Юнкер предложи финансов и технически инструмент за влизане в еврозоната

Юнкер предложи финансов и технически инструмент за влизане в еврозоната

© Christian Hartmann, ReutersДържавите - членки на Европейския съюз, които в момента не са част от еврозоната, трябва да имат достъп до предприсъединителен инструмент с техническа и финансова помощ, който да улесни приемането на единната европейска валута.


Това предложение направи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч "За състоянието на съюза".


"Страните членки, които искат да се присъединят към еврозоната, трябва да могат да го направят. Затова предлагам създаването на инструмент за присъединяване към еврото (който да) предлага техническа и дори финансова помощ", каза председателят по време на речта в Европейския парламент, без да влезе в подробности за предложението си.
"Ако искаме еврото да обединява, а не да разделя континента ни, тогава трябва да бъде нещо повече от валутата на избрана група страни. Еврото е предвидено като единната валута на Европейския съюз като цяло. Всички освен две от нашите страни членки могат и имат задължението да се присъединят към еврозоната, след като изпълнят всички условия", припомни Юнкер пред евродепутатите, имайки предвид напускащата съюза Великобритания и Дания, които получиха право на изключение през 1992 г.


Политически колебания


След като Великобритания напусне съюза, само осем държави членки, които формират около 15 на сто от европейския брутен вътрешен продукт, ще са извън еврозоната.


Според "Ройтерс" обаче страни като Полша и Швеция, които все още не са приели единната валута, вероятно ще бъдат предпазливи за подобни стъпки. Чехия вече обяви, че е обсъждана идеята да получи статут на наблюдател в еврозоната, но най-популярната в момента партия, която се очаква да спечели парламентарните избори другия месец, отхвърли членството като краткосрочна цел.


Към настоящия момент Европейският съюз предлага преприсъединителни механизми само за страните, които са на кандидат-членки или предстои да получат такъв статут - Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово и Турция. В средствата, разпределяни чрез тези инструменти (IPA и IPA II), няма перо, специфично предназначено за прехода към приемане на единната валута и влизане в еврозоната. От друга страна, някои от въпросните държави - като Черна гора и Косово, използват еврото, без да са част от зоната.


Разногласия с Макрон


Предложенията на Юнкер, изглежда, са в пряк сблъсък с визията на френския президент Еманюел Макрон за бъдещето на единната валута, отбеляза "Политико". За последния еврозоната трябва да е в центъра на по-бързата интеграция на част от страните членки, докато председателят на ЕК твърди, че интеграционните процеси трябва да останат в ръцете на сегашните институции. Някои от идеите на Макрон получиха предпазливото одобрение на Германия, но на други Берлин оказва съпротива.


Френски дипломатически източник междувременно обяви за "Ройтерс", че на 26 септември - два дни след федералните избори в Германия - Макрон ще представи по-подробните си предложения за реформа на еврозоната.


Макрон неколкократно е заявявал, че иска еврозоната да върви към много по-тясна интеграция от останалите членки, да има собствен парламент, бюджет и финансов министър. Юнкер обаче отхвърли идеята за "Европа на две скорости" в речта си и призова към бърза интеграция и на България и Румъния в общото шенгенско пространство и в еврозоната. За него най-доброто решение е еврозоната да е значително перо в общия бюджет на ЕС под контрола на европарламента.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  Това е добре за България. Иначе ще изпаднем още повече от центростремителните сили на вдрото на ЕС ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Въпросът е при какъв курс.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4829 Неутрално

  Страни с къде по-силни икономики като Полша,Чехия и Швеция не "бързат" да влизат в Шенген. Ние както се "дърпахме" изглежда ББ обеща и сега вече "тичаме"

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  Бих гласувал за всяка партия (с изключение на БСП, ДПС, Атака), която предложи като приоритет Еврозоната и Шенген!

 5. 5 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  "Страни с къде по-силни икономики като Полша,Чехия и Швеция не "бързат" да влизат в Шенген. "

  Тези страни отдавна са в Шенген, но тази новина явно не е достигнала до теб.

 6. 6 Профил на rca36532101
  rca36532101
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Има поне 200 по-важни приоритета пред страната, какво те грее тебе лично Шенген и Еврозоната че толкова си се вманиачил, това е свързано с обикновените граждани само косвено. Но по форумите всекакви щуротии можете да си плескате на воля ... Искайте равни субсидии за земеделците например, какви шенгени, какви 5 лв.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  До коментар [#6] от "rca36532101":

  Грее ме да няма паспортни проверки по т. нар. граници, да няма граници и лихвите по кредитите да са 2-3%, а не 7-8%!

  И да не е възможен нов случай КТБ!

  Това малко ли е?

 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  "Към настоящия момент Европейският съюз предлага преприсъединителни механизми само за страните, които са на кандидат-членки или предстои да получат такъв статут - Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово и Турция. "

  Аз мислех, че вече стана ясно, че Турция няма място в Европа.. ??!

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на rca36532101
  rca36532101
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Паспортните проверки отнемат минути, ти по колко пъти на ден минаваш тия граници? Колко повече те забавя качеството на пътищата и натовареността на летищата, отколкото шибаната паспортна проверка? Ами искай пътища тогава, по-високи евросубсидии, каквито взимаха Гърция, Португалия и пр. по-стари членки, искай ново по-големо летище без опашки, защо реши че точно Шенген ти е приоритет? Еврозоната има плюсове, има и минуси, некои страни не случайно се дърпат. Ти чакаш да влезем в нея за да теглиш кредит ли? Или всичките ти глупости са е така по принцип, от чиста фенщина и форумна вманиаченост ...

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  "До коментар [#6] от "rca36532101":

  Грее ме да няма паспортни проверки по т. нар. граници, да няма граници и лихвите по кредитите да са 2-3%, а не 7-8%!

  И да не е възможен нов случай КТБ!

  Това малко ли е?"

  И какво ксто има паспортни проверки? Минава се за няколко минути!
  Толкова ли е много, че да се дупим на Ес заради някакъв Шенген?!Айде няма нужда! Ще ди минавам паспортна проверка!
  Кой ти каза,че лихвите щели да паднат до 2-3%?! Как ще стане?! То тъй се дава кокала! Хаха!

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6677 Неутрално

  Крайно време е да се вземе окончателно решение с тези две или повече скорости в ЕС, унижаващи някои страни членки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Еврозоната има и слабости и преимущества. За България последните ще са със сигурност повече , предвид това, че сме във валутен борд и трябва да подържаме 5-6 млр. резерв.

 13. 13 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petak":

  Въпросът с курса е решен доста отдавна с приемането на валутния борд.
  Обмяната ще е 1 евро = 1.95583 лв

 14. 14 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Блажени са вярващите.Кой ще си навре таралеж в гащите ти или те?

  mihala
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Любопитно

  До коментар [#13] от "ЙЕИ":

  Ерго, цените в България на хранителни стоки например ще са същите в евро, само че двойни?

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Любопитно

  Общо взето наблюденията от прилагането на механизмите на еврозоната са, че колкото по-голяма сива икономика има страната, толкова по-голям е ценовият шок. Така например цените в Германия реално се удвоиха при преминаването от марката към еврото, но в Италия се повишиха над 3.5 пъти. След това е важно дали икономиката ще бъде на ниво което да позволи заплатите да бъдат съответно увеличени до тези нива, щото да компенсират ценовите промени.
  Има го и другият момент за който тук не се споменава, и Полша, и Чехия използват националните си валути (суверенните си финансово-валутни системи) като елемент в конкурентната борба в един продължителен план за изравняване на икономическия потенциал на страните си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK