Като подновяване на брачен обет - 27 лидери от ЕС започват днес дебат за бъдещето на съюза

Като подновяване на брачен обет - 27 лидери от ЕС започват днес дебат за бъдещето на съюза

© ReutersЛидерите на 27 страни членки на Европейския съюз без Великобритания се срещат днес в италианската столица за отбелязване на 60-годишнината от раждането на една от организациите, благодарение на които на континента има мир, просперитет и зараждане на нов тип идентичност.


На тази дата през 1957г. шест държави - Франция, Западна Германия, Италия и трите от Бенелюкс, подписват два Договора от Рим, с които се създават Европейската икономическа общност (ЕИО) и Европейската общност за атомна енергия (Евратом). Това е доразвиване на друга организация, основана през 1951г. от същите държави - Европейската общност за въглища и стомана.


За раждането на тези наднационални структри в следвоенна Европа значителна заслуга имат и САЩ, които днес поздравиха 27-те лидери: "Заедно очакваме следващите 60 години и още много след тях на обща сигурност и споделен просперитет". САЩ подкрепят появата на ЕИО в търсене на начин да се сложи край на започващи в Европа световни войни, които ги принуждават два пъти за по-малко от 30 години да се сражават на континента.
Сега Белият дом не стои толкова еднозначно зад единството на Европейския съюз, а президентът Доналд Тръмп приветства решението на британците да го напуснат. Редица европейски лидери го предупредиха, че това може да подтикне и други да последват Лондон с непредвидими последици за съдбата на Европа.


Британският премиер Тереза Мей не е сред присъстващите в Рим и в сряда ще започне процедурата за преговори за "развод" с ЕС. Това прави още по-символично за събралите се да декларират единство около общи принципи и да започнат разговора в Европа за бъдещето на съюза, неговият формат и отношенията между членовете му.


Близо 5000 полицаи и жандармеристи охраняват срещата на лидерите на най-големия търговски блок в света.

© Reuters

Близо 5000 полицаи и жандармеристи охраняват срещата на лидерите на най-големия търговски блок в света.


В Декларация от Рим те ще обявят какво разбират под 4-те основни принципа и кои са общите им ценности по пътя към един съюз, отворен за нови членове и работещ за задълбочаване на солидарността. Говоренето за Европа на различни скорости вече е сменено от идеята за "гъвкава Европа", в която различните членове могат по-свободно да се съюзяват и дори да обединяват някои от националните си системи без това да задължава останалите да ги последват.


В проекта на Декларацията от Рим пише: "Нашият съюз е неразделен е неделим. В следващите 10 години искаме Съюз, който е защитен и сигурен, проспериращ, конкурентен, устойчив и социално отговорен, както и с волята и капацитета да играе ключова роля в света и в оформянето на глобализацията".


Делегациите подготвиха 4 принципа на Декларацията: 1. Сигурна и защитена Европа, 2. Просперираща и устойчива Европа, 3. Социална Европа и 4. Силна Европа на глобалната сцена.


Те допълват т.нар. Бяла книга, представена от Европейската комисия на 1 март. В нея бяха предложени пет различни сценария за развитието на Съюза до 2025 г.,но с илюстративен характер, без да се изключват взаимно и без претенция да са изчерпателни:


1. "Продължаваме, както досега": ЕС-27 продължава да изпълнява програмата си за положителни реформи;


2. "Остава само единният пазар": единният пазар застава в центъра на ЕС-27, тъй като 27-те държави членки не успяват да намерят общ език във все повече области на политиката;


3. "Тези, които искат да правят повече, правят повече": ЕС-27 продължава както досега, но желаещите държави могат да работят в по-близко сътрудничество в определени области;


4. "Правим по-малко, но по-ефективно": акцентът се поставя върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, докато в други се прави по-малко;


5. "Правим много повече заедно": държавите членки решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области.


В петък вечерта папа Франциск благослови събирането на лидерите и ги предупреди за вакуум на ценностите в Европа. Според него повечето солидарност е "най-ефективната противоотрова срещу модерните форми на популизъм".

© Reuters

В петък вечерта папа Франциск благослови събирането на лидерите и ги предупреди за вакуум на ценностите в Европа. Според него повечето солидарност е "най-ефективната противоотрова срещу модерните форми на популизъм".


Римската декларация днес ще отбележи началото на един процес. След срещата на върха в Рим Европейската комисия ще представи серия документи за размисъл по ключови въпроси за Европа: 1) развитие на социалното измерение на Европа; 2) задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз; 3) извличане на ползи от глобализацията; 4) бъдещето на европейската отбрана и 5) бъдещето на финансите на ЕС. В своята реч за състоянието на Съюза през септември 2017 г. председателят Юнкер ще доразвие тези идеи, преди да могат да бъдат направени първоначалните заключения на заседанието на Европейския съвет през декември 2017 г. Това ще помогне да се вземе решение какви действия да бъдат предприети, за да започне работата по тях преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 г.


През идните месеци Комисията също така ще организира обществени дебати с Европейския парламент и държавите членки, както и онлайн консултации, така че европейските граждани да имат възможност да изразят мнението си и да споделят своите виждания за бъдещето на Европа посредством представителствата на Комисията и специален уебсайт, който ще започне да работи на 25 март.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5841 Неутрално

  ЕС са задушава в собствената си бюрокрация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Проблемите са много.Лесни решения няма.Да видим дали ще се стигне до - "Тези, които искат да правят повече, правят повече".

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  В Европа все повече хора критикуват и не харесват начина по който се развива съюза. Великобритания напусна...., Меркел напълни континента с емигранти, Гърция фалира и и предлагат да разпродава земята си, в Португалия и Испания безработицата до скоро беше 30%-та. Заради безумната политика спрямо бившите колонии и други бедни и неграмотни държави атентатите стават все повече и повече. С Турция ще ни скарат пак заради огромния емигрантски поток, който запали националистически страсти у много българи.
  Да мислят тези глупаци, да спрат да служат на Германия и големите корпорации.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2863 Неутрално


  Обединена Европа има бъдеще и ще го следва . Прекалено много пари, пазари, производство, културни и спортни връзи я държат и за в бъдеще ще укрепват . Британците избраха да не са в ЕС, но да работят с него на всички нива - е, попътен вятър !
  Ще разочаровам кремълските подлоги ... Австрия и Холандия биха шута на путинските фашаги, след около месец това ще направят и французите, а ЕС не е СССР и развал НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА, въпреки напъните на фашиста от Кремъл !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Решението е очевидно. Европейски съединени щати. Но никой не е казал, че ще бъде лесно.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 881 Неутрално

  "Союз нерушимый республик свободных" версия 2.2

 7. 7 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Нужна е реформа, да се даде възможност на глас и на страните от бившия лагер, да има повече визия за кого точно се гласува, необходима е и армия, много повече контрол върху границите, по-малко бюрокрация, интегриране и на западните Балкани.
  В случая с България, смятам, че ЕС ни беше само в огромна полза, който каквото иска да приказва.

 8. 8 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Европа це Украина!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Закривай Евроромския съюз!
  Да живее Европейската федерация!
  Федерацията на европейците, а не на паразитите и антиевропейците.

  Мачкай климатичния чейндж!
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1900 Весело

  До коментар [#6] от "Отнесен":

  ЕС не означава Евразийский союз....

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 11. 11 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 740 Весело

  deja vu няма такова нещо като вечен съюз.Рано или късно този съюз ще се разпадне.Въпроса е кога.Ес след англия няма да е същия думата в света няма да е нищо.Съюз воден от германци и французи пълен цирк.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#11] от "In my world":

  Нема къ да не е така... Две смешни държави викаш...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4659 Любопитно

  Честит празник на ЕС! Желая успех на съюза, дано успее скоро да преодолее всички проблеми и предизвикателства с които се сблъска напоследък.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +

  Затова, вариант #2- "Остава само единният пазар"!!! 🇪🇺

  Жив е той, жив е...
 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#6] от "Отнесен":


  " Союз нерушимый республик свободных " версия 2.2 "


  Отнесен,
  много си далече от истината . Този " союз ", който имаш предвид, беше изграден със силата на оръжието, реки от кръв и строшени десетки милиони съдби . България ( моята, а не твоята ) вече 10 години е равноправен член на ЕС и нещо не си спомням да сме се стреляли и да са ни пращали насилствено в ГУЛАГ, а ти ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#10] от "mitko11":

  До коментар [#6] от "Отнесен":ЕС не означава Евразийский союз....
  —цитат от коментар 10 на mitko11


  Пока...

  Жив е той, жив е...
 17. 17 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  За Европейски Съединени Щати! Мечтата на Христо Ботев, Раковски, Захари Стоянов е на път да се осъществи. Единен съюз, една армия, една полиция, общо правораздаване! Майната им на дегенератите!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 18. 18 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 402 Весело

  Решението е очевидно. Европейски съединени щати. Но никой не е казал, че ще бъде лесно.
  —цитат от коментар 5 на danvan


  Няма да стане! И, слава Богу.

  Жив е той, жив е...
 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#11] от "In my world":


  " Съюз воден от германци и французи пълен цирк . "


  По-добре цирк, акробатика, цирково изкуство, илюзионизъм и весело настроение, отколкото смърдела, агресивна и човеконенавистна кочина !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Закривай Евроромския съюз!
  —цитат от коментар 9 на БМЗ


  Тъй, ама плашат със война!

  Жан-Клод Юнкер: Ако ЕС рухне ще има нова война на Балканите

  http://tinyurl.com/mwrhytf

  Жив е той, жив е...
 21. 21 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 402 Гневно

  До коментар [#15] от "niksan1":

  Навършиха се 18 г. от агресията на НАТО в Югославия!


  До коментар [#6] от "Отнесен":" Союз нерушимый республик свободных " версия 2.2 "Отнесен,много си далече от истината . Този " союз ", който имаш предвид, беше изграден със силата на оръжието, реки от кръв и строшени десетки милиони съдби
  —цитат от коментар 15 на niksan1

  Жив е той, жив е...
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  "Нашият съюз е неразделен е неделим. В следващите 10 години искаме Съюз, който е защитен и сигурен, проспериращ, конкурентен, устойчив и социално отговорен"
  Какво по-добро за България. Но ние и вътре в страната трябва да го постигнем. И да спрем да гледаме в различни посоки и да подаваме разнопосочни сигнали.

 23. 23 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#5] от "danvan":

  "Жан-Клод Юнкер: ЕС никога няма да бъде държава

  Никога не съм бил привърженик на концепцията за Съединените европейски щати – като млад - да, но сега вече не съм. Никога няма да доживеем превръщането на ЕС в една държава. Не се намираме и на пътя на националнизацията по модела на САЩ" Фокус

  Жив е той, жив е...
 24. 24 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Да се закрива по-скоро. Британците вече показаха, че не го искат.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#5] от "danvan":
  "Решението е очевидно. Европейски съединени щати. Но никой не е казал, че ще бъде лесно."
  ..........................
  Не и в условия на криза, когато национализмът и популизмът избуяват. Ако бяха пробвали преди 2008 г. по можеше да стане. Сета ще чакаме кризата да отмине.

 26. 26 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  всяка една държава ,която е за отделяне от ЕС ,независимо колко е икономически ,културно ,политически и военно силна ,ще бъде премачкана без ЕС от всички съвременни заплахи за световния мир и икономика , така че сценарии ,по който ЕС се разпада просто няма , това са измислици

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10791 Неутрално

  Повече интеграция - по силен съюз. Неуспелите да се включат в пътя напред страни ще изпаднат по пътя. Клечащите в канавката наблюдатели отвън, чакащи мърша ще имат повод да се радват.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ЕС са задушава в собствената си бюрокрация.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  А бе друго си мини-хитлерчо да тропне с краче. Я чужда територия ще окупира, я ще прати на някой неудобен убийците си, я ще накара руснака да плюска палма с тебешир.

 29. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  да се сложи край на започващи в Европа световни войни, които ги принуждават два пъти за по-малко от 30 години да се сражават на континента.
  ....................
  Не знаех, че някой е принуждавал САЩ да се включват в Европейските войни.
  От друга страна, корените на ЕС са по-дълбоки, а процесите започват по-рано от 2 СВ, но как да се знаят тези неща, след като до неотдавна се учеше "История на КПСС".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дебоя":

  Ми не. Навършиха се 18 години от прекратяването на сръбската агресия на Балканите.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 31. 31 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  При наличието на гиганти като САЩ, Китай и Индия бъдещето е ясно. Ако европейците искаме да имаме глас в световното бъдеще трябва федерация. Иначе всики вкупом в миманса. Където големите ще си правят каквото искат, а ние само ще подсмърчаме.
  Пътя няма да е лесен. Но вариантите са само тези два.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 32. 32 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#15] от "niksan1":Навършиха се 18 г. от агресията на НАТО в Югославия!
  —цитат от коментар 21 на Дебоя


  "Агресията" на НАТО в Югославия каква цел имаше. Да я анексира и "присъедини" като Крим!? Май беше за да спре развилнелия се комуняка Мило и патреотите му да спрат да палят войни в вече разпадналата се Югославия и да възращдат в Европа геноцидни практики избивайки масово хиляди по етнически, верски и полов признак. Само благодарности за такава агресия! Оврат сте това путлеристко комунякските подлоги....

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  Дано лидерите на ЕС да намерят най-оптималния вариант за развитие на ЕС!

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#4] от "niksan1":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много добре формулирана теза!Ясно е ,че ЕС ще се запази,защото прекалено много е "заложено на масата" ,но точно в каква форма ще се развива тепърва ше разберем!

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4528 Любопитно

  До коментар [#5] от "danvan":

  Това е глобалната идея ,но по всичко личи ,че ще отнеме някое и друго поколение!

 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Дано лидерите на ЕС да намерят най-оптималния вариант за развитие на ЕС!
  —цитат от коментар 33 на bat_plamen


  Развитие в каква посока? До момента го развивят в посока гейовизация и заместване на бялата раса с хора от Третия свят.

 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Глобалисткият ЕС е обречен. Той просто не може да спре да прави поразии и да руши добре уредените в миналото западни европейски държави. Руши и източноевропейските също. Европейските фондове са корупционни фондове, предназначени да подкупват местните елити. Това не може да продължава вечно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK