Мария Габриел: Движението на данни трябва да е петата свобода в ЕС

Мария Габриел: Движението на данни трябва да е петата свобода в ЕС

© Европейски парламентСвободата на движение на данни трябва да е петата основна свобода на Европейския съюз, каза кандидатът за еврокомисар Мария Габриел на изслушването си в Европейския парламент, което започна малко след 16:00 ч. българско време. Габриел говори пред две комисии на Европарламента - по култура и по промишленост, изследвания и енергетика.


Акцентът, който повтаряше през по-голямата част от 150-минутното си изслушване, беше, че е нужно Еврокомисията да гарантира участието "на всички заинтересовани играчи в дигиталната трансформация." Няколко пъти подчерта и значението на финансовите ресурси, които трябва да бъдат заделени, за да позволят на европейците да са начело на технологичната надпревара.


Основните въпроси към нея бяха за рисковете от дигитализацията на икономиката, неприкосновеността в Интернет, борбата с онлайн пиратството, киберсигурността и редица други. В повечето случаи отговорите ѝ бяха общи и повтаряха заявките, които тя изпрати в писмен вид до евродепутатите.
Ако бъде одобрена, Габриел трябва да бъде утвърдена от Съвета на ЕС и да бъде назначена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той ѝ възложи поста Комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. Тя ще подкрепя изпълнението на стратегията за единния цифров пазар, която Европейската комисия прие през май 2015 г.


На изслушването ѝ присъстваха и министърът на правосъдието Цецка Цачева и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов."Дневник" проследи основните моменти и ключовите въпроси, които Габриел коментира:


Мисията


Габриел започна с приветствие и благодарност към колегите си в откриващите си думи на български и премина на френски език, започвайки изложението. Опитът ѝ като евродепутат е една от силните страни на номинацията - може би той ще я улесни в прокарването на законодателните инициативи на Комисията през парламента, предава репортер на "Дневник", който присъства на изслушването. В залата атмосферата е приповдигната, а представителите на медиите са предимно българи, за зрители са дошли и стажанти от различни институции. Габриел бе посрещната радушно от колегите си, а някои фенове си правеха и селфита с нея.


"Две години след пускането на стратегията (за единния цифров пазар) трябва да признаем, че много е направено от (бившия комисар по цифровата икономика Гюнтер) Йотингер и (бившия комисар, отговарящ за единния цифров пазар Андрус) Ансип... но има още много да се направи. Въпросите на киберсигурността, икономиката на данните, защитата на данните, растежът, дигиталната инфраструктура и индустриите - всички те са еднакво важни."


Преминавайки на английски, тя разказа за "пътната карта", към която ще се придържа. По думите ѝ тя "ще е белязана от абсолютната нужда да се използват инструментите, изработени през 2015 г. - премахването на роуминг таксите, преносимостта на съдържанието, - авторското право в ЕС чрез прилагането на договора от Маракеш (за достъп до интелектуална собственост на хора с увреждания - бел. ред.)... реформа на аудиовизуалните услуги и неоправданото геоблокиране." "Ще предложа нови инициативи в киберсигурността, започвайки с преразглеждане на европейските стандарти, безопасността на данните, като същевременно се гарантира, че данните могат да се придвижват свободно из ЕС."


Следва извадка от темите, които Габриел коментира в отговор на евродепутатите.


Дигиталното образование и безопасността в Интернет


"Темата е много близо до сърцето ми. Дигиталната трансформация трябва да е в полза на гражданите, а някои професии ще бъдат загубени... Незабавно трябва да започнем с дигиталните умения и то не просто за младите хора, а и за възрастните и хората с увреждания. Важно е да мотивираме младите."


Попитана от евродепутата Никола Данти как ще се адресират рисковете за работните места, произлизащи от цифровизацията. "Важно е едновременното преминаване към цифровия свят и социалната промяна. Трябва да се съсредоточим върху цифровите умения, които не са само базови... Важно е да достигнем до хората от селските райони, да използваме и потенциала на жените."


Трябва ли да се работи по "европейска търсачка"


"Европа не е в центъра на техногологичната революция, за първи път. Но това трябва да ни накара да изградим нова рамка. Не става въпрос за създаване на европейска търсачка, европейски "Гугъл", а за инвестиции в различни сектори, които ще ни помогнат да сме в авангарда на научноизследователската дейност" и да създадем инструменти, полезни и на стартъп компаниите, и на гражданите.


Мерки за борба с пиратството


Попитана дали ще вземе мерки за борба с пиратството на европейско ниво, Габриел не отговори по същество, но каза, че е "важно заедно с авторите да защитим правата им." Тя каза, че отчитайки разликите в позициите на евроинституциите, от гледна точка на нейната позиция трябва да се разгледа въпросът за предоставянето на средства, за да могат авторите "свободно да творят". Впоследствие каза, че Комисията ще продължи да работи, за да се справи с пиратството.


Цифровизация на здравеопазването и публичната администрация в Европа


Нужен е достъп до електронни досиета и до рецепти по електронен път. Това би помогнало на пациенти да избегнат двойни прегледи. Тази тема ще бъде един от приоритетите и по време на естонското председателство, и по време на българското. "Още повече, че и ние имаме цел за електронно здравеопазване в България до две години," каза Мария Габриел в отговор на въпрос от българския евродепутат Ангел Джамбазки.


По втория въпрос тя каза, че се работи по метода "Един път - завинаги", така че да не се губи времето на гражданина, а да се гарантира свързаност на администрациите и да се намали тежестта на администрацията.


Криптирането за защита на потребители


Eвродепутатът от Естония Кая Калас я попита какво мисли за премахването на криптирането на комуникациите като средство за защита на сигурността на потребителите. "Важно е да има криптиране. Това е възможност за защита на сигурността. Вече видяхме инициативи на страните-членки и резултатите, които те дават. Трябва да продължим напред." Попитана тогава от Калас дали ще разреши законен достъп до криптирана информация, тя каза, че това ще стане само ако има съображения, свързани с националната сигурност. "Трябва да се уверим, че инструментите, които ни дават възможност за напредък, да не сме сигурни, че други не ги използват за други цели."


Регулации на "споделената икономика"


Португалският евродепутат Мариза Матиаш попита какви регулации ще се предложат за онлайн платформи като Uber и AirBNB - дали ще се регулира услугата или компанията. Габриел отговори уклончиво: "Да, потвърждавам, че ще има инициатива за нечестните практики при тези платформи. Проучванията показват, че те съществуват, а клиентите страдат от тях. Днес трябва да търсим нови мерки... да се уверим, че защитаваме и правото на конкуренция." "Искаме да имаме регулаторна рамка, която да помага на всички, но не създава проблеми... Не искаме да пречим на иновацията и конкуренцията."


Незаконно и оскърбително съдържание


"Ще работим заедно с платформите, за да изтриваме нелегално съдържание," каза Габриел, попитана как трябва да се действа, когато онлайн платформи предлагат незаконно или оскърбително съдържание. "Два примера създават страх: тероризъм и словото на омразата. Вече имаме законодателство, но трябва да работим и по доброволни мерки (на платформите)." С "Фейсбук" и "Вайбър" работихме по етичен код.


Мерките за информационна сигурност


Попитана от евродепутата Никола Данти какво трябва да се направи по въпросите на информационната сигурност, тя каза, че трябва да се преразгледа мандатът на европейската агенция за киберсигурност, ENISA. "За мен не е нормален фактът, че всички центрове за реагиране на проблеми с информационните технологии не са отворени 24 часа... Трябва да сме готови да реагираме в случай на нужда."


Борбата с "фалшивите новини" и качествената журналистика


"Трябва да обърнем внимание на обучение как хората ползват медиите - няма значение дали стари или млади. Трябва да използваме инструменти, за да гарантираме, че гражданите ще ползват качествена информация... Да си го кажем честно - изфабрикувани новини винаги е имало, новото е скоростта, с която се появяват и с която могат да засегнат ценностите ни. Нужна е съгласуваност в законодателството," каза тя и обясни, че трябва да се преразгледат няколко директиви, включително тези за борба с тероризма, порнографията и педофилията, за да се гарантира качествено информационно съдържание.


Неприкосновеност на личните електронни съобщения


Габриел подчерта, че е необходимо да се приеме регламент за неприкосновеността в електронните съобщения, но е нужно още време, за да се изработи добра координаця между институциите. Попитана от евродепутата от Малта Роберта Мецола дали е нужен нов инструмент за неприкосновеността на личните електронни съобщения, тя каза, че най-важен елемент е този за изискване на съгласие. "Трябва органите, които следят за защита на личните данни, да са същите, които отговарят за неприкосновеността в Интернет пространството."


Контрол върху алгоритмите


Попитана дали трябва да има контрол върху алгоритмите, с които работят високотехнологичните компании, тя каза, че не контролът, а разбирането как функционират, ще помогне за решаването на проблемите, които те създават.


За локализацията на данни


"Свободното придвижване на данните трябва да е петата свобода на ЕС," каза Габриел. Тя добави, че локализацията на данни не носи сигурност противно на това, което смятат някои компании и така сподели позицията на своя предшественик Андрус Ансип, който сега ще надзирава работата ѝ като заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на единния цифров пазар. "Когато говорим за данни, винаги се сещам за айсберг - по-голямата част е невидима и тя е свързана с доверието на гражданите и компаниите." Според Габриел Комисията търси връзка с бизнеса относно мерките, които могат да се вземат, но е необходимо това да се случи бързо, за да бъдат оползотворени възможностите на дигиталната икономика, която сега е на стойност 272 милиарда евро и ще нарасне до края на мандата на комисията през 2019 г.


Националните лицензи за аудиовизуални услуги


"Доколкото знам, няма изгледи за такова предложение в близко бъдеще," каза Габриел, попитана дали Комисията обмисля премахване на националните лицензи за аудиовизуални услуги.


Трябва ли Комисията да се меси в работата на "Евронюз"


"Евронюз" има европейска мисия. Трябва да предоставяме добра програма, за да сме сигурни, че ще разширим аудиторията. За мен трябва да е важно Комисията да може да се намеси във всеки един момент. Трябва да следим за лингвистично разнообразие, за защита на журналистите, да не бъдат уволнение, работните условия и защита на регионалното разнообразие," отговори Габриел.


От няколко години телевизията "Евронюз", чийто контролен пакет дълго време беше в ръцете на Европейския съвет за радио и телевизия, е мажоритарна собственост на египетския милиардер Нагиб Сауирис.


Аплодисменти


Полският депутат Януш Корвин-Мике поиска от Габриел да дефинира "реторика на омразата" и я попита как по-конкретно определя идеята за "финансиране на авторите, за да творят свободно." Той обвини Габриел, че не е отговорила конкретно въпроса си и припомни, че е бил осъден за разпространяване на невярна информация за неравенствата между мъжете и жените. Попита я кой решава коя информация е вярна и коя не. "С гордост защитавам равенството между мъжете и жените... Трябва да защитаваме ценностите си и аз ще ги защитавам до последно."


Заключението


"Днес дойдох при вас със своя политически компас. Четирите страни бяха следните. Позициите на юнкер. Защитата на правата и свободите на всички граждани. Търсенето на компромис и диалог, за да очертаем общия интерес. Опитът ми в работата, сътрудничеството и моят капацитет да ви изслушвам... Моят ангажимент ще да бъде да продължа този диалог. Не само че няма да забравя, че съм била в Европейския парламент, а ще работя с тази лаборатория за идеи, каза Габриел" в края на изслушването.


"Искаше ми се да говорим повече за Wifi4EU (проект за достъп до безжичен Интернет из целия Европейски съюз), за жените, за киберсигурността, за високите технологии, които ще позволят на Европа да отстоява своето място... Но благодарение на вас днес показахме, че имаме ясна представа за слабостите си, за предизвикателствата пред нас и инструментите, с които трябва да се справим."

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  "Попита я кой решава коя информация е вярна и коя не. "С гордост защитавам равеноството между мъжете и жените..."

  Какъв въпрос - какъв отговор. Смях в залата.

  На повечето въпроси не отговаря конкретно или го дава заобиколно, по герберски образец. За съжаление - слаба кандитатура за комисар.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  На Мария Габриел движението е без коментар, нали !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Искаше ми се да говорим повече за Wifi4EU (проект за достъп до безжичен Интернет из целия Европейски съюз)"

  Да, би си струвало, за да разберем и ние нещо повече по проекта. Дано нататък всичко мине гладко без проблеми

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Типичен чиновник. Едно че нищо не разбира от ресора или сектора, който нЕкой го е нарочил да мъчи и второ мисли си за гоУем капацитет. УЖАС.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Разстроено

  ЕМАНАЦИЯТА
  на
  БЮРОКРАЦИЯТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на kiro1234
  kiro1234
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Ама по добре стой на фона на Цецка. Това е важно :).

 7. 7 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Имам чувството, че веднага щом ги назначат за евробюрократи, ги изпращат в тайна лаборатория за да им полират мозъка.

  Тотални локуми и нагаждачески приказки.
  А иначе заплатите са си мамататрака.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#7] от "buljubei":

  Нашите са маматрака. Тяхните са нормални.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Добре, че развитието на дигиталните технологии и техния пазар не зависи от еврочиновниците.
  Имат лостове относно финансирането и определят регулациите, което не е малко - не може сериозно да ускори, но може да осакати цифровизацията.
  А с насоки, рамки, позиции и други локуми не се става технологичен лидер.

  Imagination is as important as knowledge.
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Имам чувството, че веднага щом ги назначат за евробюрократи, ги изпращат в тайна лаборатория за да им полират мозъка.Тотални локуми и нагаждачески приказки.А иначе заплатите са си мамататрака.
  —цитат от коментар 7 на buljubei


  Още преди това мозъците им са полирани.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Това четиво показва безсмислието на въпросната институция или по-скоро на поста комисар по дигитализацията или квото се води там тайтъла и. 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  Напълно вярно. Проблемът е, че това място не е за чиновник а за човек, който създава и налага политики. И нещо повече, санкции на компании от ранга на Гугъл.
  Тя не показва визия за политики. Възможно е защото няма знания за предметната област с която се захваща. Няма проблем един мениджър от частния сектор да управлява компания преминавайки от друга такава в съвсем различна област. Проблемът с госпожата е, че не е била мениджър.
  Тези отговори са ПР упражнение на обща тема. Ако сменим дигитални пазари с нещо друго, няма да има нужда да се сменят отговорите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "В повечето случаи отговорите ѝ бяха общи и повтаряха заявките, които тя изпрати в писмен вид до евродепутатите."
  В общи линии едно предизвестено назначение и едно предварително режисирано изслушване. На бюрократичния фронт - нищо ново.

 15. 15 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Само тя да беше, да я почерпим.
  Изглежда, всички са един дол дренки.
  Добре дресирани папагали.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Весело

  "С гордост защитавам равеноството между мъжете и жените..."

  Това звучи много актуално за порноиндустрията

  подпис
 17. 17 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Неутрално

  това момиче ми изглежда вече пробито от клауд компаниите.

 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  На Борисов всичките "кадри" се провалят тотално - от Дянков, през Фидоска до Кристалина и Желева.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":

  Не само слаба, но и компрометирана като всяка родна калинка. Впрочем тъкмо днес излезе и продължение на имотната сага на Габриеловото семейство, този път главен герой е брат ѝ. Много евтино наемат и купуват тези Габриелци... И някак странно все общински апртаменти или такива, строени от "частни инвеститори" върху общински парцели, ама някак мнооого далече от пазарните цени. Да им завидиш на късмета. Но народът си блее и кима на всяко "няма пари". Няма ами, как ще има, като държавното и общинското се пилеят за комфорта на някакви такива неадекватни персони като тази дама.

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Мярнах това са "страдащите клиенти на Юбер-а" и в допълнение погледнах далаверата с общински апартамент в София в Бивол-а.
  Ами мерси!
  С такива комисари ЕС няма бъдеще.
  ЕС е брилянтна идея - мечта на поколения.
  За съжаление окупирана, скована в пранги от некадърни, безполезни, професионални имитатори.
  Нямам никаква идея как европейците ще съумеят да се отърват от тях.

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Малиииио, тая е по-зле и от Румито Йелева... Там, където не отговаря с клише отговаря тотално грешно, с пълно неразбиране на материята и то във всяка една точка.
  Потрес...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darth Plagueis":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  До коментар [#7] от "buljubei":

  Четохте ли биографията и? Изграден бюрократ:

  Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.
  От 2004 до 2008 г. е асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Преподавателската ѝ дейност е свързана с темите за процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения. В екипа е на 2 международни проекта – по Европейска програма Equal 2004 – 2008 „Ценности и икономика – равенството в професионалната дейност и социалната и солидарна икономика“ и Международна изследователска програма „Парламентарното представителство на национално и европейско ниво“ с ръководител Оливие Коста.
  От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник председател на ЕНП жени. През юни 2013 година е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.
  След европейските избори през 2014 г., Мария Габриел е зам. председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. Като зам. председател на Групата на ЕНП, тя председателства Работната група на ЕНП „Евромед“ и отговаря за връзките на групата със страни от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка по приоритетни въпроси като миграцията, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията, превенцията на конфликти, правата на жените. Под нейно ръководство е изготвена Стратегическата позиция на ЕНП за Средиземноморието за мандата 2014 – 2019 .....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Цялата европейска бюрокрация е пълна с такива калинки, които харчат милиарди за да дрънкат общи приказки и да имитират дейност. Затова и ЕС е трета глуха и като икономика и като иновации. Така няма да изкара дълго с лаладжийство, и изсмукани от пръстите дейности и ресори.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#20] от "k_":

  Има май и друг тлеещ проблем от отчетно естество - на всеки евродепутат се полагат десетки хиляди евро годишно за офис в родината за връзки с избирателите.
  Оказва се, че към 70% ит тях не са посочили адрес на подобен офис или адресът е на обитаемо жилище, най-вероятно личното на депутата.
  Парите, разбира се, се получават редовно. Може би отиват в партийни централи или в лични джобове, това не е ясно.
  Смърди отвсякъде, но нали нямат външно и независимо одитиране, нещата се замитат.
  Затова и Великобритания гласува за напускане.

  Imagination is as important as knowledge.
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Разстроено

  „Мария Габриел ни даде още един повод, за да се гордеем, че сме българи“, това написа преди минути в личния си профил във Фейсбук вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. „Изслушването ѝ днес в Брюксел беше ярка проява на професионализъм, знания и умения, демонстрирани на най-високо ниво от българка. През тези три часа получихме категорично доказателство, че българите можем да успеем, когато сме добре подготвени и знаем какво правим“, пише още тя по повод приключилото изслушване на Мария Габриел за еврокомисар. „Благодаря на Мария за отговорното отношение към България - с представянето си тя доказа, че номинацията ѝ е правилна, навременна и заслужена. Вярвам, че с одобряването ѝ за еврокомисар, проектът Европейски съюз има добро бъдеще, а държавата ни ще има още по-значимо място в него“, пише Захариева.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Тази ГЕРБерка е ПОТРЕС

 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Комисар по правите краставици

 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  този леко налудничав поглед.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  успех на Габриел , типична българка на която историята на България никога не е разчитала . и да именно затова България е чезнела от .. историята .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Не прочетох статията. Видях снимката. С Цветан Цветанов. Че и Цецка Цачева на нея. Беше ми достатъчно. Приветствам свободнто движение на данни!

 32. 32 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да, това чудо на бюрокрацията и нищо правенето с какво смята да подобри живота в ЕС? Може би само, ако мълчаливо си папка богатото възнаграждение?

 33. 33 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#23] от "hamiltonf1":

  Интересно ми е как образованието й и "професионалния" й натрупан опит кореспондират с ресора, за който има изслушване?

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 34. 34 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Попита я кой решава коя информация е вярна и коя не. "С гордост защитавам равеноството между мъжете и жените..."Какъв въпрос - какъв отговор. Смях в залата.На повечето въпроси не отговаря конкретно или го дава заобиколно, по герберски образец. За съжаление - слаба кандитатура за комисар.
  —цитат от коментар 1 на Taiga


  Светнете ни Вие, коя информация истина?! А можете ли да го докажете?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  няма проблем стриктно отгледана бюрокрация да застане на тежка бюрокрация . проблем има след мандата ... примери десетки , шефки на партии , шефки на фонд , шефки на агенции ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  тая с червеното рокле сватята ли е?

 37. 37 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  „Мария Габриел ни даде още един повод, за да се гордеем, че сме българи“, това написа преди минути в личния си профил във Фейсбук вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. „Изслушването ѝ днес в Брюксел беше ярка проява на професионализъм, знания и умения, демонстрирани на най-високо ниво от българка. През тези три часа получихме категорично доказателство, че българите можем да успеем, когато сме добре подготвени и знаем какво правим“, пише още тя по повод приключилото изслушване на Мария Габриел за еврокомисар. „Благодаря на Мария за отговорното отношение към България - с представянето си тя доказа, че номинацията ѝ е правилна, навременна и заслужена. Вярвам, че с одобряването ѝ за еврокомисар, проектът Европейски съюз има добро бъдеще, а държавата ни ще има още по-значимо място в него“, пише Захариева.
  —цитат от коментар 26 на КМЕТ В СЯНКА


  Мега цирк! Ако бяха "назначили" някой , който е участвал в "санирането" на щатските избори можеше да ги разбера, но тази е смях, тотален смях. Ако зад това прикриват реален потенциал,...........................................ще го птеживеем..............................:)

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 38. 38 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  този леко налудничав поглед.
  —цитат от коментар 29 на abdelhaqq


  Кой, вашият?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 39. 39 Профил на oxg56522743
  oxg56522743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А пък аз чета коментари и се питам: докога и тези, които нищичко не разбират от съответната тема, ще коментират? Много ми е интересно да чуя всеки един от коментиралите с общи приказки какво би отговорил на поставените въпроси, колко компетентно би се изказал? Спрете бе, хора, толкова е тъпо да се изказва човек неинформиран и некомпетентен да коментира. Когато се коментират неща, които знаеш, е такова удоволствие - правете го под такива публикации. Няма да напреднем никога, докато всеки от нас не се освести и се меси само там, където му отговарят способностите.

 40. 40 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "k_":Има май и друг тлеещ проблем от отчетно естество - на всеки евродепутат се полагат десетки хиляди евро годишно за офис в родината за връзки с избирателите. Оказва се, че към 70% ит тях не са посочили адрес на подобен офис или адресът е на обитаемо жилище, най-вероятно личното на депутата. Парите, разбира се, се получават редовно. Може би отиват в партийни централи или в лични джобове, това не е ясно.Смърди отвсякъде, но нали нямат външно и независимо одитиране, нещата се замитат.Затова и Великобритания гласува за напускане.
  —цитат от коментар 25 на Columbus


  Напускаме!!! https://www.youtube.com/watch?v=ooEyJOdh8A8................................... :):):):)

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Откровено казано, съмнявам се да бъде одобрена, защото тя е лаик в тази област.
  Вижте какви въпроси са и задали и как тя е отговорила само с общи фрази.
  Колкото до заглавието, което цитира нейни думи, то си е просто един лозунг без никаква стойност!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Весело

  този леко налудничав поглед.
  —цитат от коментар 29 на abdelhaqq


  Това е благодарение благородното влияние на Цвък!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Весело

  „Мария Габриел ни даде още един повод, за да се гордеем, че сме българи“, това написа преди минути в личния си профил във Фейсбук вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. „Изслушването ѝ днес в Брюксел беше ярка проява на професионализъм, знания и умения, демонстрирани на най-високо ниво от българка. През тези три часа получихме категорично доказателство, че българите можем да успеем, когато сме добре подготвени и знаем какво правим“, пише още тя по повод приключилото изслушване на Мария Габриел за еврокомисар. „Благодаря на Мария за отговорното отношение към България - с представянето си тя доказа, че номинацията ѝ е правилна, навременна и заслужена. Вярвам, че с одобряването ѝ за еврокомисар, проектът Европейски съюз има добро бъдеще, а държавата ни ще има още по-значимо място в него“, пише Захариева.
  —цитат от коментар 26 на КМЕТ В СЯНКА


  Все повече ми заприличва на случая с онази Желева!
  По същия начин се пренавиваха, докато самата тя не се изложи тотално!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#39] от "oxg56522743":

  Не е, нужно да си специалист, за да видиш, че каката повтаря заучени и напудрени фрази, които са тотален нонсенс.

  Още повече, че лично аз работя в бранша повече от 20 години, ако сложиш и студентските ще станат повече от 25.

  И виждам нонсенсе, бюрокрация и регулации. Добре, че каката нищо не разбира и така вероятността да направи големи бели е малка.

  И накрая да напомняме ли "върховната" идея на комисията за личната информация, която сайтовете събирали. Която доведе до показването на едно съобщение отдолу "че сайтът ползва бисквитки - съгласен или не".

  Може ли да си представиш колко срещи, митинги, хартия и кинти са потрошени докато се измисли, обсъди, гласува и прочие въпросната директива. Която накрая се трансформира в една тъпня на долния ред на повечето сайтове.

 46. 46 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#43:"Храбър"][/quote]

  Нема се плашите, ако е от техните ке я вземат, нема страшно. Но не е това проблему. А защо се плащат пари на маймуни, които не разбират какъв капан е цифровизацията да я лансират?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Най - важното е да има мир и дружба между народите.

 48. 48 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "С гордост защитавам равеноството между мъжете и жените..."Това звучи много актуално за порноиндустрията
  —цитат от коментар 16 на Иван К


  А може ли да го докаже статистически :):):), както иска ЕС или с изправността на краставиците и гръбнаците на лесбийките? :):)":) Самото обобщение мъже и жени е смешно............................................мъже и жени има всякакви! :):):)

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#38] от "carwindwrclir":

  моят, доколкото ми е известно, го няма към снимка в статията. и доколкото ми е известно, не сте го виждал. тъй че, комай, иде реч за нечий друг. за този на госпожата на снимката.

  виждате ли, едни 233 знака, за да Ви обясня очевидното.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "carwindwrclir":моят, доколкото ми е известно, го няма към снимка в статията. и доколкото ми е известно, не сте го виждал. тъй че, комай, иде реч за нечий друг. за този на госпожата на снимката.виждате ли, едни 233 знака, за да Ви обясня очевидното.
  —цитат от коментар 49 на abdelhaqq


  нищо лудо не виждам в погледа , Какво е лудо е доста сложен въпрос, затова Ви апострофирах толкова "грубо", защото сте далече от истината! Ако нормалното беше само национал-социализмът и идеите му, и вие щяхте да сте в концлагер или мъртъв, защото сте разлиèн!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#43] от "Храбър":

  Дали ще стане като с Желева не зная. Но ако Екатерина Захариева наистина е написала това все едно чета Людмила Живкова.

 52. 52 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "carwindwrclir":моят, доколкото ми е известно, го няма към снимка в статията. и доколкото ми е известно, не сте го виждал. тъй че, комай, иде реч за нечий друг. за този на госпожата на снимката.виждате ли, едни 233 знака, за да Ви обясня очевидното.
  —цитат от коментар 49 на abdelhaqq


  Нормално е много опасна дума(кое е нормално?), както и обратното. Много хора са пострадали през годините от подобни необосновани обвинения, а историята е доказала, че много от "ненормалните" са прави, научно и ..................................

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#50] от "carwindwrclir":

  о, молим ви се. не злоупотребявайте с темата а ла "а Вие защото биете негрите".

  ако трябва да Ви споделя още от моето мнение за колегата Габриел от снимката, изглежда също невротична и болезнено амбициозна.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#39] от "oxg56522743":

  Ако ставаше въпрос за конкретни предложения, решения и стратегии, можеше да коментираме и по същество. Тук има хора, които се занимават с подобна тематика и разбират нещо.
  Но на общи приказки и обтекаеми фрази няма как да даваме по-конкретни коментари. Освен ако не става въпрос дали да ни назначат на нейно място - тогава сигурно щяхме да се постараем за повече конкретика. За 250 000 евро на година щеше да си струва усилието ;).  Imagination is as important as knowledge.
 55. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#39] от "oxg56522743":
  Че не разбираме, не разбираме.
  Те, верно европейските комисари живеят някъде високо в небесата.
  Обаче, Юбер знаем що е, а тя явно не знае или знае, ама се прави на ударена.
  И със сигурност се офлянква когато я питат за ония 80 000 лв чопнати от Столична община през оня апартамент в Лозенец.
  Толкова млада, а вече се отракала защото 40 000 евра бадева си е добра сума за начинаещ европски комисар.


 56. 56 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Нищо лично против дамата, изглежда прилично, говори гладко и се държи адекватно.
  Но просто не е за този ресор - няма нужната компетентност. Отговорите й са клишета. А ресорът й е от ключово значение за икономиката на Европа, за растежа, безработицата, конкурентоспособността, а всичко това води и политически, и социални измерения.
  Ако изслушването беше за комисар по равенството и справедливостта, или нещо с административната структура и личен състав, щеше да й пасне.
  Сигурно ще я изберат, те си я харесаха и е от техните. Явно няма да създава проблеми, но ефект от назначението й няма да има. Ще прокара някоя и друга директива под указанията на по-висшестоящите и дотам.

  Imagination is as important as knowledge.
 57. 57 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "carwindwrclir":моят, доколкото ми е известно, го няма към снимка в статията. и доколкото ми е известно, не сте го виждал. тъй че, комай, иде реч за нечий друг. за този на госпожата на снимката.виждате ли, едни 233 знака, за да Ви обясня очевидното.
  —цитат от коментар 49 на abdelhaqq


  Доколкото ви е известно? Доколкото го разбират? Смях. Мога да разчитам поглед в действие, но фокусиран на снимка с фотошоп ......................................, не ме разсмивайте, параноята ви е размазващата!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 58. 58 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#50] от "carwindwrclir":о, молим ви се. не злоупотребявайте с темата а ла "а Вие защото биете негрите". ако трябва да Ви споделя още от моето мнение за колегата Габриел от снимката, изглежда също невротична и болезнено амбициозна.
  —цитат от коментар 53 на abdelhaqq


  И с какво вие сте по добър от нея? Или да Ви пусна епизод на .........................................

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 59. 59 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "oxg56522743":Ако ставаше въпрос за конкретни предложения, решения и стратегии, можеше да коментираме и по същество. Тук има хора, които се занимават с подобна тематика и разбират нещо. Но на общи приказки и обтекаеми фрази няма как да даваме по-конкретни коментари. Освен ако не става въпрос дали да ни назначат на нейно място - тогава сигурно щяхме да се постараем за повече конкретика. За 250 000 евро на година щеше да си струва усилието ;).
  —цитат от коментар 54 на Columbus


  Тези неща ги коментират можещите и знаещите, не е за пред "хора" :) https://www.youtube.com/watch?v=EkpS-yBj7gY&index=8&list=PLs7j-0BppWuABuQZeS3eV6IgTGdJhzSSY

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 60. 60 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#20] от "k_":

  Точно така.
  Бюрокрацията ще види сметката на Евросъюза.
  Изобщо не й трябва ни Путин, ни Тръмп.

  Нужни са само още няколко години усилено чиновническо безхаберие и пунтиране.

 61. 61 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":
  победителите на избрите в Гърция вземали бонус от 50 места. Бонусът е 40.
  –––––––––––––––––
  Ей, това комунетата сте много лъжлива пастмина...
  И много неграмотна!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 62. 62 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Еврокомисията да гарантира участието "на всички заинтересовани играчи в дигиталната трансформация." 

  Тази я кара, като на обществена поръчка.
  Направо велико!

 63. 63 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#59] от "carwindwrclir":

  Класика. Разсмя ме за пореден път.
  Уникални реплики, английски хумор и великолепни актьори.
  +++

  Imagination is as important as knowledge.
 64. 64 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  ГНУС и СРАМ.

  А България си изчезва

 65. 65 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Нова имотна афера около българската кандидатка за Еврокомисар
  Братът на Мария Габриел се облажил от сделки с близка до властта строителна фирма
  юни 20, 2017
  Биволъ

 66. 66 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нова имотна афера около българската кандидатка за ЕврокомисарБратът на Мария Габриел се облажил от сделки с близка до властта строителна фирмаюни 20, 2017Биволъ
  —цитат от коментар 65 на stenli1


  А вие сте целите в бело, докато не го оцапате!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 67. 67 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Весело

  Екстра беше г-жа Габриел, но ако на нейно място беше г-жа Майдел, по-добре щеше да се справи!

 68. 68 Профил на tenkod
  tenkod
  Рейтинг: 250 Весело

  Диалог между кандидат за еврокомисар и евродепутати:
  - Знаете ли?
  - Знам.
  - Какво знаете?
  - По ресора.
  - По кой ресор?
  - По който се явявам.
  - По кой се явявате?
  - Е, вие вече се заяждате. . . .

 69. 69 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Весело

  Диалог между кандидат за еврокомисар и евродепутати:- Знаете ли?- Знам.- Какво знаете?- По ресора.- По кой ресор?- По който се явявам.- По кой се явявате?- Е, вие вече се заяждате. . . .
  —цитат от коментар 68 на tenkod


  Аз го знам във вариант - професор/студент/изпит по произволен предмет.
  Най-лошото е, че напоследък и двата варианта станаха съвсем актуални.

  Imagination is as important as knowledge.
 70. 70 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Tоку що и гледах на запис ...Чете от лиШЧе /като Плевнелиев/ .....Типично ''евро-парламентарно'' говорене .
  ...Нищоказване , ама за сметка на това с ентусиазъм :)

  Та по тая линия ,Калинка-та Габриел ,СТАВА за евро-чиновник ОтСЕКЪДЕ ...Пасва им там ...На тях.
  НЕ на нас!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 71. 71 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 824 Неутрално

  няма проблем стриктно отгледана бюрокрация да застане на тежка бюрокрация . проблем има след мандата ... примери десетки , шефки на партии , шефки на фонд , шефки на агенции ....
  —цитат от коментар 35 на дерибеев  Ми нали предварително си я поръчаха:
  От Бг да е жена, да е била дупетатка и да се нарича Габриел.
  На тях ще им върши работа, както и досега.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Още един "исторически" компромис на баце.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Весело

  А присъствието на Цецка и Цвък придават на снимката....особен аромат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на so
  so
  Рейтинг: 397 Весело

  Лелееееееее, какъв нищоговор, просто не е истина... Н-тия конгрес на КПСС ряпа да яде.

 75. 75 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Присъствието на "Цецка и Цвък" ли е раздразнило толкоз аудиторията?

 76. 76 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Как добре би стоял според въпросната аудитория бившият евродепутат Слави Бинев, примерно. Ако и да го трансформираха към ДПС.

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#76] от "nik_77.":

  доста НЕумел опит троле.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Да, де. И като опит върви. Да се избистри хейта. Иначе нищо манипулативно. № 73 го е казал в прав текст - присъствието на "Цецка и Цвък" и пр. Остава алтернативата им. Която е БСП - ДПС на тоя етап. Един Радан Кънев би стоял също добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK