Ердоган заговори за референдум за кандидатурата за ЕС

Ердоган заговори за референдум за кандидатурата за ЕС

© ReutersТурция може да проведе референдум и за това дали да продължи преговорите за членство в Европейския съюз, заяви в събота президентът Реджеп Тайип Ердоган.


"На 16 април провеждаме референдум и след това може да изберем да направим втори за преговорите за членство в ЕС, след което ще се съобразим с волята на народа", каза той на форум в Анталия. Преди броени дни той каза в телевизионно интервю, че предстои пълна ревизия на отношенията с Европа.


През последните месеци отношенията между Турция и редица държави от Европейския съюз и Европейската икономическа общност се влошиха. Поводът бе масовата чистка на десетки хиляди турски служители, военни, полицаи, магистрати, учители, учени и журналисти след опита за преврат от 15 юли 2016г. Допълнително напрежение се натрупа покрай опита на турски министри да агитират турските общности в Европа в полза на конституционните промени, които ще дадат много повече власт на Ердоган, ако бъдат одобрени следващия месец.
В събота Ердоган каза, че страната му няма да играе по гайдата на когото и да е в спора.


"Те казват, че няма да ни приемат, ако на 16 април резултатът от референдума е победа за гласовете "Да". Иска им се те са вземат решението. Да направят работата ни по-лека. Те може да ни накарат да вземем по-бързо решение. 16 април е повратна точка за нас. Затова и гласуването с "Да" е толкова важно. Ще обсъдим всичко това много подробно, защото Турция вече не е ничий слуга. Всеки трябва да знае това", цитира думите му в."Хюриет".


Президентът Ердоган с началника на Генщаба на армията ген. Хулусу Акар и вицепремиера и основен говорител за политиката на правителството Нуман Куртулмуш на честването на 102-та годишнина от сраженията при Чанаккале.

© Reuters

Президентът Ердоган с началника на Генщаба на армията ген. Хулусу Акар и вицепремиера и основен говорител за политиката на правителството Нуман Куртулмуш на честването на 102-та годишнина от сраженията при Чанаккале.


Началото на интегрирането на Турция с ЕС започва преди десетилетия - още през 1959г., т.е. две години след подписването на Римските договори. През 1963г. двете страни подписват Споразумение за асоцииране с цел създаване на митническия съюз между европейския и турския пазари. Такъв съюз обаче става факт чак през 1995г.


"Чакаме на прага [на Европейския съюз] вече 54 години", каза в събота президентът.


През 1987г. властите в Анкара кандидатстват за членство в Европейската икономическа общност. Одобрение, че отговаря за статута на кандидат Турция получава 10 години по-късно - през 1997г.


Същинските преговори започват още 8 години след това - през 2005г. Но още тогава е ясно, че процесът ще е бавен, защото има условие Турция да приеме Допълнителния протокол от Споразумението от Анкара, свързан с разрешаване на въпроса за разделеният от средата на 70-те години остров Кипър. Дотогава 8 от преговорните глави няма да бъдат отваряни, включително тези за свободно движение на стоки, митнически съюз, финансови услуги и външни отношения.


Освен това Франция и Кипър са заявили, че няма да допуснат отваряне и на няколко други глави.


По официални данни в момента Брюксел и Анкара преговарят по 15 глави и временно са приключени само тези по глава "Наука и изследвания".


"Европа е наш общ дом, в който се обединяваме около общи норми, принципи и ценности", се казва на сайта на турското външно министерство, посветен на отношенията с ЕС. "Като част от европейското семейство Турция не само е влияла върху политическите, икономическите и обществено-културните събития на континента, но и е била повлияна от тях. Оценката на историята на Европа не може да бъде правена без да се анализира ролята, играна от Турция на континента. Както и в миналото, съдбините на Турция и другите европейски държави са взаимно свързани. Изправени сме заедно пред бъдещето. В този контекст целта ни да станем член на Европейския съюз е стратегически избор."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK