Защо Еврокомисията поднови одобрението за използване на глифозат

Защо Еврокомисията поднови одобрението за използване на глифозат

© Асен ТоневЕвропейската комисия прие решение за подновяване на одобрението за употребата на глифозат - най-широко използваният хербицид в ЕС. Употребата на активното вещество бе одобрено на ниво ЕС за срок от пет вместо от 15 години.


Освен това, предвид резултатите от гражданска инициатива относно хербицида, Брюксел обяви, че през пролетта на 2018 г. ще предложи законодателни промени за повишаване на прозрачността, качеството и независимостта на научните оценки. Еврокомисията предложи и конкретни мерки за намаляване на зависимостта от пестициди.


Защо?


След всеобхватен научен анализ се стигна до извода, че глифозатът не предизвиква рак, нито, при спазване на добра земеделска практика, създава неприемлив риск за околната среда, посочва Европейската комисия. Държавите членки също гласуваха в подкрепа на предложението на 27 ноември 2017 г.
От друга страна, Брюксел взе под внимание факта, че глифозатът не е типичният случай. Въпреки че вече съществува голямо количество информация за активното вещество, допълнителни изследвания за него се публикуват по-често, отколкото за други вещества, тъй като е най-разпространеният хербицид в ЕС. Еврокомисията взе предвид възможността за бъдещ научен и технологичен напредък, се посочва в съобщението.


Бяха взети под внимание и последната резолюция на Европейския парламент да се осигури подкрепа на възможно най-много държави членки, както и Европейската гражданска инициатива за ограничаване на използването на глифозат.


Именно затова повторното одобрение за употребата на активното вещество е за срок от пет вместо за обичайните 15 години. Еврокомисията прие и допълнителни решения за повишаване на прозрачността и качеството на процеса на одобрение на пестициди, както и за устойчивата им употреба.


Какво точно ще се промени?


Употребата на активното вещество беше одобрена на ниво ЕС за срок от пет години, а не за 15. Това означава, че веществото е разрешено на ниво ЕС като цяло.


Одобрението за употребата на продукти, съдържащи глифозат остава в компетенциите на отделните държави членки, като се спазва принципът на субсидиарност. Това означава, че държавите членки имат задължението да одобряват, ограничават или забраняват употребата на тяхна територия на препарати за растителна защита с активна съставка глифозат.


Какво ще се случва оттук нататък?


След одобрението на решението, държавите членки ще трябва да направят преоценка на всички продукти на основата на глифозат, които са налични на тяхната територия, като решат дали ще одобрят, ограничат или забранят тяхната употреба.


През януари 2018 г. ще бъде публикуван доклад относно проверката за пригодност на общото законодателство в областта на храните, в който ще се направи преглед на съществуващото законодателство.


Ще започне и провеждането на обществена консултация с цел да се подпомогне изготвянето на предложението, което ще бъде представено най-късно през пролетта на 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Аз пък си мислих, че се е оказал полезен дори..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Глифозата работи, но на следващата година пак същото и пак трябва да пръскаш. Даже съм пръскал в концентрация 1:1 и пак същото.

 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 795 Неутрално

  "След всеобхватен научен анализ" - сигурно е извършен от Монсанто! Честито!

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  "След всеобхватен научен анализ" - сигурно е извършен от Монсанто! Честито!
  —цитат от коментар 3 на balkantourist


  Или от БАН!

 5. 5 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Скоро имаше едно много любопитно проучване за нива на глифозат в урината на 100 американски фермери: 1996 - 0.024 мкг/л, 2016 - 0.314 мкг/л. Т.е. все повече се пръска, все повече го папкаме, все повече го екскретираме. Дано наистина е безопасно, защото в противен случай тенденцията не е благоприятна.

  Иначе дори да е разрешен в ЕС като цяло, Франция сигурно пак ще си го забрани.

  And all that jazz!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK