Брюксел обмисля такса върху пластмасата да запълва дупката в бюджета след Брекзит

Брюксел обмисля такса върху пластмасата да запълва дупката в бюджета след Брекзит

© ReutersЕвропейската комисия предложи вчера да бъде въведена такса върху пластмасите за захранване на бюджетите на Европейския съюз след Брекзит, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Комисията обмисля такса върху пластмасите като нов източник на постъпленията в бюджета на ЕС и начин за намаляване на отпадъците, заяви пред журналисти европейският комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.


Германският еврокомисар не представи повече подробности за тази такса или за очакваните приходи, припомняйки, че комисията ще публикува през май по-подробни предложения за следващата многогодишна финансова рамка за периода след 2020 година.
Сегашната рамка покрива периода 2014-2020 година и въпреки излизането си от ЕС през 2019 година, Великобритания се ангажира да внася своя дял през преходен период, включващ 2020 година. След това обаче ЕС няма да получава нетния принос на Лондон, оценяван от комисията на между 12 и 14 милиарда евро годишно.


Брюксел предлага на 27-те страни, които ще останат в ЕС, да запълнят тази "дупка" наполовина чрез намиране на нови източници и наполовина чрез икономии, по-специално от Общата селскостопанска политика (ОСП) и кохезионната политика - две сфери, представляващи заедно над две трети от бюджета на ЕС.


Йотингер предложи новите европейски политики, като тези в сферата на отбраната и сигурността по границите, които ще породят необходимост от още десетина милиарда евро годишно, да бъдат финансирани на 80 процента от нови източници.


Освен таксата върху пластмасите, комисията иска ЕС да разполага с нов собствен източник на приходи чрез таксуване на търговията с въглеродни квоти, която в момента облагодетелства страните членки.


Комисията настоява най-вече за увеличение на националните вноски в бюджета на ЕС, които в момента са ограничени до 1 процент от БВП на страните членки. Според Йотингер те трябва да станат между 1.1 и 1.2 на сто.


Държавните и правителствени ръководители от ЕС ще имат възможност да разменят мнения за бюджетите след Брекзит на неформална среща на върха на 23 февруари в Брюксел.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK