"Федералистка фантазия" ли са идеите на Юнкер за Европа

"Федералистка фантазия" ли са идеите на Юнкер за Европа

© Christian Hartmann, Reuters"Вятърът отново духа в платната на Европа". Това бе посланието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер към пълната зала на Европейския парламент. След като оглави ЕК преди три години, Юнкер бе принуден незабавно да превключи на режим "управление на кризи": гръцката финансова криза, бежанската криза от 2015 г. и решението на Великобритания да напусне блока станаха повод Брюксел и европейските столици да потънат в дълбок размисъл.


Мнозина започнаха да се питат дали съюзът ще се запази. Затова тазгодишната реч бе отлична възможност за Юнкер да изложи една по-положителна и по-малко мрачна визия за бъдещето на ЕС.


А и беше високопарна. Юнкер призова всички страни - членки на ЕС да въведат еврото и за европейска версия на Международния валутен фонд. Той каза още, че възнамерява да предложи да бъдат проверявани всички чуждестранни инвестиции, идващи вън от съюза.


Прекалено много федерализъм
"И в добро, и в лошо, никога не съм губил моята любов към Европа", каза Юнкер в една реч, изпълнена с патос. Засега обаче изглежда неясно дали на любовта на Юнкер ще бъде отвърнато с взаимност. Присъдата на Петер Клепе: "Има много федералистки фантазии."


Клепе е директор на брюкселския офис на мозъчния тръст "Отворена Европа". "Речта не отчете какво се случва в много страни", казва той, правейки уговорката, че макар много хора да не са непременно антиевропейски настроени, те чувстват, че "блокът има прекомерни амбиции и трябва да бъде по-скромен". Въпреки че Юнкер не спомена поименно Китай, планираната от него мярка може да е отговор на общите безпокойства в Германия, Франция и Италия, че китайските инвестиции в Европа правят тези в обратна посока да изглеждат нищожни.


Трите страни бързо аплодираха плановете на Юнкер: "Предложенията на Европейската комисия предпазват честната конкуренция в ЕС и също осигуряват по-добра защита срещу придобивания на компании, които не отговарят на пазарните правила", каза в изявление германският министър на икономиката Бригите Циприс. "Необходимо е да попречим на други държави да извлекат предимство от нашата откритост, за да прокарат своите индустриални интереси", продължи тя.


За френския министър на икономиката Брюно Льо Мер това предложение е само началото. Планът е "важна първа стъпка в посока по-честна конкуренция и еднакви условия на глобално равнище", каза той в изявление. Клепе обаче предупреждава срещу този вид "протекционистки" подход и смята, че "страните, които искат да инвестират в Европа, трябва да бъдат посрещани с добре дошли, а не ограничавани". "Трябва да обръщаме внимание на интересите на европейските потребители, а не само на износителите - и това означава да осигурим възможно най-голяма конкуренция и избор", се аргументира той.


Да не налагаме политически решения


Призивът на Юнкер в крайна сметка всички страни от ЕС да се присъединят към еврозоната бе отхвърлен от високопоставени представители на християндемократическия блок на германския канцлер Ангела Меркел, както у дома, така и в Страсбург.


Маркус Фербер, заместник-председател на комисията на Европейския парламент по икономическите и паричните въпроси, предупреди, че "присъединяването не трябва да бъде налагано с политическо решение". "Примерът на Гърция показа какво може да се случи, когато икономическите реалности биват пренебрегвани заради политическо престараване и присъединяването към еврозоната получава лекомислено зелена светлина", отбеляза той.


Маркус Зьодер, министърът на финансите на германската провинция Бавария, отиде още по-далеч: "Това е погрешното предложение в погрешния момент", каза той пред германския вестник "Велт", допълвайки, че идеята България и Румъния да станат част от еврозоната е абсурдна.


Усещане за единство


Но докато някои отхвърлят речта на Юнкер като нереалистична реторика, други виждат в нея обръщане към Централна и Източна Европа във време на напрежение между Брюксел, от една страна, и Варшава, Будапеща и Прага, от друга, за това как да бъде прилагано законодателството на ЕС.


"Той говореше срещу една диференцирана и на много скорости Европа, която изглежда е тенденция в европейски столици", казва Даниела Шварцер, директорът на изследователския институт към Германския съвет за външни отношения. "В много столици диференциацията изглежда бързо решение на проблемите. Намирам за интересно, че (Юнкер) се обяви доста силно срещу нея, но не само на концептуално равнище, фактически той каза какво трябва да се случи", отбелязва Шварцер, визирайки призива му Хърватия, Румъния и България да бъдат включени в Шенгенското пространство и да бъде разширена еврозоната.


Така че макар да изглежда малко вероятно ЕС да е готов да "опъне корабните платна" и да започне амбициозни интеграционни проекти, речта на Юнкер може да е помогнала за възстановяване на усещането за единство и обща цел. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3713 Неутрално

  Статията: "...Така че макар да изглежда малко вероятно ЕС да е готов да "опъне корабните платна" и да започне амбициозни интеграционни проекти, речта на Юнкер може да е помогнала за възстановяване на усещането за единство и обща цел. "

  Накратко казано, пара в свирката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Моето мнение е, че това е бъдещето на Европа и никой няма и не е пречел всеки да си яде, каквото обич и му се яде, да си пее местните песни и си носи местните цървули, но всичко останало да е "национално" е едно жестоко разхищение за целокупна Европа и затова и местните началници и партийци са толкова много против - ще умре техния бизнес, който е за наша сметка.

 3. 3 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Европа рано или късно ще стане Обединени Европейски Щати , въпрки бясната съпротива на руските слуги прикрити зад патриотични маски

 4. 4 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 522 Неутрално

  ЕС дали не си изигра своята роля срещу надигащата се икономическа криза.Редно ли е да продължава в този дух ,след като продължава кризата за надмощие в някои страни от Европа. Колесницата е с едното колело в калната дупка и дали ще има кой да я изтегли?
  Водещи страни продължават политиката си на конфронтация, която не спира , а създава условия за задълбочаване на кризисните отношения между страните в и извън ЕС. Ще се заеме ли някой за регулиране на взаимоотношенията, а не за внедряване на летящи стартове за летящи недомислени виждания .Това е въпрос,който трябва да стои пред ЕС и другите водещи страни.Състезанието за надмощие във въоръжаването е пагубно за земната атмосфера.

  mihala
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#3] от "putler_caput":

  Европа рано или късно ще стане Обединени Европейски Щати , въпрки бясната съпротива на руските слуги прикрити зад патриотични маски
  —цитат от коментар 3 на putler_caput

  А ти определи ли къде ще е "Алабама" та да заживееш там?

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Интересен дисонанс между френското и германското виждане за Европа. Липсата на Великобритания като трети балансиращ глас определено се усеща. Не мисля че се връщаме към политиката на "стоманата и въглищата' от началото на миналия век, но явно за момента липсва единно виждане върху стратегията на Евросъюза. Добре би било да се възобновят преговорите по Трансатлантическия Икономически План, това би действало обединяващо за Европейските лидери.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Какво поиска Жан Клод Юнкер:
  https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/301/Image_6446301_128.jpg

  Не го четете за утре, не го четете и за тази петилетка :). Това е програма за "смяна на чипа" на хората. И ще стане. Прави са германците, че сега не ставаме за еврозоната, но няма да са прави след 10г. примерно.

  Да, и "присъдата на Клепе" е осъдена :). Щото брътви за "Отворена Европа" когато Европа започва много бързо да се грижи за границите и отбраната си.
  "Присъдата на Петер Клепе: "Има много федералистки фантазии."
  Клепе е директор на брюкселския офис на мозъчния тръст "Отворена Европа"."

 9. 9 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":

  Всичко заложено в тази програма подлежи за преразглеждане.Общи желания и пожелания без изменения в човешкия фактор. А човешкия фактор е от голямо значение за точното цитиране на програмата и задачите И.

  mihala
 10. 10 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Федерализация на Европа е напълно обречено начинание. Причината са богатата във всеки възможен смисъл ,национална история на повечето страни и културното им наследство. Европа няма нищо общо със Съединените щати или Австралия- страни ,създадени преди два века от микс от емигранти от половината земно кълбо ,напуснали страните си и започнали отначало. За Европа като съюз са важни икономическите показатели ,митническата и данъчна политика и общата отбранителна стратегия. Дори свободното движение на хора не може да остане без известни регулации ,не само заради наплива от "лекари и инженери" ,а и заради различния стандарт на живот .

  Не отговарям на хейтъри.
 11. 11 Профил на End of the Middle class
  End of the Middle class
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Трансформацията на бедните държави в бедни провинции изобщо не ме впечатлява.
  За метрополиите е добре, но малките изпускат съдбата си от свои ръце и стават обречени да слугуват. Губят шанса си някога да наваксат.

  "Не мы такие - жизнь такая."
 12. 12 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "putler_caput": "А ти определи ли къде ще е "Алабама" та да заживееш там?"
  —цитат от коментар 6 на horned


  То това даже не е и Алабама, а някъде отвъд...проблема не е във федерализма, а в третирането когато този федерализъм се случи.


 13. 13 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 448 Неутрално

  С Румъния ни поканиха лично и специално....такова не е било в нашата история...
  ..нашите политици 90% мухльовци на квадррат кво чакат...пак шамарите от Москва..няма да умрат,няма страшно..

 14. 14 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  С Румъния ни поканиха лично и специално...
  —цитат от коментар 13 на lynyrds


  Първо на първо - ние не сме за там.Поне засега...Второ - какво ли ще стане, ако ви изпрати и снимка с автограф.

 15. 15 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#14] от "Diesel":

  Вие може да не сте, но ние сме....вие може да сте за влака за Москва ние отиваме другаде..
  ..тия за равенството което уж трябвало да стане че тогава да се присъединяваме си ги обменяйте по селските гари ...

 16. 16 Профил на Diesel
  Diesel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#15] от "lynyrds": Бе, то всички отиваме натам, но ако не си погледнал билетите и се возя в конският вагон, а ти в първа класа, на първата спирка шти счупа носа...Капиш!?

 17. 17 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#16] от "Diesel":

  Някой са родени за конския вагон и цял живот ще си останат там..
  Има и такива които успяват да се преместят в първа класа но ти явно си от първите.. приятно прекарване при фъшкиите.

 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  До коментар [#1] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  да и още нещо ,тоя вятър в европейските платна ,дето го вижда Юнкер, си го прави самият той ,седеиики на кърмата на европеиската лодка

  гошо
 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2097 Весело

  До коментар [#17] от "lynyrds":

  ти сигурно с БМВто ходиш до Кауфланд ,пък" Дизела" с трамвая ,за това се пеняви

  гошо
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Добре би било да се възобновят преговорите по Трансатлантическия Икономически План, това би действало обединяващо за Европейските лидери.
  =========
  Пътя на коприната ....е по целесъобразно във всяко отношение.

  Bukalemun
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Ети, имах предвид възможността за задействане на стария племенен принцип, когато враждуващите племена от една територия, които редовно са в конбфликт и гледат какво да отмъкнат един от друг, се обединяват срещу "външния враг". Примери бол.
  А за "пътя на коприната" не бях се замислял, но той наистина е родил интересни схеми на взаимно обвързване и безналично разплащане базирано на доверие в партньора, системата известна днес в арабския свят като "хавала" - حِوالة (може би е позната под друго име в Турция, "хунди"?)

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  когато враждуващите племена от една територия, които редовно са в конбфликт
  =========
  Държавите през които е минавал Пътя на коприната , са били принудени да живеят в мир и разбирателство , по простата причина, че те търгували по между си. Този изпитан метод е принуждавал и най враждуващи държави да се помиряват.....
  Затова намекнах.....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK