Какво означава за Германия спирането на вноса на отпадъци в Китай

Какво означава за Германия спирането на вноса на отпадъци в Китай

© Красимир ЮскеселиевОтдавна страните изнасят отпадъците и ненужните си материали в Китай. На тази практика обаче вече е сложен край. Забраната на Пекин за внос на пластмасови и други видове отпадъци ще има последици за много държави, включително и за Германия.


Малко страни в света страдат толкова, колкото страда Китай от опасен смог, заразена почва, замърсени реки. Въпреки това обаче защитниците на околната среда напоследък намират похвални думи за Китай. Пекин изпълни заплахата си и от началото на годината наложи решение с мащабни последици:


вече не е разрешено да се внасят отпадъци от чужбина.
От 1 януари е забранен вносът на пластмасови отпадъци и на над 20 други материала, които могат да се рециклират. Природозащитната организация Greenpeace прави сравнение със "студен душ", тъй като забраната означава, че за западните страни приключиха удобните времена, когато огромните им товарни превозни средства можеха да се отправят към Китай и да стоварват там промишлените си отпадъци.


Дълго време и двете страни виждаха предимства в това търговско споразумение: Западът се отърваваше от боклука си, а китайските компании печелеха от ценните материали, които работници извличаха от отпадъците.
Цели региони в Китай се препитаваха, като сортираха боклук от други континенти и откриваха ценни материали. Сега обаче най-големият вносител на отпадъци в света иска да защити природата и работниците си.


Боклукът е прекалено опасен,


заяви пред Световната търговска организация Пекин, обяснявайки решението си.


Всъщност промяната в китайската позиция може да има друг мотив. През 2016 година Китай е внесъл 7.3 милиона тона пластмасови отпадъци на стойност 3.7 милиарда долара. Това е над половината пластмасов боклук в световен мащаб. Самата страна обаче произвежда все повече и повече отпадъци и едва смогва да се справи с тях. Миналата година китайските домакинства са произвели около 200 милиона тона боклук.


Спирането на вноса в Китай ще има големи последици за западните страни като Германия, посочват експерти. Според Агенцията за защита на околната среда (UBA) в Берлин Германия изнася 560 000 тона пластмасови отпадъци в Китай годишно или цели 9.5 % от цялото количество пластмасови отпадъци на Германия.


"Ще имаме трудности, но не изглежда хората да седят върху боклука си",


казва Йорг Лахер от Федерацията вторични суровини и обработка (BVSE).


До неотдавна компаниите за рециклиране все още трябваше да купуват суровините си. Междувременно някои започнаха да получават пари като взимат отпадъците от сортировачните предприятия или от германската "двойна система" за разделяне на боклука.


Тази тенденция определено ще се засили, прогнозира Лахер. Операторът на най-известната германска компания за събиране на отпадъци Gruener Punkt (Green Point) заяви обаче, че няма да бъде пряко засегната от решението на Китай, тъй като съдържанието на т. нар. жълти чували с отпадъци, годни за рециклиране, до голяма степен се обработват в Германия или на други места в Европа. Операторът изтъква, че има собствени съоръжения, които могат да бъдат разширени.


Говорител на Gruener Punkt допусна, че може да има натиск върху цената и потребителите да го усетят. Избавянето от една пластмасова кофичка за кисело мляко струва доста под един евроцент. Изгарянето на многото допълнителни тонове пластмаса не е решение.


Първо, износът към Китай специално бе класифициран като рециклиране, тъй като там има сертифицирани заводи за рециклиране.


В продължение на много години заради износа на евтини смесени синтетични отпадъци,


германският успех с рециклирането бе преувеличен,


посочи Асоциацията на общинските компании. В допълнение заводите за изгаряне на отпадъци се използваха добре, посочи говорителка от асоциацията, като допълни: "Операторите от системата сега трябва да построят много нови заводи за рециклиране в Германия."


Природозащитниците разчитат това да се случи. "Влошаването на условията за износ в Китай е положително развитие от гледна точка на опазването на околната среда," каза Евелин Хагена от Агенцията за защита на околната среда в Берлин. "Това означава, че ще има стимули в Германия за по-добро сортиране или обработване на синтетични отпадъци, както и за по-широка употреба на рециклирани материали," допълни тя.


Преди всичко секторът ще трябва да направи повече. Заради спирането на китайския внос пазарите ще трябва да бъдат реорганизирани, посочва Хагена. Когато например се засили търсенето на изгаряне на боклук, това може да повиши цените, и да направи рециклирането по-конкурентно, допълни тя.


Такова развитие ще бъде от полза, тъй като новият закон за опаковките, който влиза в сила през 2019 година, ще доведе до вдигане на квотите за рециклиране. В резултат на това природозащитните организации и секторът за рециклиране са на едно мнение, че опаковките трябва да бъдат по-податливи на рециклиране и че трябва да се използват повече материали, подходящи за рециклиране./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Е няма проблеми, просто германците ще спрат да им дават най-новите си и най-проспериращи технологии и производства и всичко ще си дойде на мястото. Иначе с тези пласмасарии наЩе цигани могат могат да се топлят зимъска. Но една фабрика за електрически поршета задължително.

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Все повече ще се разчита и на съзнанието на гражданите за разделното събиране. Но тук, в България системата е много неефективна. В доста западни страни, в супермаркетите например, има автомати за обратно изкупуване на пластмасови бутилки. И това работи. У нас няма такива и затова циганите се ровят из кофите. И допълнително разпиляват боклука около тях.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4478 Любопитно

  В ЕС лидер в рециклирането на всякак вид отпадъци е Швеция. Дотолкова, че Швеция подобно на Китай също внася отпадъци от чужбина, които след това ги рециклира. Например Норвегия изнасят част от отпадъците си на своите източни съседи. Германия, да вземе опит от Швеция в тази област.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  У нас няма такива система и затова циганите се ровят из кофите. И допълнително разпиляват боклука около тях.
  —цитат от коментар 2 на paf


  Напротив! Циганите всъщност заместват сортировачните предприятия. Опразват контейнерите за минути. То в България (поне при нас) контейнерите за разделно събиране с пълнят безразборно. А и специализираните автомобили на еко-фирмите събират всички контейнери на едно място. От което се губи смисъла на разделното събиране. Та добре че са циганите да "оправят" системата. Скоро не съм ги виждал да опикалят с каруците по контейнерите... Може би заради Китай?

 5. 5 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Направи ли ви впечатление следния пасаж:

  До неотдавна компаниите за рециклиране все още трябваше да купуват суровините си. Междувременно някои започнаха да получават пари като взимат отпадъците от сортировачните предприятия или от германската "двойна система" за разделяне на боклука.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Очевидно ще се наложи дори немците, плувайки в морето на потребителски комфорт да променят моделите си на поведение по отношение на опаковките, амбалажа...

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  А ние какво ще правим с автомобилите 4-та употреба?

 8. 8 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От години не сме ползвали контейнера за общи отпадъци. Не ни е бил нужен.
  Причината - имаме куче, компостер, градина и отговорно човешко съзнание.
  Всякакви отпадъци от органичен характер отиват в стомаха на Пижо или през компостера се превръщат в тор за градината.
  Отпадъците от дърво са за печката.
  За останалите боклуци трите контейнера са напълно достатъчни. Единствено боклука от гума и каучук се чудим какво да го правим.
  За съжаление, във Варна кой знае защо решиха да съберат хартия, PVC и метал в един общ контейнер, което ни намали кефа от разделното събиране.

  .
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4478 Любопитно

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Няма да забравя, веднъж по БНТ 1, имаше едно японско предаване (на NHK - най-голямата японска медия), та темата беше точно за разделното събиране на отпадъци и тяхното рециклиране. Та, даваха там за едно обикновено японско семейство (домакинство), което на терасата си имаше 16 различни контейнера (с неголям обем) в които събираха различни видове отпадъци. И периодично ги предаваха на местни фирми, които ги преработват и рециклират.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А ние какво ще правим с автомобилите 4-та употреба?
  —цитат от коментар 7 на historama


  Как какво !?!
  Намираме пети глупак, още по-глупав от нас, и му пробутваме нашата кочина...

  .
 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#10] от "Явор Рг":

  Ал Бънди бе казал (цитирам по памет) - за всеки непотребен боклук, има един идиот, който да го купи, ако не намирате такъв, значи вие сте най-големия.

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  Технологии за рециклиране на пластмаси ще станат водещи в ЕС.Системите в скандинавието и Германия генерират сериозни печалби....така че скоро и нас ще задължат .

  До истината се достига с познание!
 13. 13 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Планетата Земя си има определен капацитет, след който ще става страшно. Както е във филма "АД" - човекът е вирус, който след определено разрастване ще доведе до катаклизъм. Мисля, че и в БГ идва боклук от чужбина, дали не беше от Италия.

 14. 14 Профил на The Grimm Future
  The Grimm Future
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "chepokalipsis":

  Готино.

  There will be only war
 15. 15 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 619 Неутрално

  'германският успех с рециклирането бе преувеличен"- ето там е заключен ключът от бараката. В последните 30 години, много германски успехи бяха силно преувеличени. За да има бъдеще европейският проект, Дойчо трябва да си седне на дирника, да престане да се прави на визионер, и да специализира това, в което винаги е бил най-силен- изпълнител и производител.

  Та казвате, било байганьовщина смело да заявиш, че всички са маскари!
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Германците ще се справят с тези около 9% повече отпадъци, въпроса е у нас да започне по серизоно отношение към този проблем. Това ровене по кофите и разхвърляне на боклук около тях освен крайно неприятната визия, създава и реално замърсяване, а после се оплакваме, че общините не чистят.
  Но всичко е свързано и с пари - така или иначе ще има повишение на таксите за тази работа.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  А ние какво ще правим с автомобилите 4-та употреба?
  —цитат от коментар 7 на historama  До коментар [#7] от "historama":

  Много просто,вдигаш заплатите на българите на €2000 и тези автомобили ще изчезнат.

 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  "Какво означава за Германия спирането на вноса на отпадъци в Китай?"

  На мени ли прави само впечатление тая сбъркана лексика? Не трябва ли заглавието да е нещо като: "Какво означава за Германия спирането на износа на отпадъци за Китай?"

  А Германия нека дя не я мислим. Те немците многократно са доказали, че ако поискат от камък вода ще добият, така че...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  Бълъците намаляват, не знам как ще просперират немците.
  Нищо чудно да се сприятелят със Северна Корея. Те впрочем и сега са най-големите лобисти за спиране на санкциите срещу Русия. Просто си гледат печалбите.

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  След като Китайците няма да изкупуват отпадъци, от какво
  ще правят боклуците които ни продават ???

 21. 21 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Германците ще се справят с тези около 9% повече отпадъци, въпроса е у нас да започне по серизоно отношение към този проблем. Това ровене по кофите и разхвърляне на боклук около тях освен крайно неприятната визия, създава и реално замърсяване, а после се оплакваме, че общините не чистят.Но всичко е свързано и с пари - така или иначе ще има повишение на таксите за тази работа.
  —цитат от коментар 16 на tsvetko_51

  Честно казано, нелицеприятната гледка около контейнерите за отпадъци ни е най-малкия проблем. Цялата ни страна сме обърнали на ужасно сметище. Всеки изхвърля където и както му е кеф. Не знам дали сте виждали от въздуха, как изглежда иначе хубавата ни природа, след преминаването на някой циклон. Навсякъде, особено по крайпътните храсти и дървета, са се окичили неизброими найлонови торбички и отпадъци - като украси за мизерабълистична коледа.
  А по света хората взимат мерки - като първите стъпки са ограничаването и даже забраната за използване на полиетиленови опаковки. Дори в страни като Индия, това е държавна политика от десетилетия в района на Хималаите. А ето какво написа един приятел съвсем наскоро, като пристигна в Кения:
  "Друга изненада бе изчезването на найлоновите торбички. Помня, че миналата година говориха нещо по въпроса и сега вече го бяха привели в действие. Нищо, че са 50 милиона и ги мислим за по-слабо развити. За тази една година затвориха 20 фабрики за найлонови торбички, но бързо пуснаха в производство и употреба платнени торбички. Глобата за носене на найлонови торбички по улицата е 30 000 евро или 4 години затвор ако не можеш да платиш. Айзък със смях разказваше как в началото на забраната, някой тръгва да бяга, когато вятъра вдигне и залепи найлонова торбичка за тялото му. И сега никой не роптае. Просто слушат еколозите и толкоз. Бизнеса и лобистите да го духат. Природата е по-важна. Докато в България нагло ни лъжат, че на всяко отсечено дърво щели да засадят пет."
  Явно ще има много да се учим и от т.н. Трети свят, ако искаме де...

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":

 22. 22 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 816 Любопитно

  Интересна промяна.
  В едно филмче твърдяха, че 70% от медта, която напуска Китай като износ в изделия, идва като индустриален отпадък, който се рециклира в Китай.
  Може да окаже, че Китай започва да внася повече петрол и руди с тая промяна ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  [quote#10:"Явор Рг"][/quote]

  Украйна и Молдова примерно.

 24. 24 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  "Какво означава за Германия спирането на вноса на отпадъци в Китай?"На мени ли прави само впечатление тая сбъркана лексика? Не трябва ли заглавието да е нещо като: "Какво означава за Германия спирането на износа на отпадъци за Китай?"А Германия нека дя не я мислим. Те немците многократно са доказали, че ако поискат от камък вода ще добият, така че...
  —цитат от коментар 18 на traveler1


  Точно, или "износ" вместо "внос", или поне едно "от Китай" вместо "за Китай".

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":Няма да забравя, веднъж по БНТ 1, имаше едно японско предаване (на NHK - най-голямата японска медия), та темата беше точно за разделното събиране на отпадъци и тяхното рециклиране. Та, даваха там за едно обикновено японско семейство (домакинство), което на терасата си имаше 16 различни контейнера (с неголям обем) в които събираха различни видове отпадъци. И периодично ги предаваха на местни фирми, които ги преработват и рециклират.
  —цитат от коментар 9 на Иво


  Аз в Германия събирах доскоро 7 вида отпадъци отделно, вече 6, след отпадане на задължението да занесеш старите си лекарства в аптеките, откъдето ги събираха и унищожаваха. Сега вече трябва да ги изхвърляме в общия боклук.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  '... Дойчо трябва да си седне на дирника, да престане да се прави на визионер, и да специализира това, в което винаги е бил най-силен- изпълнител и производител.
  —цитат от коментар 15 на klecho

  А ние ще си пиеме ракийката...... И ще се реформираме.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10690 Неутрално

  По-малко пластмасови опаковки също е решение :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  А ние какво ще правим с автомобилите 4-та употреба?
  —цитат от коментар 7 на historama


  Ще ги рециклираме и ще стават нови.

 29. 29 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  От години не сме ползвали контейнера за общи отпадъци. Не ни е бил нужен. Причината - имаме куче, компостер, градина и отговорно човешко съзнание.Всякакви отпадъци от органичен характер отиват в стомаха на Пижо или през компостера се превръщат в тор за градината. Отпадъците от дърво са за печката. За останалите боклуци трите контейнера са напълно достатъчни. Единствено боклука от гума и каучук се чудим какво да го правим.За съжаление, във Варна кой знае защо решиха да съберат хартия, PVC и метал в един общ контейнер, което ни намали кефа от разделното събиране.
  —цитат от коментар 8 на Явор Рг


  Неорганично дърво? Бе комшиите не пискат ли нещо за въздуха си?

 30. 30 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  '' лидер в рециклирането на всякак вид отпадъци е Швеция. ''
  Така е. При това - всяк'фи и от най-л@инянте места като Сомалия, Судан, Бангладеш и пр.

  ''Sweden Accepted More Migrants Per Capita''

  https://goo.gl/3whQyN

 31. 31 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#26] от "historama":

  Когато искаш ЕС под немско командване, трябва да си готов да платиш цената.

  Всички световни имерии са се разпадали, не когато са настъпвали варварите (последния етап на една предизвестена смърт), а когато присъединените провинции (освободени, по терминологията на Кремъл), не са виждали смисъл (сиреч, полза) от оставането си в пределите на империята.

  Та казвате, било байганьовщина смело да заявиш, че всички са маскари!
 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#31] от "klecho":

  Странен ми е паралелът на ФР Германия с класическите империи, разширили се с помощта на своите армии. Вярно, има няколко държави, които печелят добре благодарение и на мирното сътрудничество, стабилните валути, безопасните морски пътища. Истината е, че по-организираните държави и народи печелят повече, но и техните партньори не са губещи.
  Класическият пример са САЩ, които ни най-малко не се поколебаха да помогнат на бившите си противни, и партньори от ВСВ да се възстановят за да бъдат равноправни партньори (Япония, Германия, Италия и другите държави от антинацистката коалиция от Западна Европа).

 33. 33 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Ами то затова Китай изкупува цели африкански държави - сега ще пренасочи натам и чуждите, и своите отпадъци, боклуците ще ги сортират африканци, и ще са замърсява черния континенти, а не Китай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK