Как изглежда България в ЕС (инфографика)

Заседание на министерски съвет в зала 3 на НДК

© Юлия Лазарова

Заседание на министерски съвет в зала 3 на НДКНа 1 януари България стана председател на Съвета на Европейския съюз.


На всеки шест месеца нова държава членка поема председателството. През този период съответната страна ръководи срещите на всички нива в съвета и помага да се осигури приемственост в работата на ЕС там.


По този повод Евростат публикува информация и статистики за България.
Според данните в научноизследователския сектор в България половете са балансирани - половината изследователи са жени. Друг интересен факт е, че България е на първо място по брой зъболекари в ЕС, а товарните превози по вътрешния воден транспорт са повече от една четвърт от всички товарни превози в страната. България е един от най-големите износители на слънчогледово семе в ЕС, а 18% от работещите в страната са заети в земеделието.


Как изглежда България в ЕС (инфографика)

Как изглежда България в ЕС (инфографика)


Заетостта сред мъжете в България на възраст между 20 и 64 години е 71.3% - малко по-ниска от средната за ЕС по същия критерий (76.9%). Сред жените в същата възрастова категория заетостта е 64% при средна за ЕС по този показател 65.3%. Износът за страни от ЕС е 68% от общия, а 67% от стоките се внасят от държави - членки на ЕС.


Завършилите висше образование (% от лицата между 30 и 34 години) са 33.8% при средно за ЕС 39.1%. Рано напусналите училище и обучение (като процент от лицата между 18 и 24 години) са 13.8% при средно за ЕС 10.7%.


Рискът от бедност и социално изключване е висок - 40.4% при средно в ЕС 23.5%. Безработицата е 6.1% (към октомври 2017 г.), като младежката безработица е 11.5%. В ЕС са съответно 7.4% и 16.5%. Делът на населението на 65 и повече навършени години е 20.4% при 19.2 на сто в ЕС, а този на населението под 15 години е 14% при 15.6% в ЕС.


Разходите за научноизследователска и развойна дейност (0.69%) са доста по-ниски от тези в ЕС (2.03%). Тези данни са за 2015 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK