Трябва ли да се разрушат общински жилища само защото са пожароопасни

Трябва ли да се разрушат общински жилища само защото са пожароопасни

© Hannah Mckay, ReutersАрхитекти, учени и жители на Лондон се обявиха против разрушаването на стари общински блокове, предложено като мярка за предотвратяване на пожари като този от 14 юни.


Тяхното изявление е отговор на коментарите на политици и бизнес лидери, които след пожара в "Гренфел тауър" казаха, че същото може да се повтори и в други общински блокове, построени по същото време, и затова следвало те да бъдат разрушени, а на тяхно място да бъдат построени нови, разказва Матю Понсфорд за "Ройтерс".


За разрушаване се обявиха както бившият лидер на консерваторите Иън Дънкан Смит, така и кметът на Лондон от лейбъристите Садик Кан. Няколко дни след пожара Кан написа в седмичника "Обзървър", че "най-важната последица от тази трагедия може да се окаже разрушаването на най-големите грешки от 60-те и 70-те години на ХХ век".
Според архитектите и експертите по градоустройство обаче проблемът не е оригиналната сграда, а облицовката, добавена миналата година по време на обновяване. "Ако погледнете "Гренфел тауър" днес, единственото запазено е структурата, построена през 70-те", каза Джералдин Денинг, съоснователката на групата "Архитекти за социални жилища".


Разследванията на случая твърдят, че именно новото покритие е причинило бързото разрастване на пожара. В петък "Гардиън" написа, че въпросното покритие е било сложено вместо по-скъпото и огнеупорно, което е било в договора, одобрен от живеещите.


След пожара тестове бяха направени на множество подобни общински блокове както в Лондон, така и в цяла Англия. Те разкриха, че стотици сгради не отговарят на стандартите за пожарна безопасност.


Предложеното разрушаване и строене на нови блокове обаче може да се окаже проблемно за хората, които живеят в общинските жилища. Освен периода, в който би им се наложило да живеят другаде, докато новите блокове се изграждат, проблемна би била и цената на новите жилища.


"Прибързаното заключение разобличава скрития замисъл да се разрушат множество общински домове и на тяхно място да строят главно частни предприемачи", заяви пред "Ройтерс" председателката на комитета за жилищата в Лондонската община Шиън Бери.


Според доклад на Лондонската община от 2015 г. разрушаването на общински жилища през последното десетилетие е довело до намаляване с 8000 на броя жилища, отпускани на по-ниски от пазарните цени. В условията на жилищната криза, обхванала Лондон заради изключително високите цени на недвижими имоти, това прави живота в столицата непосилен за по-бедните.


Говорител на кмета Кан обаче каза пред "Ройтерс", че кметът все още подкрепя разрушаването на сгради от 70-те години, които не са преминали тестовете за пожарна безопасност. "Всеки следва да е адекватно защитен от пожари в собствения си дом. Ако в някои блокове това не е възможно, те ще трябва да бъдат разрушени и построени наново", заяви говорителят.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  Сега да не се окаже, че след нашата програма за саниране - панелките ни вместо да поскъпнат, ще поевтинеят още повече, заради пожароопасност!?

  [email protected]
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Българските строителни фирми на острова точат балтии, брадви, секачи, тесли и бургии за такива обекти.

 3. 3 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Сега поне ще стане ясно, че не само в България стават такива неща. И ще има по-малко мрънкане.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Както се вижда нерде Ямбол, нерде Стамбол - има ли да;авера, намират се винаги старателни помощници и под егидата на грижа за хората и тяхната безопасност, що да не се врътне и някоя взаимноизгодна опреацийка.
  Така е у нас, така е и в Лондон и вероятно по целокупния свят и само, макар не и незначителна е разликата в размера и наличиетпо на ограничения и препятствия пред реализацията на подобни далавери.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#3] от "Петърчо":


  Сега поне ще стане ясно, че не само в България стават такива неща. И ще има по-малко мрънкане.
  —цитат от коментар 3 на Петърчо


  Първото изречение е в десятката, ама второто няма как да стане:). Нали има някои сфери, дето все пак сме си световни шампиони, така че мрънкане е имало, има и ще има.
  Виж, да се стегнем и вместо мрънкане да положим някакви персонални усилия, това е големия проблем.
  Ние не си губим времето за обществени въпроси и предпочитаме да гледаме отстрани, а после, като се случи каквото му е дошъл реда, да мрънкаме - това е нашата карма.

 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Та кво разправят компетентните за масово прилагания у нас стиропор? Или у нас нормативи изобщо няма?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  "Прибързаното заключение разобличава скрития замисъл да се разрушат множество общински домове и на тяхно място да строят главно частни предприемачи".
  Виж ти, таквиз мерки не били само български патент! И на Острова знаят балканските схеми. Избереш си предприемач да санира, погледнеш на другата страна, докато той лепи евтинджос горими панели вместо онези, за които му е платено с бюджетни пари... и като изгори (буквално) цялата схема - буташ целия блок и му възлагаш на твоя приятел да построи нов.
  Тукашните политически дейци дано не четат Дневник, че след броени месеци ще бутнат де що има блок, който не е строен от Артекс или от някой турско-грузински "инвеститор", и ще ни докарат тези нови баш специалисти да се развихрят в строежите, че досега им беше малко :)

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Вече е правено, макар и по други причини. Първият опит с подобни многоетажни жилища е "Пруит-Иго" в Сейнт Луис, Мисури. Идеята е била да се заменят стари, нехигиенични къщички на по един-два етажа с нови блокове, предоставящи много по-добри условия на живот. Много бързо обаче ситуацията в тези нови блокове става нетърпима заради престъпността, бедността и расовата сегрегация, които започват да се вихрят в квартала, и всичките 33 сгради са взривени в средата на 70-те години на миналия век. Така този проект за жилищни блокове се превръща в олицетворение на провала на градското обновление и обществената политика.

  https://www.theguardian.com/artanddesign/2012/feb/26/pruitt-igoe-myth-film-review

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Скандалите с общинските жилища на Острова не са от вчера. И тях не ги подмина бетонната бруталия, наречена "модернизъм" след ВСВ.

  В този документален филм всичко е обяснено: https://youtu.be/hd7i5-baJAs

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Туй значи, че всички блокове, където Баце ги олепи със стиропор, сега треба се съборят.

 11. 11 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Сега да не се окаже, че след нашата програма за саниране - панелките ни вместо да поскъпнат, ще поевтинеят още повече, заради пожароопасност!?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  А ти как мислиш? Стиропора дето го слагат гори като факла. Единственото спасение е, ако под прозорците са поставили от негоримите материали. Много рядко го правят обаче.

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Сега поне ще стане ясно, че не само в България стават такива неща. И ще има по-малко мрънкане.
  —цитат от коментар 3 на Петърчо


  Никога няма да мрънкаме по-малко...

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Туй значи, че всички блокове, където Баце ги олепи със стиропор, сега треба се съборят.
  —цитат от коментар 10 на dosetliv


  как разбра, че туй значи???

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Направо не ми се мисли за нашето "саниране"! А далаверите ги има навсякъде по света. На някои места, обае понякога има и осъдени!

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#11] от "znayko84":

  Напротив, строителните изолация ЕПС, наричана от някои стиропор се предполага да не гори и да не подържа огъня за което си има оценка с буква - клас А,Б,С и т.н. За да се продава такава изолация се изисква сертификат а всеки проект за саниране минава през одобрение за пожаробезопасност. Има си и строителен надзор които трябва да проконтролира дали се слагат материалите по проект. Така че е съвсем ясно кои носи отговорността.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Да повторят санирането за сметка на фирмата и общината, ако е такъв плана :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK