Излизане от НАТО и нулеви въглеродни емисии – какво обещава Меланшон на французите

Излизане от НАТО и нулеви въглеродни емисии – какво обещава Меланшон на французите

© Pool, ReutersКрайнолевият Жан-Люк Меланшон, кандидат на президентските избори във Франция, който изненадващо набира преднина, залага силно на държавни разходи и заеми и национализация на някои сектори, за да задвижи икономиката. Той иска девалвация на еврото и пълно изтегляне от НАТО. Предлага и пренаписване на конституцията, което ще промени политическата система на Франция, наричана от него "президентска монархия" и ще ограничи правомощията на държавния глава за сметка на тези на парламента.


Посредните проучвания показват, че Меланшон изпреварва кандидата на десницата, Франсоа Фийон (за основните му обещания четете тук) и някои анализатори допускат възможността той да се яви на балотаж с Льо Пен (за нейната програма четете тук).


Държавни разходи


Меланшон планира да увеличи публичните разходи с 275 млрд. евро за следващите пет години, считано от средата на 2017 г. Сумата включва 102 млрд. публични инвестиции, финансирани от дълг, и 173 млрд. за увеличаване на заплати и създаване на нови работни места. Целта е безработицаат да намалее от 10 на 6 процента до 2022 г.
- близо 45 от въпросните 102 млрд ще отидат за проекти в социалната сфера. Близо 18 млрд от тях – само за изграждане на нови жилища. Други 50 млрд. - за проекти в областта на околната среда, от които 25 млрд ще са за разработването на алтернативни източници на енергия, като например вятърни турбини в ексклузивната икономическа зона на френското крайбрежие. Останалите седем милиарда ще бъдат инвестирани в обществени услуги.


- от 173 млрд евро за заплати и работни места 22 млрд ще отидат за увеличаване на възнагражденията в публичния сектор, 33 млрд – за борба с бедността, 32 млрд – за покриване на разходите, които ще произтекат от намаляването на пенсионната възраст до 60 г. (сегашната е 65 г.) и други 17 млрд за политика на младежта.


Данъци


Икономическият екип на Меланшон предвижда допълнителни приходи в хазната в размер около 180-190 млрд., които включват постъпленията от увеличения икономически ръст и по-високата инфлация и от спада на безработицата. Данъчните реформи силно ще засегнат доходите и активите на най-богатите.
Отвъд увеличението на държавните разходи, свързано с прогнозирания икономически ръст от 2% годишно от 2018 г. нататък, както и намаляващата безработица, Меланшон казва, че ще увеличи способността на държавата да се бори с укриването на данъци, ще реформира подоходното облагане и ще премахне данъчните стимули за фирмите.


Предлага прогресивната скала да се раздели на 14 степени вместо на досегашните 5. Това включва 90% данък за всяка заплата в размер над 400 000 евро годишно. Меланшон очаква тези стъпки, както и по-високите данъци за имотните сделки и за продажбите на луксозни стоки, да донесат 31.5 млрд евро на хазната на годишна основа.


Други 38 млрд годишно ще се съберат, като се премахнат изключения от данъка за доходите, а още 30 млрд – от удара по данъчните измами. Отделно 21 милиарда ще бъдат спестени, като се премахнат данъчните стимули, въведени от президента Франсоа Оланд в опит да се насърчат компаниите да наемат повече персонал. Данъците за малките и средни предприята същевременно ще бъдат намалени, а средният корпоративен данък ще намалее до 25% от сегашния си размер от 33%.


Европа и светът:


Меланшон ще прекрати членството на Франция в НАТО и участието ѝ в Международния валутен фонд. Ще наложи вето и на всички съществуващи споразумения за свободна търговия.


Френската централна банка ще си върне суверенитета от Европейската централна банка. Еврото ще бъде девалвирано до началния си курс към долара – приблизително 1 евро за 1.17 долара.
Париж няма да обръща никакво внимание на "пакта за стабилност" в еврозоната, който изисква контрол на бюджетния дефицит и на държавния дълг.


Правилата на Европейския съюз, които постановяват политики на икономии, ще бъдат предоговорени. Ще се преразгледат и правилата, които позволяват на компании да наемат служители при условия, предлагани от други членки на ЕС, които са по-малко изгодни от френските. Ако исканията на Франция не бъдат изпълнени, ще се задейства "План Б" - референдум за членството на страната в ЕС.


Околна среда и енергетика:


Ядрената централа "Фесенхайм" ще бъде затворена. Ще се прекратят мащабни ядрени проекти, включително проектът "Хинкли пойнт", който френската компания EDF планира да изгради във Великобритания.
Ще се инвестира повече във вятърна енергия, както и в други алтернативи на ядрената енергия и на изкопаемите горива. Ще се организира и преход към икономика, основана на местното производство и нулеви въглеродни емисии.


Работа и заетост:


В резултат на предвидените мерки Меланшон очаква 3.5 милиона нови работни места като резултат от публични инвестиции в проекти за околната среда и такива, свързани с публичните услуги. Ще бъдат наети 60 000 учители на държавна заплата, ще се увеличи и броят на полицаите.


Работната седмица от 35 часа ще се прилага стриктно. Това означава, че всяко оставане на работното място повече от 35 часа ще се заплаща 25-50% над стандартната почасова ставка. Минималната работна заплата ще се увеличи с 16% и ще достигне 1326 евро на месец за 35 часа седмично. В публичния сектор заплатите ще се увеличат с 6%.


Управление:


Ще започне пренаписване на конституцията, за да се ограничат правомощията на президента. Промените ще предвиждат държавният глава да може да бъде отстраняват от френските избиратели, да се намали възрастта за гласуване от 18 на 16 години, да се премахне сенатът и да се забрани заемането на няколко изборни длъжности едновременно.


Поправките ще направят задължително и провеждането на референдум за одобряване на всяка промяна в европейските договори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ще блеснат житата пред французите с този

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Ами пък ако си го искат французите да си го изберат.Ако пък за втори тур се класират Меланшон и Льо Пен ще е знак,че по голямата част от французите са готови да напуснат ЕС.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2739 Весело

  И нашите комунисти имат същата програма, само дето числата са по-малки.

  подпис
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1702 Гневно

  Отврат. Левичарите, освен да крадат пари, дето не са техни и да ги преразпределят, друго не са научили вече 150 -170 години.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Много правилно. Ненапразно великият французин Дьо Гол имаше крайно негативно отношение към НАТО и изкара Франция от обединеното военно командване на агресивния алианс

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  "Това включва 90% данък за всяка заплата в размер над 400 000 евро годишно."

  А над половин милион, 150% - плащаш за привилегията да си богат.
  Това е само за истински патриоти.

 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1195 Весело

  "Еврото ще бъде девалвирано до началния си курс към долара – приблизително 1 евро за 1.17 долара."

  Да го "девалвира" направо до 1 евро за 2 долара, понеже сега е към 1.08 долара.
  Или превода или ком-логиката нещо ...

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Любопитно

  Вчера пак имаше статия за Меланшон, днес пак, преди няколко дена отново имаше статия за него! Защо обръщате толкова голямо внимание на този почващ леко да изкуква чичко, а няма почти никакви статии за Амон или Макрон!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Склоноста на комуниста да излиза от НАТО и ЕС , да национализира бизнеса да отменя еврото и други глупости внесени от меката на олигофрените - Москва .

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "bulgarin.":

  Напротив! Де Гол е за НАТО. Ким Чен и Путин са против

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  "Крайнолевият Жан-Люк Меланшон, кандидат на президентските избори във Франция...""
  "...и някои анализатори допускат възможността той да се яви на балотаж с Льо Пен""

  И каква е разликата между крайно леви и десни?
  Идиотски популизъм целящ обгрижване на чакащите подаяние "трудещи" се. Някой да даде(преразпредели) средства така, че недоволните да останат доволни без каквито и да е усилия. Без съмнение подмамени ще има. Олевяването е заразно и трудно лечимо.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Френската преса днес казва нещо друго— води Маркон, след него Льо Пен и после Меленшон. Източник 20minutes.fr

  La quatuor de tête des sondages toujours dans un mouchoir de poche. Emmanuel Macron reste à la première place des intentions de vote au premier tour de l’élection présidentielle devant Marine Le Pen, tous deux toujours à quelques points d’écart de Jean-Luc Mélenchon et François Fillon, selon un sondage Harris interactive publié jeudi

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Възгледите на този господин биха били подигравка с икономиката даже в Средновековието. Да не говорим за идеите му във външната политика - ще напуснем НАТО, за да сме приятели с Русия. Остана само да обяви война на Германия, за да е сигурно, че сме се върнали със 100 години назад.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Мога да допълня предизборната му кампания : безвизов режим за гражданите на КНДР и РФ , открит лист за пограничните райони , задължително изучаване на Руски език в училищата , задължителна трудова повинност и вечерен час , забрана на алкохола и нощните клубове , вечерен час

 15. 15 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И нашите комунисти имат същата програма, само дето числата са по-малки.
  —цитат от коментар 3 на Иван К


  Аз пък виждам идеи на българската "десница".
  Е, вместо саниране на жилища ще строят нови (вероятно ще е по-евтино от българското саниране).
  Също така залага на ВЕИ вместо ядрени централи.

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 670 Неутрално

  С Меланшон франсетата ще си го вкарат по-яко отколкото дори с Льо Пен. При балотаж Льо-Пен с/у Меланшон след 4 години държавата им ще се бори за оцеляването си.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Много ме кефи, как комунетата винаги се кефят на девалвацията на националната валута, все едно е някакъв вид панацея.

  Когато реално е ограбване- непропрорционално, но повсеместно...

 18. 18 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Клоунът-пудел на кремълският гном може да плещи каквото си иска защото няма никакъв шанс да отиде на балотаж. Стигна "заветните" 18% с които може и да се "гордее" един ден в мемоарите си но в понеделник 24 април никой вече няма да говори за него.

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1828 Любопитно

  Крайно левите(марксисти)политици в цял свят са едни и същи!Др.Меланшон сякаш е учил заедно с жан Виденов и Курнелия.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Тоя яко го пере съчмата. :) :)

  За съжаление, френските кандидати за президент са гола вода и кал зад ушите - фани единия, удари другия.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Като гледам , какъв налудничав поглед има, нищо чудно, че предлага подобни фантазии. Този ще им дойде в повече на французите. Една Льо Пен им стига.

 22. 22 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Комунистически бълнувания, направо свят да ти се завие как може да го измисли някой това, че и толкова гласове да получи...
  Стискайте палци за Макрон, че иначе цяла Европа (включително и ние) ще го отнесе.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 919 Разстроено

  Според други източници, Меланшон предлага 100% данък върху доходите над 400.000 евро: http://money.cnn.com/2017/04/18/news/economy/france-tax-rich-election-melenchon/

  А на който не му харесвало - да си върви (както и много французи с по-високи доходи вече го правят).

 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3910 Весело

  Ех тия данъци, комунетата само експроприация сънуват. Френските данъци са достатъчно високи, точно обратното - да ги свалят малко, да намалят социалните привилегии, че белким държавата тръгне напред.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#5] от "bulgarin.":Напротив! Де Гол е за НАТО. Ким Чен и Путин са против
  —цитат от коментар 10 на oporna_to4ka


  Хахахахаха Де Гол за НАТО , кажи още един вич да се смеем.....

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 26. 26 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 367 Разстроено

  90% данък за всяка заплата в размер над 400 000 евро годишно
  -----------------------------------------------------------------------------------------
  на тия хора какво им става ?

 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2444 Неутрално  След като франсето девалвира еврото, цял свят пак ще скочи да обвинява Германия във валутни манипулации.... как видите ли изкуствено държали евтино евро.

 28. 28 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Поредното доказателство, че "комунизъм" е диагноза. Тежка диагноза.

 29. 29 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Льо Пен и Меланшон - хвани единия, удари другия. Разлика никаква. Направо да вземат да се оженят и да управляват равноправно, както Фернандо и Изабела преди векове.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#4] от "PavelCZ":

  стига с тия глупости,че вече ви се смеят и канарчетата.през 2010-та ,федералното правителство на САЩ наля 50 млрд.в Дженеръл Мотърс.Наля и трилиони за ''бейлаут''на частни финансови институции.КОЙ разпределя кинти дето не са негови,а,а?

 31. 31 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Този може само да ти свали кръвното налягане на 0:0 !

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Още едно неокомуне , което иска да даде Франция на пролетарски лумпени, чалми ,шалвари и мургави 'французи'. Като махнеш стимулите за тези които движат икономиката просто ще изсипеш още овече безработни утре на улицата. А като се махнеш от НАТО едва ли войници с фесове от Мароко ще затанат в редиците ти на твоя страна както през I-вата и IIта Световна Война.... Ислямо-комунизмът в най-долнопробната си форма - когато унищожавш собствената си страна.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Левицата без пролетариат е като собственик на магазин без стоки и затова тя се е вкпочила във вноса на имигрантски електорат , както наркоман за спринцовка. Това е причината левичарите да са такива яростни защитници на правото на африканци и азиатци масово да се заселват в западните страни. Всъщност Левицата се интересува само от властта.

 34. 34 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако Меланшон се яви на балотаж с Льо Пен, франжузите трябва да се гръмнат. Във всяка страна си има идиоти, но е луд тизи, който ги допуска до властта.

 35. 35 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  Още един лев идио//т раздаващ обещания...

 36. 36 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 550 Неутрално

  "Предлага прогресивната скала да се раздели на 14 степени вместо на досегашните 5. Това включва 90% данък за всяка заплата в размер над 400 000 евро годишно. Меланшон очаква тези стъпки, както и от по-високите данъци за имотните сделки и за продажбите на луксозни стоки, Меланшон планира постъпления, да донесат 31.5 млрд евро на хазната на годишна основа."

  Стигнах само до 90% данък и вече ми стана ясно, че този човек може само да закопае Франция. Никога не трябва да забравяме, че има причина хората с високи доходи да ги получават. И в повечето случаи , това са хората които дърпат едно общество напред. И да ги накажеш с 90% данък , че правят около 33К евро на месец ми идва в повече. Човек трябва да е луд при тази силно глобализирана икономика, да остане във Франция и да плаща подобни данъци. И това се случва в момент, когато Париж се бори да приюти банките, които искат да напуснат Ситито. Този човек е доста опасен, също като Льо Пен. Да му мислят французите

 37. 37 Профил на КраСивият Кардинал
  КраСивият Кардинал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много комунисти и руски человеци в тая Франция. Тия по-зле от нас. Ама кво да ни учудва, Френската ком. партия е била по-силна дори и от КПСС.

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 953 Неутрално

  С тази платформа Меланшон ще спечели изборите. Кой нормален човек не иска намаляване на бедността и безработицата, увеличаване на доходите и справедлива данъчна система. Одобрявам всичко, което включва тази програма и съжалявам, че няма такава партия в България. Зашото тук партиите са единствено в услуга на олигархията и едрия капитал.

 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  справедлива данъчна система.
  —цитат от коментар 38 на proza


  И кое му е справедливото на 90% данъци за печалба над 400 000? То това си чиста национализация. За какво някоя фирма да се блъска да изкарва много пари, ако почти всичките ще отиват за държавата? Ми, просто собственикът ще съкрати персонал и ще си планира печалбите така, че да не надхвърлят 400 000 и готово. Кой ще е прецакания в този случай? Ми, хората, дето ще останат без работа, заради малоумната данъчна ставка.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  На този комуняга Меланшон му пожелавам да не стигне до балотажа!

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  На този комуняга Меланшон му пожелавам да не стигне до балотажа!

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Твърде амбициозно, несъразмерно и нереално:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#39] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  --Чети, преди да коментираш- какви данъци на фирми ти се привиждат:
  ,,Предлага прогресивната скала да се раздели на 14 степени вместо на досегашните 5. Това включва 90% данък за всяка заплата в размер над 400 000 евро годишно. Меланшон очаква тези стъпки, както и по-високите данъци за имотните сделки и за продажбите на луксозни стоки, да донесат 31.5 млрд евро на хазната на годишна основа.

  Други 38 млрд годишно ще се съберат, като се премахнат изключения от данъка за доходите, а още 30 млрд – от удара по данъчните измами. Отделно 21 милиарда ще бъдат спестени, като се премахнат данъчните стимули, въведени от президента Франсоа Оланд в опит да се насърчат компаниите да наемат повече персонал. Данъците за малките и средни предприята същевременно ще бъдат намалени, а средният корпоративен данък ще намалее до 25% от сегашния си размер от 33%.''

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK