Можеше доста по-добре - какво подразни в подготовката на европредседателството

Можеше доста по-добре - какво подразни в подготовката на европредседателството

© Надежда Чипева, КапиталЗакъсняла подготовка, некачествен ремонт, непълен сайт... От 1 януари България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Но вместо акцентът да е върху приоритети и програми, усещането бе, че цари объркване покрай наглед обикновени теми, повдигащи въпроси за това кой и как е подготвял шестте месеца на необичайно за българската администрация изпитание.


Ето някои от нещата, които подразниха мнозина потребители на социалните мрежи:


Скандалите около НДК


Несъмнено скандалът, който се заформи около управлението на НДК и конкретно около вече бившия изпълнителен директор Мирослав Боршош, дълго време доминираше разговорите за подготовката.
През юли Боршош беше привлечен като обвиняем за нецелево използване на парите, отпуснати от правителството за подготовката за българското председателство на ЕС.


В началото на октомври той получи още две обвинения за ремонтите на сградата - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки.


Мирослав Боршош

© Анелия Николова

Мирослав Боршош


Бе създадена Временна парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево за европредседателството на НДК. Министърът за председателството Лиляна Павлова уволни Боршош по подозрения в злоупотреби, а на следващия ден премиерът Борисов го възстанови и извади Двореца на културата от министерството на Павлова. В края на краищата Боршош се оттегли сам.


Държавата отпусна 45 млн. лв. за ремонта на сградата, която ще поеме голяма част от мероприятията, свързани с председателството. Основните строителни дейности, свързани с подготовката на НДК за българското председателство, започнаха през февруари.


Лиляна Павлова

© Надежда Чипева, Капитал

Лиляна Павлова


За ремонта на площада пред НДК, който започна през юли тази година, са платени 2 млн. лева и са заложени още толкова, ако се наложи площадът да бъде преправян.


Скоро след края на ремонтните дейности в началото на декември обаче се появиха сигнали за счупени плочки в подлеза на НДК. Междувременно тръгнаха и снимки от вътрешността на набързо и накриво налепени пластмасови первази върху мраморни плочки.


Обществената поръчка за сайта


В началото на септември обществената поръчка за нов сайт на българското председателство беше прекратена от министерството на Лиляна Павлова, защото нито една от трите фирми кандидати не притежавала необходимия опит. Поръчката беше с прогнозна стойност 70 000 лв. Предвидени бяха изработване, дизайн и техническа поддръжка на интернет сайт и мобилно приложение, както и възможност за стрийминг на видео в реално време.


Можеше доста по-добре - какво подразни в подготовката на европредседателството


Подалите документи кандидати – "Стратегма" ООД, "Агенция Дизайн БГ" ЕООД и "Информационно обслужване" АД, обаче не отговаряха на изискванията.


В крайна сметка бе решено държавното дружество "Информационно обслужване" да разработи сайта. Фирмата беше единственият кандидат за изпълнител, въпреки удължаването с три дни на срока на подновената обществена поръчка.


Това ли е България


Сайтът официално заработи на 1 декември. И отново заваляха критики - дали подбраният снимков материал отразява българската реалност, дали преводът на английски език е достатъчно професионален, дали е удачно насоките за чужденците да се разпространяват със #SurvivalGuide (Наръчник за оцеляване).


На въпрос на "Дневник" за подбора на снимките от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС отговориха, че кадрите на сайта са предоставени на министерството от български и чужди фоторепортери, както и такива, предоставени от други министерства и държавни институции.


Единственото обяснение към десетките снимки в секцията "Това е България" е: "Серия от снимки, които показват българските фолклорни и религиозни традиции, чествания на национални празници, красотата на българската природа и българския народ." Кое откъде е - няма да как да разбере не всеки българин, да не говорим за чужденците.


Не е ясна и логиката на подбора, приличащ повече на извадка от туристически каталог.


Защо, например, има четири снимки на конници и коне? (Няма да разберете, че България е 13-та в Европа по брой коне, магарета и кръстоски между тях, нито ще видите обяснение за местна порода като каракачански, български тежкотоварен или рисистки).


Можеше доста по-добре - какво подразни в подготовката на европредседателството

© eu2018bg.bg


Коя красота и традиция изобразяват площадът пред парламента с плътно обкръжен от паркинг паметник на руския император или нощната снимка на кръговото движение на "Лъвов мост" в София?


За какво е представителна единствената сред общо 48 кадъра снимка на усмихнати мюсюлманки в компанията на две снимки за Бялото братство от последователи на Петър Дънов?


Толкова ли не се намери кръщене в църква, която не е в ремонт, заел половината кадър и кой ще обясни на чужденците, че намръщените деца в униформи и пластмасови пушки-помпи с националния флаг всъщност имитират гвардейците на републиката?


България в 30 факта


На непрекъснато осмиване и критики, обаче, бе подложена кампанията в "Туитър", наречена "България в 30 факта" (#BulgariaIn30Facts).

Под №2 се появи обяснението, че "Българите са много гостоприемни и не е задължително всеки път да носите подарък, когато посещавате домовете им, но ако си оставите обувките до входната врата, ще направи домакина ви по-щастлив". Неизвестно защо този съвет бе илюстриран с... висящо колело от каруца. Което предизвика саркастичен коментар от бившия външен министър Ивайло Калфин, че "снимката сигурно е показателна за разцвета на българската автомобилна индустрия".


В някои съобщения неизвестно защо имаше елементарни грешки, които така и не бяха поправени. Това, че България е 16-та по население в ЕС, е разпространено с твърдение, че 49% са жените и 51% са мъжете, докато според Националния статистически институт е точно обратното.


Името на тенис звездата Григор Димитров бе изписано в официалния туит като Grigiror и така си и остана, също както и описанието, че най-старото златно съкровище в света - това от Варненския халколитен некропол, било от V в. пр. Хр., докато в действителност то е от петото хилядолетие преди Христа, т.е. 4500 години назад във времето.


Волю-неволю, обявената цел е постигната (поне сред българската аудитория): "Ще се опитаме да направим деня ви по-весел и ще заострим любопитството ви. Обещаваме!"


Запомнихте ли приоритетите


Видимата за повечето българи част от подготовката си останаха ремонтът на НДК и пътя от и до летището, както и че ще помагаме за интегрирането на Западните Балкани (нищо, че в момента близо половината европейци не искат и да чуят за разширяване на съюза).


Но и приоритетите, обявени преди всичко за изкушените в темите и жаргона на евроадминистрацията, не добавиха много яснота. Те се появиха след като месеци наред нямаше достатъчно информация на какъв етап е подготовката, заради което и често се чуваха критики, че сме закъснели.


В крайна сметка приоритетните области са четири и, казано накратко, засягат бъдещето на ЕС и младите хора, стремежа на балканските държави за членство в ЕС, сигурност и стабилност и развиване на дигиталната икономика. Първо, нищо от изброените не изглежда като чисто национален приоритет или като шанс да се изтъкне нещо, в което България е активна и с натрупан опит. Второ, формулировките приличат като безопасно повтаряне на актуалните основни цели и теми за дебат в ЕС. Трето, приоритетните области са прекалено разнопосочни, за да остане след шестте месеца някакъв запомнящ се български почерк.


Естония, например, системно изгражда като национален бранд това, че е може би най-дигиталната страна в Европа. Доколко това е свързано с реалността, е друг въпрос. В случая по-важното е, че четирите ѝ прироритета бяха фокусирани около подсилването на този бранд.


Как да намерим...


Официалната церемония за откриване на председателството е насрочена за 11 януари в Народния театър "Иван Вазов". Но на официалния сайт няма да намерите нито ред какво ще съдържа това събитие, кой ще участва, кои са важните гости... За ориентиране е вградена карта от "Гугъл", но ако не носите GPS устройство, трудно ще се разпознаете сградата. Защото илюстративната снимка е на... част от покрива на Народния театър, заснет от дрон.


Можеше доста по-добре - какво подразни в подготовката на европредседателството


Достатъчно са представени две от културните събития - Изложба "Пейзажи със старини" от колекцията на Националната галерия и Изложба "Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха". Но най-вероятно причината е, че това са външни събития, организирани отдавна и започнали преди месеци.


Първото актуално културно събитие бе празничният новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК на 1 януари, включващ произведения от 28-те страни членки. Но то бе открито от двама министри - Лиляна Павлова и Боил Банов. Събитието не бе уважено нито от премиера, нито от някой от четиримата вицепремиери, нито от президента. Държавният глава Румен Радев бе на 1 януари във Виена за Новогодишния концерт на Виенската филхармония по лична покана на австрийския си колега Александер Ван дер Белен.


Можеше доста по-добре - какво подразни в подготовката на европредседателството

© facebook.com/President.bg


"Във Виена държавният глава Румен Радев проведе работни срещи с австрийския президент Александър Ван дер Белен и с президента на Република Естония г-жа Керсти Калюлайд в контекста на срещата на "Триото" на председателството на Съвета на Европейския съюз", се казва в официалното съобщение.


Естония приключи председателството си на 31 декември 2017 г., а Австрия ще започне своето от 1 юли 2018 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikolay Savov
  Nikolay Savov
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Голямото плюене започна!!!!!!!!!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на kwu51545500
  kwu51545500
  Рейтинг: 237 Неутрално

  хубава работа ама българска

 4. 4 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 939 Разстроено

  Какво повече да се очаква от избраниците на народ от ганьовци, андрешковци и динковци, който е обречен да кара коли втора–трета ръка и да мрази до обезумяване всичко и всеки?

  Както се казва, хубава рабата... ама българска! Толкова си можем като манталитет.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 5. 5 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Бях се прштеснил, че цял ден мина без подобна статия с плюене по БГ, но всичко е точно

 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1450 Весело

  Писна ми от това тъпо, нищо не значещо "председателство"

  /не се чете/
 7. 7 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Така описано звучи малоумно.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 8. 8 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Що да е плюене? Според мен липсва снимка на индианец с мустанг и койоти до него. Както и банда джипове, паркирали в калта! Това е България!

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Неприятно, но факт...! ГЕРБ-ерската администрация от калинки, не готова и няма капацитет, за подобно нещо. Не, могат да се справят с най-лесната част, а именно ремонтите. Какво остава, за друго...?!
  Някои по-горе, пак се жалват, че това било плюене. Но, не могат да обяснят, защо посочването на едни и същи слабости, би трябвало да е плюене по нещо, някой или по държавата ни. Ами, което си е вярно, вярно си е... България ще стане по-подготвена или ремонтите ще бъдат по-качествени или калинките ще изчезнат, ако четем поръчкови статии, как всичко цъфти и вързва? Кого ще излъжем? Тия от Европа ли...?

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Колкото и да неприятно на някои, но е факт, че има демонстрацция на посредственост. Няма как точно тези хора да определят смислени и с българско присъствие приоритети, а дори и някой друг да им ги предложи, нямат капацитет да свършат нещо смислено по въпроса.
  Що се отнася до организацията и ремонтните дейности нищо ново не се случи - дали ще говорим за лоша и закъсняла организация, дали за корупция удобно подпомогната от обичайното нашенско "бъразне" заради закъснелите поръчки или комбинация от двете - все едно, разултата е видимо скромен, за разлика от похарчените средства.

 11. 11 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Това, което дразни е характерно за всички действия и бездействия на на "правителството". А по точно пълна некомпетентост, липса на организация, липса на планиране, тотална корупция и неограниèни кражби.
  Резултатът е недовъшен ремонт изпълняван с най-нискокачествени или просто негодни материали, без да има проект или поне някакъв план на поне десетократно завишени цени.

  Нали не мислите, че свирепата борба, кой да ръководи процеса, беше поради разлики във естетическите виждания на участващите?!?

 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Толкова си може това правителство. Не съм сигурен, че като цяло могат да се намерят кадърни хора вече.

 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Т.е. - наполовина празна ли е чашата, или е наполовина пълна - изцяло зависи от журналистите...

 14. 14 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Туитърът и сайтът на президентството вонят на цървули и чесън. Преводите на английски са правени сякаш от ученик с базови познания по езика.
  Пълен непрофесионализъм и пропуснат шанс да се гордеем с председателството.
  Девизът на председателството трябваше да е "С всички сили пет за четири".

 15. 15 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Туитърът и сайтът на президентството вонят на цървули и чесън. Преводите на английски са правени сякаш от ученик с базови познания по езика.
  Пълен непрофесионализъм и пропуснат шанс да се гордеем с председателството.
  Девизът на председателството трябваше да е "С всички сили пет за четири".

 16. 16 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 956 Неутрално

  На никого по света не му пука ни за председателството, ни за България, ни за сайтчетата им. Такава периферия, глуха и забравена сме, че даже убийството на шестима не е споменато абсолютно никъде по света като новина.

 17. 17 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Искахме да стане както трябва, но стана както винаги.

 18. 18 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Толкова си може това правителство. Не съм сигурен, че като цяло могат да се намерят кадърни хора вече.
  —цитат от коментар 12 на truly  В България има много умни и кадърни хора, но те са далече от управлението на страната, където властта е пълна с простаци, мутри и ДС-ченгета . Тези умеят само да крадат .
  Като си помисля само, че политикът и държавник Костов не е в управлението на страната, а там са Мутрагена, Тетка, Ушатия, Теменужка, Захариева, Караянчева, умното Деси и т. н. ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2007 Весело

  България е такава каквато си е ...
  София е такава каквато си е ...
  Това , че ще лъснат една сграда или площадче, няма да промени живота на хората по кварталите.
  Да не говорим колко критики отнесоха управляващите, като казаха , че ще асфалтират основно булевард България за 12 милиона.
  Тогава статиите бяха, това не е най лошия булевард, само ще открарднат едни пари, пак ще си ги вземат техните фирми ... Не го ремонтираха и пак оплюване.
  Откакто на шефчето му запорираха честно спечелени богатства и го попитаха с какво си е напазрувал Каолин и стана съвсем весело тук.

  НДК е построен по времето на Тошо за над 200 милиона лева, тогавашни пари 1980 година, тогава когато заплатите бяха по 100-200 лева...
  Сами може да сметнете колко ни е струвал, да не говорим, че 37 години не му е правен ремонт.

 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Интересна снимка на Народния, но от този неразпознаваем ракурс мяза на сграда от компютърна стратегия за тийнейджъри. Нещо като командния център на противника.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на Неизвестен Извършител
  Неизвестен Извършител
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#20] от "abdelhaqq":

  Стига бе! Верно! Пък аз мислех, че това е нещо като кенефната инсталация на онзи чех.

 22. 22 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2007 Весело

  Ало , Дневник
  защо използвате стари снимки много от преди ремонта и така манипулирате хората.
  Уж бяхте независима медия, ммм
  Много сте далече от НДК и не може една актуална снимка да направите ли ...

  Един ли не забеляза, че още пето...ка гордо се извисява като паметник на разрухата.
  А как гордо го браниха само Корнелия и столетницата партия.
  Даже и един кран изгоря в опит да се откъснем от този символ на падението.

 23. 23 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Аз пък съм сигурен, че има достатъчно кадърни хора в държавата, но на голяма част от тях просто не се дава шанс. Има умеещи хора, които са принудени да изпълняват измислиците на някоя калинка, за да си запазят работата. Убеден съм, че и Боршош има качествата да организира ремонта на НДК, но парите са по-сладки, а вероятно е бил принуден да отбива и някой лев за тези над него. Едно е да имаш професионалните качества, а съвсем друго е моралът и това как използваш уменията си - за кражби или за работа. Самият премиер постоянно обяснява, че трябва да кротуваме 6 месеца, а после пак по старо му. Това председателство се превърна в някакво велико събитие, зад което могат да скрият всякакви кражби и абсурди. Какво му пука на някой от Бургас или Видин, че някакви 2000-3000 чиновници ще се размотават в София? Изобщо какви приоритети може да задава страна като България, която е на дъното по всякакви показатели? Кой би слушал приоритети за европейски проблеми от държава, която не може да си оправи собствената територия? Цялата работа е мижи да те лажем...

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2506 Весело

  "Ето някои от нещата, които подразниха мнозина потребители на социалните мрежи:"

  Социалните мрежи са теренът на путинските хибридни войници. Затова всеки "анализ", роден на тяхна база, е обречен да се окаже поредната фалшива новина.

  "Успешно/неуспешно пресдседателство - 43/16%
  България подготвена ли е - Да/Не - 37/28%"
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6641991

 25. 25 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3029 Разстроено

  Щеше да е учудващо, ако се бяха справили. Какво да се очаква от такива дебили като тези, които ни ръководят? Не забравяйте, че шефа все пак е пожарникар, бивша мутра и охранител. Недейте има високи надежди.
  Корупция по всички етажи, малоумие и чалга - това е България. За секцията със снимките - трябваше да има такива от Плаза или Биад.

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2506 Весело

  Ъ-ъъ, подписаното от "Дневник" пасквилче е пропуснало техния си собствен ялов сайт, който не смогват да оправят повече от година. И грамотността на журналята може да съперничи само на плочкаджиите от НДК. А извънредният бюджет (6 млн. грешни американски пари) за "дигитализация" на икономедиите доведе до закриване на издания... Хърбел се присмива на щърбел. Ама не се гледат в огледалото.
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Нимой с лошо, карай по-меко. Рейтигът вероятно щеше да е по-добър от 20/22 към момента.

 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  На официалния сайт за председателството няма почти никаква информация. Само препратки и празни линкове! Участниците могат много по добре да се ориентират, ако с помощта на Гугъл-преводач следят сайтовете на Дневник, Капитал и Медиапул.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Не стреляйте по пианиста, той толкова си може...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 29. 29 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 694 Неутрално

  На днешно време някой клас надъхани ученици с Wordpress темите и плъгините тоя сайт можеха да им го направят в час по трудово

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 30. 30 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#10:"tsvetko_51"][/quote]

  Това е думата, която всички търсят - посредственост!

  I shave with Occam's razor
 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Първото актуално културно събитие бе празничният новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК на 1 януари, включващ произведения от 28-те страни членки. Но то бе открито от двама министри - Лиляна Павлова и Боил Банов. Събитието не бе уважено нито от премиера, нито от някой от четиримата вицепремиери ...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Ами има логика в отсъствието на тези хора от концерта! Ако на първия ред бяха се изтъпанили двама милиционери и двама ксенофоби, изкуството сигурно щеше да се изчерви, заставайки в лице с неподправената простащина...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  За много година на всички пишещи във форума на Дневник/Капитал, както и на журналистите!

  Статията е отражение не само на кампанията за председателството, но и на кампанията за ЕМА. Посланията са едни и същи независимо от повода - планини, море, фолклор, траки и вино. Набляга се на закачливи снимки и нищо повече. Без анализ, без ключови послания. Както обикновено в подобни ситуации - посредствено и може би малко лъскаво, но глуповато като цяло.

 33. 33 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  Т.е. - наполовина празна ли е чашата, или е наполовина пълна - изцяло зависи от журналистите...
  —цитат от коментар 13 на naskotop

  Журналистическите гледни точки са следствие на факта, че чашата е половин, а не цяла. А очаквахме, че ще прелива, след като цяла година само около това председателство се върти политиката на България. Както се казва: напънала се планината – родила мишка.

 34. 34 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#23] от "koalimar":

  Има кадърни хора, разбира се. Но те вероятно са достатъчно умни за да стоят настрана от простака, защото знаят, че няма как да се разберат с него. А българската електорална единица си пада по простаци. Така че, не виждам шанс нормален човек да изплува в политиката - дори да има това неблагоразумие да опита, ще го смачка масата, онези 80%.

 35. 35 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не съм защитник на БГ председателството, НО "бързането" си има все пак и рационално обяснение. Нашето председателство беше изтеглено с 6 месеца по-напред от планираното, заради отпадане на британското.

 36. 36 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#5] от "Батков-вън":

  От кога истината означава "плюене"?
  Ако царят е гол, това не трябва да се казва, така ли?
  Само че забравяте, че европейците не са царските поданици и са много добре запознати с цялата бг действителност.
  И като цяло, с тези 70млн. можеше да се построи чисто нова сграда, оборудвана и обзаведене.
  Но...това е плюене, по всичко "хубаво", което се прави в България, нали?

 37. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3425 Любопитно

  Питам се министър на какво ще бъде Лиляна Павлова след 6 месеца?

 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Защо, например, има четири снимки на конници и коне? (Няма да разберете, че България е 13-та в Европа по брой коне, магарета и кръстоски между тях...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Снимките на коне и магарета са нещо като преиграване с историята май... Аналогия може би към хан Аспарух, и неговата конница. Самият Хан липсва. Липсва и свестен паметник на Хана. А мястото му е заето от Моча. Моча е изгонил Хана. Но нищо... Поне конете са на лице...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Питам се министър на какво ще бъде Лиляна Павлова след 6 месеца?
  —цитат от коментар 37 на Fiji


  На партизанския отряд на дядо и.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Питам се министър на какво ще бъде Лиляна Павлова след 6 месеца?
  —цитат от коментар 37 на Fiji


  ++++++++ ............... на свирките ........... и балоните , те на това .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 41. 41 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 556 Неутрално

  За министърката е ясно. Дядо, Татко и Аз. А Боршош се скри под топла женска прегръдка на Бъчварова.
  ЕЕЕХ. И няма да го видим скоро.

 42. 42 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дали ще мине и ден без Дневник да изсипе кофа помия върху България (те си мислят, че е върху ГЕРБ и ББ, но реално е България)? Едва ли. Очаквам на 3ти март да е много силна статията, между другото.

  Ако ми покажете една държава-членка, която е председателствала ЕС без скандали, проблеми и замазвания в последния момент, Ви черпя една пастичка! Просто не познавате света, дами и господа, и това, което изкарвате като типично български проблеми, всъщност за общочовешки слабости.

 43. 43 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  За министърката е ясно. Дядо, Татко и Аз. А Боршош се скри под топла женска прегръдка на Бъчварова.ЕЕЕХ. И няма да го видим скоро.
  —цитат от коментар 41 на vovka


  +++++++ ..... а па лошо му е !!!!

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 44. 44 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Дали ще мине и ден без Дневник да изсипе кофа помия върху България (те си мислят, че е върху ГЕРБ и ББ, но реално е България)? Едва ли. Очаквам на 3ти март да е много силна статията, между другото.Ако ми покажете една държава-членка, която е председателствала ЕС без скандали, проблеми и замазвания в последния момент, Ви черпя една пастичка! Просто не познавате света, дами и господа, и това, което изкарвате като типично български проблеми, всъщност за общочовешки слабости.
  —цитат от коментар 42 на xax


  Какво общо имат ББ и ГЕРБ с България освен че я разграбват всекидневно?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 45. 45 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#42] от "xax":

  Много е успокояващо и някак си "патриотично" да си кажеш - навсякъде по свята е така, както тук. Ние сме си екстра! Това са ви последните опорки.
  Е, да, ама НЕ! Не е навсякъде, както е в България.

 46. 46 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Стига мрънкали бе, сигурно сме най-мрънкащата нация.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 47. 47 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Музиката и концертът в НДК нямаше нужда да се опошляват от откриване с пропагандни импровизирани речи, изразяващи за сетен път комплексите на българина, и преводач, който не знае английски, но го компенсира с творческо съкращаване на превода и износен сив костюм. Кошниците с цветя от името на няколко министри бяха върха на соцреализма. Да бяха дали парите да наемат няколко човека повече в гардероба, за да не превръщат една от най-хубавите културни традиции в посещение на квартално кино с палта и якета по креслата.

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12065 Неутрално

  Художествена самодейност, сър :)
  Време е липсата на професионализъм да влезе в нашия наказателен кодекс!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Какво повече да се очаква от избраниците на народ от ганьовци, андрешковци и динковци, който е обречен да кара коли втора–трета ръка и да мрази до обезумяване всичко и всеки?Както се казва, хубава рабата... ама българска! Толкова си можем като манталитет.
  —цитат от коментар 4 на c.b.o.


  Слушай Льольо, кой си ти че ще даваш оценки на народа!!?? Скрит зад клавиатурата, никому непознат, никому признат! Ти си НИКОЙ!

 50. 50 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Лудница, батенце, в силиконката на балканите да не завършат един сайт. САЙТ!

  Руски трол. https://мвд.рф/
 51. 51 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Хич да не ви пука!
  Гостите изобщо няма да се ориентират по измишльотините в сайта.
  Защото основният им интерес ще бъде да си гледат работата, пък и какво ще им предложат на софрата.
  Докато за "управляващите" ни основният интерес е КАПО ДИ ТУТИ КАПИ да се млесне с колкото се може повече гости. Пред камерите, естествено.
  И да изхарчат колкото се може повече от НАШИТЕ ПАРИ.

 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3425 Весело

  "трудно ще разпознаете сградата. Защото илюстративната снимка е на... част от покрива на Народния театър, заснет от дрон."

  Е, не сте прави! Който еврочиновник скача с парашут от самолета, веднага ще разпознае покрива на Народния театър "Иван Вазов". А и ще си спести срещата с копърките на летището.

 53. 53 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1990 Весело

  Ъ-ъъ, подписаното от "Дневник" пасквилче е пропуснало техния си собствен ялов сайт, който не смогват да оправят повече от година. И грамотността на журналята може да съперничи само на плочкаджиите от НДК. А извънредният бюджет (6 млн. грешни американски пари) за "дигитализация" на икономедиите доведе до закриване на издания... Хърбел се присмива на щърбел. Ама не се гледат в огледалото.
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 54. 54 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#42] от "xax": Това са ви последните опорки.Е, да, ама НЕ! Не е навсякъде, както е в България.
  —цитат от коментар 45 на foreverman77


  Е да, ти си организирал над 10 Председателства, квот кажеш е истина. Слабаци.

 55. 55 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  От кръглото Лиле, провинциалната столична кметица и милиционерчето-премиер, толкоз. Ако ви е срам, време е да ги изритаме, щото са вредни, неуместни и абсолютно извън необходимостите на времето.
  "Официалната церемония за откриване на председателството е насрочена за 11 януари в Народния театър "Иван Вазов". Но на официалния сайт няма да намерите нито ред какво ще съдържа това събитие, кой ще участва, кои са важните гости... За ориентиране е вградена карта от "Гугъл", но ако не носите GPS устройство, трудно ще се разпознаете сградата. Защото илюстративната снимка е на... част от покрива на Народния театър, заснет от дрон."

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9211 Неутрално

  За България това е правило- можеше и още по-добре.

 57. 57 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 659 Неутрално

  поне в коментарите се вижда, че не цялата подготовка е трагична - има доста повече тролове от обикновено. явно поне севернокорейските тарикатии им се получават.

  друг въпрос е, че при 35+ % гласове за партии, които не минаха бариерата, орязването на изборите в чужбина и мижава избирателна активност в самата българя, герб реално има не повече от 10% от българите.

  типично праавителство на маргиналите...

 58. 58 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#18] от "niksan1":...Като си помисля само, че политикът и държавник Костов не е в управлението на страната, а там са...
  ...
  Въх! Църен Иван Драгалевски и той бил политик и държавник! И то не къв да е!
  Според апломба на писача, тая светла личност требе да е нещо велико и чутовно, дето ако беше там... Ехеееее...
  Ама, на...неправомерно са му отнели правото да представлява и управлява мамковината. Даже не ги пуснАха и у параламенто! Е, затуй сме на туй дередже!
  Хвала на такъви писачи! Сеги вече знам кой ще ни оправи. Окончателно! Само требе тъй, по-десните да се посъвземат и да поемат кормилото държавно!
  Тогава, ах тогава... предвиждам такъъъъъв живот...

  шуменско пиво
 59. 59 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 1214 Разстроено

  Можеше доста по-добре - какво подразни в подготовката на европредседателството?!

  До коментар [#14] от "solange":
  Девизът на председателството трябваше да е "С всички сили пет за четири" (за пет месеца ще направим това, което другите правят за четири седмици)!

  Или по скоро "толкова си можем" с калинки-малинки или във всяко затруднение виждаме "шанс как да се усвоят стабилно едни пари" или ....

 60. 60 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9900 Неутрално

  Ние плюем по всичко и по всички, а какво да очакваме от чуждите медии.

 61. 61 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Някой май жали за първомайските, деветосептемврийски манифестации, когато жените си купуваха по една нова рокля. .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK