Делът на енергията от възобновяеми източници да е 35% до 2030 г., иска Eвропарламентът

Делът на енергията от възобновяеми източници да е 35% до 2030 г., иска Eвропарламентът

© ReutersЕвродепутатите са готови да преговарят със Съвета за обвързващи цели за повишаване на енергийната ефективност с 35% и на дела на възобновяемите източници в целия енергиен микс с 35% до 2030 година, предаде пресслужбата на Европейския парламент.


Депутатите одобриха предложенията на Европейската комисия за обвързващи цели на равнище ЕС с 35% подобряване на енергийната ефективност, с поне 35-процентен дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия и 12% дял на енергията от възобновяеми източници в транспорта до 2030 година.


За постигането на общите цели държавите - членки на ЕС, трябва да определят свои интегрирани национални планове. По отношение на енергийната ефективност Европарламентът гласува за минимална обвързваща цел от 35% на ниво ЕС и препоръчителни национални цели. Тази цел се разглежда на базата на прогнозираното потребление на енергия през 2030 г. според модела PRIMES (симулиране на потреблението на енергия и на енергийната система в ЕС).
Енергия от възобновяеми източници: задължителна цел 35%


Във вот по отделен проектозакон евродепутатите заявиха, че делът на енергията от възобновяеми източници в енергийния микс на ЕС трябва да бъде 35% до 2030 година. Трябва да има и национални цели, като държавите членки имат право на разминаване до 10% при определени условия.


Транспорт: по-развити биогорива и спиране на употребата на палмово масло до 2021 г.


През 2030 г. всяка държава членка ще трябва да гарантира, че 12% от енергията, употребявана в транспорта, идва от възобновяеми източници. Приносът на биогоривата от първо поколение (произвеждани обикновено от хранителни и фуражни култури) трябва да бъде ограничен до нивото от 2017 г. с максимум 7% от пътния и железопътния транспорт. Евродепутатите също така искат да забранят употребата на палмово масло от 2021 година.


Делът на по-модерните биогорива (които имат по-малко влияние върху почвата от тези, които се произвеждат от хранителни култури), възобновяемите транспортни горива от небиологичен произход, горивата, базирани на отпадъци, и възобновяемото електричество ще трябва да бъде поне 1.5% през 2021 г. и да достигне 10% през 2030 година.


Бензиностанции


До 2022 г. 90% от бензиностанциите по трасетата на трансевропейските мрежи трябва да бъдат снабдени с точки за зареждане на електрически автомобили с висока мощност.


Биомаса


Евродепутатите подкрепят развитието на схеми за възобновяема енергия от биомаса, за да се предотврати неустойчивата употреба на биомаса за производство на електричество при наличието на по-добри индустриални или материални цели, за които може да се използва тя, тъй като уловеният в дървото въглерод би бил изпуснат в атмосферата при изгаряне за отопление. Затова при генерирането на енергия трябва да се дава приоритет на изгарянето на дървени отпадъци и останки.


Биогорива и палмово масло


Според евродепутатите делът на на биогоривата не трябва да надхвърля 7 на сто от крайното потребление на енергия в автомобилния и железопътния транспорт. Те предлагат постепенно премахване до 2030 г. на твърди горива от биомаса, произведени от хранителни или фуражни култури, които водят до обезлесяване, и постепенното премахване на горивата от палмово масло от 2021 година.


Потребителски генерирана енергия и енергийни общности


Парламентът одобри предложенията на комисията да се гарантира, че потребителите, които произвеждат електроенергия на собствена територия, имат право да я консумират и да инсталират системи за съхранение, без да плащат такси или данъци.


Държавите от ЕС трябва да насърчават подобно потребление и да се уверят, че потребителите, и в частност домакинствата, могат да се присъединят към енергийни общности, без да бъдат обект на необосновани условия или процедури.


Национални планове и ролята на Еврокомисията


За да изпълнява целите на енергийния съюз, от 1 януари 2019 г. и на всеки десет години оттогава нататък всяка държава членка трябва да подава на комисията интегриран национален план за енергетика и климат. Първият такъв план трябва да обхваща периода от 2021 до 2030 година.


Комисията ще оцени интегрираните национални планове за енергията и климата и може да даде препоръки или да предприеме коригиращи мерки, ако сметне, че не е постигнат достатъчен напредък или че не са били предприети достатъчно действия.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ама разбира се искат със заплати от 10-15 хиляди евро аз ще искам 100%енергия от ВЕИ, а тези които плащат масреафа на брюкселската мафия искат да могат да си плащат сметките за ток и да не се чудят дали да сготвят или да ядат консерви защото после не могат да си платят тока и ще трябва да седят на тъмно.

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "Делът на енергията от възобновяеми източници да е 35% до 2030 г., иска Eвропарламентът"

  Подкрепям това предложение!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 2 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Добра цел..

  Тук всеки реве че въздуха е мръсен, но като се заговори за решение на проблема, започва другото реване.. "НЯМАМЕ ПАРИ" ..

  Добре изглежда, дано го приемат и да се реализира.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 956 Любопитно

  А казват ли кои да са собствениците на ВЕИ-та в България?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "Парламентът одобри предложенията на комисията да се гарантира, че потребителите, които произвеждат електроенергия на собствена територия, имат право да я консумират и да инсталират системи за съхранение, без да плащат такси или данъци."

  Също добра мярка е това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Ще го загазим, тука имаме само 16% от ВЕИ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Делът на енергията от възобновяеми източници да е 35% до 2030 г., иска Eвропарламентът

  Да се надяваме, че дотогава минималната заплата в България ще е над 1000 евро, за да може да си платим за тази екстра.

  /не се чете/
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 997 Весело

  Планова икономика.

  Все едно съм на пленум на ЦК на Политбюро на БКП.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Еми ние имаме 200 ВЕЦ-а, които не работят заради така фотоволтаични мафиоти дето ми обясняват кво било хубаво ай сиктир https://dams.reki.bg/Dams/Map

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Интересни хора ме. Хем искаме да дишаме чист въздух, хем масово плюем по ВЕИ.

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 997 Любопитно

  Интересни хора ме. Хем искаме да дишаме чист въздух, хем масово плюем по ВЕИ.
  —цитат от коментар 11 на Vorknkx


  Дървата за печката СА възобновяем енергиен източник (ВЕИ).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 818 Неутрално

  А на нашите главанаци как да им се набие в главата, че трябва да спрат да разрешават да се правят големи ветро и соларни паркове, а вместо това да се създадат условия повече обикновени хора разпръснато да слагат по покривите и дворовете си ВЕИ-та, за да има все пак някакво справедливо разпределение и да спре увеличението на тегобите за обикновените хора и да се намали печалбарстването на пари за една шепа самонабедили се за богоизбрани.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това е бъдещето, браво!

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  Приоритети...
  Няма лошо. Гледам, че всички добиващи петрол са на финалния спринт. След финиша започва другото състезание - това на зелените енергии

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Интересни хора ме. Хем искаме да дишаме чист въздух, хем масово плюем по ВЕИ.
  —цитат от коментар 11 на Vorknkx


  И каква точно е връзката на чистия въздух с ВЕИ?Сега зимата като масово има отопление с дърва и въглища замърсяването е в пъти по-високо.

 17. 17 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "sv3tli0":

  Извинявай , но ако говориш за енергия (топлинна в случая) от изгаряне на дърва, то това е възобновяема енергия.

 18. 18 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Одобрявам! И 100% да го направят, омръзна ми енергиината олигарси от страни като Русия, Саудитска Арабия и пр. да ни разиграват.

 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 609 Неутрално

  След 12 години не се знае дали ще има ЕС
  ако след Брекзит, стане един Фрекзит и до там със съюза и без това , вече ЕС е разделен на вишеградски четворки, петици и шестици

 20. 20 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 307 Неутрално

  При нас за възобновяем минава само проектът за АЕЦ Белене...

 21. 21 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Изключително вредно за България и останалите малки икономики решение. В никакъв случай не трябва да се съгласяваме, защото това ще направи производството ни още по-неконкурентноспособно, а българите по-бедни. Европейските левичари не правят нищо друго освен да водят ЕС към разпада му и не съм и предполагал, че някога ще го кажа, но или трябва да водим по-дистанцирана политика, или да сме вън от съюза, защото в момента той само ни вреди.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#13] от "traveler1":

  Ами нали точно това са решили! ЕС открай време ди е тръгнал по пътя на социализма. Точно както го е предвидил Маркс.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 609 Весело

  Тъкмо към 2030 ще затворим мариците и американските тецове и ще постигнем 30%

 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Пътя към Ада , както е известно , е постлан с добри намерения . Е , започва полагането на основите на магистралата .

 25. 25 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "По отношение на енергийната ефективност Европарламентът гласува за минимална обвързваща цел от 35% на ниво ЕС и препоръчителни национални цели."

  Т.е. не се предвижда националните цели да са задължителни. При все това сигурно ще има някакви начини на въздействие, ако националните цели съвсем не се изпълняват.

  България е страна, изключително богата на възобновяеми енергийни ресурси и в наш национален интерес е да се развива тяхното използване, но по един разумен начин, без да се повтарят някои регулаторни грешки от миналото. По принцип има възможност секторът на ВЕИ у нас да се управлява добре.

  У нас съществува убеждение, че всички ВЕИ технологии водят до голяма себестойност на енергията, а това съвсем не е така. Например в момента близо 2/3 от всичката използвана у нас (и отчитана пред Европейския съюз) възобновяема енергия идва от дървата за огрев, които са евтин и сравнително чист ресурс за отопление (като се има предвид, че пепелното съдържание на дървата е много по-малко от това на въглищата). А освен дървата има и други видове биомаса, разбира се. Друг подобен пример са климатиците, използвани за отопление - при тях част от енергията е възобновяема (защото работят на термопомпен принцип), а в същото време хората ги предпочитат, без да се използват каквито и да са насърчения.

  По отношение на тези видове ВЕИ технологии, които все пак се нуждаят от насърчение за да съществуват изобщо, освен преференциалните цени има и други начини за насърчаване на ВЕИ, които изглеждат по-подходящи за нашата страна. Например системата с търгуеми зелени сертификати (използвани в редица европейски страни). Тя изглежда по-лесно се управлява в сравнение с преференциалните цени. Първо, защото може точно да се зададе колко да е увеличението на дела на ВЕИ за всяка следваща година (то зависи от точния размер на задълженията за изкупуване на зелени сертификати през съответната година). И второ, защото при тази система има конкуренция между различните видове насърчавани технологии - например една бъдеща ВЕЦ би се конкурирала с бъдеща вятърна или фотоволтаична инсталация, или електроцентрала на база биомаса, и т.н.

  В статията се споменава за заместване на вноса на палмово масло, използвано за биогорива. В такъв случай може да се очаква повишение на търсенето на рапица и дори на слънчоглед (макар че слънчогледът по-трудно се използва за биогорива). А ние сме износител на такива суровини. Идеалният вариант би бил ако има у нас и по-големи инсталации за биогорива, така че да използваме част от тези суровини за производство.

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Както се вижда , тези приоритети на Европарламента нямат нищо общо с нашите приоритети за Западните Балкани . И както вече бе обяснено от най- високо място , сведено до знанието на председателството /сегашното / на ЕС, тяхното осъществяване се прехвърля в необозримо бъдеще Докато сериозните приоритети , зададени от ПАРЛАМЕНТА НА ЕВРОПА са обезпечени с необходимите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ такива . Дали пък и приоритетите не се мерят с различен аршин ?

 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  То отсега може се направи фючърса :

  - Португалия почва да прави яки зелени тоци - http://politi.co/2DdMbGF
  - тока за матряла поскъпва с 50% - http://bit.ly/2BbUp0j

  Значи обоснованото предположение е, че след като преизпълним предсрочно най - новата евродиректива, токът ще поскъпне с 50%

 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#19] от "001":

  първо сте вие.
  кагебетата ще имплодират през 2022ра.
  ти си стегай багажа за тайкагата,
  да обучаваш монголци за борба със
  империализма.

 29. 29 Профил на today
  today
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#27] от "dosetliv":

  Само че в Португалия скоро ще спре да поскъпва, понеже вече имат много ВЕИ, а новите са по-евтини и просто няма да има нужда от поскъпване. Отделно, тука заплатата ти е 1000 лева, и тока е 23 стотинки, там заплатата е 1000 ево, и тока е 23 цента. Така че не бързай да ги оплакваш, проблема е, че нашите мафиоти ще си присъединят ВЕИ с дългосрочни договори на необосновано високи цени.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 30. 30 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Ама разбира се искат със заплати от 10-15 хиляди евро аз ще искам 100%енергия от ВЕИ, а тези които плащат масреафа на брюкселската мафия искат да могат да си плащат сметките за ток и да не се чудят дали да сготвят или да ядат консерви защото после не могат да си платят тока и ще трябва да седят на тъмно.
  —цитат от коментар 1 на bwy56537275


  Нещо грешно сте разбрали, енергията от ВЕИ е възможно най-евтината!

 31. 31 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#12:"БМЗ"][/quote]

  И кое по-точно им е възобновяемото?!?!

 32. 32 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  бъдещето е на водата юл браун и стенли маер получават водород и кислород от вода в апаратура в автомобил с бензинов двигател

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "....35% подобряване на енергийната ефективност, с поне 35-процентен дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия и 12% дял на енергията от възобновяеми източници в транспорта до 2030 година."

  35% от крайното потребление означава 80% от енергомощностите да са от слънце, въздух и вода. Останалите от възобновяеми, т е земеделски. И Европата става напълно независима от руски и даже американски източници. Кеф! "Да плеснем с ръце и се прегърнем"! Но пък в притчата е казано "Пътят към ада е постлан с добри намерения". Честно казано на мене в ада не ми харесва. Но който иска, прав му път.

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#30] от "T.M.":

  Това от кога?! Можете да обявите, че в орбита около Марс лети един чайник и 6 чашки от китайски порцелан. Никой няма да седне да ви доказва обратното!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 351 Неутрално

  За пореден път руските тролове се опитват да ни убедят, че енергоспестяването и използването на източници върху, които нямат контрол, е нещо вредно за нас, докато всъщност е вредно за ТЯХ.

 36. 36 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абе нема лошо, ама без преференциални цени за изкупуване за десетилетия напред както се случи у нас. "Зелената" мафия само това чека - ЕС казал и юруш

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  "енергийната ефективност Европарламентът гласува за минимална обвързваща цел от 35% на ниво ЕС и препоръчителни национални цели."

  Това малко трудничко за България. Ние не искаме ефективност, а евтин ток. По- лесно за бизнеса е.

 38. 38 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#30] от "T.M.":

  като е толкова евтина защо я субсидират и налагат по командноадминистративен път

  гошо
 39. 39 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#30] от "T.M.":Това от кога?! Можете да обявите, че в орбита около Марс лети един чайник и 6 чашки от китайски порцелан. Никой няма да седне да ви доказва обратното!
  —цитат от коментар 34 на tribiri


  Чети тук, макар че съм сигурен, че самият ти не си вярваш на това което пишеш:
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/01/14/2898722_velikata_energiina_revoljuciia/

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Планова икономика. Все едно съм на пленум на ЦК на Политбюро на БКП.
  —цитат от коментар 8 на БМЗ


  И на мен така ми прозвуча. Дали ще има поощрения за тези които "преизпълняват плана"? Примерно са достигнали не 35%, а 40, 50 , че и повече проценти?
  Тези неща се решават с механизмите на пазарната икономика и спазване върховенството на законите за опазване на околната среда. Другото е социализъм в действие.

 41. 41 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#30] от "T.M.":

  Ама сериозно ли ги мислиш тези неща или си просто трол!? Я да те пообразовам малко с официални документи, а не формуни бъртвежи тип "една жена каза". Я виж официалният документ с преференциалните цени за изкупуване на енергия от ВЕИ на ДКЕВР.

  http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_c-17_17.pdf

  Я сега сравни тези цени с цената на тока идваща от АЕЦ-а или от Мариците. И после ела пак да ми обясняваш, колко била евтина енергията от ВЕИ. Направо е безплатна, слънцето грее безплатно и вяръра духа безплатно!? А да споменявам ли, че за да подържаме изкуствено ВЕИ-тата плащаме и за студен резерв. Който студен резрв се държи и плаща в цената на тока заради ВЕИ-тата, защото дори и да не грее слънцето или да не духа вятъра ти предполагам искаш да имаш ток у вас? Да сложим ли и цената на студеният резерв върху цената на електроенергията от ВЕИ и да продължим да смятаме колко е евтина.

 42. 42 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 614 Неутрално

  "Парламентът одобри предложенията на комисията да се гарантира, че потребителите, които произвеждат електроенергия на собствена територия, имат право да я консумират и да инсталират системи за съхранение, без да плащат такси или данъци."Също добра мярка е това.
  —цитат от коментар 5 на Иво


  това е единствената важна мярка, не да ми иска електрото да правя 10хил лв разходи за да включа два пикливи, употребявани фотоволтаични панела в мрежата

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 43. 43 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Добра цел.. Тук всеки реве че въздуха е мръсен, но като се заговори за решение на проблема, започва другото реване.. "НЯМАМЕ ПАРИ" ..Добре изглежда, дано го приемат и да се реализира.
  —цитат от коментар 2 на sv3tli0


  Тези мерки ще имат точно обратен ефект в България - 35%ВЕИ ще означава ток на немски цени - > още повече хора няма да имат друг избор освен да се топлят на дърва, въглища, гуми, парцали и каквото още намерят.

 44. 44 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vorknkx":

  Еми защото едното няма нищо общо с другото. Само Дневник кагато има статия за мръсния въздух манипулативно я илюстрират със снимка на ТЕЦ-а дето е на газ и изпуска водна пара от комина.

 45. 45 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Това е бъдещето, браво!
  —цитат от коментар 14 на Sioux


  Само пазара отказва да го повярва това ама нищо - тука с едни бюрократични мерки ще му отворим пътя на "бъдещето" понеже то явно само не може да ни убеди, че е такова.

 46. 46 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#27] от "dosetliv":Само че в Португалия скоро ще спре да поскъпва, понеже вече имат много ВЕИ, а новите са по-евтини и просто няма да има нужда от поскъпване. Отделно, тука заплатата ти е 1000 лева, и тока е 23 стотинки, там заплатата е 1000 ево, и тока е 23 цента. Така че не бързай да ги оплакваш, проблема е, че нашите мафиоти ще си присъединят ВЕИ с дългосрочни договори на необосновано високи цени.
  —цитат от коментар 29 на today


  "ЩЕ"?!?
  Вие да не сте Антониу Коща, че да ги знаете със сигурност тези неща?
  И защо не дадем пример със САЩ дето не си сложили тоя таралеж в гащите - $3000 заплата и $0.14 ток - колко ли им е зле?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK