Решението за два нови сорта ГМО царевица отново е в ръцете на еврокомисията

Решението за два нови сорта ГМО царевица отново е в ръцете на еврокомисията

© ReutersСтраните от ЕС отхвърлиха с мнозинство възможността две нови генномодифицирани култури да се отглеждат в Европа на гласуване в понеделник, пише "Ройтерс".


Решението обаче не е окончателна забрана на двата сорта генномодифицирана царевица, съответно на американската DuPont Pioneer и швейцарската Syngenta, които произвеждат собствени пестициди, за да убиват вредителите. Причината е, че не се достигна до т.нар. "квалифицирано мнозинство", при което са необходими гласовете на държави, чието население е най-малко 65% от това на съюза. Така последната дума остава на Европейската комисия.


С обикновено мнозинство беше отхвърлено и искането да се поднови лицензът на MON810, царевица на американската "Монсанто", която сега се отглежда основно в Испания. Досега единствено MON810 можеше да се отглежда на Стария континент. През 2010 г. BASF получи одобрение за генномодифициран сорт картофи, но две години по-късно го изтегли от пазара.
Еврокомисията съобщи след вота, че от нейна гледна точка крайният резултат е "без мнение" и следователно решението за културите, одобрени от европейския регулатор по безопасност на храните, остава в нейните ръце. В изявление говорителят на ЕК Енрико Бривио обясни и че седемнайсет държави са избрали да не са част от общите решения по въпроса за генномодифизирани организми (ГМО), а други две едностранно прилагат забрана за ГМО за част от територията си. "На практика това означава, че ако бъдат одобрени на ниво ЕС, трите ГМО няма да се отглеждат на териториите на страните избрали да не участват", добави Бривио.


Миналата година 55 генномодифицирани култури бяха одобрени за внос в Европа като храна и фураж, но на практика сега се използват само за второто. Редица научни изследвания в ЕС твърдят, че те са безопасни за хората и околната среда точно толкова, колкото и обикновените. В Европа обаче голяма част от потребителите се съпротивляват срещу тях, отбелязва "Ройтерс". В последните години ЕК се опитва да прехвърли решенията, свързани с ГМО, на страните членки, като твърди, че е невъзможно да наложи позиция заради острите различия между тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK