Преди 50 години Дубчек измисли "социализма с човешко лице"

Александър Дубчек

© Associated Press

Александър ДубчекПреди 50 години, на 5 януари 1968 г., Александър Дубчек, един нетипичен апаратчик от Прага, дава живот на красивата, но ефимерна мечта за "социализъм с човешко лице", безмилостно смазана не след дълго от съветските танкове.


Четирийсет и шест годишният словак с чаровна усмивка, толкова различна от намръщените лица на другарите си, оглавява Комунистическата партия на Чехословакия (КПЧ) след догматика Антонин Новотни, много непопулярен в пражките интелектуални кръгове и сред словаците, настояващи за по-широка автономия в двунационалната държава.


Новият повей, възприет отначало като банална караница между фракции в компартията, донася плахи, но невиждани дотогава реформи в тази страна от източния блок, в който доминира Москва - държава, чиято западна граница с Австрия и ФРГ е част от желязната завеса.
"Дубчек безспорно е символ на така наречената Пражка пролет, но историческата му роля е по-сложна", казва историкът Олдржих Тума.


"Той ходеше на разходки, посещаваше обществен басейн и заедно с обикновените хора гледаше футболни и хокейни мачове. Дали обаче имаше ясна политическа визия? Той бе преди всичко комунист и нито веднъж не пожела да излезе от тази рамка", констатира експертът.


"Винаги съм го смятала за почтен човек и мъж с характер. Но същевременно и колеблив, по-скоро символ, отколкото участник в събитията", посочва социоложката Иржина Шиклова.


Гневът на Кремъл


Имайки предвид силното недоволство на населението, уморено от постоянната оскъдица, новото ръководство на КПЧ начело с Дубчек започва с предпазливо икономическо преустройство, но Москва тутакси сбърчва вежди.


Гневът на кремълските управници бързо се засилва - Прага отменя цензурата и това незабавно води до безпрецедентна либерализация на печата и културата. Не след дълго се появяват и некомунистически организации като "К 231", обединила бивши политзатворници, и Клуба на ангажираните безпартийни - опозиционни партии в зародиш.


"Усетили, че вече не им запушват устата, медиите взеха да задават въпроси и да повдигат теми, абсолютно немислими допреди месеци. Това пораждаше огромни надежди в цялото общество - надежди, които далеч надхвърляха първоначалните цели на Дубчек", разсъждава Тума, според когото новият лидер на КПЧ постепенно е бил пометен от събитията.


Попаднал между чука и наковалнята - между неспирно растящите демократични копнежи на чехите и словаците и неприкритата враждебност на съветския комунистически лидер Леонид Брежнев, държащ да контролира и занапред своя васал, Дубчек се надява свиканият през септември извънреден конгрес на КПЧ да укрепи позициите му.


Насърчаван от догматиците, управляващи бившата ГДР - Валтер Улбрихт, и Полша - Владислав Гомулка, разтревожени да не се чуе повикът "Полша очаква своя Дубчек", Брежнев предприема най-накрая военна интервенция.


"Най-голямата трагедия в живота ми"


Окупацията на Чехословакия на 21 август 1968 г. от съветски военни и контингенти на още четири страни от Варшавския договор (България, Унгария, Полша и ГДР) взема близо сто жертви само през първите дни.


"Как можаха така да постъпят с мен, след като посветих целия си живот на сътрудничеството със Съветския съюз. Това е най-голямата трагедия в живота ми", оплаква се Дубчек, преди да бъде арестуван, откаран в Москва и принуден да подпише унизителен протокол за "нормализиране на ситуацията".


"Сутринта на 21 август 1968 г. пристигнах на гара Збечно (50 км западно от Прага). Беше пълно с народ, хората викаха: "Руснаците ни окупират!", бяха много учудени и изненадани", спомня си Ярослава Шиндлерова, тогава студентка в пражкото висше училище по икономика. "Аз им отвръщах: "Защо се чудите? Натам вървяха нещата". Дубчек беше наивен. Аз бях на двайсет, но разбрах какво става. А той - не", отсича жената.


В крайна сметка през април 1969 г. Дубчек е отстранен. Нареждат му да мълчи. Народът се примирява въпреки саможертвата на студента Ян Палах, който се самозапалва с надеждата да събуди съвестта на хората. Демокрацията се връща в Прага едва с "Нежната революция" от 1989 г.


Изключен от комунистическата партия и изпратен за петнайсет години в управата на горските стопанства, Дубчек се завръща после за кратко на политическата сцена и оглавява чехословашкия парламент. Умира 70-годишен на 7 ноември 1992 г. от рани, получени при автомобилна катастрофа. /БТА/

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "Преди 50 години, на 5 януари 1968 г., Александър Дубчек, един нетипичен апаратчик от Прага, дава живот на красивата, но ефимерна мечта за "социализъм с човешко лице""

  "социализъм с човешко лице"- хи, хи, хи! И как може да стане без Майдан и бисквитки? Наивник! Как би могъл да предвиди, че след Пражката пролет ще има Арабска пролет?

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ!!!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Оксиморон е това "творение"

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  И все пак само ние,българите се подчинихме на СССР и единствено ние и руснаците прегазихме Чехословакия.Срам за нас,презрени бяхме от чехи и словаци.Доколкото знам ген.Атанас Семерджиев е издал заповедта за нахлуване на българска армия в Чехословакия,много наши войничета загинаха или полуìха неизличими психически травми,някои се самоубиха.
  Дубчек го "разболяха" руснаците.
  Та това е соц.комунизмът.
  А Ян Палах се самозапали пред танковете ни....

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1181 Весело

  Това като умерен ислям звучи, ахаха

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3659 Любопитно

  И как може да стане без Майдан и бисквитки?
  —цитат от коментар 2 на Judjuk


  На тебе с парче пица ли ти плащат да ходиш на митринг на Бялата Златка?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 7. 7 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3659 Неутрално

  Чехите отдавна изхвърлиха тоталитарните недоразумения на поробителя като нашият Альоша и капището МОЧА. Колко е голяма разликата между нашата и тяхната държава!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Около 1980 г бях в Прага на едно съвещание на експерти от държавите от СИВ. Пред всяка делегация на масата имаше по едно флагче. Като влязохме в залата видях, че българският и флагът на СССР бяха паднали. Ад веднага изправих нашият флаг все едно е случайно, но делегацията на СССР направиха голям панаир и искаха да се разследва кой е свалил техния флаг. Чак тогава направих връзката, че България и СССР са еднакво омразни там.

  подпис
 9. 9 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Социализма с човешко лице са го измислили французите, например те национализират банките след Втората Световна Война, въпреки че ги приватизират отново след години, под натиск на Бизнеса, който се страхува, че тази рабощата идея може да бъде приложена успешно и в други сектори на икономиката. Както прави примерно Митеран когато идва на власт и изпълнява предизборните се обещания- да национализира 10-те най-големи фирми в страната... И т.н., и т.н...

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 10. 10 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ С ЧОВЕШКО ЛИЦЕ!!!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Има, и то отдавна- в Швеция.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Другарите от Варшавския договор много бързо му показаха, че социализъм с човешко лице няма.

  По павираните улици на Прага, пощадени от нацистите, загърмяха "братски" танкове.

  Но Прага отново се вдигна 21 години по-късно, и този път наистина изхвърли веднъж завинаги червената плесен.

  Сега само един Мъдуро и един Фат Ким им останаха като последна надежда на джуджуците, карабастуните и останалите коста перковци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  """".... безмилостно смазана не след дълго от съветските танкове. ....""""
  - = - = - = -
  28 август 1968-ма!
  Бях войник тогава- трудовак - та не ме хвана удължената служба на редовната армия .
  От махалата - кв.Лагера-София имахме двама дето бяха в Чехословакия и после кат се върнаха го питам единия:
  - Течо , какво си донесе за спомен от Чехия ?

  - ШУБЕ ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Не само социализма може да бъде превърнат в човеконенависна практика от нискочели получовеци. Пеевският капитализъм не е по привлекателен.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "На тебе с парче пица ли ти плащат да ходиш на митинг на Бялата Златка?"
  До коментар [#6] от "Realist":
  Не съм им фен и не съм им бил на митингите. Само веднъж гласувах за Волен за президент. Но от цялата кохорта управляващи уважавам единствено Волен. При него национализма стои над всичко. Интересите на България са над всичко. С десните тук сме контра, защото аз съм социалдемократ. Навремето обаче бяхме съюзници. По-лошото е, че групата го играят крайно дясно, но фалшиво. Защото докато крайнодесните по света са патриоти и националисти, нашити са продажници. Затуй предпочитам хора като Волен. Не знам де дават безплатна пица, кажи ми.

 15. 15 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Така и не разбрах: трябва ли да уважаваме паметниците на съветската армия, или не?

 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  Не само ние...четете бе...

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Това като умерен ислям звучи, ахаха
  —цитат от коментар 5 на venci4


  Умерен ислям е много по-възможен.
  Социализмът винаги е озъбен.

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Така и не разбрах: трябва ли да уважаваме паметниците на съветската армия, или не?
  —цитат от коментар 15 на сминдух


  Кого провокираш сега? То е от ясно по-ясно:
  ти ходиш и носиш цветя
  аз - никога!
  Толкоз по нареденото от горе уважение.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Така и не разбрах: трябва ли да уважаваме паметниците на съветската армия, или не?
  —цитат от коментар 15 на сминдух


  Ми питай ги.

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Всичко с отношение към социализма се сгромоляса с гръм и трясък

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#15] от "сминдух":

  трябва ли да уважаваме паметниците на съветската армия, или не?
  =========
  Да унищожаваш паметници , най напред е симптом на страх !
  Страх от миналото най вече. .....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  "Но от цялата кохорта управляващи уважавам единствено Волен."

  Боже, прости му, той е невинен...
  😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#15] от "сминдух":трябва ли да уважаваме паметниците на съветската армия, или не?=========Да унищожаваш паметници , най напред е симптом на страх !Страх от миналото най вече. .....
  —цитат от коментар 21 на eti mehter


  Можеш ли да дадеш определение за паметник? Що не направите паметник на Тамерлан в Анкара?

 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":"Но от цялата кохорта управляващи уважавам единствено Волен."Боже, прости му, той е невинен... 😆😆😆😎
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  Викаш, малоумието не се наказва от Бог? :)

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#15] от "сминдух":

  Така и не разбрах: трябва ли да уважаваме паметниците на съветската армия, или не?
  —цитат от коментар 15 на сминдух


  Ако питате за България то тук няма паметници на Съветската армия. Тук няма на какво, за какво и на кого да бъдат. Има комунистически агитационни материали под формата на нескопосани истукани. Които трябва по-бързичко да бъдат разчистени.

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#20] от "neut":

  Всичко с отношение към социализма се сгромоляса с гръм и трясък
  —цитат от коментар 20 на neut


  Не е съвсем така. Останаха комунистите. И партията им. Която даже взе и да се размножава чрез герберуване - извинете, пъпкуване.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":"Но от цялата кохорта управляващи уважавам единствено Волен."Боже, прости му, той е невинен... 😆😆😆😎
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  Мое си е правото на избор, тебе какво те засяга? И моли Бог за себе си, щото яко се затънал.

 29. 29 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да го прочетат младите зомбирани от своите бащи и дядовци с гузна съвест НА УБИЙЦИ млади социалисти.НИЕ ЖИВЯХМЕ В ЗАГРАДЕН С БОДЛИВА ТЕЛ И ВЪОРЪЖЕНИ ГРАНИЧАРИ КОНЦЛАГЕР!

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "Има комунистически агитационни материали под формата на нескопосани истукани. Които трябва по-бързичко да бъдат разчистени."
  До коментар [#25] от "Един препатил":

  Ритуални артефекти са. Знаеш ли колко много хора са се кланяли и молели на тези камъни? Питай баща си да ти каже.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално
 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 301 Неутрално

  И пред кого ще свидетелстват? И какво да кажа за индивид, харесващ за Сидеров?

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#24] от "bez_ime2":

  "Викаш, малоумието не се наказва от Бог? "

  Малоумието само по себе си е наказание.

  А вярата в такъв като Воленчо Сидеров като "единственият честен и свестен" е особено тежка форма на малоумие, преливаща в патология.

  Както викаше един приятел от казармата, когато раздавал мозък, на едни Господ гребнал с кринчето, на други щипнал с два пръста...

  😆😆😆😆😈

  Ойййй, майко, мила майчице...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#30] от "Judjuk":

  ...Ритуални артефекти са. Знаеш ли колко много хора са се кланяли и молели на тези камъни?.....
  —цитат от коментар 30 на Judjuk


  Зная. Както и на мумията в мавзолея. Дето вече го няма. И който на никого не липсва. И "ритуалните артефакти" на никого няма да липсват. Защото на никого не са необходими. Освен на "шепа продажни души".

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Съдбата на Дубчек е доказателство, че такъв социализъм - с човешко лице просто не съществува.
  Социализмът е злобен, отмъстителен, невеж, грозен, жалък, скучен и от него се умира!!!

 37. 37 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#13] от "korc":

  Не само социализма може да бъде превърнат в човеконенависна практика от нискочели получовеци. Пеевският капитализъм не е по привлекателен.
  —цитат от коментар 13 на korc


  Бъркаш, приятелю.
  В България няма капитализъм.
  Това, пееФското, подкрепено от Боко Рапона и Цацата, е бандитизъм.
  Мутри на власт.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Колкото и да е добронамерен човек, от самозаблудата няма спасение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Тогава от васалите на ссср само Румъния и Югославия не влязоха в Чехословакия. Ние, както винаги, в първата редица на послушковците! Това беше един от позорните моменти в БГ история. Спомням си, нахлуха някъде през август. Аз бях малко момиче и бяхме на море с майка и татко. На къмпинг. Имаше много чехи. Спряха ги да се завръщат. Някъде около седмица ги държаха. Или повече. Не помня. Те опитваха по радиото да чуят нещо. В чудо се бяха видели. На някои им свършиха парите. И тогава се преброиха дивите зайци. Повечето от българите на къмпинга им помагаха. Правеха софри и ги събираха на закуска, обяд и вечеря. Други се изпокриха като плъхове. А имаше и такива, дето им се репчеха. На идеологическа основа. В такива времена се вижда кой кой е!

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#23] от "bez_ime2":
  Що не направите паметник на Тамерлан в Анкара?
  =========
  И нас тая болест я няма. .....
  Гледаме на паметниците повече с исторически отколкото с идеологически очи !
  Сигурно няма да мога да ти го обесня .....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  Дупчек не е измислил социализма с човешко лице. Бащите на европейския демократичен социализъм (повечето от тях французи и германци) са го измислили. Истинския автентичен социализъм е демократично политическо движение, което проповядва свобода, солидарност и справедливост.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#1] от "lz2":

  Има и още как! Отиди в Швеция, Словакия или Португалия, където управляват местните социалисти и го виж със собствените си очи какво представлява истинския автентичен демократичен социализъм!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Идеологът на пазарния социализъм е Ота Шик( Дупчек не е измислил нов вид социализъм, а се опита да реализира общество според учението на Ота Шик)....и руските танкове не са "смазали" нищо през 1968, защото нямаше какво да се "смазва". Днес всичко се преиначава и изопачава до неузнаваемост. По онова време непрекъснато общувахме и с чехи, и със словаци, посещавахме най- редовно Чехословакия, която тогава, както и днес (Чехия и Словакия) беше на светлинни години напред от България в обществено политическия и икономическия живот. Бъдещето е на онова, описано от Ота Шик и Сбигнев Бжежински общество; общество без мафия (при социализма нямаше организирана по мафиотски престъпност), с повече осъзнати необходимости, с поощряван и подпомаган от държавата свободен пазар..

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Дупчек не е измислил социализма с човешко лице. Бащите на европейския демократичен социализъм (повечето от тях французи и германци) са го измислили. Истинския автентичен социализъм е демократично политическо движение, което проповядва свобода, солидарност и справедливост.
  —цитат от коментар 41 на Иво


  Това само на себеподобни можеш да го обясниш. От бригадата никой няма да те разбере. Дръж истинските ценности далече от прасета, щото ще ги стъпчат.

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  И пред кого ще свидетелстват? И какво да кажа за индивид, харесващ Сидеров?
  —цитат от коментар 32 на bez_ime2


  Как пред кого? Пред Бог! Забравяш ли какво пишеш? Не помниш ли че предпочитам Сидеров пред всички от кохортата управляващи. Иначе не съм им фен. Аз когато не помня си записвам, за да не правя гафове.

 46. 46 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Около 1980 г бях в Прага на едно съвещание на експерти от държавите от СИВ. Пред всяка делегация на масата имаше по едно флагче. Като влязохме в залата видях, че българският и флагът на СССР бяха паднали. Ад веднага изправих нашият флаг все едно е случайно, но делегацията на СССР направиха голям панаир и искаха да се разследва кой е свалил техния флаг. Чак тогава направих връзката, че България и СССР са еднакво омразни там.
  —цитат от коментар 8 на Иван К


  А ГДР що не са омразни ? Те също нахлуха в Чехословакия. И за разлика от нашите войници, войници на ГДР са убивали чехи.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И все пак само ние,българите се подчинихме на СССР и единствено ние и руснаците прегазихме Чехословакия.Срам за нас,презрени бяхме от чехи и словаци.Доколкото знам ген.Атанас Семерджиев е издал заповедта за нахлуване на българска армия в Чехословакия,много наши войничета загинаха или полуìха неизличими психически травми,някои се самоубиха.Дубчек го "разболяха" руснаците.Та това е соц.комунизмът.А Ян Палах се самозапали пред танковете ни....
  —цитат от коментар 4 на Cara Mia


  Пълен с лъжи текст. Не само ние и руснаците нахлуваме, но и други - пише го в статията. Само един наш войник. След мисията там, на войниците, които са участвали се дава възможността да станат студенти без да държат изпит.
  Палах се пали през януари 1969 г. и никакви танкове не са стоели срещу него. Той се пали в знак на протест срещу примирението на обществото в Чехословакия.

 49. 49 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#39] от "султана глаушева":

  Объркала си се. По онова време Югославия бе неутрална - тя не бе във Варшавския договор и никакъв васал на СССР не беше. Само Румъния от членките на Варшавския договор не вкара войски в Чехословакия.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#44] от "Judjuk":

  Да, за съжаление и аз се убеждавам, че някои хора не искат просто да разберат фактите такива каквито са те.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":Да, за съжаление и аз се убеждавам, че някои хора не искат просто да разберат фактите такива каквито са те.
  —цитат от коментар 50 на Иво


  Амииий, не разбират?!!! Всичко разбират. Просто начин на служене. Едно време служеха по един начин, сега по друг. Разликата е чисто формална. Само в лозунгите.

 52. 52 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Има, и то отдавна- в Швеция.
  —цитат от коментар 10 на skomina


  Но не е социализъм.

 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#49] от "krf54523578":
  Да, така беше. Прав си.

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":...от цялата кохорта управляващи уважавам единствено Волен. При него национализма стои над всичко. Интересите на България са над всичко. С десните тук сме контра, защото аз съм социалдемократ. ...
  ...
  Два оксиморона в едно изречение! Ти си направо уникат!
  Първо, що за идиотско възприемане на поведението и идеите на персоната Волен? Къде му е българския интерес при положение, че дето седне и дето стане все русия му е в устата? Та чак ходи в масква да си открива кампанията? Ако си забравил тия малки подробности, земи си посвежи малко паметта. Казват, че гинкобилобата помагала. Пробвай!
  Второ: що за социалдемократ си не знам, но очевадно си доста далеч от същността на социал-демокрацията. Казваш, че си контра с "десните", но вече си бил в един кюп с тях. Социалдемокрацията не е не може да бъде лява. Но не може да бъде и крайно-дясна. Тя по дефолт е център-дясно, защото е идеологията която най-пълно и точно отговаря на интересите и тежненията на т.нар. средна класа. Дето у нас така и не можа да се доооформи заради дивотиите на нашенските сегашни пишман-десняци. Дето набързо унищожиха с лакомията си избуялата синя надежда на хората, а днес са твърдо редом с най-ретроградната червена банда.

  шуменско пиво
 55. 55 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#52:"jonson"][/quote] Има, и то отдавна- в Швеция.—цитат от коментар 10 на skomina

  Но не е социализъм.
  ...
  Напротив! Социализъм е, но не азиатско-съветски!

  шуменско пиво
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Волен? Къде му е българския интерес при положение, че дето седне и дето стане все русия му е в устата? Та чак ходи в масква да си открива кампанията?
  Второ: що за социалдемократ си не знам, но очевадно си доста далеч от същността на социал-демокрацията. Казваш, че си контра с "десните", но вече си бил в един кюп с тях. Социалдемокрацията не е не може да бъде лява. Но не може да бъде и крайно-дясна. Тя по дефолт е център-дясно
  До коментар [#54] от "шуменско пиво":

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Волен? Къде му е българския интерес при положение, че дето седне и дето стане все русия му е в устата? Та чак ходи в масква да си открива кампанията?
  Второ: що за социалдемократ си не знам, но очевадно си доста далеч от същността на социал-демокрацията. Казваш, че си контра с "десните", но вече си бил в един кюп с тях. Социалдемокрацията не е не може да бъде лява. Но не може да бъде и крайно-дясна. Тя по дефолт е център-дясно
  До коментар [#54] от "шуменско пиво":

 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Волен? Къде му е българския интерес при положение, че дето седне и дето стане все русия му е в устата? Та чак ходи в масква да си открива кампанията?
  Второ: що за социалдемократ си не знам, но очевадно си доста далеч от същността на социал-демокрацията. Казваш, че си контра с "десните", но вече си бил в един кюп с тях. Социалдемокрацията не е не може да бъде лява. Но не може да бъде и крайно-дясна. Тя по дефолт е център-дясно
  До коментар [#54] от "шуменско пиво":
  Ами заедно бяхме с десните по митинги и барикади по време на големите промени. Ти къде беше? И щом смяташ, че социалдемокрацията е център-дясно, то какво да обсъждам с тебе? Я вземи се ориентирай! Компасът ти не е наред. Извинявам се на Дневник, поради грешка, два поста ми излязоха без коментари.

 59. 59 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#58] от "Judjuk":

  Драги ми джуджо, благодаря за персоналното внимание, но очевадно твоят компас е с объркани посоки. Това е за социалдемокрацията!
  Потърси малко повечко литература по въпроса и се поограмоти малко. Знам, че у нас, а и на много още места продължава да битува тая легенда, че социализъм и социалдемокрация са едва ли не идентични. Даже повечето бивши ком-партии по бившия соц-блок се пребоядисаха набързо и си тупнаха социладемократически имена за заблуда на наивните офце от илектората. Което изобщо не ги прави ни най-малко социалдемократически.
  За да съм още по-ясен: социалдемокрацията е точно онова дето са го написали по-горе за Норвегия, Швеция, Финландия и много други европейски държави. А пък ако понаучиш малко за Португалия ще видиш прекрасно показана разликата между двете понятия. Щото в Португалия ги има и двете. Даже в момента управляват социалистите след като се съюзиха с ужким най-върлите си врагове: комунистите и крайно левите блокисти и с тоя парламентарен преврат отмъкнаха изборната победа на социалдемократите. Социалистите са едни и същи лъжливи боклуци навсякъде по света. Това от мен да го знаеш!
  Опс, и ЧНГ, разбира се! :))

  шуменско пиво
 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#59] от "шуменско пиво":
  Всичкото което си ми написал понаприличва да е вярно, но социалдемокрацията не е дясна. А точно затова беше моето възражение. Темата е за социализъм с човешко лице. Може ли да има такъв или не. Очевидно е че не, на настоящия етап а още по-малко за времето от темата. Светът е разделен на много богати и много бедни. Богатите са си извоювали пространство и привилегии и ги отстояват с всякакви средства, вкл такива водещи до апокалипсис. И най-дребната социална придобивка иска много борба, вкл свидни жертви. Социалното, което западняците са постигнали е благодарение именно на борба и жертви. Социализмът, че даже и социалдимокрацията не идват даром, те се извоюват. В богатите държави по-лесно, в бедните трудно и даже невъзможно. Другото е идеологическо надлъгване.

 61. 61 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Е има, но е в Холандия, Дания, Швеция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK