Брюксел: В България все още се харчи недостатъчно за образование

Брюксел: В България все още се харчи недостатъчно за образование

© Валентина ПетроваРазходите за образование в България се увеличават, но все още продължават да бъдат относително ниски в сравнение с Европейския съюз. Това са част от заключенията в публикувания днес Обзор на Европейската комисия на образованието и обучението.


По данни на Брюксел разходите за образование на сектор "Държавно управление" са се увеличили с около 3% през 2015 г. и представляват 4% от БВП, но продължават да са под средните за ЕС – 4.9%.


Очаква се през 2020 г. те да достигнат 4.3% от БВП, което според еврокомисията до голяма степен отразява повишаването на учителските заплати.


Ниски резултати
В доклада се отбелязва, че по данни от международното изследване на грамотността PISA резултатите в областта на основните умения продължават да бъдат сред най-ниските в ЕС, което се дължи на комбинация от фактори в системата на образованието и предизвикателства, свързани със справедливостта.


Макар ниските резултати да са особен проблем сред учениците в неравностойно положение, те са относително високи за целия социално-икономически спектър.


Обратно на общата тенденция в ЕС, делът на преждевременно напускащите училище на възраст 18-24 години се увеличава - 13.8% през 2016 г. в сравнение с 10.7% средно за ЕС.


Ромите


Според Брюксел недостатъчната интеграция на ромите в образователната система възпрепятства тяхното социално-икономическо приобщаване. В скорошно проучване е установено, че 67% от ромите на възраст 18-24 години напускат училище преждевременно, като жените са изложени на непропорционално висок риск (77% спрямо 57% при мъжете).


По данни на Брюксел броят на учениците през 2016 г. е намалял със 17% в сравнение с 2002 г. и с 11% след 2006 г. поради ниската раждаемост и емиграцията.


Наред със социално-икономическият статус лошите резултати на България според PISA, могат да се обяснят и с фактори като учебни програми и преподаване.


Застаряващи преподаватели


Еврокомисията отбелязва, че В България преподавателският състав е сред най-бързо застаряващите в ЕС.


През 2015 г. почти 50% от учителите са били на възраст над 50 години, 28% са били на 55 години или повече, което означава, че те ще се пенсионират през следващите няколко години.


България е успяла да повиши ефикасността на разходите за образование, но по отношение на ефективността и справедливостта резултатите са по-скоро противоречиви, се казва в доклада.


Проблеми сред висшистите


Отбелязва се също, че макар броят на завършилите висше образование да расте, профилите им показват дисбаланси по сектори.


Общо 35% от завършилите висше образование работят на длъжност, за която обикновено не се изисква образователно-квалификационна степен за висше образование. Средното за ЕС е 25%.


По оценки на Европейския център за развитие на професионалното обучение (CEDEFOP) ИКТ, преподаването, здравеопазването и инженерните науки са основните области в които ще има недостиг на умения през идните години.


За Европа


Националните образователни системи в Европа стават по-приобщаващи и по-ефективни, но образователното равнище на учениците зависи до голяма степен от социално-икономическото им положение, се отбелязва в доклада.


Почти три пъти по-голяма е вероятността хората, завършили само основно образование, да живеят в бедност или социално изключване, в сравнение със завършилите висше образование.


През 2016 г. едва 44% от младите хора на възраст 18-24 години, които са завършили прогимназиален етап на средното образование, са били наети.


Сред хората между 15 и 64 години безработицата също е много по-висока при тези, притежаващи само основно образование, в сравнение с тези, които имат висше образование (16.6% спрямо 5.1%).

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Няма как да се интегрират ромите когато самите те не желаят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  В България всъщност се харчи свръхдостатъчно за нещо, което се води ''образование''!

  [email protected]
 3. 3 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Решението на социалистите за всичко е винаги повече пари, повече харчене. Америка харчи за образование повече от всички останали страни взети заедно, и въпреки това се класира ПОД всички останали страни, даже може и под България да са. Решението е конкуренция м/у училищата. Подобряване на качеството и иновации в образованието идва от конкуренция, а не държавни субсидии. Но то ако социалистите разбира от икономика, те нямаше да са социалисти.

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Любопитно

  Нищо особено и необикновено. Това е отчет на ЕК за свършеното от нея през двете десетилетия реформи. Това искаха, това целяха, това постигнаха от ЕК. Сега докладват че целите са изпълнени.Както се казва битият бит, за останалото - под сурдинка.
  Да ни е честито европейското членство. Да пребъде делото на Европейската комисия!
  !

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#4] от "AzDebil":

  Ти си един от тези, за които говори ментора ти Иво Христов.
  Въпросът е и как се харчат отпуснатите пари.

 6. 6 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Весело

  До коментар [#5] от "stedim":

  Конкуренция ли искаш да ми правиш?

  Нищо не разбираш нито от образование, нито от национална сигурност, нито от икономика. А тръгнал да коментира мен.
  Апропо тезата ти за харченето е невярна.
  НЕ ставаш за конкурент!

  :)
  !

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Защо да харчим за образование, като образованите емигрират?

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Решението на социалистите за всичко е винаги повече пари, повече харчене. Америка харчи за образование повече от всички останали страни взети заедно, и въпреки това се класира ПОД всички останали страни, даже може и под България да са. Решението е конкуренция м/у училищата. Подобряване на качеството и иновации в образованието идва от конкуренция, а не държавни субсидии. Но то ако социалистите разбира от икономика, те нямаше да са социалисти.
  —цитат от коментар 3 на happystory


  Аз имам по-интересно предложение - сортиране на децата в различни паралелки според оценките.
  Така тези, които нямат желание да учат, няма да пречат на онези, които имат желание.

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Любопитно

  Харчели се били недостатъчно пари...то ако е проблема в това какви пари могат да се изхарчат/усвоят нас няма кой да ни мине - вземете погледенете статистиките и вижте как става така, че един Виетнам (134-а страна в света по БВП/на глава от населението) е на 8-о място в класацията на ПИСА (2015) в научните дисциплини...

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  За образование се харчи много повече отколкото е отчетено. Децата масово ходят на частни уроци за много пари. Училището е като детска градина за големи. Нищо не ги учат ,а накрая отчитат резултати, които не са техни ,а на частните уроци. И тези заплати са им много на учителите.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  За крайния продукт даже е много.

 12. 12 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Всъщност се харчи доста за образование - я ги всички студенти с купените дипломи.

  Ами... глупав човек съм, да.
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Кашата в образователната система у нас е пълна.Пълно е с излишни ВУЗо-ве и излишни бройки за кандидат-студенти,докато в основното и средното образование се кара "през просото",защото няма как да изгониш ученик от училище,защото ти намаляват парите! И на капак на всичкото отгоре малкото пари за обр.система се харчат неадекватно!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Ромите никога няма да се интегрират!По Белият Свят не са намерили начин да ги интегрират ,а какво да кажем за България?!

 15. 15 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  То точно това ще се получи при конкуренция м/у училищата. Конкуренцията води до сортиране на качество. Добрите училища се изкачват на горе, лошите спадат на долу. Това също ще реши проблема с ромите. Много роми имат желание да учат и да се развиват но средата не им позволява, ако ако ром имаше възможност да се премести за същите пари в по добро училище, щеше да го направи, сега училищата избират учениците, вместо обраното.

 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално


  "Сортиране на децата в различни паралелки според оценките.
  Така тези, които нямат желание да учат, няма да пречат на онези, които имат желание"

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  Точно обратното - частните уроци и др. порочни практики непознати в Европа, идват от ранното и безвъзвратно селектиране на децата още от 7 клас. Това е като средновековна съсловна система.
  Така наречените елитни училища трябва да бъдат закрити. Не съм се интересувал специално, но мисля че са и антиконституционни

 17. 17 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#16] от "dorn":

  Така ли? Селектирането било само българска практика? В Германия и Австрия започва на 10-годишна възраст, в Холандия също е на по-ранна възраст, в САЩ, Великобритания и Франция става на малко по-голяма възраст и се прави въз основа на миналото представяне или тестове за способности. Има "за" и "против" такава практика, но да се твърди, че на Запад го нямало, а само ние сме го измислили, е просто невярно.

  https://sites.hks.harvard.edu/pepg/PDF/events/Munich/PEPG-04-22Brunello.pdf

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 18. 18 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#17] от "baba_zozolana":

  Отнасям се с голямо внимание към вашите мнения, но в случая механичното наслагане на някакви възрастови показатели не означава че тезата е защитена.
  Повтарям никъде в Европа няма като нашите езикови гимназии които подготвят работна ръка за други икономики и това даже е предмет на гордост и реклама на училището.
  А и изобщо не ми хвалете средното образование на Великобритания, Франция или САЩ.
  Погледнете и резултатите от тестовете PISA - там в челните места ги няма и вашите еталони - Германия, Австрия ,Холандия.

 19. 19 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#18] от "dorn":

  Благодаря Ви за вниманието - съвсем сериозно го казвам. Аз обаче не защитавам никаква друга теза освен че селектирането, както го наричате Вие, не е само българска практика. Точно затова и написах, че такава система има и плюсове, и минуси. Може много да се говори по този въпрос, но едва ли му е мястото тук.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#19] от "baba_zozolana":

  Мястото не е лошо - иначе нямаше да сме тука 😊, но времето вече не е за сериозни дискусии.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  То кое ли ни е добре, освен корупцията?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Мислех че вече е късно да пиша но - имам предвид форума ( тука всеки може да участва независимо къде се намира по земята.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":Мислех че вече е късно да пиша но - имам предвид форума ( тука всеки може да участва независимо къде се намира по земята.
  —цитат от коментар 22 на dorn  До коментар [#19] от "baba_zozolana":

  Вероятно е за Вас :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#9] от "lustmord":

  Всички деца на служители на виетнамското посолство в България минават задължително през СМГ. На световните първенства по математика Виетнам обикновено са в петицата, докато ние трайно отпаднахме от десятката. Изобщо жълтите явно превъзхождат белите в точните науки. Не случайно казват, че китайският отбор по математика се различавал този на САЩ по това че били с кецове вместо с маратонки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK