Ключово дело в Европейския съд може да реши съдбата на свободното движение в ЕС

Ключово дело в Европейския съд може да реши съдбата на свободното движение в ЕС

© Mal Langsdon, ReutersВ Европейския съд в Люксембург се гледа дело, което може да повлияе на съдбата на всички европейски граждани, кандидатстващи за британски паспорт, пише в. "Гардиън". В близките месеци съдът в Люксембург ще реши дали британското правителство е нарушило правата на жена с двойно (британско и испанско) гражданство, която иска да съпругът ѝ от Алжир да се присъедини към нея в Обединеното кралство.


В понеделник съдиите по делото изслушаха аргументите както на британското вътрешно министерство, така и на ищцата, след като върховният съд в Лондон отнесе случая до европейската институция. За държави като Полша и Испания случаят е от такова значение, че те официално са подали правни становища.


Британското вътрешно министерство е отказало на двойната британско-испанска гражданка правото съпругът ѝ да живее при нея във Великобритания, въпреки че тя е опитала да защити това право на базата на европейското законодателство за свободно движение. Установявайки се в страната, тя получава право на пребиваване и впоследствие става британска гражданка, но запазва и испанския си паспорт, който според нея би трябвало да ѝ позволи съпругът ѝ Тоуфик Лунес да остане във Великобритания.
Мъжът кандидатства за разрешение за пребиваване на базата на правото ѝ да доведе със себе си член на семейството си, но вътрешното министерство отхвърля този аргумент. Според институцията тя не може да разчита на европейската свобода на придвижване, тъй като има както британски паспорт, така и гражданство на друга държава членка.


Г-жа Лунес завежда дело срещу британското вътрешно министерство. През март миналата година обаче върховният съд в Лондон прехвърля случая на Люксембург.


Британските граждани и в момента могат да вземат със себе си членове на семейството си от държави, които не са членки на ЕС, ако те отговарят на определени британски критерии за миграция. Съдебното дело обаче се съсредоточава върху европейските закони, позволяващи на лице, което се мести в друга държава от ЕС, да направи това заедно със семейството си.


Парминдер Сайни, адвокат по имиграционни дела, който съветва Лунес, каза, че делото ще е "крайъгълен камък в борбата между европейското право и интерпретацията на това право, прилагана от Великобритания." Според него решението на съда


ще намери отражение във всички европейски държави,


доколкото засяга способността на която и да било от страните членки да ограничи правото на свободно движение на базата на собственото си законодателство.


Това означава, че ако британските власти спечелят, други страни членки на ЕС ще имат възможнодт да действат по същия начин, ако преценят. Също така граждани на ЕС, които стават британски граждани, запазвайки двойното си гражданство, може да имат ограничена свобода да вземат със себе си членове на семейството си, ако живеят във Великобритания.


"Ако тълкуванието на британските власти е правилно, това би означавало, че всички граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, които са придобили и двойно британско гражданство, вече няма да могат да разчитат на правата си за свободно движение, след като получат британско гражданство, тъй като няма да бъдат признавани от Великобритания за европейски граждани," каза Сайни.


Колин Йео, адвокат по миграцията, който следи случая, твърди, че британското правителство не е имало проблеми с двойното гражданство до мига, когато британка опитала през 2011 г да доведе съпруга си от Ямайка, твърдейки, че свободата на движението ѝ позволява да взима със себе си членове на семейството си.


Шърли Маккарти е родена във Великобритания и винаги е живяла в страната, но кандидатства за ирландско гражданство по произход. Впоследствие кандидатства за разрешение за пребиваване във Великобритания като ирландски гражданин, който иска да живее в родината си според европейското законодателство, и защитава тезата, че според правилата на ЕС за свободно движение съпругът ѝ има право да се присъедини към нея във Великобритания.


Съдът на Европейския съюз отхвърля този аргумент, като отсъжда, че директивата за свободата на придвижване не се прилага за гражданин на ЕС,


"който никога не е упражнявал правото си на свободно движение,


който винаги е живял в дадена страна членка, на която е гражданин и който също така е гражданин на друга страна членка." Според Йео след това решение британското вътрешно министерство "приема гледната точка, че правата, гарантирани от европейското законодателство, се губят незабавно, когато гражданин на ЕС стане британски гражданин."


Случаят се наблюдава внимателно от имиграционни адвокати заради сегашния климат на отношенията между ЕС и Великобритания, докато Лондон уговаря излизането на страната от блока, пише "Гардиън". Вестникът отбелязва още, че много европейски граждани обмислят дали да се опитат да получат британско гражданство, за да си гарантират правото да останат, ако правителството не издейства сделка за правата им. Случаят ще реши дали ако решат да предприемат тази стъпка, ще загубят и други свои права.


Предварителното становище на Генералния адвокат на съда се очаква на 30 май, а решението на съда – по-късно през лятото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Щом се обичат па да си се вземат, какъв и е проблема на мадамата за забегне в Алжлир със своя мъжага щом в Европа не им върви?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Малко се обърках?
  Защо просто съпругът, който явно е испански гражданин не се позове на испанското си гражданство (респективно ЕС такова) и не остане във Великобритания?
  На какво основание Великобритания ще откаже на ЕС гражданин престой на територията си?
  Още повече същия е в семейни отношения с британска гражданка!

  Модератора е неадекватен!
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Веднъж пише британско и испанско гражданство, веднъж британско и ирландско. Май ви е тъмна Индия тая география. И не само.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#4] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":

  Според мен пишат за няколко различни частни случая, които имат отказ от ОК.
  От друга страна това е статия във Дневник, винаги е възможна грешка в превода:)

  Модератора е неадекватен!
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#4] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":

  Случаите са два различи. Четете по-внимателно!
  До коментар [#3] от "ivan_":

  Точно!

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Бъркотия, от която Великобритания може да загуби

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  До коментар [#4] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":
  Става въпрос за два различни случая, които нямат нищо общо.

 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Аз го разбрах така - гражданката с британско и испанско гражданство иска да вземе в Кралството мъжа си, който има само алжирско гражданство. Но Кралството не разрешава, защото тя имала двойно гражданство и за нея свободата да свободно движение да взема със себе си свои роднини извън ЕС не важи.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":

  И аз това разбрах! И според мен е голяма глупост! За другият случай е спорно - изглежда нагласен.

 11. 11 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Щом се обичат па да си се вземат, какъв и е проблема на мадамата за забегне в Алжлир със своя мъжага щом в Европа не им върви?"
  Ами алжиреца е шарил на мадамата бая каймета, за да може да се домъкне до Острова. Всички обичат UK.

 12. 12 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#9] от "Lou":

  Точно. И сега в условията на Брекзит по въпроса в съда ще бъде взето политическо решение ☺

 13. 13 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 248 Неутрално
 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Весело

  Тука няма обяснение на главния въпрос. Защо испанска гражданка се натиска толкова страстно да живее във Великобритания, която както знаем - скоро ще потъне икономически, социално и морално без Европейския съюз. Ужасно късогледо решение, а газетата не обелва и дума по въпроса.

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 562 Неутрално

  и кво движение,малоимотните заради винетките ги превърнахте в крепостни селани,крепостни

 16. 16 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#15] от "reply":

  Ко бе, нямаш 10 лв за винетка, а имаш 100 за гориво ли? Баси и нещастниците мрънкащи...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  Мисля, че адвокатът целенасочено се стреми да увеличи значението на делотдо до общоевропейско. По този начин неговите шансове да успее са най-големи.
  Всъщност делото е с много по-тесен характер.
  Става дума човек с който изобщо мняма европейско гражданство и произход.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#16] от "Athanatos": И ДЕ ГИ ТИЯ ВИНЕТКИ ОТ ДЕСЕТ ЛЕВА БЕ ТАРИКАТ НЕЩАСТЕН , КРАДЛЬО СМОТАН,ТИ В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕШ БЕ

 19. 19 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Както обикновено - бомбастично заглавие, под него някаква мъгла в текста, и дежурните коментатори-всичколози ... к'ъф смисъл ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Защо, чисто и просто не обяснят, че искат да прецизират законодателството, за да се ограничат браковете по сметка и фиктивното съжителство, като начин за придобиване на европейски паспорт? Поне на мене, така ми звучи...

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#16] от "Athanatos": И ДЕ ГИ ТИЯ ВИНЕТКИ ОТ ДЕСЕТ ЛЕВА БЕ ТАРИКАТ НЕЩАСТЕН , КРАДЛЬО СМОТАН,ТИ В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕШ БЕ
  —цитат от коментар 18 на reply

  Абе аз откъде да ви знам колко струват седмичните винетки бе, нещастник. Не са 10, 15 са, това какво променя?
  Купил съм таз година 3 годишни винетки, пет пари не давам колко струват седмичните.
  Не знам дали съм тарикат, но в никакъв случай не съм нещастен.
  Крадльо не съм, щото през живота си едно копче не съм откраднал.
  Живея си много добре, да ти кажа и пет пари не давам за такива нещастници като теб, на които една винетка им е проблема!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 22. 22 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 527 Неутрално

  и кво движение,малоимотните заради винетките ги превърнахте в крепостни селани,крепостни
  —цитат от коментар 15 на reply


  Колата не е задължително условие за живот/работа и т.н., а удобство.

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Пълна каша!От всичко прочетено не разбрах кой точно е британски и кой испански гражданин...........?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK