Огромният държавен дълг - забравеният проблем в италианската предизборна кампания

Луиджи ди Майо

© Reuters

Луиджи ди МайоКогато слуша италианските политици, които се готвят за парламентарните избори тази година, на човек му е трудно да повярва, че те живеят в страна, чието равнище на държавен дълг е сред най-високите в света.


Според Международния валутен фонд (МВФ) само Япония, Ливан и Гърция са с по-голям дълг от италианския, който се равнява на 132 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Никое от последните правителства в Рим не успя да сведе това съотношение до тавана от 60 процента от БВП, изискван от ЕС.


"Изглежда не сме напълно наясно, че високият държавен дълг не е проблем само за финансовата стабилност, но също така, и преди всичко, е разход за икономическата система и пречка за растежа", написа бившият член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лоренцо Бини Смаги.
В редакционна статия за в."Кориере дела сера" той сравнява в неблагоприятна светлина Италия с други южноевропейски страни, като отбелязва, че показателите за риска по италианския държавен дълг неотдавна са скочили над тези за Португалия, Испания и Кипър.


Макар че спомените за края на 2011 година, когато Италия почти фалира, все още са живи, предизборната кампания се оформя като надпревара кой ще обещае най-много държавни средства на фона на неясни финансови изчисления.


Силвио Берлускони

© Reuters

Силвио Берлускони


"Не е вярно, че държавният дълг отсъства от политическия дебат, но изглежда политическите партии са заети с мисълта как да го увеличат, а не как да го намалят", каза за ДПА преподавателят по икономика в миланския университет Бокони Фаусто Панунци.


Популисткото Движение "Пет звезди", основната опозиционна сила, заяви, че всички италианци, които живеят под прага на бедността (близо 5 милиона души), трябва да получават базов доход от държавата, като разходите за подобна мярка се изчисляват на около 17 милиарда евро (20.2 милиарда долара) годишно.


Кандидатът на "Пет звезди" за премиерския пост Луиджи ди Майо призова за повече дефицитни разходи и заплаши да свика референдум за излизане от еврозоната, ако ЕС не позволи на Италия да пренебрегне бюджетната дисциплина на блока.


За да не остане по-назад, бившият премиер консерватор Силвио Берлускони обеща плосък данък от 20 процента и "достоен доход" от 1000 евро, докато неговият крайнодесен съюзник Матео Салвини иска да отмени реформата от 2011 година, с която се повишава възрастта за пенсиониране.


Същевременно лидерът на управляващата Демократическа партия (ДП) Матео Ренци казва, че Италия трябва да увеличи годишния си бюджетен дефицит до 2.9 процента от БВП през следващите пет години, за да финансира голямо намаляване на данъците, възлизащо на 30-50 милиарда евро през този период.


Матео Ренци

© Reuters

Матео Ренци


Карло Котарели, бивш правителствен съветник, чиито предложения за орязване на държавните разходи бяха отхвърлени, когато премиер бе Ренци, неотдавна написа във в."Стампа", че италианските политици трябва да бъдат "по-малко еднотипни" в икономическите си програми.


"Пет звезди" твърди, че намаляването на разходите за отбрана, държавните поръчки и най-високите пенсии, плюс увеличаването на данъците за петролните и газовите сондажи, банките и застрахователните компании, биха могли да освободят ресурси за изпълнението на неговите предложения.


От друга страна и Ренци, и Берлускони заявяват, че намаляването на данъците, което предлагат, ще се финансира от по-бързия растеж на куцащата италианска икономика, който пък ще доведе до по-големи данъчни постъпления, по-ниска безработица и в крайна сметка по-ниско съотношение дълг - БВП.


Италия се възстанови от дълговата криза през 2011 г. чрез болезнени мерки за икономии и преди всичко с помощта на ЕЦБ, която купува много италиански държавни облигации. Предвижда се обаче тези покупки постепенно да спрат в близко бъдеще.


Преди шест години останалата част от Европа имаше интерес да спаси Италия, тъй като страната бе смятана за прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира. Паниката на пазара, предизвикана от неплатежоспособност на Италия, би могла да обхване и останалите страни от еврозоната, поставяйки под въпрос бъдещето на паричния съюз.


Този път обаче рисковете от "заразяване" са значително по-малки, според Даниел Грос, директор на брюкселския Център за европейски политически изследвания. Това се дължи до голяма степен на факта, че чуждестранните инвеститори не притежават много италиански дългови книжа, посочи той пред ДПА.


Ако Италия отново изпадне във финансови затруднения, европейските й партньори ще имат по-малко стимули да я спасяват, предупреди Грос, признавайки, че рисковете за дефолт са малки, а финансите на страната "не са в страхотно положение, но би могло да бъде и по-лошо".


Според Панунци няма нужда от прекален песимизъм за платежоспособността на Италия. Страната обаче се нуждае от по-висок растеж, за да бъде по-устойчиво дълговото й бреме, а разходите, надхвърлящи приходите, не изглежда да са най-добрият начин за постигане на това, подчерта той.


"Много неща се казват в предизборната кампания, а малко се изпълняват. Парадоксално, но можем само да се надяваме политиците отново да направят обещания, които няма да изпълнят", отбеляза Панунци. /БТА/

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  От статията излиза, че популистите от 5 звезди и онзи дърт глупак Берлускони и неговата дясна партия обещават повече държавни помощи за бедните отколкото социалистическата партия на Ренци!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  И Португалия има по-голям процент на дълга спрямо БВП. А Япония е друг бира. Там публичният дълг е 246%, но външният дълг е 81.4%. Италия е със 135% публичен и 146 външен. Японският дълг е емитиран на вътрешния пазар и е много по безрисков. Освен това обемите са сравними с тези при САЩ и не могат да бъдат атакувани от някой Шорош.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Не от днес Италия го кара по този начин и едно не ми е ясно, докога самите италианци ще дават шансове на такива ментърджии и не искат ли и те, да се видят в редицата на нормалните държави, ами непрекъснато ще ходят по острието на бръснача.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  Преди шест години останалата част от Европа имаше интерес да спаси Италия, тъй като страната бе смятана за прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира.
  ========
  Това е месаж към "по малките" !
  А случките в Гърция бяха доказателството. .....
  За живеЙ обединена Европа !

  Bukalemun
 5. 5 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 400 Весело

  Много хубава статия,
  Всички ни поздравиха с председателството на ЕС ,като ни напомниха че сме най бедните ...
  А никой не написа, че България е една от страните с най малък дълг, доста по нисък от УЖ изискването на ЕС за 60% таван на дълговете от БВП на страните в ЕС...

  Всички се правят на слепи, че Италия и не само тя, са само малко над изискването вместо 60% дълг , тя е със 132% ...
  Няма наказателни процедури, няма сочене с пръстче

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Срещу Полша заочнаха наказателна процедура, защото поляците имат свое виждане за взаимоотношенията между властите в страната си, а страни като Италия, Португалия,Франция,Испания, Белгия и дори Германия нарушават Масхстрийтското спораумение и не следва нищо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Нема защо да ги е грижа. За държавния дълг отговаря др Драги. От общо 1,9 трильона евро "пари от въздуха" от публични книжлета , 319 милярда са от италиански децека

  http://bit.ly/2lIp1S2

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Не вярвам...
  Италия е твърде голяма за да я оставят да се провали. Ще завлече и всички други от еврозоната...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  И нито дума, колко се е покачил дълга, откак масово ги налазиха африканските теросристи, прецапващи с милиони морето откъм Либия!?

 10. 10 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Би било правилно да се спре външното финансиране на държави, чиито плащания по дълга надвишават определен процент от данъчните приходи както правят банките с хората. За съжаление политиците обещават, а обикновените хора гласуват без да си дават сметка, че някой трябва да плати "безплатния" обяд. За момента това става с изкупуване на ценни книжа, което закърпва само временно проблемите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK