Време е за обща европейска политика за отбрана, призоваха Вебер и Верхофстад

Ги Верхофстад.

© Vincent Kessler, Reuters

Ги Верхофстад.Европа трябва да води обща политика на отбрана и международни отношения. Това заявиха в обща статия в "Политико" Манфред Вебер и Ги Верхофстад – лидерите съответно на групите на Европейската народна партия (ЕНП) и на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента.


"Бащите-основатели на Европа изковаха съюз на мира и свободата. Следващото поколение задълбочи икономическия и валутен съюз. Днешното поколение трябва да възроди духа на общата дейност като гарантира сигурност, стабилност и просперитет", пишат те.


Двамата лидери зоват за общ съюз за отбрана, сътрудничество в граничния контрол и обмен на информация между страните-членки.
"Сигурността на континента вече не е заплашвана от война между европейски държави. В наши дни предизвикателствата са регионалните конфликти, хибридната война, асиметричните конфликти и международният тероризъм", сочат Вебер и Верхофстад.


За пръв път съществуването на Европейския съюз е в опасност. Той не може да оцелее, без да се промени пред лицето на тази екзистенциална криза, предупреждават те.


Манфред Вебер.

© Associated Press

Манфред Вебер.


Валутният му съюз смекчи последиците на глобалната икономическа турбуленция след финансовата криза от 2008 г.


Вътрешният пазар позволи на европейските компании да процъфтят и да се конкурират една с друга, а потребителите останаха защитени.


Личните данни и авторското право на гражданите са защитени.


Пътуването със самолет поевтиня.


Роуминг таксите почти изчезнаха.


Хората са свободни да пътуват, живеят, учат и работят в други европейски държави.


Икономически, страните-членки са по-добре в него, отколкото вън.


Но тези ползи вече не са достатъчни, предупреждават Верхофстад и Вебер. Европа показа, че е неспособна да действа спрямо големи проблеми като миграцията, сигурността и отбраната.


Въпросът дали трябва да има "повече" или "по-малко" Европа не е релевантен. ЕС трябва да е голям за големите неща и малък за дребните, твърдят те.


Фотогалерия: Хиляди европейци шестваха в подкрепа на ЕС >

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK