България е с най-много загинали в катастрофи в ЕС

България е с най-много загинали в катастрофи в ЕС

© Цветелина Николаева, КапиталБългария е страната с най-много смъртни случаи от катастрофи в Европейски съюз на 1 милион души от населението. През миналата година загиналите в автопроизшествия са били средно 99 души на 1 милион българи. Това е леко влошаване спрямо 2015 г. (98), а за годините от 2010 г. (105) насам намаляването на жертвите е едва 9%.


Приблизително същият е резултатът на Румъния - 97 загинали на 1 млн. души през 2016 г., но при румънците спрямо 2010 г. спадът е с 19%.


Според публикуваните днес от Европейската комисия статистически данни за пътната безопасност за 2016 г. през миналата година броят на регистрираните смъртни случаи в ЕС е спаднал с 2%. През 2016 г. 25 500 души са изгубили живота си по пътищата на ЕС — с 600 по-малко, отколкото през 2015 г., и с 6000 по-малко, отколкото през 2010 г. По изчисления на комисията още 135 000 са били тежко ранени.
След две години на застой през 2016 г. положителната тенденция към понижаване на смъртните случаи се възобновява, като през последните шест години броят на смъртните случаи по пътищата е намалял с 19%.


Въпреки че е обнадеждаващо, това темпо може да се окаже недостатъчно, ако ЕС иска да постигне своята цел за намаляване наполовина на смъртните случаи между 2010 г. и 2020 г., се казва в официалното съобщение. За сравнение, в периода 2001 - 2010 г. смъртните случаи са намалели с 43%.


"Притесняват ме не толкова цифрите, а изгубените човешки животи и семействата на жертвите. Само днес още 70 души ще загинат по пътищата на ЕС и пет пъти по толкова ще получат тежки наранявания", коментира комисарят по транспорта Виолета Булц.


Макар че тази разлика намалява всяка година, за хората, живеещи в държавите с най-висок процент смъртни случаи, все още има три пъти по-голяма вероятност да бъдат убити на пътя, отколкото за тези, които живеят в страните с най-ниско равнище на злополуки.


Въпреки това европейските пътища остават най-безопасните в света - в ЕС през миналата година са загинали средно 50 души на 1 милион жители, докато световният показател е 174 жертви.


През миналата година за втора поредна година никоя от страните членки не надхвърля прага от 100 жертви на 1 млн. жители, а повечето са слезли под 80 загинали. Почти половината са отчели най-добрите в историята си резултати в предотвратяване на смъртни случаи.


Най-добри показатели имат Швеция (27), Великобритания (28) и Холандия (33), а най-голямо подобрение на годишна база регистрират Литва (22%), Латвия (16%) и Чехия (16%).


Смъртни случаи при ПТП на милион жители
(Предварителна статистика за 2016 г. по държави[1])


[1] Стойностите за 2016 г. са въз основа на неокончателни данни; възможни са незначителни промени в окончателните данни за отделни държави.
[2] Процентно изменение на броя на смъртните случаи.
[3] Оценка въз основа на данните от януари до юни.
[4] Оценка въз основа на данните от януари до септември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK