С безпрецедентна процедура срещу Полша Еврокомисията може да я остави без глас в ЕС

Франс Тимерманс

© Reuters

Франс ТимермансВъпреки продължилите почти две години усилия за започване на конструктивен диалог с полските власти Европейската комисия днес стигна до извода, че има сериозен риск от нарушаване на върховенството на закона в Полша, предаде пресслужбата на институцията. Затова Еврокомисията предлага на Съвета на ЕС да приеме решение според чл. 7 от Договора за Европейския съюз.


Приетата днес препоръка допълва предишните три препоръки от юли 2017г. и юли и декември 2016 г. и се отнася до липсата на независим и легитимен конституционен контрол в Полша.


Задействането на чл. 7 на практика би замразило членството на страната в ЕС и би я лишило от право на глас в институциите му. Ходът е безпрецедентен и процедурата се задейства за пръв път в историята на ЕС.
Зам.-председателят на Комисията Франс Тимерманс отбеляза, че тя остава открита за разговор с полските власти, когато преценят за уместно. Той уточни, че предложението се налага заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.


"Като пазителка на договора комисията носи строга отговорност да действа... Ако прилагането на върховенството на закона бъде оставено изцяло на отделните държави членки, тогава целият ЕС ще страда", каза Тимерманс, цитиран от "Ройтерс".


Еврокомисията пояснява, че е в състояние да оттегли предложението си. Днес тя е решила на последното си за годината заседание да предаде Полша на Съда на ЕС заради нарушения за общностното право.


Политически контрол върху съдебната система


Съдебните реформи в Полша означават, че съдебната система в страната е под политическия контрол на управляващото мнозинство, се посочва в съобщението. При липсата на независимост в съдебната система, се повдигат сериозни въпроси за ефективното прилагане на законодателството на ЕС.


Брюксел е определил ясни стъпки, които полските власти могат да направят, за да поправят сегашната ситуация. Ако Варшава приложи препоръчаните действия, Еврокомисията е готова в консултация с Европейския парламент и Съвета да преосмисли днешното си предложение.


Сега полските власти разполагат с три месеца, за да информират Брюксел за взетите мерки във връзка с препоръките.


За период от две години полските власти приеха повече от 13 закона, засягащи цялата структура на съдебната система в страната. Общият модел е, че изпълнителната и законодателната власт систематично получават възможност да се намесват в състава, правомощията, управлението и функционирането на съдебната система, пише в съобщението.


Следващата стъпка в процеса е правителствата на ЕС в Съвета да изслушат Полша и да поискат тя да отговори на опасенията им.


Според чл. 7 Съветът трябва първо да чуе полската позиция и да получи одобрението на Европарламента (с мнозинство от две трети), преди да приеме решение с мнозинство от четири пети (или 22 държави членки), определящо, че има явен риск от сериозно нарушаване на върховенството на закона.


Това означава, че ако 22 страни в Съвета на ЕС и Европарламентът не останат доволни, процесът минава на следващ етап и може да включва санкции, например лишаване от право на гласуване в ЕС. Не е изключена и възможността за прекъсване на финансовите трансфери към Полша, която към момента е най-големият бенефициент на еврофондове, посочва "Ройтерс".


Санкциите може да се наложат с подкрепата на мнозинството държави членки, представляващи мнозинството граждани на ЕС. Но за да се стигне до този етап, правителствата на ЕС трябва първо единодушно да се съгласят, че това, което е било само риск от сериозно нарушаване на правовия ред, се е превърнало в реалност.


Малко вероятно е това да се случи, защото Унгария вече заяви, че няма да подкрепи подобни действия срещу Полша.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 639 Неутрално

  То в узурпираната от мафията ни Родина правовият ред е в блестящо състояние, та затова Юнкер продължава да се мляска с нашия КАПО ДИ ТУТИ КАПИ.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  И сега Полша ще се разплаче....?!
  Предложението трябва да бъде одобрено от всички членки на ЕС, а аз хващам бас, че няма да Е ?!!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално
 4. 4 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Крайно време беше, само не можахме да разберем чий го чакаха две години, преди да се задействат. А относно заплахите на Орбан да блокира гласуването, можем да кажем само едно: и за него същото, моля! Този болен фашист, който отдавна превърна хубавата Унгария в Орбанистан заслужава - като минимум - същата мярка като фанатика Качински и компания. Тогава нищо няма да може да блокира - освен носа си (от яд). Ха дано, ха дано!

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Работата върви с големи крачки към Европа на няколко скорости (което горещо одобрявам) Който разбира Европа като общ пазар, да получи общ пазар , който иска граничен контрол, да го получи а който иска ред, правова държава и просперитет за всички, да се интегрира тясно. От месец поне по немските и френските форуми пишат, каква жестока грешка е приемането на промитите бивши комунистически страни, които въобще нямат никаква ценостна система, освен да си напълнят хладилника на всяка цена. Европа на няколко скорости ще позволи на ядрото (основателките) на ЕС да дръпнат бързо напред, без да трябва да влачат на гърба си някого.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Правилна стъпка, време беше.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Не се притеснявайте за Полша, господа!
  Светецът Йоан Павел II я гледа отгоре и я пази от всяко зло.
  В момента в който Светия Отец слезе и целуна полската земя при посещението си, разбрах, че тази нация е закриляна от Бог и комунизъм или ислямизъм никога няма да виреят там. Поляците се бориха с руския имперски шовинизъм, с пруския милитаризъм, с нацизма, с комунизма... шепа брюкселски зелки няма да ги уплашат. Само ще ги обединят още повече! Велик и храбър народ!

 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Това хубаво, съгласен съм. Обаче къде отива България в този случаи?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Колко жалко е, че ЕС се разпада по толкова безмислен начин и колко хубаво е, че този път ние не сме черната овца.

 10. 10 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 466 Весело

  Поляците ще намерят по-бърз начин да се измъкнат от ЕССР , от колкото британците .

 11. 11 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#1] от "ppopov_67":

  Това е проблемът на Европата - Формализмът!
  Познати поляци казват, че съдебната им система е в общи линии доста читава.
  У нас всички са наясно, че не е. Доскоро просто не разчитахме на нея, защото бяхме убедени, че тя не работи ефективно. Сега обаче и ние, дребните риби, започнахме да се страхуваме от нея, че управляващите могат да я използват срещу нас за репресия. Засега само чрез прокуратурата. Скоро и чрез специализираните съдилища.
  Видно от докладите, Европата вижда, че съдебната ни система не работи.
  Но се ограничава с констатации и препоръки.
  Защото ние винаги казваме, сме съгласни с нейното мнение. И обещаваме да се променим.
  Поляците гръмко обявяват несъгласието си.
  И макар практически да са несравнимо по-напред от нас по спазване и прилагане на европейските правни ценности, ги наказват.
  Съдържанието няма предимство пред формата.
  Това се нарича Формализъм!

 12. 12 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Ако за ЕС "ценностна система" означава ислямизация и болшевизъм, то никой в Източна Европа не иска да бъде в такъв съюз. Единственото спасение за Източна Европа са тесни военни и икономически връзки със САЩ и UK. А Французите и Немците да бъдат живи и здрави и да си строят утопичното общество. Ще видим след 50г. кой е бил крив и кой е бил прав.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#8] от "rwe33471675":

  България отива в занималнята за средни ученици.
  За България си представям следният оптимистичен сценарий:свободен пазар и движение на хора(както до сега), никакъв Шенген, ако нещо се финансира от еврофонд, то да е с пряко финансиране и контрол, непризнаване на съдебните решения, признаване на средно и висше образование само за някои учебни заведения, без право на глас—само като наблюдател с мнение, което може да прокара через лобиране.Като си научи уроците, може да премине към по горен клас.
  Сегашното положение е убийствено, никой за нищо не се бори а само мрънка и се изнася.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  ПиС толкова пъти за последните 2 години показа високомерие и пренебрежение към ЕС, че очаквах тази реакция. Сега, и да се промени нещо в поведението им, ще чакат няколко години за да се оправят нещата. По-лошото е, че последното няма да се случи. По-скоро ПиС ще започне да обвинява ЕС, че посягат на независимостта на Полша. Пропагандата им може да засрами даже Гьобелс.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#12] от "Monsieur":

  Европа на няколко скорости дава шанс всеки да интегрира от каквото има нужда. Германия и Франция според Вас ще интегрират бежанци, България ще интегрира ядрени експерти, нефто и газопроводо строители а Гърция ще интегрира български домашни прислужнички.Чехите, както винаги, ще се снишът, защото в момента по икономически показатели са като 17та федерална провинция (източник, чешкото издание на Рефлекс от октомври 2017, статията за еврото)
  Та всеки да интегрира според чергата си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 560 Неутрално

  А нас кога?
  —цитат от коментар 3 на Роси


  това ли ви е мечтата на сините комунисти? - излизане от ЕС и в братска прегръдка с любимия Путин

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 17. 17 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 202 Неутрално

  Съдебните реформи в Полша означават, че съдебната система в страната е под политическия контрол на управляващото мнозинство
  -----------------------

  А у нас как е бе! Но понеже Мутрата се мазни на всеки в ЕС и не го закачат. Превърна България в най-корумпираната и затъваща клоака в Европа.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Типичните мераци на умен, красив, лилав, автентично десен демократ.

  За щастие - никой не го е еня за желанията ви :)

 19. 19 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ''заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС''

  Пореден нагъл и арогантен показ на двоен стандарт. Франция, Испания и други страни, да не говорим за Англия непрекъснато нарушават правилата на ЕС, но срещу тях няма нито една критика. Испанската полиция също като Русия, брутално прегазиха демократичните протести в Каталуния, ЕС не каза нито и дума с/у това, а сега реват за това че Полша правила промени в правораздаването. ЕС в сегашното си състояние няма да искара дълго, в това съм сигурен. БГ правителсвото са едни долни улични кучета без топки които ги е страх да защитят собствената си страна, радвам се поне че Полша и други страни почната да защитават интересите на страната си от тия двулични елитисти които все още живеят с разбирането за студената война.

 20. 20 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Съдебните реформи в Полша означават, че съдебната система в страната е под политическия контрол на управляващото мнозинство-----------------------А у нас как е бе! Но понеже Мутрата се мазни на всеки в ЕС и не го закачат. Превърна България в най-корумпираната и затъваща клоака в Европа.
  —цитат от коментар 17 на theduloclan


  само бездарните комунисти затъвате, повечето хора вървят нагоре

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 21. 21 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Поляците да пратят стажанти в България, да ги научим как се овладява съдебна система без да ядосаш ЕК.

 22. 22 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#20] от "hhhuuunnnn":

  „...само бездарните комунисти затъвате, повечето хора вървят нагоре
  never mind the bollocks“
  А ха, „повечето хора вървят нагоре“. Искаш вероятно да кажеш „повечето надарени комунитти вървят нагоре“. Да употребиш думата „хора“ за комунист си е най-малко обида...

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Е тия защо бавят Баце?

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":Ако за ЕС "ценностна система" означава ислямизация и болшевизъм, то никой в Източна Европа не иска да бъде в такъв съюз. Единственото спасение за Източна Европа са тесни военни и икономически връзки със САЩ и UK. А Французите и Немците да бъдат живи и здрави и да си строят утопичното общество. Ще видим след 50г. кой е бил крив и кой е бил прав.
  —цитат от коментар 12 на Monsieur


  Англия напусна ЕС с агитационна компания срещу българите и румънците, единствено ние им бяхме в устата. С твоите предложения най-много визи да сложат, толкова ни обичат. А за САЩ, Тръмп просто не се е сетил да ни покани...

 25. 25 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 294 Весело

  Само така - да се отнеме на Полша и правото на глас и субсидиите, докато не възстановят правовия ред в държавата. Бас хващам, че 95% от защитаващите Полша не са си направили и труда да прочетат и разберат /или просто не могат да прочетат и разберат :)/ тези глупости, които творят Качински и компания. Промените в основните закони, касаещи съдебната власт, са само и единствено с цел да я направят зависима - пример членовете на полското ВСС да се избират от правителството /това дори у нас го няма :)/, а не от съсловните съдийски организации и съдии, част от решенията на полското ВСС да могат да бъдат одобрявани и/или отменяни от правителството /е те такава намеса в решенията на съдебната власт е напълно недопустимо да се случва!/. Това, уважаеми демократи, ако според Вас е демокрация, то тогава е най-добре да се върнете в училище и да прочетете правилата и действията на демокрацията. Затова в целия демократичен свят /изключвам триъгълника на властта у нас - ББ, СЦ и ДП/ има разделение на властите и много тънка граница на контрола между властите. В Полша управляващите се опитват да овладеят съдебната система, тъй като впоследствие ще могат да си назначават когото си искат като ръководители на съдебната система и защото решенията на назначените от самите тях съдии няма как да са срещу тях, независимо от разпоредбата на закона. Който разбрал, разбрал, който не - вдигай, булка, масата ... :):):)

 26. 26 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 867 Весело

  С какво морално право г-н Тимерманс говори за върховенство на закона, след като самата ЕК не го спазва - например, според закона на ЕС, ЕК, преди повече от година, трябваше да предложи на Съвета на ЕС да се въведе визова реципрочност към САЩ (заради визовите изисквания от страна на САЩ към пет ДЧ на ЕС, вкл. и България ), но не го направи с икономически аргументи. И това неспазване на закона продължава и досега. Излиза, че върховенство на закона има само когато ѝ отърва на ЕК? Подобни действия на ЕК подкопават доверието в ЕС, а капка по капка вир става. Би могъл да се зададе и въпросът дали няма и корупция в подобни случаи?

 27. 27 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 867 Весело

  С какво морално право г-н Тимерманс говори за върховенство на закона, след като самата ЕК не го спазва - например, според закона на ЕС, ЕК, преди повече от година, трябваше да предложи на Съвета на ЕС да се въведе визова реципрочност към САЩ (заради визовите изисквания от страна на САЩ към пет ДЧ на ЕС, вкл. и България ), но не го направи с икономически аргументи. И това неспазване на закона продължава и досега. Излиза, че върховенство на закона има само когато ѝ отърва на ЕК? Подобни действия на ЕК подкопават доверието в ЕС, а капка по капка вир става. Би могъл да се зададе и въпросът дали няма и корупция в подобни случаи?

 28. 28 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 420 Неутрално

  В едно семейство почнат ли нещата да опират до заплахи и забрани,

  разлъката е близо...

  Не ща да влизам у затвора!
 29. 29 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Най-забавно би било следното развитие:
  1) Полското правителство почва да се пеняви че Полша е крепост на морала и трудолюбието, заобиколена от лоши хора които и забиват нож в гърба
  2) ЕС казва--"ами тогава кой от къде е и сполай."
  3) Полша се възползва от това че Брекзит Англия има нужда от който и да е съюзник в момента, и подписват всякакви договри и дори стават едно "мини-ЕС".
  4) Полските водопроводчици в Брекзитова Англия стават 10 милиона:)))))

 30. 30 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 420 Неутрално

  3) Полша се възползва от това че Брекзит Англия има нужда от който и да е съюзник в момента, и подписват всякакви договри и дори стават едно "мини-ЕС"
  —цитат от коментар 29 на patilanskomeze


  Да не забравяме, че в тази орбита са и самите Съединени американски щати.
  Като добивм в списъка и Унгария, нещата може и да загрубеят.
  И да се появят и други кандидати за присъединяване.

  Не ща да влизам у затвора!
 31. 31 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ловя се на бас, че няма да отнемат правото на глас на шляхтата. Най-малкото веднага от Щатите ще дърпат ушите на непослушните европейчета. Подкрепата за Полша е консенсус, независимо кой обитава Белия дом.

 32. 32 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#12] от "Monsieur":

  Мосю, прочете ли статията или даваш направо с опорките?!

 33. 33 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  А сега ми отговорете на въпроса, ако приемем, че този Ваш сценарий се сбъдне, кой би искал да бъде част от подобен съюз?

 34. 34 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А Бокова България как гледа на случая ? Тоя пъпеш защо мълчи ?

 35. 35 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Полша мътеше водата на Германия и преди втората световна и яде бой. Сега пак се очертава да изядат шамарите.

  Евроатлантида
 36. 36 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Може и така да стане, но гава на всички ще е ясно КОЙ създава "тъмни" места пред правосъдието. И КОЙ има полза от това!!!

 37. 37 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Весело

  Както се пееше в една песничка - "Танцувай малка госпожице..."! Дано не е окаже, че тя "танцува само едно лято..."! Както е казано - или нос на две или капа а четири. В ЕС всички трябва да слушкат, щом като искат да папкат!!!

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":А сега ми отговорете на въпроса, ако приемем, че този Ваш сценарий се сбъдне, кой би искал да бъде част от подобен съюз?
  —цитат от коментар 33 на angelats


  За такъв тип съюз желаещи много:
  1) страните основателки (12 на брой) ще са много по-гъвкави и силни, ако някой постоянно не им измисля проблеми и гласува против (справка Великобритания постоянно дърпаше чергата само към себе си, сега бившите соц изземват тази функция), отделно пропастта в начина на мислене и манталитета между основателките и източноевропейските държави е огромна (няма да влизам в подробности, смятам, че всеки прекарал малко повече време в тези страни и общувайки с местните хора знае за какво говоря)
  2) източноевропейските страни сами се делят постоянно на по-напреднали (Вишеградската четворка), които смятат, че трябва да дават тон наравно с големите и правят доста глупости само и само за да задоволят популизма и постсоциалистическото мислене на електората си. Тези държави, ще могат да се радват от една страна на икономическа свобода и свободно придвижване, но от друга страна ще бъдат "независими" в смисъла в който го разбират техните избиратели (пример, в момента Прага е облепена с огромни билборди, които рекламират книгата на настоящият президент която се казва -"Можеме да се управляваме и сами"). Та тези страни непрекъснато говорят за брюкселски диктат, криви краставици, лошото евро и така нататъка. Те ще получат възможността да се управляват сами и да имат определен достъп до някои блага които ползват основателките. Интересна е Чехия, която като икономика, според чешките икономисти е като 17-та федерална провинция. Те имат свойството да вряскат и после се снишават и заемат страната на по-силният. Словаците са по-скоро склонни да стават част от ядрото.
  поляците и унгарците са непредсказуеми. тресът ги комплекси за величие, няколко пъти са нападали съседите си за да грабят територии включително Полша е предлагала на Хитлер план как да си делнат Чехословакия.
  3) следващата група са така наречените желаещи по-дълбока интеграция - Литва, Латвия, Естония, Хърватска и Словения. Те за сега не мрънкат, не се оплакват от диктат и криви краставици, едните са наясно какво ги чака, ако паднат в лапите на Русия, другите са наясно, че руското прокси на Балканите - Сърбия все още ги смята за своя сфера на влияние. Та тези, ще гледат максимално бързо да станат част от ядрото.
  4) Балканците - ако може душата в рая и онази работа до края. Келепирец, кръст на изток, метан на запад - непредвидими партньори, недисциплинирани. Могат да бъдат в хлабав съюз за да са под контрол от простотия да не пуснат я мечката я вълка.
  Тях ги урежда да има свободна търговийка, хората да може да има къде да избягат вместо да се борят и много много да не ги гледат под лупа.
  Та кандидати ще има, защото дава икономическа и в различна степен политическа сигурност.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Любопитно

  До коментар [#36] от "ИванКар":

  Ми ясно КОЙ - то го пише и в статията :
  ''Ако прилагането на върховенството на закона бъде оставено на отделните държави членки, тогава целият ЕС / РАЗБИРАЙ - БЮРОКРАТОАРИСТОКРАЦИЯТА В БРюКСЕЛ / ще страда", каза Тимерманс'' !!!!

  [email protected]
 40. 40 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "съдебната система в страната е под политическия контрол на управляващото мнозинство, "
  Скоро на ЕС ще се наложи да приложи същото лечение и у нас.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  Още един театър на европейската сцена. Всички знаят, че нищо няма да се случи, но задействат пропагандните клишета, за да отчетат дейност.

 42. 42 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#30:""Литекс" стана ЦСКА"][/quote]

  Направо цялата бивша Австроунгария плюс Малта, ако прекомерно им бучат да си оправят корупцията. ...И Каталония, ха!

 43. 43 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 612 Любопитно

  А за нас дипломатични доклади до кога?!?

 44. 44 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 202 Неутрално

  [quote#20:"hhhuuunnnn"][/quote]

  Едно мутра си знае, едно мутра си бае... Още един от раздутата и нищоправеща администрация на Тиквата и Прасето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK