ги , цял град / Белене / се надига срещу ЕДНО семейство и твърдо показваме , че живеем в миналия век!!!!

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8221 Любопитно

  Четирима европейски лидери – френският президент Франсоа Оланд, германската канцлерка Ангела Меркел и премиерите на Испания и Италия – Мариано Рахой и и Паоло Джентилони, отправиха призив за изграждане на Европа на няколко скорости…

  Няколко скорости, различни посоки, противоречащи си цели…?

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Втора, трета дивизия - да ни коландрят там белите хора че от изток Аамбубата е зинала да ни яде

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Позицията на България е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, изискващ солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия."

  Колкото по-бързо разберем, че ако чакаме на ЕС да ни пази границите ще се превърнем в депо и заден двор на Европа където ще се складират и отглеждат афгани, пакистанци, араби и т.н.. Вижте какво правят сърбите и унгарците - не чакат брюкселските зелки да им пазят границите, ами са пратили полиция, армия и доброволци. У нас доброволците ги съдим, че се противопоставят на организираното завлдяване на Европа от мисюлманите.

  https://www.youtube.com/watch?v=K7tvBCS0_Yc

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Абсолютно. Допуснем ли го, значи ако има Европа на 10 скорости, ние ще сме на 10-та и ако има на 20 скорости - ние ще сме на 20-та.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 11. 11 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 698 Весело

  В Брюксел България ще настоява за Европа на една скорост - задна

 12. 12 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Реално Европа на различни скорости, означава предаване на основния идеал на ЕС, за единна Европа. Европа на различни скорости означава европейски държави, членки на ЕС да са в различни категории, ще има първостепенни, второстепенни и последна дупка на кавала както се казва.
  Ако конвергентната политика на ЕС не работи такава каквато е в момента, това не означава, че трябва да се откажем от идеала, а от политиците, които са импотентни да измислят, правилния подход до достигането му.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Тези наши "настояващи" за една скорост ме убиват, само че от смях.
  Може би имат предвид на една, при това задна скорост.
  В момента става дума за увеличаване на насоките и обхвата на връзките между страните в съюза и вместо да искат да се включим в най-високата степен, те ще ми играят ретро - защо направо не се присъединяткъм англичаните и да работя за нашия екзит.
  То както са го подкарали и това може да ни дойде до главата с разните тиквеници като Джамбазки, Каракачанов, Сидеров, К0орнеклия и прочее родо-, а всъщност русолюбци.

 14. 14 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#6] от "florencia":

  Вземи си ги у вас!

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3736 Весело

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  Резидентът Радев има предвид една скорост-задна

 16. 16 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не е редно московското мекере-резидент да ни представлява. От парламентарните републики се изпраща министър-председателят. Той да не се мисли за президента на Франция?

 17. 17 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Европа на различни скорости, означава нашите политици да се размърдат дебелите си корумпирани задници и най-накрая да направят нещо добро за тази страна!

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4581 Любопитно

  До коментар [#10] от "cinik":

  И мен от това ме е страх. Но, все още не е много ясно как би изглеждала ЕС на няколко скорости, днес четох статия на ДВ, където пишеше, че всяка страна ще избира на коя скорост иска да се движи. Става въпрос по скоро за степента на интеграция, които различните страни са готови да приемат. Ето виж тук за повече подробности:

  http://www.dw.com/bg/%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D1%81/a-37837609

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  До коментар [#12] от "Chubachubs":

  Хубаво си го написал ,но това може да стане ,ако всички имат желание да го направят. Ние искаме само да усвояваме ,без да пипнем мафията . И ще останем в 3-та глуха.Там ни е мястото!

 20. 20 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#12:"Chubachubs"]Реално Европа на различни скорости, означава предаване на основния идеал на ЕС, за единна Европа[/quote]
  В Евразийския съюз равноправни ли сте?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 21. 21 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#17:"balkantourist"]Европа на различни скорости, означава нашите политици да се размърдат дебелите си корумпирани задници и най-накрая да направят нещо добро за тази страна! [/quote]
  Няма да стане. План Б?

 22. 22 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#6:"florencia"]цял град / Белене / се надига срещу ЕДНО семейство [/quote]
  Това е лъжа! Имайте милост към горките граждани, защото тази акция не идва от тях.

 23. 23 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ЕС на скорости е проектоидея,която с години ще бъде разглеждана,гласувана,отсвирвана,ремонтирана.
  Ние едно просто решение не можем да вземем,без да чакаме някой валонски кмет да е в настроение,вие искате генерална промяна веднага.
  Този проект и Брекзита ще траят вечно.
  Гарантирано безумие е да се подема от лидери,които могат и да не бъдат избрани.Ако това се случи,новите ще започнат съвсем нова песен и айде отначало.
  Изобщо не се занимавайте с брюкселските зелки-те ако имаха акъл колкото заплатите,които си гласуват,ЕС щеше да е земен рай.
  За нас е важно да си оправяме държавата не заради ЕС,а заради нас самите.Вече е 12 без 1 минута,нямаме време!Всички наши политици знаят какво трябва да се прави и правим точно обратното.Това ни е болката,а не ЕС.Боли ни фара за ЕС,но трябва да използваме членството в наша полза.Имаме добри попадения,но категорично недостатъчни.

 24. 24 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Европейският сьюз вече не е това, в което влязохме. Трябва да преразгледаме отново позицията си дали и до кога да сме в него.

  over the under
 25. 25 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Точно хората , които критикуват ЕС сега искат да се движим на една скорост. Европа на различни скорости ОЗНАЧАВА - че държава може да не приеме някакво решение и да не се присъедини към нега .... Ебати двуличието, хем искат да не се приемат някой неща, хем да сме заедно с другите.... а може да го правят и от глупост....

 26. 26 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нещо не разбрах! Кой и по какви причини ще определя скоростите? Какво значи скорост? Прилича ми на лост за манипулиране." Ако ми дадеш що да не ти дам" има такава песничка.

 27. 27 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Нашите тъпанари си въобразяват, че ще се правят на не чули и неразбрали и ще си крадат на воля, а от ЕС ще ни дундуркат. Това скоро ще приключи.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 28. 28 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#25:"borismt"]Точно хората , които критикуват ЕС сега искат да се движим на една скорост. [/quote]
  ЕС никога не се е движел на една скорост.
  Ако беше на една скорост,нямаше Италия и Франция,държави пред фалит,сега да образуват ядро.Нямаше ние-отличниците по изпълнение на антибългарски евродирективи,да сме най-бедните в ЕС,а Гърция отдавна щеше да е извън ЕС.
  Всичкото това движение е за разсейване на електората.
  Да не види каква я свърши Брюксел за много пари.И да се пенсионират като милионери зелките,а не да свършат в затвора.

 29. 29 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#11] от "ilinko":

  Тъпо!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 30. 30 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#24] от "Отец Сисой":

  Нали знаеш: Чемодан, Вокзал, Москва. Излизаш и да не се връщаш.

 31. 31 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5608 Неутрално

  [quote#14:"Зарзават"]Вземи си ги у вас! [/quote]
  Отец Паоло точно това направи, но вие и това не му позволихте.

  Gunter glieben glauchen globen
 32. 32 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#6:"florencia"]Дали ЕС ще ни похвали ,че гоним емигранти,[/quote]

  Споко, дори да ги приемеш у вас, никой нЕма да те похвали.

  А и още нещо - те пак ще отидат там, накъдето са се запътили, а това определено не е България.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  Преди да настояваме, трябва да направим така, че да не ни се налага.

 34. 34 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  До коментар [#30] от "George Svinarov":

  Svinarov, не ти ли омръзва понякога да си въртите нацистките опорки?

  over the under
 35. 35 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 698 Весело

  До коментар [#29] от "Ogiigo":

  Е, ясно. Умните неща не се пишат тук Пък съм сложил и весело настроение и намигане на края... така че не виждам защо трябва да се търси нещо умно

 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Тази с едната скорост свърши !
  България пак ли ще разбере последна !?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  България настоява за Европа на една скорост и по възможност задна, българска.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK