"Юбер" е транспортна услуга и държавите могат да я регулират, реши Съдът на ЕС

"Юбер" е транспортна услуга и държавите могат да я регулират, реши Съдът на ЕС

© ReutersУслугата за резервиране на автомобили с шофьор "Юбер" (Uber) е в сферата на транспорта и следователно страните от Европейския съюз могат да регулират условията за предоставянето й, реши Съдът на ЕС, цитиран от Би Би Си и "Ройтерс".


Мнението на съда в Люксембург беше поискано от испански съдия, сезиран през 2014 година от професионална асоциация на таксиметрови шофьори в Барселона, обявили се за жертва на "нелоялна конкуренция" от страна на "Юбер", тъй като услугата може да бъде освободена от лицензи и разрешителни, необходими на таксиметровите компании.


"Юбер" от своя страна уверяваше, че трябва да се съобразява единствено с правилата за свободно предоставяне на услуги, свързани с новите информационни технологии.
Решението на Съда на ЕС може да засегне всички подобни услуги в страните от ЕС, отбелязва "Асошиейтед прес".


Според "Юбер" решението няма да промени много начина, по който действа в Европа, посочва Би Би Си. По думите на говорител на компанията "това решение няма да промени нещата в повечето страни от ЕС, където вече действаше според транспортното законодателство".


"Както нашият нов изпълнителен директор каза, добре е да се регулират услуги като "Юбър" и ние ще продължаваме диалога с градовете в Европа", допълни говорителят.


Решението все пак може да окаже влияние върху начина, по който фирмата действа в бъдеще и как се свързва с националните правителства, отбелязва Би Би Си.


Съдът заяви, че както следва от законодателството в ЕС, държавите членки трябва да регулират условията, според които се предоставят подобни услуги, в съгласие с общите правила на договора за функциониране в ЕС.


Съдебното решение няма веднага да промени бизнеса ѝ, но ще даде основание в бъдеще национални регулатори да отправят към американската компания нови изисквания, включително да кандидатства за лиценз и да застрахова дейността си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK