Брюксел обяви "най-важното двустранно търговско споразумение, сключвано някога"

Брюксел обяви "най-важното двустранно търговско споразумение, сключвано някога"

© Pool, ReutersНай-важното двустранно търговско споразумение, сключвано някога" от Европейския съюз – така Брюксел обяви, че ЕС и Япония са постигнали съгласие по основните принципи на договор за икономическо партньорство.


За пръв път такова споразумение ще включва конкретен ангажимент по Парижкото споразумение относно изменението на климата.


За ЕС и неговите държави-членки споразумението за икономическо партньорство ще означава премахване на много голяма част от митата, възлизащи общо на 1 милиард евро годишно; отваряне на японския пазар за вноса на ключови селскостопански продукти от ЕС и увеличаване на благоприятните възможности в редица сектори.


Какво печели земеделието
Най-много ще спечелят селските райони на Европа, заяви еврокомисарят по земеделието Фил Хоган. "Митата върху износа на вино ще бъдат премахнати от първия ден на влизането на споразумението в сила. За винопроизводителите това означава икономии в размер на 134 милиона евро годишно. Също и австрийската сланина Tiroler Speck, германската бира Münchener, белгийската шунка Jambon d'Ardenne, Polska Wódka, както и повече от 200 други продукти от ЕС с географски означения ще се ползват в Япония от същата степен на защита, която им е предоставена в Европа."


Япония е много ценен експортен пазар за европейските земеделски стопани и производители на хранителни продукти. Износът на селскостопански продукти от Европейския съюз за Япония е на обща стойност над 5.7 млрд. евро годишно, като по този показател Япония вече е четвъртият по големина експортен пазар за ЕС.


С течение на времето ще бъде разрешен изцяло безмитният внос в Япония на около 85 % от селскостопанските и хранителните продукти на ЕС (по тарифни линии). Това съответства на 87 % от сегашния внос на селскостопански и хранителни продукти по стойност.


Споразумението премахва митото за много сирена, като например Gouda и Cheddar (което понастоящем е 29,8 %), както и върху износа на вино (което сега е средно 15 %);


То ще позволи на ЕС значително да увеличи износа си на говеждо месо за Япония, а за свинското месо ще бъде въведена безмитна търговия за преработеното месо и почти безмитна — за прясното;


Освен това договорът ще гарантира закрилата в Япония на повече от 200 висококачествени европейски селскостопански продукта, носители на така наречените географски означения.


Износът


Стойността на износа от ЕС може да се увеличи с до 20 милиарда евро, а това означава повече възможности и работни места в много сектори на икономиката на ЕС, като например в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, кожарската, шивашката и обувната промишленост, фармацевтичния сектор, производството на медицински изделия и други.


Допълнителни ползи


Отварят се пазарите на услуги, по-специално в областта на финансовите услуги, електронната търговия, далекосъобщенията и транспорта.


Споразумението гарантира на предприятията от ЕС достъп до големите пазари на обществени поръчки в 48 големи града в Япония и премахва пречките пред обществените поръчки в икономически важния железопътен сектор на национално равнище;


То защитава чувствителни икономически сектори на ЕС — например автомобилния сектор, с преходни периоди преди отварянето на пазарите.


Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви: "Чрез това споразумение ЕС и Япония потвърждават споделените си ценности и се ангажират да спазват най-високите стандарти в области като труд, безопасност, опазване на околната среда и защита на потребителите. Заедно отправяме силно послание към света, че подкрепяме свободната и справедлива търговия. Доколкото се отнася за нас, протекционизмът не дава защита. Само с общи усилия ще успеем да зададем амбициозни глобални стандарти. Това ще бъде посланието, което ЕС Япония ще отправят заедно на срещата на Г-20 утре."


Какво следва


Днешната принципна договореност обхваща повечето аспекти на споразумението за икономическо партньорство. Все още трябва да се доуточнят технически подробности по някои глави, а има и глави, които остават извън обхвата на принципната договореност. Това се отнася например за защитата на инвестициите.


Въз основа на постигнатата днес принципна договореност преговарящите от двете страни ще продължат да търсят решение на всички оставащи технически проблеми и ще приключат изготвянето на окончателния текст на споразумението до края на годината. Тогава Комисията ще пристъпи към правна проверка и превод на споразумението на всички официални езици на ЕС, след което ще го представи на държавите — членки на ЕС, и на Европейския парламент за одобрение.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Чудесна новина. Не видях например грах, който се продава в пакетчета по 100 броя зърна в Япония.
  Смехът настрани, ще видим обемите и цените в японските магазини. Японците обичат европейски лукс, но и контрлират доста сериозно.

 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Това е добра новина, още повече на фона на сътресенията със САЩ.

 3. 3 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1171 Весело

  И ние ще намажем - ще внасяме безмитно кисело мляко от Япония.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 4. 4 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  "За винопроизводителите това означава икономии в размер на 134 милиона евро годишно."

  Чето винопроизводителите не плащат вносните мита и няма как да ги икономисат.

  Не пишат с колко ще ни плющят за затоплизъм.

 5. 5 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Същите глобалистки мантри ги пееше Клинтън преди 10-тина години, като сключваше споразуменията с Мексико и Канада. Реалността обаче се оказа съвсем друга. Големите корпорации си отварят вратички за да търгуват евтино. Всички останали /държава, граждани и дребен бизнес/ лапат мухите.

 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#3] от "меншевик":

  Ура! Ще внасяме истинско българско кисело мляко от Япония. Цените на Шимано ще паднат и НАЙ-СЕТНЕ ще изнасяме КОМПОТИ за Япония!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 7. 7 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Японският премиер Абе ли наричаха малко на майтап Супер Марио Брос?Добре действа и лавира умело в полза на родината си в тази сложна международна обстановка..

 8. 8 Профил на Gogo Kehayov
  Gogo Kehayov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чудесна новина. Има ли реципрочност на безмитен внос на стоки от Япония на едро и на дребно? Например дребни потребителски стоки от японски-я ebay?

  Gogo
 9. 9 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И ние ще намажем - ще внасяме безмитно кисело мляко от Япония.
  —цитат от коментар 3 на меншевик


  Има резон. Тук, в България, някои от закваските за киселото мляко съдържат и лактобацилус българикус, но винаги придружен с неговият стократно по-евтин братовчед - стрептиококус термофилус. Да, ако закваската е само от лактобацилус българикус, българското кисело мляко ще е истинско, но би се получило скъпо като японското. Ако обаче се наложи на пазара, може и наши производители да възродят оригиналният вкус.

 10. 10 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "Gogo Kehayov":

  Трудна работа с бея.... там дрането е сериоззно, не смея да си плъзна пръста на миката вътрху Бай ит Ноу опцията(както и да се пише на японски :) )

 11. 11 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  Ами така ще е -едните търгуват,другите искат да копат въглища....САЩ са имали всякакви президенти,но сега за пръв път имат такъв,който става само за смях.И прехвърля имиджа си върхи цялата държава..

 12. 12 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Същите глобалистки мантри ги пееше Клинтън преди 10-тина години, като сключваше споразуменията с Мексико и Канада. Реалността обаче се оказа съвсем друга. Големите корпорации си отварят вратички за да търгуват евтино. Всички останали /държава, граждани и дребен бизнес/ лапат мухите.
  —цитат от коментар 5 на primaxm


  Вие, комунисти и левичари само на партийна пропаганда го карате. Кога беше президент Клинтън? Преди 10 години? Само това е достатъчно, за да разбере човек, че участвате в тия форуми, само за да разводнявате темите с глупости, дето и сами не си вярвате.
  Очеквам и семплата председателка на колхоза БКП веднага да почне с малоумни изказвания за капитализма, глобализацията и чорбаджиите...

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#7] от "тулса":
  Потомствен бюрократ и дипломат на високо равнище, който успява да глади и японското национално самолюбие и егоцентризъм, особено с промените в конституцията в полза на "военната проекция", и да представя Япония навън като миролюбив и сигурен партньор.

 14. 14 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Япония има почти непробиваема мрежа на вътрешна дистрибуция и търговия на дребно, стриктно контролирана от местни групи.
  Европейските производители на храни ще получат достъп до богат, но претенциозен и негъвкав пазар. Европейски търговци (вериги) ще пробият там доста трудно.
  Франция, Италия, Испания печелят заради износа на храни и вина, но на Германия няма да й хареса - Европа ще бъде залята от по-евтини японска техника и коли.
  Все пак - добра новина за европейските потребители и производители на храни.

  Imagination is as important as knowledge.
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1360 Весело

  Хайде на евтините японски ресийвъри и 4К камери!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSS":

  "Вие, комунисти и левичари само на партийна пропаганда го карате. Кога беше президент Клинтън? "

  Моля не ме разсмивайте. Да наричате противниците на този тип глобализация "комунисти" показва наистина колко малко осъзнавате процесите на косолидация и монополизация, които текат в момента. Точно левите неолиберал социалисти налагат глобализацията от години. Пропагандата им е толкова успешна /типично за комунистите/, че явно са успели да заблудят дори дясно мислещи хора като Вас. ;-)

 17. 17 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  И ние ще намажем - ще внасяме безмитно кисело мляко от Япония.
  —цитат от коментар 3 на меншевик


  Киселото мляко "Мейджи - България" е по-хубаво от киселото мляко, което се продава в България.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#14] от "Columbus":
  Франция, Италия, Испания печелят заради износа на храни и вина, но на Германия няма да й хареса
  ................
  Ми, най-големият вносител на сирена в Япония е Германия. Шоколадите и "Харибо" ще поевтинеят с 40 % сега, зле е, викаш.
  Сименс пък чака да влезе в Япония, понеже там ЖП пътниците са талкова, колкото в цялота ЕС.
  Ба, виж статистиките, преди да издаваш присъди.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  [quote#9:"petyo9"][/quote]

  На фона на останалите хранителни продукти, киселото мляко в Япония не е изобщо толкова скъпо. Една кофичка от 500 грама е около 150 йени, което е долар и половина и е по-евтино, отколкото в Щатите.
  Най-скъпи в Япония и Корея са плодовете. Една чепка грозде, превъзходно наистина и опаковано сякаш е бижу, струва между 1500 и 2000 йени (15-20 американски долара)

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Добра новина. България изнася за Япония етерични масла и вина. Трябва повече да се постараят българските земеделци.

 21. 21 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Абе скоро си заминава.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 22. 22 Профил на jlebina
  jlebina
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Същите глобалистки мантри ги пееше Клинтън преди 10-тина години, като сключваше споразуменията с Мексико и Канада. Реалността обаче се оказа съвсем друга. Големите корпорации си отварят вратички за да търгуват евтино. Всички останали /държава, граждани и дребен бизнес/ лапат мухите.
  —цитат от коментар 5 на primaxm


  Да си против глобализацията е все едно да ти е криво, че слнцето изгрява всеки ден. Каквото и да говорят от Кремъл, глобализацията е неизбежна. Сигурно имаш поне един роднина, който заработва на Запад.
  Та идеята е, че колкото и да се дупите на слънцето, то пак ще ви огрее задниците.

 23. 23 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#16] от "primaxm":

  Глобализацията дрогарю /новият ви враг, старият беше капитализма, но той ви победи/ към момента се движи от Китай , Индия , Бразилия и прочие от новите големи световни манифактури които трябва да продават в цял свят за да изградят средната си класа и да догонят развитите страни.
  Обяснено е , ама не го пише по лозунгите и опорките дето дъвчите.

 24. 24 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#14] от "Columbus":

  Богатите ще продължат да си купуват немски коли... Освен това и в Германия има хра нителна индустрия.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 25. 25 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#9] от "petyo9":
  Не е вярно това, което си написал. Киселото мляко се прави от симбиотична закваска - трябва да има както лактобацилуса, така и стрептококовата бактерия. А проблемът много често даже не е в закваската, а в това колко жизнени бактерии производителят е оставил в крайния продукт.

 26. 26 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Аз като българин се интересувам от ползата за България. Но конкретно.
  Не белгийската шунка, не австрийската сланина и т.н.

 27. 27 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 492 Весело

  Тереза Мей не харесва това.

  I had a dream, Joe
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  И де ни е на нас далаверата, че не разбрах? Или то май за нас не се отнася?

 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  И ние ще си намерим нишата, споко...

 30. 30 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 492 Весело

  А проблемът много често даже не е в закваската, а в това колко жизнени бактерии производителят е оставил в крайния продукт.
  —цитат от коментар 25 на kumcho___valcho


  Истинският проблем всъщност е суровината, която се подквасва.

  I had a dream, Joe
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4131 Любопитно

  Отлично споразумение между ЕС и Япония!А за тъпаците от Лондон които ще излизат от ЕС и за британската икономка това споразумение няма да важи!

 32. 32 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Свободна търговия с Япония?! То хубаво ама в Япония неписаните правила важат с много по-голяма сила от писаните. Такова неписано правило е да не се продава/купува чужда стока независимо , че цената и е много по - ниска от японската при сравнимо качество и това няма да бъде оспорено от нито един японец. Така , че ще видим дали ЕС има полза от споразумението.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 33. 33 Профил на Neophyte Beliеvеr
  Neophyte Beliеvеr
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#31] от "bat_plamen":

  "А за тъпаците от Лондон които ще излизат от ЕС и за британската икономка това споразумение няма да важи!"
  —цитат от коментар 31 на bat_plamen


  Ще ти спомена само Индия, Пакистан, Австралия и Канада...колкото до това търговско споразумение, не съм много сигурен кой точно е облагодетелстван.500-милионният Европазар срещу 120-милионният на Япония...ама иначе е успех.

 34. 34 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Супер! А сега е време Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Румъния и България да питат Брюксел дали още има идеи да наказва някой щото не приемал бежанци. И ако отговорът е "да" да им кажат да си заврат споразумението с Япония.... Източна Европа няма толкова търговия с Япония, че да ни дреме. И не се очертава да имаме големи ползи от отварянето на японският пазар (за разлика от Западна Европа)

 35. 35 Профил на Neophyte Beliеvеr
  Neophyte Beliеvеr
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "johnniewalker":

  " И не се очертава да имаме големи ползи от отварянето на японският пазар (за разлика от Западна Европа)"
  —цитат от коментар 34 на johnniewalker


  Всъщност, постнах нещо без да се замисля.Ние и без това имаме покупателната способност на 1/5 от Бавария (примерно), но това търговско споразумение май е изгодно за България.Всъщност, японският внос не засяга наши важни отрасли, а ние може да продаваме повече някои неща.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  "И ние ще си намерим нишата, споко..."
  До коментар [#29] от "charlesdegaulle":

  В дъното на кюшето.

 37. 37 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 499 Весело

  Дали ще сколасат до две години да влезе в сила, че да хапнат японците малко чедър на примоция?

  Damnant quod non intellegunt.
 38. 38 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#9] от "petyo9":Не е вярно това, което си написал. Киселото мляко се прави от симбиотична закваска - трябва да има както лактобацилуса, така и стрептококовата бактерия.
  —цитат от коментар 25 на kumcho___valcho


  От години я слушам тази мантра, че ТРЯБВА да има и от двата вида бактерии. Дрън-дрън! Тогава продуктът е млечнокисел продукт който отдалеч може и да прилича на оригиналното българско кисело мляко, но който е опитвал оригинала не може да го сбърка. Това - като вкус. А като полезност ги разделя цяла вселена.

 39. 39 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#35] от "Neophyte Beliеvеr":

  Съгласен съм, че можем да продаваме някои неща. но те със сигурност са нищожни на фона на търговията (сегашна и потенциална) на Германия, Франция, Холандия или Италия. Целият зор е, че японския пазар е крайно интересен и крайно недостъпен за американци и западно-европейци и те точат лиги. Източно-европейците няма много какво да предложат като краен продукт, а за компоненти (които продаваме на западно-европейците) сме много далеч (докато Китай им е под носа на японците).
  Затова смятам, че е удачно да разменим подкрепа за това споразумение срещу отпадане на всякакви желания да ни наказват по въпрос, който ни касае много сериозно.

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  С Далновосточна Япония?
  Важно, да, но... посмали.

  Европейската Река в коридор ще е
  сега. С Европейските Морета.

  Белото в канал щом влезе,
  Средно Земно ще последва

  (с нула шанс да си излезе)

  "Брюксел обяви "най-важното двустранно търговско споразумение,
  сключвано някога""

  "Българо-гръцка проектна компания ще свърже в коридор
  пристанищата по Дунав, Черно и Бяло море"

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  ТАСС 0.3

  Johnnie walker, sorry.
  Sony Walkman!
  Нима не играхте на уреда магнитные ленточки?

  Let's make with Запада мир together вместе.
  И с Истока!

  До коментар [#34] от "johnniewalker":

  Източна Европа няма толкова търговия с Япония, че да ни дреме. И не се очертава да имаме големи ползи от отварянето на японският пазар (за разлика от Западна Европа)

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Без Глобализъм са невъзможни Еднополюсният, Двуполюсен и N-полюсният светове.
  Мрънкате в продължение на 2 хиляди... 3К... колко години?
  Престанете.

  До коментар [#5] от "primaxm":

  Същите глобалистки мантри ги пееше Клинтън преди 10-тина години...

 43. 43 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Валонците какво мислят по въпроса?

 44. 44 Профил на stoletov
  stoletov
  Рейтинг: 381 Весело

  Мъничка японка ще си взема
  всичко в моя дом ще е "Hitachi",
  ще натрупам много, много йени
  повечко работят там обаче.

 45. 45 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSS":

  не е ляв, а е съветски :)

  Birds of a feather flock together.
 46. 46 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Сони, Тойота, Никон - любимите ми марки! Вечни и безааварийни - с такива страни ЕС става по-силен и могъщ. За скапаната Путираша - санкции до дупка, Япония компенсира целия европейски износ за империята на злото. Браво Юнкер, браво Европа, а путинягите и брекзитджиите ще го духат...

 47. 47 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 276 Неутрално

  А защо пък Япония не заеме мястото на Бринания в ЕС?? Хубава страна, хубави хора, хубави стоки! Гласувам с две ръце на японската интеграция в ЕС! Япония и Германия отдавна са локомотивите на световния експорт. С такива страни в съюз и тръмпистан става излишен! а Путя е направо в седма глуха...

 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2002 Разстроено

  Едва ли истинското кисело мляко има много фенове у нас. Защото е наистина "кисело", а не блудкав буламач, какъвто се наложи през годините. Говоря от пряк опит като любител на истинското кисело мляко с около 150 киселинни градуса.
  ============================================================
  Иначе, адмирации за този договор. Япония е голям пазар, а това са ВЪЗМОЖНОСТИ.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 49. 49 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#41] от "dnevnikar":

  Ъъъъ..наздраве?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK