Брекзит отваря дупка от 12-15 млрд. евро годишно в бюджета на ЕС

Гюнтер Йотингер

© Associated Press

Гюнтер ЙотингерНапускането на Великобритания създава недостиг в бюджета на Европейския съюз, който се оценява на 12-15 милиарда евро годишно, съобщи днес еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.


Той добави, че комисията предлага значително повишение на националните вноски в общностния бюджет след 2020 г. и чувствително съкращаване на структурните фондове.


По неговите думи едновременно с британското оттегляне бюджетът на ЕС е изправен пред непредвидени разходи, свързани с охраната на границите, отбраната, миграцията, вътрешната и външната сигурност.
Еврокомисията предлага бъдещият бюджет на ЕС да предвижда повече разходи за образование и научни изследвания. Йотингер уточни, че представените днес предложения се очаква да бъдат оценени до май от Европейския парламент. Повече не трябва да допускаме отстъпки по вноските към бюджета, с каквито разполагаше Великобритания, допълни еврокомисарят.


Не искаме да запълваме недостига с дълг, в следващите 10 години не трябва да допускаме това - приходите трябва на ЕС да бъдат равни на разходите. Искаме тази година държавите да определят целите си за следващия многогодишен бюджет, посочи Йотингер.


По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова останалите 27 държави членки да се съгласят да платят повече пари, за да запълнят бъдещата дупка в бюджета на съюза


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK