Нено Димов ще обяснява в европарламента какво мисли за климатичните промени

Нено Димов ще обяснява в европарламента какво мисли за климатичните промени

© Николай ДойчиновБългарският министър на екологията доскоро твърдеше, че научните констатации за климатичните промени били измама. И сега този човек ще председателства Съвета на екоминистрите, възмущава се германският "Тагесцайтунг" в статия, за която разказва "Дойче веле".


"Глобалното затопляне е бизнес със страха", "Нивото на океаните няма да се повиши заради топенето на ледниците", "Температурите днес са толкова високи, колкото и преди сто години" - тези изявления не са част от фалшивите новини на американския президент Доналд Тръмп. Това са цитати на един човек, който в момента оглавява политиката на ЕС по опазване на околната среда и климата: Нено Димов, министър на околната среда и водите, който в рамките на българското европредседателство през следващите шест месеца ще ръководи Съвета на екоминистрите в ЕС", пише авторът на статията Бернхард Пьотер и добавя: "Според Димов екологията е излишна, а научните констатации за климатичните промени са измама".


Възгледите на Димов


По-нататък авторът уточнява, че от 1 януари България за пръв път пое председателството на ЕС: "Така начело на екологичната и климатична политика, засягаща 500 милиона европейци, за пръв път застава политик, който открито се обявява против научния консенсус за промяната в климата и против климатичната политика на ЕС. В момента Димов не вдига много шум по темата, но и не се отказва от предишните си изявления", пише "Тагесцайтунг" и цитира някои от тези изявления: климатът непрекъснато се променял, а това навеждало на мисълта, че дейността на Климатичния съвет на ООН почивала повече върху манипулация, отколкото върху сериозна загриженост.


Според автора на статията Димов твърди, че европейската климатична цел за снижаване на вредните емисии с поне 40 процента до 2030 година щяла да донесе само минимални резултати, но щяла да струва 500 милиарда евро, което било гигантско държавно преразпределяне на пари. И още: да, глобалното затопляне било факт, но човекът не бил отговорен за това развитие.
По-нататък авторът накратко представя биографията на българския екоминистър и продължава: "Той с удоволствие повтаря, че екологичното движение било новият социализъм, който правел хората несвободни. (...) А екологичната политика на Германия и Франция била "неизчерпаем източник на страх, за да се отклони вниманието от провала на тяхната политика", пише авторът на статията и припомня, че в петък Еврокомисията ще се срещне с българското правителство в София, а днес (четвъртък) започва представянето на българските министри в Европейския парламент.


"Сега правителствата на държавите от ЕС, Еврокомисията и европейските парламентаристи ще могат подробно да обсъдят с Димов тези негови възгледи", пише авторът, който безуспешно се е опитал да получи от Брюксел становище относно Димов.


"Гореща среща" с министър Димов


"Самият Димов ще се яви пред евродепутатите на 24 януари. Това ще бъде "гореща среща", обещава енергийният експерт от "Зелените" Клод Тюрм. "Ще го питаме за отношението му към науката и за това как смята да изпълнява ролята си на председател на Съвета на министрите", казва Тюрм пред "Тагесцайтунг".


Авторът на статията добавя, че самият Димов отговорил уклончиво на въпрос на вестника за отношението му към науката за климата. Неговите приоритети били чистият въздух (истински проблем за София, както уточнява авторът) и новите гранични стойности за въглеродния двуокис, който отделят автомобилите. "За климатичните промени Димов пише: "В Европа има политически консенсус по въпроса за затоплянето на Земята и по планираните мерки. България е част от този консенсус".


Освен това той смятал да се концентрира върху "по-добрата регулация" и "по-ефективното прилагане на егологичното законодателство" с цел постигането на една "устойчива околна среда" - все понятия, които самият Димов доскоро сатанизираше", пише авторът Бернхард Пьотер и добавя: "Една от лекциите на Димов беше озаглавена: "Устойчивото развитие е новият социализъм".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#1] от "Исус Йосифов":

  Много си бърз, рогатий!
  Обратното е - най Нено е фарисеят тук.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2613 Весело

  "А екологичната политика на Германия и Франция била "неизчерпаем източник на страх, за да се отклони вниманието от провала на тяхната политика" - ами, след като не санират, как да са доволни гражданите им. Затова тези пусти емигранти, от по-топлите страни са се втурнали към Германия и Франция - климатичните промени ги гонят.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 857 Весело

  Е може пък и Димов нещо да научи за климата, промените и влиянието на човешката дейност върху тях. Никога не е късно да се справиш с невежеството си.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 5. 5 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Кой казва, че не са ни забелязвали?!
  Независимо от мнението на наши "видни политици и журналисти", на запад от "рая" има и журналисти и политици, които виждат истината в "гъстата софийска медийна мъгла", в главите на почитателите на "по-малкото" Зло!
  Такива "експертни" мнения на обитатели на "инфраструктурата" на политиката, като въпросният, само потвърждават, че "сигурността и стабилността" на Мафията е налице, поне за сега!
  А въпроси трябва да се задават не само нему!

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Нено Димов ще обяснява в европарламента какво мисли за климатичните промени

  По-интересно ми е с какво ли мисли.

 7. 7 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Наш Нено е на път да стане за смях.

 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  След Климат гейт, няма как да вярвам на затоплистите! Когатоведнъж си се доказал, като измамник и лъжец, петното ти остава до гроб!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Climatic_Research_Unit_email_controversy

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Нено Димов,маша ма Цеко!

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  До коментар [#6] от "koko65bg":

  "По-интересно ми е с какво ли мисли."

  С уравненията на Милутин Миланкович, които екоталибаните нито могат да решат, па камо ли да оборят.

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 857 Любопитно

  До коментар [#10] от "wanderer":

  Дали Нено Димов знае за циклите ма Миланкович? И дали ти знаеш, че затоплянето се мери като остатъчен ефект след като се извадят всички естествени причини, сред които циклите на Миланкович? За един приятел питам...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 633 Неутрално
 13. 13 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#11] от "stein":

  Кажи на прЕателя си, че циклите на Миланкович обясняват цикличност с продължителност стотици хиляди години. Може да го успокоиш, че сега сме горе долу на средата до следващия ледников период.
  Затова и тея цикли не могат да обяснят, текущото затопляне, което се наблюдава за последните 10 години. Повтарям 10 години, а не 10 000 години.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  До коментар [#4] от "stein":

  "Никога не е късно да се справиш с невежеството си."

  Може би цитирате Клавдий Птоломей? Защото
  The astronomical predictions of Ptolemy's geocentric model were used to prepare astrological and astronomical charts for over 1500 years.
  много дълго може да бъде невежеството.
  Бихте ли посочили "вредните емисии" и доказателствата на "научния консенсус"? Например, ако се стопят ледниците, които са с по-голям обем от водата, какво ще стане с морското равнище - пада или се вдига, както твърдят пишман "учените" грантаджии? При това без да се отчита изпаренията при повишаване на температурата (повече валежи с увеличаване на подпочвени и повръхностни води- езара, реки).
  Имам чувството, че някои "печетари" на финикийски знаци се чувстват като акедемиците на Франската академия на науките от 18-ти век и смятат, че с (сега с паричен, тогава с гласуване) консенсус се решават физични явления.

 15. 15 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Много удобно се смесват понятията "глобално затопляне" и "климатични промени". Все едно че е е едно и също. Да, ама не. Климатични промени е имало винаги и ще има. През половината от времето ще е затопляне, през другата половина ще е застудяване. Ние сега сме в период на глобално застудяване и в обозримо бъдеще ни чака малък ледников период.
  Но още по-важно е, че тези промени на климата нямат нищо общо с човека и неговата дейност. И да има принос, той е 0.0000...%, което е пренебрежимо. Ако има увеличение на СО2, то за малка част от него е "виновен" човекът.
  Също много удобно, когато се говори в пресата за "екология" веднага се разбира "глобално затопляне". Не е, екологията е нещо истинско (за разлика от глобалното затопляне) и много по-широко понятие.
  "Боренето" на СО2 е ОГРОМНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА далавера. Слава Богу че дойде Тръмп за да каже че "Царят е гол".
  Концентрирайте се върху замърсения въздух, който е реален проблем. Концетрирайте се върху замърсяването на реките и океаните, което е реален проблем. И т.н. Ето това е екология.

 16. 16 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Весело

  Нено Димов е добре образован човек. Магистър е по математика и доктор по физика. Явно знае за какво говори. А какви са креденциите на журналистчето дето така страшно вее знамената на затоплизма? Дали е завършило гимназия?

 17. 17 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#15] от "rumen5252":

  Колега, не убивай свещената крава на дебилите, които днес се чувствуват значими кат се борят със страшния враг 'Затоплизъм'! Не може да има социалистическо общество без страшен враг! Въшката е най-опасен враг на Родината. Унищожавайте я! Какво е социализъм без електрификация? Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия! На партията - вярност, на народа - чиста вода!

 18. 18 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Не ме интересува какво мисли Нено Димов за глобалното затопляне. Интересува ме какво мисли за екологичните последици от изсичането на вековните гори в Пирин. Това, което досега е ясно е, че екологични последици не го интересуват, може би е по-заинтересуван от Цеко Миневите финикийски знаци.

  vesela
 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  До коментар [#11] от "stein":

  "затоплянето се мери като остатъчен ефект след като се извадят всички естествени причини"

  Ако се отчитаха всички естествени причини, то имаме "глобално изстиване", най-вече заради намаляне на вътрешната енергия на Земята (все по-малко вулкани изригват), на втори план - загуба на енергия на Слънцето. И това се потвърждава от геоложките проучвания - Земята, от огнено кълбо преди 4 - 4.5 млрд. години (температура над 1000 градуса) е изстинала до температура от 10 градуса. Ако го нямаше парниковият ефект на водата, баш парниковият газ (веществото с най-висок температурен капацитет след водорода и хелия), Земята щеше да прилича на Луната - не огрява слънце и температурата е минус 173 градуса, грейне слънце ... и всички живо измира при температура 127 градуса.
  По пътя на "глобалното изстиване" Земята като пумпал се кламбичка - мине през максимална елептичност (през 400 хил. години) и настъпва голяма ледникова епоха; наклони се много на страни (горе долу като сега) - малка ледникова епоха (50 хил. години) и през 26 хил. години се "люлее" около оста си (Сахара ту става пустиня, ту савана с буйна растителност).
  На всичко отгоре "вредната емисия" СО2 няма никакво парниково отражение върху Земята - само намаля с хилядолетията (от близо 10% през Камбрия до сегашните 0.04%). Резултатът е, че нито има буйна (папратова) растителност, нито Океанът е кисел (коацерватната капка, началото на живота е образувана в кисела среда - мери рН на кръв, слюнка), а си е направо алкален (рН=8.1). И няма такава бурна седементация с образуване на варовикови скали. Сиреч мраморът ще свърши по-бързо (изветряне и ерозия) отколкото фосилните горива.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#15] от "rumen5252":

  "През половината от времето ще е затопляне, през другата половина ще е застудяване. "
  По-точното е, че през повечето време ще е застудяване (в сравнение с по-ранен период) и в по-малкото време ще има временно затопляне.

  До коментар [#15] от "rumen5252":
  "Но още по-важно е, че тези промени на климата нямат нищо общо с човека и неговата дейност."
  "Глабалното затопляне" няма нищо общо, дори ако ще човеството в един ден да изгори всички налични фосилни горива - просто океанът ще стане по-кисел както е бил първоначално. Ефектът от саждите, обаче би предизвикал "глобално захлаждане" (за около две до десет години) отколкото затопляне. Има хипотеза, че изригването на мощен вулкан в Мексико (много, много "вредни емисии") в шести век е отприщил "голямото преселение" на народите поради захлаждане (прахта засенчила Слънцето) и липсата на достатъчна реколта.
  Но има климатични промени, локални климатични промени, свързани с човешката дейност, довела до промяна на екосистемата на даден ареал - построяване на огромен язовир или застрояване с много бетон на едно място - София. За София, получава се по-голяма температурна инверсия за такава широка котловина, концентрира се много прах, от което зимата е "мека", а лятото "студено"... и зеленчукът не вирее и требе внос.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#17] от "Brother Felonious":

  "Не може да има социалистическо общество без страшен враг!"

  Абсолютно! Ако няма враг, няма да има "активни борци" (против фашизма, капитализма, равноправието, комунизма, глобализма, държавата или който там враг е модерен). И черпаклийството (усвояване парите на другите, опс на държавата) остава необосновано.

 22. 22 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 298 Весело

  Да сме в консенсус със слънцето и земята е най-добрият консенсус.Само не е ясно ние къде се намираме.Някъде из мръсния въздух сигурно.

  mihala
 23. 23 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Между другото, да се бори "глобалното затопляне" породено от "СО2 за който виновен е човекът" с ВЕИ е направо тъпо. Един фотоволтаичен панел не може да генерира за целия си полезен живот толкова енергия, колкото е била употребена за неговото производство (започвайки от изкопаване на рудата, флотация, топене, пречистване, обработване и т.н.). Т.е. при производството на един фотоволтаичен панел се превръща в топлина (в края на краищата) повече енергия, отколкото той може да генерира за целия си полезен живот. Т.е. нетният ефект от внедряването на фотоволтаиците е "затопляне"!!!

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#22] от "Antoaneta Ardashes":

  "Само не е ясно ние къде се намираме"

  Сега нали ще се дискутира една конвенция за ориенатацията (сексуалната) и идентичността (джендърска). Всеки ще е свободен да си избере мястото - кой на небето, кой под земята. Подозирам, че много бъгари биха застанали до казаните на ада - просто от любопитство дали някоя българска глава няма да се надигне от тях.

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#23] от "rumen5252":

  "отколкото той може да генерира за целия си полезен живот"

  Ама "фотопанелчето" щяло било да има "задгробен живот" с висока стойност като вторична суровина. И така ще се преизплаати. Питай Реалиста как от полупроводници ще направи цели проводници. Опс при него беше с батерии, литиево-полимерните ще станат вместо "поли-" многомерни, като "на всеки километър".

 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Като стана реч за затоплизъма - кахърното клипче с умирающата мечка се оказа затоплистки ментак : http://bit.ly/2Eyiy3f

 27. 27 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 284 Неутрално

  добре де, този министър бил магистър по математика и доктор по физика. Това има ли някаква пряка връзка с това, което работи?

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Той има малко странно за европейския съюз разбиране за климатичните промени.

 29. 29 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#14] от "wanderer":

  Приятеля, дето се интересуваше, помоли да отговоря по същество:

  - нещата били се поизменили от времената на Птолемей, но не всички са го осъзнали;
  - когато ледниците на сушата се топят, морското ниво се вдига;
  - през 2016 от литосферата са извлечени 4.6 куб. км. нефт, 3600 куб. км. газ и 7 куб. км. въглища. Отделеният при изгарянето въглероден двуокис може да се нарече "нежелателна емисия" https://yearbook.enerdata.net/ ;
  - от доста време научните въпроси не се решават с гласуване;
  - твоята теория за изстиването на Земята показва един от глобалните трендове, които се отчитат в моделите;
  - растенията и океанът нямат капацитет да усвоят ударните дози въглероден двуокис, които им произвеждаме от изкопаемите горива, затова концентрацията му във въздуха се увеличава;
  - отразяването на слънчева светлина от частиците прах се отчита в моделите;
  - топлинното излъчване на Земята се измерва от сателити заедно с куп други неща;
  - добре е човек да се запознае с текста например на доклада за глобалното затопляне и климатичните промени, преди да смята авторите за идиоти.
  http://www.climatechange2013.org/

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 857 Весело

  И понеже има толкова специалисти из форума, може да се включите към новия доклад и да разбиете с научни аргументи всички климатични митове

  https://wg1.ipcc.ch/

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 31. 31 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Любопитно

  До коментар [#11] от "stein":

  До коментар [#10] от "wanderer":И дали ти знаеш, че затоплянето се мери като остатъчен ефект след като се извадят всички естествени причини, сред които циклите на Миланкович?
  —цитат от коментар 11 на stein


  Това пък кой ти го каза?

 32. 32 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Любопитно

  Нено Димов е добре образован човек. Магистър е по математика и доктор по физика. Явно знае за какво говори. А какви са креденциите на журналистчето дето така страшно вее знамената на затоплизма?
  —цитат от коментар 16 на Brother Felonious


  Ами никакви - то четем основните обвинения на журналиста са, че Нено Димов, Тръмп или някой друг се осмелявал да "не вярва". За такива като тях в науката нещата опират до "вяра" не до това какви са фактите...

 33. 33 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Любопитно

  До коментар [#30] от "stein":

  Поредния дето гледа да ни залее с 10 000 страници поръчкова псевдонаука - "IPCC било казало това и това..."

  IPCC е междуправителствена организация създадена на прицинципа "Дайте ни едни пари веднъж и чакайте да ви кажем дали има смисъл да ни давате още и още всяка следваща година"

  Някъде ще цитираш ли доклада им от 2015 където се казваше, че след 20 години изследвания и към 100 милиарда потрошени пари климатичните им модели дето ги ползват като аргумент за законодателните си инициативи всъщност били ненадежни?

 34. 34 Профил на Didu Tasev
  Didu Tasev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това вече сам го слушал. Например, отрича че океаните ще се покачат поради глобалното затопляне, базирайки се на факта, че морските ледове вече са в морето, те вече упражняват водоизместване и съответно, тяхното топене не би покачило нивото на моретата. Няма значение, че приблизително половината от покачването на нивото на океаните до сега се дължи на топлинното разширение, също така наричано температурно разширение. Ама как така, човек с докторат по физика няма да е чел за температурно разширение, ча за какво да чете, и децата знаят, че когато една материя се затопли разширява обема си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK