Вишеградската четворка - единен фронт или съюз с пукнатини

Вишеградската четворка - единен фронт или съюз с пукнатини

© Associated PressС яростната си съпротива срещу приемането на търсещи убежище хора от претоварените граници на Европейския съюз Вишеградската четворка, която обединява Чехия, Унгария, Полша и Словакия, привлече погледите през 2016 г. Макар групата да бе създадена сравнително скоро, през 1991 г., мигрантската криза я превърна в незаобиколим политически фактор в ЕС, пише EUObserver.


На фона на бежанската вълна и установяването на съмнителна демокрация в Полша и Унгария Вишеградската четворка се превърна в синоним на евроскептицизма. През 2017 г. обаче в групата започнаха да изплуват различия, особено в отношението към ЕС.


В същото време някои членки на съюза, подразнени от липсата на солидарност от страна на четворката, намекнаха, че е време ядрото от държави в ЕС да задълбочи интеграцията помежду си и да остави назад онези, които са против сближаването.
В дебата за бъдещето на ЕС след Брекзит се появиха няколко сценария. Един от тях - за "Европа на много скорости" - събуди вкоренения страх у държавите от Вишеградската четворка, че може да бъдат третирани като втора класа членки на ЕС.


Макар идеята да остана на заден план, тя не изчезна напълно. По-късно през годината френският президент Еманюел Макрон отново я спомена, с което за пореден път обезпокои страните от четворката.


Разделения


Политическите разделения между източните и западните държави в ЕС станаха още по-осезаеми.


Въпросите за командированите работници, различното качество на някои от стоките в Централна и Източна Европа и реформата в европейската система за предоставяне на убежище извадиха наяве пукнатините в солидарността между държавите във Вишеградската четворка, които според някои наблюдатели не са нови, а просто са били скрити досега.


"Това не е основен въпрос, може би просто сега е по-видим (отколкото преди)", коментира полският министър по европейските въпроси Конрад Шимански.


Въпреки това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сметна за необходимо да се обърне към тези страни в речта си за състоянието на съюза през септември, когато призова източните членки да се присъединят към еврозоната с помощта на фонд за предприсъединителна помощ.


В опит да подобри отношенията Юнкер проведе разговори с премиерите от четворката преди срещата на върха през октомври.


Неговата стратегия беше да ги привлече, като им напомни, че някои, включително силни лидери като Макрон, няма да се поколебаят да оставят другите по пътя към по-бързата интеграция.


Именно когато през 2017 г. се заговори за отношенията с ядрото на ЕС, стана ясно, че Вишеградската четворка не е хомогенна група.


Словакия, след като проведе шестмесечното председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2016 г., смекчи реториката си към мигрантите и се съгласи да приеме търсещи убежище.


През август премиерът Роберт Фицо изрично подчерта, че мястото на Словакия е редом до ядрото от държави - членки на ЕС, до Франция и Германия, и посочи, че е много заинтересован от регионалното сътрудничество в рамките на Вишеградската четворка, но жизненоважният интерес за държавата е ЕС.


В интервю за германския вестник "Ханделсблат" тогавашният австрийски премиер Кристиан Керн обърна внимание на въпроса, като заяви, че групата сега е разделена – Чехия и Словакия от едната страна и Унгария и Полша от другата.


Унгария побърза да отрече, като външният министър Петер Шиярто заяви: "Имаме лоши новини за тях: тези опити няма да се увенчаят с успех. Вишеградската група е най-тесният и ефективен съюз в рамките на ЕС и ще остане такъв, независимо дали на австрийския канцлер му харесва или не."


Последно отклонение


И все пак победата на популиста Андрей Бабиш в Чехия повдигна въпроса дали Прага няма да последва примера на Будапеща и Варшава, които имат остри противоречия с ЕС.


В същото време победата на консервативния лидер Себастиан Курц и влизането на крайнодясната Партия на свободата в правителството в Австрия може би означава, че властите в Унгария и Полша имат важен съюзник в Централна Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 978 Неутрално

  "Австрия може да се превърне в новия Троянски кон на Русия в Европейския съюз. За това предупреждава влиятелният мозъчен тръст Европейски център за външна политика, базиран в Лондон.

  В обширна статия изследователите, предвождани от бившия шведски премиер Карл Билд, твърдят, че не Унгария, а Австрия е страната, чиято близост с Русия трябва да предизвиква загриженост у Брюксел."
  вече не е орбан само на мушката. сега ше трябва да се фърга калчица и по австрия. на маймуни ни направиха.

 2. 2 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Едно време Вишеградската четворка беше синоним на наваксване на изоставането на Източна Европа. Не знам дали са наваксали толкова много, но е показателно, че една Австрия е по–близо да тях, на само като география, отколкото до Германия и Франция.
  Прогрес или регрес?

  Факт е обаче, че няма как съюз от 28/27 държави да мине без групички, центрове и т.н. Затова идеята за различните скорости не само не е изоставена (всъщност, винаги е имало 2-3 скорости в ЕС), но може би е най–гъвкавото и реалистично решение за колективното вземане на решения в ЕС . Алтернативата е доста радикална, по предложение на Мартин Шулц – де факто изхвърляне на "неудобните", чрез договаряне на чисто нов договор за ЕС само с "желаещи". При този вариант, България автоматично изхвърча от ЕС заедно с Вишеградската четворка (петорка, ако броим и Австрия). Председателството, а и политическата криза в Германия, са идеален повод България, в частност Баце, да търси по–голямо сближаване с Макрон. Само, че Франция не е толкова ентусиазирана за отваряне към Западните Балкани и каквото и да е ново разширяване.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 3. 3 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  "Съмнителна демокрация в Полша и Унгария "

  По съмнителна от нашата? Едва ли.

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#2] от "c.b.o.":

  ма и твойта не е лесна-преди плюехте само англичаните,орбан,земан,поляците,испанците,сега списъка набъбна и с австрия,гледам либералчетата хленчат и срещу възходящия тренд на АзГ в германия. скоро ше ви остане само един микрон. на следващите избори по Европа съвсем ше ви увисне.

 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Да припомня ако някои е пропуснал- Словакия беше единствената държава от вишеградската група , която подкрепи резолюцията на ООН срещу САЩ по отношение на решението за Ерусалим.Останалите се въздаржаха.
  Пиша го само за да кажа че решенията на групата далеч не са хомогенни.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  С две ръце за ЕС на различни скоростти —кой каквото търси, това да получи и да не пречи после избивайки комплекси. Който иска да се интегрира тясно, който иска само общ пазар, да си плаща таксата и да търгува а на който тиу му млякото горещо, ту пък друго нещо и за него има лек — Друм бун!

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 7. 7 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#2] от "c.b.o.":ма и твойта не е лесна-преди плюехте само англичаните,орбан,земан,поляците,испанците,сега списъка набъбна и с австрия,гледам либералчетата хленчат и срещу възходящия тренд на АзГ в германия. скоро ше ви остане само един микрон. на следващите избори по Европа съвсем ше ви увисне.
  —цитат от коментар 4 на pavur


  Ясно е, че нямаш какво да кажеш, но защо трябва да го натрапваш на всички във форума?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 8. 8 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Да припомня ако някои е пропуснал- Словакия беше единствената държава от вишеградската група , която подкрепи резолюцията на ООН срещу САЩ по отношение на решението за Ерусалим.Останалите се въздаржаха.Пиша го само за да кажа че решенията на групата далеч не са хомогенни.
  —цитат от коментар 5 на rwe33471675


  Тази резолюция не означава абсолютно нищо и не може да бъде показателна за каквото и да било. Неуместен пример. Иначе си прав, че Вишеградската четворка далеч не е единна, едва ли не съюз в съюза (ЕС).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 986 Неутрално

  А дали Вишеградската четворка е съюз, та се говори за пукнатини ? ЕС е съюз с договори и институции, а Вишеградци са държави с обща история и сходни интереси и когато интересите им съвпадат те са единни , когато се разминават ...е тогава не са единни.
  Но бих препоръчал на анализаторите да не ги разглеждат като едно цяло - за тях е в сила израза че няма вечни приятели а има само вечни интереси ( ние за съжаление не сме дорасли да се водим от този принцип), нормално е да си подливат вода когато ги отърва (но в рамките на разумното ) . Относно "омекването" на Словакия - честно казано не виждам такова , то е по скоро в главите на някои хора.
  А с новото правителство на Австрия - имам гадничкото усещане че четворката може в един момент да стане петица или дори седмица( вкл. Хърватия и Словакия) а защо не дори осмица ( Румъния) . Когато в един съюз като ЕС 1/3 от членовете имат единна позиция трудно този съюз няма да се съобразва с тази позиция.
  Всички коментирани държави имат едно общо Австро-Унгарско наследство и за това в Брюксел доста трябва да се замислят , тези държави имат обща федерална история и опит, от който трябва да се почерпи а не да се игнорира .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#8] от "c.b.o.":

  Беше само пример.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#5] от "rwe33471675":

  за Ерусалим е във външнополитически аспект .вишеградци си имат добър синхрон във вътрешен,на ойропската уния и регионален план. освен това, ойропци си имат едно наум по отношение решенията на режима във Вашингтон,откак тръмп е президент. според клишето, земан,орбан и поляците плюс пакистанското кралство и германия би трябвало да са ''ЗА''. все пак решението за палестина,касае повече Европа,понеже е засипана с''бежанци''-муслими и е близо.при евентуален конфликт,ние ше папаме резания.

 12. 12 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#10] от "rwe33471675":

  Ясно, но доста неподходящ. Иначе си прав.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 13. 13 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#11] от "pavur":

  ойропа, палестина, муслими, бежанци... Никаква мисъл, никаква вразка, нищо! Само претоплени опорки на килограм. И за тлолене си трябва акъл.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1635 Весело

  До коментар [#11] от "pavur":

  получих дислексия от този коментар .. чао

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 16. 16 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  А с новото правителство на Австрия - имам гадничкото усещане че четворката може в един момент да стане петица или дори седмица( вкл. Хърватия и Словакия) а защо не дори осмица ( Румъния) . Когато в един съюз като ЕС 1/3 от членовете имат единна позиция трудно този съюз няма да се съобразва с тази позиция. Всички коментирани държави имат едно общо Австро-Унгарско наследство и за това в Брюксел доста трябва да се замислят , тези държави имат обща федерална история и опит, от който трябва да се почерпи а не да се игнорира .
  —цитат от коментар 9 на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.


  Тя и сега Словакия си е част от Вишеград. Може би имаш предвид Словения? Петица с Австрия или шестица/седмица с Хърватия и Словения, да, но за Румъния никак не съм сигурен.

  Струва ми се преувеличено да се говори за "обща федерална история", по–скоро известна културна близост от времената на Австро–Унгария. Не трябва да се забравя и понякога войнствения национализъм, вкл. един спрямо друг (напр. Словакия и Унгария), както и това, че говорми за сравнително млади държави, дори в сравнение с България.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  До коментар [#9] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  От техният общ австроунгарски опит са изминали точно сто години, поколенията са се сменили, расли са при различни обществени системи и реално, опита е съхранен само в музеите, не и в главите на хората (може би с изключение на пречупването, още от малки, чешките деца непрекъснато чуват— ”То се несми, то йе остуда”

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 18. 18 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "...съпротива срещу приемането на търсещи убежище хора..."
  ========================

  Айде стига вече с тези опорни точки на "Отворено общество".
  Мнозинството от тях никакво "убежище" не търсят, а социална издръжка.

  .
 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Аз съм за обединен и тясно интегриран ЕС, дори за европейски щати. Затова не харесвам /което е меко казано/ такива като Качински, Орбан и други подобни, които подливат вода на тази идея. Имат нещо общо с оня нещастник Пучдемон.

 20. 20 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В момента Вишеградската 4-ворка е прът в колелата на ЕС - прекален национализъм,ускорена антимигрантска вълна,по-скоро вървят към национализъм и разединение на ЕС.

 21. 21 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Исторически предпоставки определят поведението и самосъзнанието им.
  Поляците и унгарците имат велика история и по никакъв начин
  не считат себе си за втора ръка европейци, даже напротив.
  Винаги са били непокорни и горди.
  Техните национални кумири са крале и завоеватели, а не толкова борци за освобождение.
  Няма да допуснат да ги третират "на по-ниска скорост".
  Българите са живяли предимно в робство и подчинение.
  Те приемат за нормално да са слуги, стига да имат изгода.

  .
 22. 22 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#21] от "Явор Рг":

  Глупости на търкалета, целящи да оправдаят един абсурден национал–популизъм.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  Ми преядоха с евроатлантически демократични ценности и започнаха да ги повръщат. Ясно е, че Вишеградската четворка ще стане петица. Ние разбира се не сме там. Подлизурковците няма да го допуснат. Страх ги е да не останем без милостиня. Ще се кланяме и ще лижим до последно. Ще получим бонбонче за награда!

 24. 24 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#16] от "c.b.o.":

  Благодаря за забележката Словения/Словакия. Който бърза греши (в случая мнооого грубо).
  Любопитно ми е ако Гаврило Принцип не беше застрелял ерцхерцога в Сараево какво щеше да се случи - Франц Фердинанд е имал идеята за преобразуване на двуединната в триединна монархия.
  Ако тази еквилибристика с управлението на земи/кралства с различни етноси, конфесионни различия и с различно социално и икономическо развитие не е опит . То на това здраве му кажи. А факта че Хабсбургите се задържаха толквоа дълго в управлението на нации, които понякога откровенно се мразят - това си е направо гениалност .
  А иначе за Румъния - включих я последна защото е най малко вероятно. Но пък румънците полагат кански усилия да се раздалечат от нас и да влязат в орбитата на централно европейските държави. Ако си изиграят картите с президента германец и изритат Драгня и Ко от управлението не бих се учудил да се наместят в групата. Докато в София един мармот си завива шоколад....

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 25. 25 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Ако тази еквилибристика с управлението на земи/кралства с различни етноси, конфесионни различия и с различно социално и икономическо развитие не е опит . То на това здраве му кажи. А факта че Хабсбургите се задържаха толквоа дълго в управлението на нации, които понякога откровенно се мразят - това си е направо гениалност .
  —цитат от коментар 24 на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.


  Не виждам как това може да мине за "обща федерална история". Освен това не съм убеден, че освен австрийците и донякъде унгарците, останалите народи в Австро–Унграия са имали много общо с Хабсбургите. Ако що се отнася до последните, техният управленски опит сигурно е запазен в Австрия. Като цяло сравненията между ЕС и Австро–Унгария са колкото изтъркани, толкова и повърностни.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 26. 26 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не знам защо нещата се възприемат толкова трагично. Или на хората просто им харесват негативни новини. Намират си причина да бъдат нещастни.

  Висшеградците просто започват да си защитават интересите и това е всичко. Те няма да допуснат някоя конкретна държава да доминира ЕС и да нарежда на останалите какво да правят.
  И както виждате, точно това се случва. Германия в лицето на Меркел в момента губи позиции, а Франция в лицето на Макрон - печели.
  Защо някои очаква да градим съюз, без да има абсолютно никакви конфликтни в него? Та това са си абсолютно нормални неща. И защо продължавате да "разпадате" съюза, при положение, че за всеки разумен човек той е безалтернативен. ЕС няма алтернатива нито за Полша, нито за Германия, нито за Испания, нито...нито. Великобритания е в съвсем друга ситуация.

  На ЕС му трябва много време, за да стане супер стабилен. И да, в момента не е, но това са си съвсем нормални процеси. И да, бежанската криза стана ябълката на раздора, защото Германия се опитва всячески да се отърве от мигранти и да ги прехвърли на останалите държави. Ами, нЕма да стане. В крайна сметка, всеки е длъжен да защитава интересите си. Нито Полша, нито Австрия, нито Унгария имат интерес да приемат бежанци / мигранти. Тогава защо да го правят? Ако носеха предимства, Германия нямаше да опитва да ги "хариже" на някой друг.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 27. 27 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 390 Гневно

  До коментар [#26] от "EP":

  Не е истина колко брадати лъжи можеш да изтропаш в един пост. Двоен надник ли гониш?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Просто хората си гонят интереса...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Дневник, сега вишеградците ли ви стават любимия враг? Гледам, че един от отличнците на агитката ви се е впрегнал в пълна сила да громи. Виена ли иска да бомбардира, що ли?

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "вече не е орбан само на мушката. сега ше трябва да се фърга калчица и по австрия. на маймуни ни направиха.
  —цитат от коментар 1 на pavur


  Преди години, когато в Австрия вилнееше националистът Йорг Хайдер, страната беше поставена в тежка изолация от Брюксел за да се запази целия ЕС. Така се постъпва и тежко заразени хора, за които няма ефективно лечение, за да се запази обществото. Русия, не може да стане привлекателна за останалия свят, понеже е затънала в кал, мочурища, мръсотия, алкохолизъм, спин. И понеже Русия не е нищо повече от Горна Волна с ракети, прави всичко по силите си да направи от цивилизована Европа същата клоака. Най-евтиният начин за бедната изостанала Русия е да корумпира политици, които да подкопават устоите на съвременната цивилизация. Такива боклуци има и в Англия, и във Франция, и в Холандия, и в Австрия, и в България. Англия не взе сериозно този проблем и Фараж докара страната до Брекзит, та сега всички в Англия се чудят чавка ли им беше изпила мозъка. Та, по принцип си прав - на маймуни ни направиха, само че не европейските чиновници, а Кремълските монголоиди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK