Какво ще прави министърът на икономиката и финансите на ЕС

Какво ще прави министърът на икономиката и финансите на ЕС


Европейската комисия официално предложи в сряда създаването на пост министър на икономиката и финансите на ЕС като част от първата крачка по пътната карта за задълбочаване на икономическия и монетарен съюз.


Идеята изглежда амбициозна, особено предвид намерението тя да получи одобрение на 27-те страни членки (без Великобритания) и да стане факт при сглобяването на следващата Европейска комисия през есента на 2019 г. Но след множество спекулации и догадки какво ще върши този служител Брюксел обясни добрите си намерения, без да отговори на всички въпроси.


Един от тях е например, какъв министър на финансите ще е, без да съществува единен бюджет на ЕС или еврозоната. Друг е какво може да постигне, след като значителна част от финансовата и фискалната политика е в ръцете на националните парламенти. Трети е дали двойната функция - и в Еврогрупата, и в еврокомисията - не означава, че за поста ще бъде предлаган само представител на държавите от еврозоната, тъй като няма как представител на страна без евро да оглави съвета на финансовите министри на зоната с единна валута. Четвърти въпрос е как ще съвместява задачите си на европейски министър с тези на министър на финансите на определена държава, тъй като Еврогрупата е съставена единствено от първите финансисти на 19-те страни членки.
Ето какво се казва в официалното разяснение, разпространено от еврокомисията:


Защо трябва да има европейски министър на икономиката и финансите?


- Според ЕК институционалната архитектура на Европейския монетарен съюз е станала твърде сложна, а в различни органи, правни рамки и системи за надзор са се разпръснали икономическата, фискалната, структурната и финансовата политика за един обширен пазар, обхващащ десетки държави и стотици милиони граждани. Бъдещият пост трябва да помогне взимането на ключовите решения в ЕС да става по-ефективно, прозрачно и съгласувано между отделните страни и институции.


- Министърът ще е символ на демократична отчетност (в момента Еврогрупата - съветът на финансовите министри от еврозоната, формално дори не е част от институциите на ЕС, а председателят ѝ почти не се явява в Европейския парламент). Идеята е да отговаря пред ЕП и би могъл да се ангажира с редовен диалог с националните парламенти на страните от съюза.


- Министърът би могъл да промотира основни интереси на ЕС и страните от еврозоната - както сред страните членки, така и на глобално ниво - и професионално да организира координацията и прилагането на икономически политики.


Каква роля ще изпълнява?


- Министърът би могъл да бъде и зам.-председател на Европейската комисия, председател на Еврогрупата и надзорник на работата на бъдещия Европейски валутен фонд. Според сегашните договори това е възможно и няма да се налага коригирането или допълването им.


- С новия пост няма да се дублират вече съществуващи функции или компетентност - напротив, министърът трябва да помага за координиране и по-добра ефективност в дейността на агенциите и политиките в ЕС и еврозоната.


Какви ще са отговорностите и функциите?


- Еврокомисията предлага да бъде натоварен да отговаря за засилване на цялостното синхронизиране и ефективност на воденето на икономическа политика в ЕС. Това ще допълва националните компетенции на страните членки и ще помага за прилагането им; ще помага на държавите за взаимодействие на съюзно ниво, без да нарушава национални прерогативи или да дублира национални функции.


- Ще бъде ключов посредник между институциите и структурите на ЕС с отговорност да представлява общи интереси на икономиките от ЕС и еврозоната, които ще представя и пред самите страни членки и обществеността. Тази роля засяга и отношения с международни партньори, като е възможно да представлява ЕС на срещи на международни финансови институции от типа на МВФ и Световната банка.


- Министърът ще промотира и подкрепя координирането и прилагането на реформи в страните членки, ще отговаря за определянето на подходяща фискална политика в еврозоната като цяло.


- Сред функциите му може да бъде координирането и по-добрата ефективност на употребата на бюджетни инструменти на ЕС и еврозоната.


Какво следва?


- До средата на 2019 г. еврокомисията очаква мнението за така направените предложения от Европейския парламент и Европейския съвет.


- Постът може да бъде създаден в следващата Европейска комисия от ноември 2019 г.


- Еврогрупата може неформално да се споразумее да избира евентуални министър на икономиката и финансите за свой председател за два поредни мандата; така те ще съвпаднат с мандата като зам.-председател на Европейската комисия.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ЕС е парализиран. Меркел не може да състави правителство, защото тя е единствената, останала да изпълнява плана на Сорос за внос на милиони бежанци и всякакви от Третия свят, за да се елиминират белите нации.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Много бавно действа ЕС! На три-четири години по един министър!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK