Погрешно разбраната България. Кратък наръчник

Погрешно разбраната България. Кратък наръчник

© Юлия Лазарова"Дневник" публикува текста на Юлиан Попов, бивш министър на околната среда, за "Хъфингтън пост". Преводът е на редакцията.


Ротационното председателство на Европейския съюз започна. Българите са готови да бъдат домакини. Европейските медии засилиха интереса си и най-накрая са готови да напишат нещо за затънтената страна от тъмния ъгъл на континента. Най-вероятният резултат ще бъде постоянно погрешно разбиране и объркване.


"Първото нещо, което може да научите в България, че българите поклащат главата си по обратния начин – нагоре и надолу за "не" и наляво и надясно за "да". Не е вярно. Това беше така в миналото, но повечето хора вече научиха еврокимането. Понякога резултатът може да бъде сходен с богатото на смисли индийско кимане. Българите освен това приеха и ентусиазирано практикуват изключително необичайната в миналото целувка по двете бузи за "здравей" и "довиждане".
Друго нещо, което може да чуете, е, че се очаква да си свалите обувките, когато посещавате някой дом. Дори официалният профил в "Туитър" на председателството твърди това. Отново грешно, не трябва да го правите.


Ще чуете, че българите са измислили киселото мляко. Не е вярно. Така както не е вярно и че гърците са го измислили. Първото въздушно бомбардиране е било българско, хапчето за контрацепция, компютърът и т.н.т. са български изобретения. Ние дори сме произвели първото направено от човек злато, което сигурно има нещо общо с алхимията. И макар нито едно от тези твърдения да не е вярно, би било разумно, ако ентусиазирано поклатите глава (в посоката, в която искате),


когато киселото мляко, кирилицата, Григор Димитров или Орфей бъдат споменати


България действително е имала изненадващо развита авиация в началото на 20 век и през 1912 г. пуска няколко бомби от въздуха над Одрин, история, която вдъхва известно доверие в теорията за първото българско бомбардиране. Българският цар Фердинанд е бил първият монарх, летял със самолет, вероятно някъде близо до Брюксел. Много държавни глави днес го правят през цялото време, без да знаят на кого трябва да благодарят за началото на тази тенденция.


От една по-миролюбива и здравословна гледна точка – има нещо, наречено "лактобацилус булгарикус", което се изнася в много държави и е неприлично популярно в Япония. Сигурен съм, че японците вярват, че успехът на Котоошу Кацунори, велика българска сумо звезда там, трябва изцяло да се дължи на това, че е ял много кисело мляко в България.


Пристъпвайки към въпроси малко по-важни за председателството,


неизменно ще чуете, че България е най-корумпираната и най-бедната страна в Европа


Това е почти като "амин" или "Господ да бъде с теб" във всяка статия по въпроса. Все пак България има най-ниския брутен вътрешен продукт в ЕС, а "Трансперънси интернешънъл" поставя България много ниско в индекса си за възприятие за корупцията.


Ако искате да се заровите още, ще видите, че икономическата картина е малко по-сложна. България има стабилна икономика и третия най-нисък правителствен дълг (29% през 2016 г.) в ЕС след Естония (9.4%) и Люксембург (20.8%), като той е много по-нисък от средните за ЕС 83.2%.


Българите имат едно от най-високите нива (82%) на освободена от ипотека собственост на имоти в ЕС и делът на хората с ипотеки или плащащи наеми е незначителен. Нивото на лични спестявания също е много високо и отбелязва силен ръст през последните години. По скорошни данни българските семейства държат в банки 46 милиарда лева (23 милиарда евро), което е 47% от БВП. Всичко това не прави българите богати, но


бедността трябва да бъде разглеждана в контекст


Случаят с корупцията също е интригуващ. Бих се изненадал, ако намерите някой в България, който да не ви каже, че България е ужасно корумпирана. "Трансперънси интернешънъл" също е много ясна в присъдата си за възприятията за корупция в страната. Не толкова категорична е картината, представена от много по-подробния и извършен професионално анализ на Европейската комисия и Евробарометър за корупцията в ЕС. Там можете да видите, че корупцията сред българската полиция и митническите служители може и да е висока, но при частните компании, банките и финансовите институции е сред най-ниските в ЕС и много по-ниска от тази в някои от най-некорумпираните страни като Дания или Швеция.


Попитани дали са лично засегнати от корупция, 21% от българите казват, че са. Делът им е по-малък от средния за ЕС (26%), Полша, Чехия и значително под този в Испания, Кипър, Гърция, Румъния, Италия и няколко други. Тези данни не означават, че България няма сериозни проблеми с обществените поръчки, злоупотребата с монопол, концентрацията на икономическа власт, медийната собственост и други въпроси, които са много добре познати сред европейските институции.


Друг често срещан етикет е


почти неразделната връзка на България и Русия


Истината е, че през последните няколко години България изостави трите най-големи руски проекта (всичките енергийни), което разгневи руските политици. Българското правителство, изглежда, се опитва да съживи един или два от тях, но перспективите са слаби.


Най-безспорните приоритети на българското европредседателство са европейската интеграция на страните от Западните Балкани и подобрението на отношенията на ЕС с Турция. И двете цели, много по-реални от неща като европейската любов и привързаност, са много против интересите на сегашното руско правителство в региона. Отношенията с Русия обаче ще останат сложни, оформени от погрешно интерпретираната история, комунистическото наследство и носталгията сред част от по-старото поколение.


Всичко това е предизвикано и от безмилостния натиск на руската хибридна армия. Наскоро руските медии например казаха, че българското правителство ще повдигне въпроса за края на санкциите срещу Русия по време на европредседателството. Много коментатори бяха шокирани. Правителството категорично отрече подобни намерения.


Европа е дълбоко разтревожена за енергийната си сигурност. Енергийният съюз отбелязва значителен напредък в засилването на енергийната позиция на ЕС. Това е много трудна задача. България често е споменавана като една от страните с най-голяма зависимост от руския енергиен внос. Това отново не е вярно. България е една от страните с


най-висок относителен принос за намаляването на енергийната зависимост на ЕС


Докато през последните 30 години зависимостта на ЕС от енергиен внос се е увеличила от 36% до 53%, основно заради засиления внос за Германия, Великобритания, Полша и няколко други държави, зависимостта от енергиен внос на България (без да броим вноса на ядрено гориво) е намаляла от 68% на 36%. България обаче трябва да се справи с остаряващите си въглищни централи и все още високата енергийна интензивност.


Има още няколко любопитни неща около България – за съпротивата срещу възобновяемата енергия, дискриминирането на етническите малцинства, разрушаването на селското стопанство, тотално сринатата индустрия, потискането на жените и любимата тема на Леонардо ди Каприо – унищожаването на българските гори. Много неща, за които да се говори през следващите шест месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Имаше и доста добри попадениея, но с това " дискриминирането на етническите малцинства, тотално сринатата индустрия, потискането на жените..." и саркастично-ироничния тон в началото се разваля впечатлението.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Така е. Важното е собствениците на медиата да са доволни. Ние читателите имаме право да харесваме или да не харесваме това, което се пропагандира тук и в другите издания на "Икономедиа".

 3. 3 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 244 Неутрално

  "за съпротивата срещу възобновяемата енергия, дискриминирането на етническите малцинства, разрушаването на селското стопанство, тотално сринатата индустрия, потискането на жените и любимата тема на Леонардо ди Каприо – унищожаването на българските гори."

  Тези, надявам се, са едни други клишета, които са ужа така, ама не съвсем.

 4. 4 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  Интелигентно представяне на България с умерени дози истина и без милостиви лъжи. Жалко, че е публикуван в несериозния Хъфи пост.

 5. 5 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 777 Весело

  Малииий , тоа колко че го плюят сега у форума.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 6. 6 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Извинявам се, но и в Полша си събуват обувките, като влизат в домовете гости

  malart.blog.bg
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Какво лошо да се събуеш като влезнеш в нечии дом? Яз винаги го правя и в моя всички се събуват. Пък ако на някой не му изнася - гледа вратата от външната страна.

 8. 8 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Като цяло добър анализ, макар да имам някои забележки - дали клатенето на глава означава да или не е пълно мазало, при всеки е различно, а понякога и при един човек зависи и значи различно. Събуването на обувки е факт у нас и при всички мои познати, това не е нещо негативно впрочем и предвид колко са мръсни улиците е неприемливо да бъде иначе.

  За доста неща, включително киселото мляко наистина се изхвърляме, но е факт че лактобацилус булгарикус е кръстен така защото го има у нас, а не на майната си. Кирилицата е също е утвърден международно признат факт, че е създадено у нас, както можете да се убедите с един гугъл сърч на английски и според мен е необходимо да го изтъкваме вместо да оставяме други да си приписват заслугата и по-конкретно руснаците. Иначе и други имат известни заслуги, та по-имат мегдан за претенции за принос. За компютъра не твърдим, че сме го изобретили, а че Джон Атаносов е от български произход, което е така.

  Потискането на жените е преекспонирана тема от някои местни НПО-та, джендър гап класацията от 2017 ни поставя на 18-то място в световен мащаб по равенство, което щеше да е добре да бъде спомената заедно с далеч по-доброто ниво, което имаме по критерия за корупция при съпоставки на страните членки в ЕС по проучвания на евробарометър в разрез със стереотипа, както авторът правилно е споменал.

  Иначе според мен е чудесно да се представят най-вече постиженията ни от настоящето и близкото минало, а не като развален грамофон да говорим само в минало време за това какво сме направили - ама не ние, а предците ни - което създава крайно негативно себеусещане в повечето хора.

 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Самоиронията е хубаво нещо...но трябва да се внимава с дозата за да не се отиде към нихилизъм...

 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Самоиронията е хубаво нещо...но трябва да се внимава с дозата за да не се отиде към нихилизъм...

 11. 11 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Може ли да помоля редакцията или автора за линкве към материали и изследвания, на които статията се позовава?
  За правителствените дългове, освободените от ипотека собственост, спестяванията, лично засегнатите от корупцията и енергийния внос. Това са интересни данни.

 12. 12 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Затънтената"?

  И защо решихте да преведете obscure като затънтен? Защото звучи по-мрачно ли?

  "European media has raised its interest and it is finally prepared to write something about the obscure country from the dark corner of the continent"

  Това по-скоро означава непознатата страна в тъмния ъгъл на континента.

  Юлиан Попов има нужда от специалист, занимаващ с лекуване на травми от детството. Не е проява на здрав разум да мразиш толкова много себе си и страната, в която си роден. Някакси е противоестествено и нерационално. Чужденец едва ли би определил България като "затънтена" предвид географското й положение. И какво има предвид с това "тъмен"? Звучи расистко и омразно към по-тъмните цветове!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 13. 13 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Подтискане на жените в България?

  Изказванията на Юлиян са меко казано смехотворни и представляват отчасти откровени лъжи.

  За дискриминирането на етническите малцинска съм абослютно съгласна, но е нужно да се специфицира точно за кои малцинства става въпрос, защото ние си имаме много.

  Темата за горите е ясно и безспорна. Там към България могат да се отправят много критики, и с право.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 14. 14 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И в Япония се свалят обувките, когато се посещава нечий дом. Хигиенитчно е просто.

  В крайна сметка, нямаме право да очакваме от HUFFPOST много.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 15. 15 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Този парцал Хъфингтън поуст го чета единствено няколко изтръпняка от клуба по мастyрбация y US u UK===

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Нелош материал, без изхвъряния и без късане на ризи и самооплюване.

 17. 17 Профил на Милена Беновска-Събкова
  Милена Беновска-Събкова
  Рейтинг: 274 Неутрално
 18. 18 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Близките ми се събуват, когато идват на гости. За другите съм осигурил найлонови калцуни, например за момичето, дето ми отчита водата или тези от кабелната. Вкъщи ходя бос, децата си играят по пода. И не ми е ясно как в кална София бих могъл да спазвам някакъв измислен етикет от типа, "ама моля ви се, влезте с калните обувки даже в банята".

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 19. 19 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Кимането в БГ не е обратно, а различно. Страничното кимане е вид поклащане на главата, с ос от нова към тила и главата се клати наляво и дясно. Различно от "не" кимането в Европа. Много е писано по въпроса. Поклащането наляво и дясно е различно от въртенето с ос от темето към шията, което и в БГ си е НЕ.

  Конните народи имат нашето кимане, защото имитират главата на коня при реакциите му.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 20. 20 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  с ос от нова към тила - да се чете с ос от НОСА към тила

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 21. 21 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Даже отличен анализ!
  —цитат от коментар 17 на Милена Беновска-Събкова


  Анализ?

  Ти някога чела ли си / правила ли си анализ в живота си?

  Това, че си съгласна с изказванията на г-на, написал това четиво, изобщо не го прави анализ.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 22. 22 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#11] от "Бай Благой":

  Съмнявам се д дочакаш от редакцията или автора, затова нека аз помогна с някои източници:

  Проучването на на ес барометър може да се свали от тук:
  http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/SPECIAL/surveyKy/2176

  Нива на външния дълг в ЕС:
  http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teina225&plugin=1

  За свободната от кредит и дългове собственост ще трябва да си поиграеш с тази таблица да нагласиш годината и критерия, като за разлика от статията тук е 80, а не 82%, това е като включиш и тези, които изплащат ипотека, но наистина е едно от най-високите нива в съюза:

  http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

  Обаче ще трябва да ги копираш, нещо от известно време в Дневник не се получава пускането на директни линкове.

 23. 23 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 589 Любопитно

  А, получиха се линковете, не очаквах.

 24. 24 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Пфф, не трябвало било да се събува човек, като ходи на гости - как пък не!

 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  "Ние дори сме произвели първото направено от човек злато, което сигурно има нещо общо с алхимията."
  Не очаквах тоя човек да е толко проЗ.
  Да, по Български земи е произведено първото злато. И ние носим гените на тия хора, иска ли му се на автора или не.
  Няма нищо общо с алхимията, а с т.нар. прахова металургия.
  Ако твърди, че това не е вярно, да посочи кой кога и как е получил злато в по-ранни времена и да сподели линк.
  Останалото са манипулации, като тая с колиèството държани в банка пари е особено гадна. Вероятно наистина са 47 милиарда.
  Само дето авторът удобно пропуска да спомене КОЛКО български семейства ги владеят.
  Иначе не сме бедни, само дето по доход на глава от населението сме на дъното.
  И още много други неща.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Честно казано, не познавам хора, които да си ходят в апартамета с обувките, не знам какво се мъчи да каже автора.

 27. 27 Профил на Irina Ta Ta
  Irina Ta Ta
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Ами ако на госта му миришат краката?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK