Испания не е съгласна, че българското европредседателство включва Косово в стратегията за Западните Балкани

Среща на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите в ЕС

© Цветелина Белутова, Капитал

Среща на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите в ЕСЗнаете традиционната позиция на Испания за включването на територията на Косово в процеса на разширяването на Европейския съюз. Това заяви представител на Испания по време на първото заседание от парламентарното измерение на председателството на България на Съвета на ЕС - КОСАК (конференция на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз).


Ние имаме споразумение с председателя Жан-Клод Юнкер, че стратегията за разширяване трябва да се фокусира върху подготвени страни – Сърбия и Черна гора, каза Рубен Морено в коментар за един от основните приоритети на българското европредседателство - перспективата за Западните Балкани.


Подкрепяме бързи и стабилни разговори с тях, преследвайки в същото време подготовката на другите страни кандидатки – Албания и БЮРМ Македония, отбеляза той, като подчерта, че стратегията за разширяване е приложима към страните, които са признати от всички държави членки.
Така че е неприемливо да се опитваме да включим една единица, която не е призната от всички държави членки, неприемливо е разширяването да се смесва с процеса на стабилизиране и асоцииране, посочи Морено.


Затова гледаме с голямо безпокойство към срещата в София с тази рамка за Западните Балкани, рамка, която не разбираме, не приемаме и която няма нищо общо със стратегията за разширяване, настоя той, имайки предвид срещата на върха за региона, която ще се проведе през май в София.


Мислим, че конференцията трябва да се състои между държави, в този формат разширяването е извън въпрос, ако въпросът все пак се повдигне, Испания няма да участва в дебата, допълни той.


В отговор министърът за българското председателство Лиляна Павлова подчерта, че срещата на 17 май е за европейската перспектива за Западните Балкани, а не за разширяването, а перспективата има своите компоненти.


Отново за приоритетите


В началото на срещата Павлова припомни четирите приоритета на българското председателство, които по думите й са максимално отворени и позволяват гъвкавост. По част от темите осъзнаваме, че предизвикателството ще е голямо, защото държавите невинаги имат еднакво мнение, каза тя.


За първия приоритет - бъдещето на Европа и младите хора, тя каза, че в рамките на дебата за това каква Европа искаме, каква Европа ще имаме след Брекзит, една важна част предстои през следващите седмици, а именно какъв ще е бюджетът на ЕС след 2020 г.


Българското председателство ще проведе поредица от дебати за това каква рамка очакваме, как да постигнем баланса да имаме бюджет, който да осигури значителен финансов ресурс в подкрепа на традиционните политики като кохезионната, но и давайки си ясна сметка, че трябва да се адресират и новите предизвикателства – сигурност, миграция, климатични промени.


За втория приоритет, сигурност и стабилност, тя коментира, че трябва да се намери начин да се осигури по-ефективен контрол на външните граници и да работят ефективно създадените системи за сигурност. Все още има разнопосочни мнения за реформата в Дъблинския регламент, посочи Павлова. Четири държави председатели работиха по темата и се надявам, че по време на българското председателство ще се постигне така необходимото съгласие по този въпрос.


За европейската перспектива за Западните Балкани министърът коментира, че като държава от Балканите повече от всякога имаме какво да дадем към нашите приятели от региона. Тези държави преминават и са преминаващи и преминали през нелеки предизвикателства и имат нужда от нашата подкрепа и перспективата, че ако положат усилия да изпълнят ангажиментите си, имат шанс за присъединят към ЕС.


Много е важно за нас тази тема да не бъде разчетена като фалшиви обещания или като фалшив сигнал, че могат през шестте месеца да получат дата за присъединяване, трябва да направим един честен анализ за всяка държава, процесът ще отнеме години, подчерта министърът.


Ние вярваме, че за стабилността и просперитета трябва да има свързаност, успяхме през изминалите шест месеца да повдигнем темата, сега е важно тя да е дългосрочен необратим процес, допълни тя.


Дигиталната икономика, дигиталните умения, цифровият пазар са четвъртият приоритет. Ние оценяваме високо усилията и успеха на естонското председателство, за които това беше основен приоритет. Приехме значителен пакет законодателство, което трябва да бъде разгледано, допълни Павлова.


По думите й цифровите технологии са сектор, в който отчитаме над 600% ръст в инвестициите за последните десет години, 31% от професионалистите в него са жени – един от най-големите проценти в Европа.


Тя подчерта, че икономическият растеж в България е почти 4%, страната има нулев бюджетен дефицит, а националните дългове са под 26%. Освен това по думите й България е трета по исторически артефакти в Европа след Италия и Гърция, втора по богатство на минерални извори в света и първа по производство и износ на лавандула и лавандулови продукти.


Избирателна солидарност


Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че българското председателство влиза в тези месеци със силни и активни позиции, а не просто водено от инерцията на дневния ред на Европа.


Преживяваме един от най-колебливите периоди в живота на нашето европейско семейство. Изчезнаха непосредственият ентусиазъм и заразителното желание, с които е изградена Европа, допълни тя. Говорим на високи нива, но не можем да увлечем европейските граждани, за да търсим решение как да развиваме Европа през 21 век, каза тя, посочвайки, че напоследък повече строим огради не само срещу новопристигащите, но и едни срещу други.


По думите й в България един от най-сериозните страхове е за спирането е фондове, орязването, преформулирането им и така се ражда отдръпването на е граждани от европейската идея. Всяко предложение може да се разбере, ако предварително се дискутира с нашите собствени граждани. Европа е разделена, всяка страна е за солидарност, но само ако другите са солидарни с нея, посочи Йотова.


Разделение


Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс коментира, че първо трябва да погледнем към света, който ни разрушава, и след това да видим какъв трябва да е нашият отговор през оставащото време на мандата на тази комисия и на Европейския парламент.


На средата на четвърта индустриална революция сме и начинът, по който е организиран светът, ще се промени основно, посочи той. По думите му това е първата индустриална революция в човешката история, която засяга всички части на света едновременно и няма да остави нито един живот незасегнат.


Живеем в стратегическа среда, която поставя нови предизвикателства – американска администрация, която има различни виждания за международната стабилност от всяка предишна, европейска обстановка, в която има много предизвикателства, каза Тимерманс, допълвайки, че нещата са свързани – това, което се случва с природата, е тясно свързано с това, което се случва с миграцията, това, което се случва с миграцията, е тясно свързано с политическите решения, които се взимат, и със стратегическите решения.


Обещанието за европейско сътрудническо винаги е било за сближаване. Както във всеки обществен договор във всяко общество сближаването е обещание, което политиците и държавните власти дават, но реалността след кризата е, че всъщност има разделение, допълни Тимерманс.


Той подчерта, че не иска ЕС да се връща към ситуацията, в която държавите членки, изправени пред голям миграционен натиск, не могат да разчитат на солидарността на останалите страни. Според него да разчитаме на нашия съсед означава да имаме повече доверие и сила.


По повод Брекзит Тимерманс коментира, че много от европейските граждани чувстват, че вече не контролират собствената си съдба. Как точно ние да представим Европа пред тях като един инструмент, който ще им позволи да си върнат контрола върху собствената си съдба, как да направим така, че Европа да не се плаши толкова много от бъдещето, допълни Тимерманс. По думите му Европа трябва да помага хората да остават в страните си, като създава условия за развитие, върховенство на закона и справедливи общества. Това трябва да бъде част от миграционната политика, допълни Тимерманс.


Накърнена близост


Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европарламента, коментира, че при сформирането на сегашния Европейски парламент се сблъскахме с присъствието на евроскептици и противници на ЕС, избрани от гражданите на ЕС, за да ги представляват в ЕП. Още тогава беше ясно, че една от основните задачи на всички нас ще бъде да направим ЕС по-близък и разбираем за неговите гражданите, допълни Михайлова.


Близостта на гражданите с политиките и институциите на ЕС е в основата на неговото бъдеще, видяхме колко накърнена е тази близост, решението за Брекзит беше върхова точка на тази тенденция, каза още тя.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  За всички проблеми с Косово - Испания да се обърне към испанския гражданин Хавиер Солана ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Браво на испанците, нашите мекерета успяха още на първия ден да им замиришат гащите.

 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#2] от ".":

  Ти да не мислиш че Косово ще се върне в Сърбия? Мега тъпи са испанците в случая.... Отказват да приемат фактите... за добро или лошо, Косово си е независима държава и Европа... така че рано или късно и тя ще влезе в ЕС.

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Това сигурно е така, защото Испания все още не е признала Косово като независима държава. Испания изхожда от собствената си вътрешнополитическа обстановка, при която има сепаратистки тежнения в автономните области. Само че Косово няма да се превърне отново в автономна област, нито ще се присъедини към някоя от съседните държави.

 5. 5 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Баш така! Запада си вкара голям автогол тогава и сега не ще да сърба попарата. Руснаците имат калашник, албанците детелашник. Ма и сърбите не ги обичам много. Сами са си виновни донякъде.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Любопитно

  До коментар [#2] от ".":Ти да не мислиш че Косово ще се върне в Сърбия? Мега тъпи са испанците в случая.... Отказват да приемат фактите... за добро или лошо, Косово си е независима държава и Европа... така че рано или късно и тя ще влезе в ЕС.
  —цитат от коментар 3 на serpico


  Рано или късно Косово щяло да влезе в ЕС?!? Мда - вероятно някъде 5-6 години след Турция ще се случи това...

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Испанската позиция е глупава , защото сравнява Косово с Каталуня. Двата казуса са съвсем различни. Жалко за испанците , ако не са разбрали това. Сърбия няма как да стане член на ЕС ако не признае Косово юридически. В момента текат официални преговори между Сърбия и Косово , което значи , че сърбите дефакто са признали Косово . Остава да го признаят и деюре. Ще бъде интересно когато Сърбия признае Косово, какво ще правят страни като Испания и Гърция , които не са го признали.

 8. 8 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Правилно е отговорила Лиляна...няма да ги приемат сега...ще се разглежда перспективата на Балаканите...и няма защо да се отказва европейска перспектива на никого...

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Косово е Източна Румелия преди време. Отлагането на този въпрос само засилва албанския фактор. На Албания не и пречи да се развива в три държави . От положението в момента губят Македония , Сърбия и Черна гора.

 10. 10 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Албания и нейните протекторати Косово и Македония нямат място в ЕС !

 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Разбира се, че Косово трябва да чака и то доста. Разбирам настроенията на испанците. А Председателството не следва да се опитва да поставя каруцата пред коня.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Принципно американския-ислямски анклав - Косово, ще става все по-голям в голям проблем за Балканите и ЕС!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ще бъде интересно да видим, какъв словесен каламбур ще трябва да се измисли, за да се обоснове правото на независимост на косоварите и същевременно да се отнеме това на Каталуня.
  Обратното би било много по-лесно.

  Не ща да влизам у затвора!
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Разбира се, че Косово трябва да чака и то доста. Разбирам настроенията на испанците. А Председателството не следва да се опитва да поставя каруцата пред коня.
  —цитат от коментар 11 на citoyen

  И аз така казвам да направят гей парад в Прищина, да се хармонизират с Истанбулската конвенция и да спрат да убиват лидери на сръбската опозиция! Към 2050г. като се разпадне посттоталитарна Европа,ще се присъединят към евро-халифата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Испанците ги тресе параноята...

  Впрочем някой знае ли дали твърдението, че сме трети по брой артефакти е вярно?

 16. 16 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от ".":Ти да не мислиш че Косово ще се върне в Сърбия? Мега тъпи са испанците в случая.... Отказват да приемат фактите... за добро или лошо, Косово си е независима държава и Европа... така че рано или късно и тя ще влезе в ЕС.
  —цитат от коментар 3 на serpico


  Те визират Косово, ама си мислят за Каталония...

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 17. 17 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Губейки основния си стълб - Великобритания , ЕС се сдобива с подвижни пясъци, пълни с вътрешни противоречия и опасности.
  Очевидно Германия и Франция вече са взели решение за отделяне на "няколко скорости", иначе не биха поели такъв риск.
  Периферните държави ще функционират като полезни придатъци /да не казвам колонии/ и в случай, че създават проблеми лесно ще бъдат изключени.

  Не ща да влизам у затвора!
 18. 18 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Косово е Източна Румелия преди време.
  —цитат от коментар 9 на dejmos


  По-скоро в Западна Румелия. (Косовския вилает).

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 19. 19 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#10] от "dr_al_hussaini":

  Точно така е! Никой ли не го разбира? Чудя се. Албанците са тиха вода, но си следват ислямските идеи за велика Албания. И в сметките влизат и косово - което е тяхна голяма победа, и македония. Ако някой си мисли нещо друго - греши. Нито Турция, нито Албания имат място в ЕС .

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Ми що тъй, за Черна гора може, пък за Косово не може? При това косоварите са отделна нация, пък черногорците са криви сърби. Нещо като трети пол.

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Абсолютно прави са испанците. Няма как това мафиотско образувание Косово което дори не е признато от Испания и Румъния да претендира за членство в ЕС!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Е хубаво де, Испания сега ли се сети? От години ЕС провежда разговори за евентуална бъдеща европейска перспектива с тези 6 държави. От 2014 се провеждат ежегодни общи срещи между страните от Западните Балкани и техни европейски партньори, така наречения Берлински процес. Испания чак сега се сети, че не е признала Косово?

 23. 23 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Язък, много лоши тези испанци.

  Бадева Бейко оня ден толкова се целуваше и прегръщаше с военнопрестъпника и трафикант на органи Хашим Тачи.

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#3] от "serpico":

  Ако не цялата то някой и друг бъбрек или черен дроб!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Е хубаво де, Испания сега ли се сети?
  —цитат от коментар 22 на We Do Not Sow

  Разбира се, че не сега. Едва сега български медии се сетиха, че има и други позиции на европейски държави за Косово.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Прави са испанците за Косово.Това е престъпна държава.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Как смеят да спират устрема на Бойко.

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  И аз не съм съгласна, ама кой ли ме пита?

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Македония, Черна гора, Албания - да. Б и Х и Косово са много далече. А Сърбия не трябва въобще да влиза в ЕС. На никого не е дотрябвал още един троянски кон. Да отиват в Евроазиатския съюз.

 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 805 Неутрално

  тя, еспанята ше протестира, ама бондстиил си е ТАМ! И ДАЖЕ ШЕ ПЛЯСКА ПО ДУПЕТО НЕПОСЛУШНИТЕ У ЕВРОПАТА! Шиптърте ше ви кажат.....

 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  за добро или лошо, Косово си е независима държава и Европа... така че рано или късно и тя ще влезе в ЕС.
  —цитат от коментар 3 на serpico


  Да, но само след като Сърбия признае независимостта на Косово.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK