Каква България видяха чуждите медии покрай европредседателството

Каква България видяха чуждите медии покрай европредседателството

© Юлия ЛазароваЗапочналото на 1 януари българско председателство на Съвета на Европейския съюз очаквано насочи вниманието на чуждите медии към България. През последните седмици редица авторитетни издания писаха за страната, като определенията за новия председател на Съвета на ЕС не се различаваха особено.


Корумпирана, но безопасна за ЕС, най-бедната страна в съюза, в която никой не преследва политическата корупция, олигарси, доминиращи медийния елит - това са част от основните акценти в чуждите статии, посветени на България.


Корупция и медии


Германският в."Ди Цайт" отбелязва, че "за пръв път най-бедната страна в ЕС поема тази позиция" и макар българите да са запълнили дупките по пътя между летището в София и НДК, да са напълнили града с 3000 камери и каруците да изчезнат от улиците на столицата, те не са поставили под контрол корупцията.
Авторът Томас Розер описва Националния дворец на културата като бивш "олющен бункер" и обяснява, че сградата, модернизирана срещу 22.5 млн. евро е както символ на усилието на правителството страната да се представи добре, така и на основния ѝ проблем - корупцията, защото прокуратурата разследва предишния директор за злоупотреба с държавни средства.


"Франс прес" обръща внимание, че мрежите от политически и икономически интереси са превърнали за репортерите в България журналистиката в бягане с препятствия. Влиятелният медиен елит се доминира от олигарха Делян Пеевски - 37-годишен магнат от тютюневия и строителния бизнес, ръководещ медийна империя с размер, който е трудно да се разбере поради прикритата собственост. Според "Репортери без граници" той контролира почти 80% от разпространението на печатни издания в страната, пише агенцията.


Каква България видяха чуждите медии покрай европредседателството

© Юлия Лазарова


Около корупцията се върти и статията в британския в. "Гардиън", който цитира доклад на Центъра за изследване на демокрацията, обрисуващ "унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото". Механизмът за сътрудничество и верификация, създаден при приемането на България и Румъния през 2007 г., трябваше да действа няколко години, но и днес двете страни са обект на специално наблюдение дали следват европейските норми, разказва на читателите си "Гардиън". Ефектът от годишните доклади обаче е изчезнал, казват от средите, борещи се с корупцията.


Приоритетите


На българските приоритети обръща внимание френският в. "Монд", който отбелязва, че България поема от Естония председателството в Съвета на ЕС и планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там.


Под заглавие "Дали това се вписва във вашето добросъседство?" отново обръщайки внимание на приоритетите, турският вестник "Хюриет" писа, че България е изключила Турция от програмата си за шестмесечното председателство.


Когато става дума за Западните Балкани, се казва, че те "имат нужда от ясна европейска перспектива", че "амбицията на Българското председателство е да постигне ясен план за действие с конкретни стъпки за всяка от държавите", защото "това е пътят към траен мир, сигурност и просперитет в региона". За отношенията с Турция през следващата половин година се говори като за продължаване на работата чрез диалог и сътрудничество, подчертава изданието.


Френският вестник "Монд" отбелязва, че списъкът със задачите на София е особено натоварен и деликатен. Най-трудно за нея вероятно ще е постигането на споразумение по въпроса за миграцията, а друг ключов въпрос ще е бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г.


Излъскване на имиджа


В обзор под заглавие "Още отзиви за българското европредседателство" "Дойче веле" коментира, че на европредседателството си България гледа и като на шанс да излъска малко имиджа си.


"Дойче веле" цитира германския в. "Ди Велт", според който "най-бедната държава членка на ЕС е твърдо решена през шестте месеца на своето председателство да подобри както своя, така и имиджа на целия регион на Западните Балкани". По-нататък пише, че амбициозните цели и задачи, които си поставя България, по никакъв начин не могат да бъдат изцяло осъществени, но те демонстрират самочувствие. "А за българите и за други източноевропейци, които в Европа често пъти се чувстват като граждани втора категория, дори само тази нагласа е балсам за душата", пишат още авторите на статията.


За бежанците и мигрантите и българското европредседателство става дума и в статията в икономическия всекидневник "Ханделсблат", която носи многозначително заглавие "Охранителят на Меркел" ("охранител" в смисъл "охрана на входа", б.ред.): "За Бойко Борисов се сбъдва едно отдавнашно желание. От началото на годината България за пръв път поема председателство на Съвета на ЕС за половин година. В това начинание българският министър-председател иска да се представи като европеец за пример".


Каква България видяха чуждите медии покрай европредседателството

© Юлия Лазарова


Според в. "Нойес Дойчланд" "не само дясно-националното правителство, но и мнозина българи се надяват, че председателството на ЕС ще поизлъска спорния имидж на страната, която се смята за особено корумпирана и относително изостанала."


Подготовката на доброволците е привлякла вниманието на швейцарският "Тан". Изданието цитира Евгения Колданова от Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство в Съвета на ЕС, според която присъствието на доброволците със сигурност най-добре откроява европейския устрем на българите.


Има ли дух на промяна


В репортаж дни преди началото на европредседателството швейцарският вестник "Нойе цюрхер цайтунг" разказва, че призраците на миналото бродят във Варна въпреки настояването на местните власти, че в града вече има дух на промяна.


Изданието отбелязва, че почти четири години след смъртта на Пламен Горанов, който пламна, докато протестираше срещу тогавашния кмет Кирил Йорданов и целия Общински съвет, част от обстоятелствата около инцидента все още са загадка – например как точно се е запалил и защо изчезна спонтанно издигнатата грамада в негова чест грамада пред общината.


В разговор с изданието журналистът от "Дневник" Спас Спасов разказва, че в последното десетилетие във Варна има много съмнителни сделки, сред които изпъкват тези с необичайните договори за разпродаване на общинска земя и издаването на разрешително за строеж на ромски образователен център, който така и не е довършен. Инвестициите в центъра възлизат на около милион лева, а той остава на ниво строителна площадка, без канализация и електричество, с половин дузина бетонни колони, останали на нея - ромите вече са отнесли важните материали. "За кашата няма никакви последици", коментира Спас Спасов.


Шанс за натиск


Според експерта от "Политико" Крисчън Оливър българите харесват идеята, че ще бъдат в центъра на вниманието, което може би ще накара политиците да започнат да работят добре.


Оливър е и автор на "наръчника" за еврочиновници, пристигащи в София за председателството. Според него "никой няма да се преструва, че столицата на България е земен рай. На пръв поглед тя е суров град с блокове от социалистическо време, мършави бездомни кучета, тротоари, осеяни с дупки, и немалко опасни подлези. Но ако погледнете малко по-отблизо, ще видите, че София има своя чар."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Корумпирана, но безопасна за ЕС, най-бедната страна в съюза, в която никой не преследва политическата корупция, олигарси, доминиращи медийния елит - това са част от основните акценти в чуждите статии, посветени на България.

  Този пасаж казва всичко!
  1.Корупцията си е ваш проблем, нас това не ни притеснява.
  2.Важното е, че срещу заплащане страната е безопасна за ЕС
  Беднотията си е също ваш проблем!

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6036 Весело

  Лилето ако намали яркостта на разцветките на костюмчетата си, нейните габарити няма да се набиват толкова на очи...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Щом страната ни е в хармония с търговската и банкова окупация и не се дуем на ЕС като Полша и Унгария значи сме си много готини!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Не знам какво друго сте очаквали

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  А на гърба на туй лилино алено сетренце дали има точици!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Лустросана,но лустрация все още няма!

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Пламен го "запалиха" и то тези в чиято защита протестираше!
  Това го знаят всички варненци ,но явно без да има сигурни доказателства не може да се твърди !И все пак - кой се пали протестирайки срещу нещо толкова съмнително сутрин когато не може да бъде видян от СЪПРОТЕСТИРАЩИТЕ !
  И за корупцията няма ПОИМЕННИ доказателства чий приоритет е !ще видим при ВОТА какво ще се изтъкне!

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3131 Неутрално


  ЕС в ролята на старшината: Затварям очи и командвам "Здравей, наряд!"

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1969 Весело

  Цитат:
  "Корумпирана, но безопасна за ЕС, най-бедната страна в съюза, в която никой не преследва политическата корупция, олигарси, доминиращи медийния елит - това са част от основните акценти в чуждите статии, посветени на България."

  Да, ама "сигурна и стабилна"!

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#5] от "tribiri":

  Тц...! Лилето има истинска диплома от Варненския свободен университет!
  На гърба и има надпис, отряд "Чавдар"...! :)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Администрацията на ЕС я устройва да работи с корумпирано правителство. За разлика от това на Орешарски обаче, тук няма спиране на еврофондовете. Защото ние "папкаме и слушкаме".

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Много по-важно е как ние я виждаме - узурпирана от мафията държава, в която се установява диктатура.

 13. 13 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Тая статия я чета за за 28-ми път последната седмица.

  Искам да попитам Дневник, Капитал, СЕГА, Медиапул, Клуб3, Offnews, Уебкафе, Редута, ПрасПрес, БългарияонЕър, БИТ, бТВ, Нова, Евроком, ДАРИК, Фрогнюз, Бивол... и те ли се доминират от Пеевски. И изобщо можете ли да ми изброете подобна медиина армада принадлежаща на Пеевски. Щото аз се сещам само за един сайт, една мижава телевизийка и три пенсионерски вестника.

  Тази медиина война в БГ дали има общо с това че Пеевски е единствения олигарх които не е подписал картелното спорузамение медийните олигарси да не си нападат бизнесите.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Как ни виждат чужденците? Доста по-реалистично отколкото медиите на Пеевски, които подхранват мечтите на Борисов.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Европрецедателството е вълшебното огледало, което отразява Борисов като ДП (10)!

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darcas":

  А на вашия Орешарски хем не му даваха да папка от ЕС хем слушкаше Русия,която обаче само искаше,а не даваше !

 17. 17 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 529 Неутрално

  СмРъди на кочина та знае ли се ...

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  Как ни виждат чужденците?...
  —цитат от коментар 14 на penetrating


  Гледат Борисов и виждат Пеевски. Да не са слепи?

 19. 19 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Чуждестранните медии са пропуснали да уточнят любопитният факт, че по-голямата част от популацията милее за бай-тошо малоумника и мечтае да са крепостни селяни на московския самодържец, който да ги избави от ненавистната американо-еврейска конспирация целяща да екслплоатира трудолюбивия български народ

  veni vidi fugi
 20. 20 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 617 Любопитно

  1.Корупцията си е ваш проблем, нас това не ни притеснява.2.Важното е, че срещу заплащане страната е безопасна за ЕСБеднотията си е също ваш проблем!
  —цитат от коментар 1 на telqk


  А чий проблем трябва да е?

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един препатил":

  :) точно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2375 Весело

  Ейййй за никъде не ставаме и никой не ни ще.Щото пращим от мозък.От как се помня нямаме поне капка самочувствие и само се излагаме.Даже новата 2018 я започнахме с яко излагане.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Направо ни убиха с думи.

 25. 25 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бая се настинаха някой хора да се вкарат в чуждите медии по време на Европредседателството. Все едно е, няма да станат по-велики и 2 минути след като ги прочетат, ще са ги забравили, че съществуват. Жалко само, че отново се спекулираше със смъртта на невинни хора.

 26. 26 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Весело

  Здравейте лийдуейци :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK