Всички турски проповеди бяха политически и какво още чух в германските джамии

Всички турски проповеди бяха политически и какво още чух в германските джамии

© DWЖурналистът Константин Шрайбер е посетил 13 петъчни молитви в различни джамии в Германия. Той дал за превод текста на проповедите, произнасяни съответно на турски и арабски, и ги представил за анализ на реномирани ислямоведи. Шрайбер публикува резултатите в книгата си "Inside Islam". Керстен Книп от Дойче веле разтговаря с него.


Г-н Шрайбер, какво Ви накара да напишете тази книга?


- През миналата година работодателят ми ме помоли да заснема кадри от петъчна молитва в някоя германска джамия. Тогава попаднах на странни брошури с антидемократично съдържание. Впоследствие разговарях с имама, а и с един от посетителите на въпросната джамия, който сам се определи като ислямист. Именно тези странни случки ме накараха да продължа да посещавам и други петъчни молитви в други джамии, след което да опиша впечатленията си в книга.
Какви бяха общите Ви впечатления от тези посещения?


- Турските проповеди, на които присъствах, бяха винаги с политически характер – кога изразен по-открито, кога по-мъгляво, но те винаги съдържаха политически контекст. Арабските проповеди – обратно – бяха по-скоро спиритуално-теологически, но консервативни в посланията си. Във всички проповеди обаче неизменно се съдържаха предупреждения за опасностите, свързани с живота в Германия.


Ако човек прочете проповедите, които Вие публикувате във Вашата книга, няма как да не се учуди от факта, че имамите описват Ориента като някакъв почти приказен свят. Един от тях онагледява дадените от него примери с помощта на фурми и камили. Какво мислите Вие по този въпрос?


- Голяма част от тези проповеди нямат никаква връзка с живота в Германия или Европа. А това е странно. От разговорите ми с повечето имами забелязах също така, че под "родина" те разбират например Турция или Египет, но никога – Германия. На моя въпрос дали поддържа контакт с германци, един от имамите отговори: "Да, контактувам си и с чужденци". За този човек чужденците в Германия явно бяха самите германци. Подобна линия се наблюдава и в друго отношение: Германия бива или изцяло отричана, или слушателите умишлено биват отвеждани в един съвсем друг свят.


Пример за това е случаят с имама, който в една своя проповед предупредил за културните опасности, които са свързани с Коледа. Посланието е, че мюсюлманите не бива да празнуват този християнски празник. Как ще коментирате това?


- Намирам подобни факти за ужасяващи. Още повече, че в конкретния случай става дума за проповед, държана в седмицата след атентата на берлинския коледен базар. Самият атентат беше споменат завоалирано: случило се било нещо, някакви хора били убити и ето, че поради това сега се предприемали действия срещу исляма. За атентата изобщо не беше казана нито дума. Вместо това имамът разказваше, че всички големи опасности произлизали от празнуването на Коледа. В подобен контексттова ми прозвуча като гавра с паметта на жертвите и подигравка с последвалите дебати за сигурността.


Вие сте водили много разговори с имами. Какви бяха впечатленията Ви?


- Една от молбите ми за разговор беше отхвърлена по най-категоричен начин, много от имамите умишлено отлагаха интервюто, така че да не мога изобщо да разговарям с тях. А аз всъщност исках да им дам възможност да изразят своята гледна точка, да ми разтълкуват проповедите, които са държали. Можеше например да се окаже, че са имали нещо съвсем друго предвид и че аз грешно съм ги разбрал.


В редица изследвания, включително и научни, може да се прочете, че младите мюсюлмани почти не ходят на джамия. Вие какво установихте?


- Аз не съм правил представително проучване. Но онова, което видях, не потвърждава цитираните от Вас твърдения. Повечето посетители на джамиите бяха млади, даже много млади хора.


Как, според Вас, би могла да се подобри интеграцията на чужденците?


- Не съм политик и не мога да поставям изисквания. Но, ако ислямът действително е част от Германия, както твърдеше един бивш президент, за този ислям би трябвало да важи същото, което важи и за останалите обществени сфери – той трябва да е открит за диалог. А това няма да се случи, докато ние в Германия не знаем какво точно се говори в джамиите. Затова трябва да се запитаме как да се внесе повече прозрачност в тази насока.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "Във всички проповеди обаче неизменно се съдържаха предупреждения за опасностите, свързани с живота в Германия."

  Да си се връщат в родните си места

 2. 2 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Направо бомба със закъснител, рано или късно ще "берете плодовете" на прекомерния либерализъм.
  Аз не съм наясно в България на какъв език се проповядва в джамиите? Има ли някой да знае?

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4428 Неутрално

  "Подобна линия се наблюдава и в друго отношение: Германия бива или изцяло отричана, или слушателите умишлено биват отвеждани в един съвсем друг свят..."


  Сигурно е така и в България. Интересно - как за толкова години БГ журналист не се "сети" да направи подобен репортаж...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 704 Разстроено

  Тези джамии са огромен проблем и най-големият развъдник на радикали... Но не е и оудващо: огромната част от джамиите в Германия се ръководят от ДИТИБ, немското поделение на Диянет - организация на турската държава. В този контекст Ердоган си беше казал ясно, че интеграцията и асимилацията била престъпление срещу човечеството.
  Едва последните години германците се осетиха, че ако искат да култивират и очовечат исляма трябва да образоват имами именно в германските университети и със западни ценности + проповеди на немски. Това се случва но много късно.
  Иначе е факт, че повечето млади хора не са религиозни, но тези които са са особено опасни защото те рядко са умерени.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Имамите трябва да бъдат лицензирани от някаква държавна институция на страната, в която са решили да вият и мучат по цял ден. И няма да е лошо да мучат на езика на, който си попълват молбите за социални помощи.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#2] от "oziris7":

  Предполагам, че на турски, няма причина да е арабски, който по принцип е единствения език, на който би трябвало да се проповядва според Корана, но за турския има изключение заради Ататюрк и неговите виждания. по въпроса. Със сигурност няма да е на църковно славянски, а съвременен български и в църквите не се ползва по време на литургия.

 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Любопитно

  До коментар [#5] от "Върнете стария сайт!":

  И в българските православни църкви на Запад ли да се проповядва на местния език? Вярващите, а и повечето българи едва ли ще се очароват.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4121 Неутрално

  В този контекст Ердоган си беше казал ясно, че интеграцията и асимилацията била престъпление срещу човечеството.
  ============
  Вярна констатация !
  На практика , интеграцията се оказва отричане от собственото си АЗ , и приемане на някаква друга идентичност. ....
  Интеграцията апелира към рестарт на човешкото съзнание и начинанието на едно друго ! Този апел води до обизмисляне на самия човешки дух , в крайна сметка. Има един зов за забрава на миналото , независимо какво е то . Дори и Шекспир е останал в разединение , казвайки ...." да бъдеш или да не бъдеш "
  Видял е заплахата към собственото АЗ !
  До коментар [#4] от "antikommunist":

  Bukalemun
 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Интеграция и асимилация са две различни неща. Имаш гугъл, ползвай го.

 10. 10 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Интеграция и асимилация са две различни неща. Имаш гугъл, ползвай го.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  С живо излъчване, както практикуват доста от протестантските църкви и то не заради нещо друго, а за да си разпространяват религията.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4121 Неутрално

  Различни са , но първото отваря пътя към второто.
  Друг е въпросът ,че идеална интеграция е невъзможна ,но процеса към нейното прилагане един вид асимилация. До коментар [#9] от "nemeria":

  Bukalemun
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Всеки в родината си, където и да е тя!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  отнемане на документите за пребиваване в ЕС и Германия, и натирване там, откъдето са дошли. За родените в Германия - натирване в някоя ислямска страна с военни действия за да могат да усетят колко е добре да се сбъднат проповедите им.

  седеньето го зголемува задникот
 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#6] от "nemeria":

  има разни обучавани в Саудитска Арабия, те проповядват на арабски. Всъщност в България има конкуренция между Турция и арабите, които са уахабити.

  седеньето го зголемува задникот
 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  ако не се интегрират и асимилират в Германия, в която са отишли сами, да си ходят в Турция.

  седеньето го зголемува задникот
 17. 17 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Между другото, лидерите на терористите от 9/11 бяха създали клетката в Хамбург, и по думите на техните роднини се били ислямизирали точно там, а не по родните си места.

 18. 18 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Прави впечатление как германският журналист казва а, но го е страх да каже б!😨
  А именно- провалът на политиката за интеграция е пълен!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Който не иска да се интегрира (да загуби собственото си "аз"), е свободен да се върне при корените си! Едва ли Германия спира турците да се върнат в Турция!

 20. 20 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":

  Лошо. Макар че не виждам как и защо българските мюсюлмани ще се прехласнат по някаква арабска версия, но знае ли човек.


  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Да отидеш някъде и да не опиташ да се впишеш, това ли ти е идеята? А могат ли местния език да научат или и това е зла асимилация?


  До коментар [#18] от "mr. wonderworld.":

  Че те имали ли са политика по интеграция изобщо?

 21. 21 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "nemeria":

  Ами гедерейката се изказа в смисъл , че могат да се справят, т.е. имат политика.
  Пълен провал, разбира се!😱

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Ами, който си държи на миризливият мюсли "аз" да си кеси в Анадола.
  Не може да се навреш в света на белите с всичките им екстри и същевременно да вириш гъз пет пъти на ден в небето. А за виенето на ходжите от джамиите май забраниха тонколоните.
  Отдвна трябваше.

  Искаш в Европа? Добре е дошъл всеки, но религията в къщи. Както и "водолазния костюм" на жената.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#2] от "oziris7":
  Молитвите са задължително на арабски език, а на какъв език се води проповедта, не зная.

 24. 24 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Тук е момента да се отреже чуждестранното финансиране на БГ мюфтийство и всички мюфтии да се обучават и одобряват в БГ. Нямаш лиценз - затвор, много голяма глоба и депортация, ако си чужд гражданин.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Дано им светне накрая, ама не вярвам.

  Същото се случи и преди 1-2 години в Дания, където някакви кюрди журналисти бяха посещавали джамии. После публикуваха подобни статии и накрая, за да не ги убият сменяха самоличности и се покриха.

  Същите истории ги има и във френските и английските джамии.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Аванпостове на дългия поход на исляма срещу "неверниците" . Нещата са сериозни и държавата трябва да поеме контрола върху проповедниците, да изисква от тях определено поведение, да прави контролни записи на службите и да следи за незаконни храмове.
  П.П. По отношение на езиците турски и арабски. В моята църква (София) проповедите са на български, полски и латински в различно часово време :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  "Как, според Вас, би могла да се подобри интеграцията на чужденците?"

  Ислямистите не проявяват воля за интегриране, добрият вариант е прогонването им от Европа

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ами Цар Борис І-ви го е измислил - в молитвен дом ще се говори на български, а не на латински или гръцки, а в контекста на статията, в джамиите в Германия по закон трябва да се говори на немски, във Франция - френски и т.н.
  И имамите трябва да са завършили духовни училища в съответните държави и за правото им да държат проповеди да получават лиценз от някое там министерство!

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Това с интеграцията, няма как да стане, щом мюсюлманите не искат. Те искат свободата и демокрацията на Европа само защото тука, могат да си правят всичко. Къде в арабския или мюсюлманския свят има такава свобода. В СА, Катар, ОАЕ живеят християни, но имат ли храмове. А същите тези дават милиони да строят джамии в Европа. Те не са виновни. Виновни сме ние, че разрешаваме.

 30. 30 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 409 Неутрално
 31. 31 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  Дадох Ви +, права сте, донякъде.

  Защо донякъде ли? Ами щом мюсюлманите не искат - значи имат избор, да искат или да не искат.

  А в СА - няма избор. В тази държава, където работят над 5 милиона (!!!) християни, главно от Филипините, няма нито една църква. И ако намерят в апартамента Ви Библия, дори скрита някъде от предишния наемател, наказанието е едно - смърт.

  Ако им се отнеме правото на избор - част от мюсюлманите ще се интегрират, а друга част ще напусне ЕС.

 32. 32 Профил на Irina Ta Ta
  Irina Ta Ta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дали Меркел е прочела интервюто? Май ние четем повече от нея.

 33. 33 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Рано или късно, алчноста за евтина работна сила(роби) ще трябва да се плаща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK