Еврокомисията предлага преработката на пластмаса да стане икономически изгодна

Еврокомисията предлага преработката на пластмаса да стане икономически изгодна

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия предложи всички пластмасови опаковки на пазара на Европейския съюз да подлежат на преработка до 2030 г., потреблението на пластмаси за еднократна употреба да се намали, а преднамерената употреба на пластмасови микрочастици да бъде ограничена, съобщи пресслужбата на институцията.


Всяка година европейците създават 25 млн. тона пластмасови отпадъци, но по-малко от 30 на сто от тях се събират за преработка. В световен мащаб пластмасите представляват 85 на сто от отпадъците на плажа. Пластмасите стигат дори до белите дробове и трапезата на хората, без да е известно какво е въздействието на съдържащите се във въздуха, водата и храната пластмасови микрочастици за здравето, се отбелязва в съобщението.


Приетата днес от Европейската комисия стратегия за пластмасите ще промени начина, по който се проектират, произвеждат, използват и преработват изделията в ЕС.
Твърде често при сегашния начин на производство, използване и обезвреждане на пластмасите не се улавят икономическите ползи и това вреди на околната среда. Целта е да се опази природата, като в същото време проектирането и производството изцяло отчитат нуждите от повторно използване, поправка и преработка, и да се разработват други суровини, отбелязва Европейската комисия.


Тя предлага преработката на пластмасови отпадъци да стане икономически изгодна за предприятията. Предлага се да бъдат разработени нови правила за опаковките, за да се увеличи използването на преработена пластмаса. Би трябвало да се създадат подобрени и разширени съоръжения за преработка, както и по-добра и стандартизирана система за разделно събиране и разделяне на отпадъците в ЕС. Това ще спестява по около сто евро на тон събрано количество пластмаса.


Намаляване на пластмасовите отпадъци


Европейското законодателство доведе до значително намаляване на използването на найлонови торбички в няколко държави в ЕС, се посочва в съобщението.


Комисията ще предприеме мерки за ограничаване на влагането на пластмасови микрочастици в изделията и за определяне на знаци за биоразградими пластмаси.


Пресичане на замърсяването на световния океан


С новите правила за пристанищните приемни съоръжения ще се търси решение на проблема с отпадъците от морските плавателни съдове.


Еврокомисията ще предостави на националните власти и на европейските предприятия насоки за начините за намаляване на пластмасовите отпадъци при източника. Ще бъде повишена подкрепата за иновациите с допълнителни 100 млн. евро за финансиране на разработването на по-интелигентни и по-преработваеми пластмасови суровини, повишаване ефективността на процесите по преработка, както и проследяване и премахване на опасните вещества и замърсителите от обработените пластмаси.


Предложената днес директива трябва да получи оценка от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Дано се направи нещо.
  За мен лично най-дразнещи са декарите празни пластмасови шишета край стените на язовирите. Изглеждат ужасно.

  Еретик
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  предлага преработката на пластмаса да стане икономически изгодна
  ___________
  В София ромите отдавна са открили икономическата изгода да се топлят от пластмаса,автомобилни гуми и найлонови дрехи от боклуците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Все едно чета Работническо дело, и после , защо имало Брекзит.

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Все едно чета Работническо дело, и после , защо имало Брекзит.
  —цитат от коментар 3 на Иван К.


  Ти виждаш нещо лошо в тези правила? У вас трупаш ли по пода кофички от кисело мляко, празните шишета от материал " полиетилен терафталат", найлонови торбички? И защо си мислиш, че след като у вас няма такива боклуци не си застрашен от тях?

 5. 5 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1057 Разстроено

  Продължителността (средната) на живота за последните 100 години рязко се е увеличила, особено за развитите държави, което означава, че хората се хранят и обличат добре и има добро здравеопазване. Струва ми се, че следващото поколение обаче ще е болнаво заради химическото замърсяване в околната среда, храните и водата.

 6. 6 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 969 Неутрално

  [quote#4:"stanislavdi"][/quote]

  Естествено, че околната среда трябва да се пази , но не и ЕК предлага да станела икономически изгодна с декрет. С декрети една дейност не става икономически изгодна, ако ще и шефа на ЕС генерал Борисов да ги издава.

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Моретата отдавна са се превърнали в боклукчийски кошчета !

  Колкото и да се ограничава в Европа , в третия свят ще компенсират !!

  Изхода е световна забрана , ама трудно ще се осъществи !!!

 8. 8 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#4:"stanislavdi"]
  —цитат от коментар 6 на Иван К.
  Естествено, че околната среда трябва да се пази , но не и ЕК предлага да станела икономически изгодна с декрет. С декрети една дейност не става икономически изгодна, ако ще и шефа на ЕС генерал Борисов да ги издава. [/quote]

  Е, става със субсидии... Произведеш една рециклирана торбичка със себестойност 2 ст., на пазара тя се пуска на цена 1 ст., а ти получаваш 3 ст. субсидия.

 9. 9 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не знам как е и защо е така, но в България рециклирането на пластмаси е печеливша дейност. По нашенско по контейнерите обикалят цигански каруци с едни големи чували (2 бр. х 3-4 м3 всеки). Внимателно събират всичката пластмаса от контейнерите. Особено голям е добива от контейнерите за разделно събиране. Преравят и фамилните кошове. За да не ровят в моя кош нарочно оставям до коша найлонови торби пълни с празни ПВЦ шишета. И аз доволен и те доволни. Питал съм ги какъв им кяра. Те честно ми отговарят, че се печели повече от събиране на старо желязо.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4523 Любопитно

  До коментар [#6] от "Иван К.":

  За отпадането на роаминга в ЕС (стана с "декрет") същото ли мислите?

 11. 11 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1193 Весело

  баси... у таа работа с правенето на разни работи икономически изгодни има ного леп...
  на тея чиновници европейски трее им надават нобелите за икономика за поне 7-8 години напреде...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8313 Неутрално

  Тя за ромите отдавна си е изгодна.

 13. 13 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К.":
  Примери за подобни ефективни програми има, и то много. Германската Der Grüne Punkt, плащането в някои места на специален данък рециклиране при покупка на монитори и други електронни стоки, събирането и връщането на депозит за стъклени бутилки (както едно време беше и в България, но сега на много места отново е въведено), пълната забрана на найлонови торбички в магазините (като в Калифорния, Франция, Италия и др.) или задължителното им таксуване, чрез което да се приучат потребителите да си носят платнени торбички за многократна употреба... ЕС и отделните държави имат много лостове, с които биха могли да подтикнат икономическите индивиди - и производители, и потребители - към по-отговорно поведение. Икономката се свежда до incentives - положителни и отрицателни стимули.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Не знам как е и защо е така, но в България рециклирането на пластмаси е печеливша дейност. По нашенско по контейнерите обикалят цигански каруци с едни големи чували (2 бр. х 3-4 м3 всеки). Внимателно събират всичката пластмаса от контейнерите. Особено голям е добива от контейнерите за разделно събиране. Преравят и фамилните кошове. За да не ровят в моя кош нарочно оставям до коша найлонови торби пълни с празни ПВЦ шишета. И аз доволен и те доволни. Питал съм ги какъв им кяра. Те честно ми отговарят, че се печели повече от събиране на старо желязо.
  —цитат от коментар 9 на tnk14543188

  Тя за ромите отдавна си е изгодна.
  —цитат от коментар 12 на Роси

  Бихте ли посочили числови данни за печалбата от рециклиране на пластмасови отпадъци? Дали дейността по събиране, предаване и преработване на вторични суровини, включително метални и пластмасови отпадъци, е толкова печеливша? Занимаващите се с тази дейност не приличат на успяващи бизнесмени, дори на хора с добри доходи.
  В други страни са решили доста по-добре проблема с т.нар ПЕТ бутилки. Отдавна. Периодически родни управляващи откриват тази върхова технология. И ... все още не е внедрена в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK