Как България не стана югорепублика

Как България не стана югорепублика

© Associated PressПрез 1948 година Сталин подлага на натиск Тито и Георги Димитров да обединят Югославия и България в обща федерация. За разигралите се преди 70 години събития "Дойче веле" разговаря с шефа на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.


В началото на февруари 1948 Сталин привиква в Москва ръководствата на комунистическите партии, завзели властта в Белград и София. Делегацията на НРБ е представена от Георги Димитров, Васил Коларов и Трайчо Костов. Под предлог, че е болен, Тито изпраща заместниците си Едвард Кардел и Милован Джилас, към когото Кремъл изпитва остра неприязън заради изказванията му срещу масовите изнасилвания и грабежи, извършени от Червената армия в Югославия по време на наскоро приключилата война с Германия.


Мотивите за "заболяването" на югославския диктатор са повече от сериозни. Тито е сред малкото югославски емигранти комунисти, оцелели в СССР след големия терор през 30-те години, и добре разбира, че стопанинът на Кремъл му залага капан. Не по-малко уплашен е и иначе верният на Москва Димитров. Само месец преди срещата съветският официоз "Правда" го подлага на остра критика заради несъгласуваните му с Кремъл "фантастични" идеи за федерации и конфедерации между източноевропейските държави, които вече са под управлението на Москва.


Бледската спогодба
Но една от тези идеи все пак върви към осъществяване: през август 1947 година Югославия и България сключват в Блед спогодба, която предвижда сливането на двете "братски" държави. Димитров се съгласява да предаде Пиринския край на югорепубликата Македония, като в замяна новата югорепублика България ще си върне седем пъти по-малките като територия Западни покрайнини.


Още преди мастилото в Блед да е засъхнало, в Пиринския край пристигат 90 нови емисари на Скопие, които трябва да участват в продължаващата две години насилствена мекедонизация на българската област, разкрасена вече с портретите на Тито и скопския му наместник Лазар Колишевски. Осем месеца по-късно обаче на тайно заседание в Белград Тито заявява, че сделката е "троянски кон", с който Сталин се опитва да прикачи Югославия към колесницата на Съветската империя. В ролята на "данайски дар" се явява доскоро окупираната от Червената армия България, от чието марионетно правителство се очаква след сливането с Югославия да удържа непредсказуемия Тито и неговата миниимперия.


Нарастващите подозрения в Белград, че Сталин използва Димитров и НРБ като примамка за траен контрол над Югославия, определят поведението на югославската делегация на тристранната среща в Москва в началото на 1948 година. На 12 февруари 1948 Димитров прави неуспешен опит да убеди югославския пратеник Кардел, че новата федерация ще направи южните славяни по-независими от Москва. Само така те можели да изградят свой "демократичен комунизъм", твърди Димитров.


Впрочем Сталин не за пръв път използва Димитров за примамка. Добре документирано е, че през ноември 1937 по искане на Сталин тогавашният шеф на Коминтерна трябва да примами в Москва емигриралия във Франция германски комунистически лидер Вили Мюнценберг, който публично критикува сталинизма. Целта е Мюнценберг да бъде арестуван и ликвидиран от НКВД.


Тито, дразнителят


Според историка Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", Сталин постоянно променя позицията си за замислената в Москва българско-югославска федерация, защото все повече се опасява, че политиката на Тито, особено що се отнася до поглъщането на Албания и до гражданската война в Гърция, става все по-независима от директивите на Кремъл.


"Тито е доста по-млад и енергичен от застарелите управници в Москва и в София и има подплатено с факти самочувствие на победител във войната. Нарастващият му авторитет на лидер в международното комунистическо движение несъмнено дразни мнителния Сталин", посочва Груев. И добавя, че около македонското "обединение", дирижирано от Сталин и Тито, възниква нарастващо напрежение, което става опасно за съветската империя.


Гръцката комунистическа партия, която по същото време води гражданска война срещу англичаните и кралската армия, малко след подписването на Бледската спогодба обявява готовност да предаде на Скопие контролираната от нея част от гръцка Македония. "Това обещание засилва популярността на комунистите сред тамошното славянско малцинство, но е и сред основните причини за разгрома им в гражданската война. Гърците вече са убедени, че победата на верните на Москва сили ще доведе до разпадане на страната им", посочва Михаил Груев.


След замразяването на идеята за българско-югославска федерация отношенията между Москва и Белград бързо се влошават. Четири месеца след злополучната февруарска среща в Москва югославската компартия е заклеймена от Сталин и изключена от Коминформбюро. В Белград започват да се готвят за съпротива срещу подготвяното съветско нашествие през границите на България, Румъния и Унгария. През 1951 година Югославия е принудена да помоли Шести американски флот да влезе в пристанищата ѝ, а Тито е първият комунистически лидер, който гостува на борда на американски самолетоносач.


"Всъщност между режимите на Димитров и Тито няма особена разлика. И в двете страни опозицията е унищожена, а оцелелите ѝ представители са изпратени в концлагери", казва Михаил Груев и добавя: "Вероятно особеното в югославския случай е, че след скъсването със СССР там се изгражда специален концлагер за привържениците на Москва - зловещата душегубка "Голи оток"."

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Тази материя дали ще влезе в учебниците? Защото има немалко българи, които са били преследвани и дори убивани заради съпротива срещу македонизирането на Пириския край.

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Идеята за балканска федерация е много стара, но имайки предвид манталитета на балканските народи, непостижима.

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3576 Гневно

  И сега пак кажете че комунистите не са безродници и национални пред@тели!Началника на Коминтерна всичко друго но не и БЪЛГАРИН.Същите безродни души искаха да на правят България 16 република на СССр през 1965.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  България няма как да стане Сръбска република, защото България е държава-МАЙКА на Сърбия!
  Каквито и комуняги да си измислят - каквото и да било !!!

  [email protected]
 6. 6 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Българските комунисти по- големи съветски ибричии от югославските!

  Да благодарим на Тито, че е спасил родината ни от разпадане поради предателстото на пАцелуйковците.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 7. 7 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  Много стара и много вредна. Едното не пречи на другото.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  И това информация от архивите. Да не съм чул за Сорос, световната либерастия и прочие клишета въртящи из блоговете. Доживях да благодаря поне за едно нещо на комунистически лидер (Тито). Благодаря му за това, че не се е вързал на Джугашвили и на Гошо тарабата.

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  България да стане Сръбска република, след като България е държава-МАЙКА на Сърбия е все едно Испания да стане щат на Мексико, или Великобритания щат на САЩ !
  По същата причина България не е станала нито руска губерния, нито република на СССР!
  ФАКТИ !!!
  ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ!!!

  [email protected]
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Пропуснато е само да се отбележи в статията, че това е втори опит за обединение. Първият е бил преди Освобождението на България от турско робство със Сърбия... Пак с инициатор Русия естествено, и с цел бъдещо претопяване на българите.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Ех. Доживях + да ти плесна.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 461 Весело

  Е, сега... национални предатели.... Те не само нацията, майка си ще продадт за власт. С някакъв си Пирин ще си играят...

 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 631 Гневно

  Идеята не е на комунистите, а на земеделците и на част от ВМРОто ,основно на Яне Сандански известен с прозвището "Федералистот"
  След Първата световна война на това се гледа като на най безболезненото решение на Балканския въпрос
  А дойче веле ако иска да си чеше езика и разлайва форума , може да каже и че Волен Сидеров е ходил в Белград лично да се моли за осъществяването на нова Югославия

  гошо
 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Много интесни неща има в статията, сега разбирам защо са протестите в Солун. Пропуснато в статията е съдействието на Тито за ликвидиране на съпротивата в Гърция. Тогава Тито е изобразяван в нашата преса като кръволок със сатър в ръката.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  До коментар [#11] от "olexander":

  НЕ ВИДЯХ + , А - /минус/ ама все тая - звучи ми похвално, че споделяте моята гледна точка, че България е преди всичко!
  Благодаря!

  [email protected]
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално  сега обаче всички балк. страни са на път да се съберат под шапката на Европската Уния и там да си другаруват.


 17. 17 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 435 Разстроено

  Аз живея в Благоевград - можело е сега да съм македонец.Ужас.
  45 год. са ни управлявали банда предатели.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Аз живея в Благоевград - можело е сега да съм македонец.Ужас.45 год. са ни управлявали банда предатели.
  —цитат от коментар 17 на rwe33471675


  По-зле, можеше да бъдеш югославянин

 19. 19 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Идеята не е на комунистите, а на земеделците и на част от ВМРОто ,основно на Яне Сандански известен с прозвището "Федералистот" След Първата световна война на това се гледа като на най безболезненото решение на Балканския въпрос А дойче веле ако иска да си чеше езика и разлайва форума , може да каже и че Волен Сидеров е ходил в Белград лично да се моли за осъществяването на нова Югославия
  —цитат от коментар 13 на гошо


  Пак ли вестоносеца ти е виновен. Хората цитират шефа на българският архив. Не си изсмукват от пръста.

 20. 20 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Откъде го изсмука това. На такива студенти пишеха минус две, и още пишат.

 21. 21 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Гневно

  СРАМНА КОМУНИСТИЧЕСКА ИСТОРИЯ!!!някой от тия дето сега са на ВЛАСТ ДА СЕ ИЗВИНИ????? комунистите са предатели и само ГОСПОДИН ПАНЕ БИЧЕВ ГИ Е ЛЕКУВАЛ!!!!ДОЛУ РУСИЯ И МОСКАЛИТЕ!!

  Долу рушистите и фашистите
 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Гневно

  На някого все още да не е ясно защо трябваше да бъде разчистен мавзолеят на Георги Димитров?
  На някого все още да не е ясно защо трябва да бъде разчистен и паметникът на Съветската армия?
  Няма? Правилно, няма как и да има!

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#17] от "rwe33471675":

  Имам колега от Благоевград,който и през 1960 г./тогава бяхме по на 18 г. / още беше МАКЕДОНЕЦ !

 24. 24 Профил на Костадинка Костадинова
  Костадинка Костадинова
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Никой не вникваше в едно нещо - че СЕГА сме отритнати от всички. Някои деликатно, някои не толкова. Не мислете че имаме приятели. Нямаме. А какво е било някога - било. Все там ли ще се време - в някога ?! Пътят към бъдещето просто зацикли.

 25. 25 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  След влошаването на отношенията между Югославия и СССР югославската комунистическа партия се превръща в опортюнистическа за Сталин и КПСС. Това особено се набива в очи, когато Югославия поема по собствен път на развитие - допуска се частна собственост, работници стават собственици на заводи и се разрешава на югославските граждани да напускат страната и да работят в чужбина. С другомислещите обаче разправата е жестока - хиляди са избити в концлагера "Голи оток'', между тях и хиляди българи от Македония, затова, че са заявили, че са българи.

 26. 26 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Никой не вникваше в едно нещо - че СЕГА сме отритнати от всички. Някои деликатно, някои не толкова. Не мислете че имаме приятели. Нямаме. А какво е било някога - било. Все там ли ще се време - в някога ?! Пътят към бъдещето просто зацикли.
  —цитат от коментар 24 на Костадинка Костадинова


  Че то кога сме имали приятели в миналото?

 27. 27 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  На някого все още да не е ясно защо трябваше да бъде разчистен мавзолеят на Георги Димитров?На някого все още да не е ясно защо трябва да бъде разчистен и паметникът на Съветската армия?Няма? Правилно, няма как и да има!
  —цитат от коментар 22 на Един препатил


  А в градчето, в което сега живея, главната улица все още се казва "Георги Димитров", а продължението ѝ в съседното село "булевард"(?) "Ленин".
  Много било скъпо и трудно да се прекръстят, ми каза един местен общински съветник.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  В книгата "Лични свидетелства" от Петър Тодоров версията е съвсем различна. Югославия ползва положението си на страна, стояла срещу Хитлер и половинчато засегната от Ялтенската конференция. България пък е под чатал, но икономически запазена. Една по-голяма държава би могла да бъде по-вироглава.
  Точно затова не ни разрешават да направим конфедерация.
  И звучи логично.

  Еретик
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  А защо има улици , които се казват БОРИС 3 , след като точно той е подписал нахлуването на БА , като окупационен корпус в земите на Македония и е подписвал изселването и изтребването и на евреи и на българи от тези земи!?

  [email protected]
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  Нали знаете, че ако БОРИС 3 не беше пратил българи от Царство България да избиват българи от Македония - в качеството си на съюзник на Хитлер - историята щеше да е друга!?

  [email protected]
 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Разстроено

  Бездетният Георги Димитров се оказва в днешно време с много наследници-примамки за прокарване на имперската руска политика в ущърб на България.

 32. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  Аз живея в Благоевград - можело е сега да съм македонец.Ужас.45 год. са ни управлявали банда предатели.
  —цитат от коментар 17 на rwe33471675


  Най смешното е че ти си македонец.
  Заради тази простотия описана по горе на всички живеещи в този район в сините паспорти им пишеше народност македонец.
  Майка ми много се ядостваше от този факт.
  А баба ми от таткова линия е бегала 1918 през границата за да бъде българка само ги кълнеше.
  Сега не е по различно само като си представя че начело на ВМРО за което дядо ми е проливал и лял кръв.
  А сега начело е онзи русенски руски доносник не съм оптимист.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#19] от "stanislavdi":

  можеш и сам да провериш ,нали или аз да ти помогна и не забравяи че това е 1 август 1947 Блед България току що е подписала Парижкия договор ,който обаче си е все още къс хартия И от март 1948 обаче,почва друг вятър да вее

  гошо
 34. 34 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1092 Гневно

  До коментар [#12] от "puknatastotinka":


  До коментар [#6] от "Realist":

  Както е казал и Поетът,комуняре обичат само паре.Всичките са направени по един калъп и шаблон.
  https://youtu.be/skh6jEznJ84

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":

  Защото българската армия е посрещната в Македония като освободителка. Ако не ми вярвате на мен четете Божидар Димитров:

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-08-06&article=155647

 36. 36 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  До коментар [#30] от "karabastun":

  Борис 3 не е могъл,да направи нищо за македонските евреи,тъй като не са били негови поданици,но пък спасява всичките 50 000 български.Ако не беше той и мен нямаше,да ме има!

 37. 37 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#25] от "voyko":

  Югославяните пътуваха свободно по света. Нивото на стандарт беше доста над нашето. И сега май са по-добре, дори в Сърбия - извън ЕС и изгубила всички територии.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 38. 38 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Е, няма де се лъжем за +/- си у форума. Имаш +че от мен.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Неутрално

  До коментар [#35] от "Един препатил":

  Я ми кажете КАК е изпратена ?
  За посрещането знаем - дядо ми е бил офицер там!

  [email protected]
 40. 40 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":
  Борис III е можел или да спаси българските евреи, или те да последват съдбата на онези от окупираните (от немската армия!*) земи. Направил е точно това, което е можел да направи.
  * след окупацията от немците, земите се предават на българската армия. И това на практика е нейното участие във войната на страната на Остта. "Участието" на България във втората световна, до смъртта на Цар Борис е изцяло фигуративно. Той не допуска нито война на наша територия, нито смъррта та български войници по фронтовете. Защо губим енергия в спорове по тия безспорни факти?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 41. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  До коментар [#35] от "Един препатил":Я ми кажете КАК е изпратена ?За посрещането знаем - дядо ми е бил офицер там!
  —цитат от коментар 39 на karabastun


  Карабастунне дедоти какви ги е вършил Македония?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 42. 42 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1092 Гневно

  До коментар [#25] от "voyko":

  Югославските комунисти убиват истинският борец срещу окупаторите ген.Драголюб Михайлович.
  КОМУНИСТИ, БАНДО БЕЗ МОРАЛА, ВИ УБИСТЕ ДРАЖУ ЂЕНЕРАЛА!
  https://youtu.be/l-tf-kk6fnY

 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#39] от "karabastun":

  Била е изпратена така, както е била и посрещната - с всенароден ентусиазъм от обединението на българския народ. Затова и Историята нарича Борис III "Цар Обединител". Историята на България имам пред вид, не Краткия курс по история на БКП.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#35] от "Един препатил":

  Не само в днешна Македония българската армия е била посрещната като освободителка, а дори и на о-в Тасос! Дядо ми е бил военен фелдшер на "окупаторите" (според бастуна) и ми е разказвал много истории. Българската армия е "окупирала" Тасос без нито един изстрел! Както сега ние окупираме северна Гърция през лятото.

 45. 45 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":
  На Тасос? И моя прадядо е бил там. Но малко преди Междусъюзническата го изтеглят кам Янина, където е пленен и прекарва 1,5 години в гръцки лагер.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  Това искаха, но не успяха да направят продажните подлоги - предатели комунисти срещу Българщината - да ни направят един придатък на изконните ни врагове и ненавистници. А днес тяхните издънки ни обясняват колко " колониална' била политиката на Европа спрямо България ( което не им пречи да получават европейски заплати в институциите на ЕС разбира се ! ). Отврат и погнуса !

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#46] от "nip03542908":

  Не е зле по повод на това как комунистите са искали да харижат България на Тито да припомним, че по-късно искаха тя да стане шестнадесета република на СССР. А днес много им се иска да я направят нещо като Крим.

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Комунягите не само национални предатели,а национални престъпници които водят своите страни към самоунищожаване.

 49. 49 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Никой не вникваше в едно нещо - че СЕГА сме отритнати от всички. Някои деликатно, някои не толкова. Не мислете че имаме приятели. Нямаме. А какво е било някога - било. Все там ли ще се време - в някога ?! Пътят към бъдещето просто зацикли.
  —цитат от коментар 24 на Костадинка Костадинова


  Зациклила е мисловната дейност в главата Ви.
  Моля Ви, не се напъвайте с непосилни за Вас неща!

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#45] от "olexander":

  Аз говоря за Втората Световна Война. Дядо ми е роден през 1914-та - няма как да е участвал в Междусъюзническата война!

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Трябва да сме признателни на Тито,че е отхвърлил идеята за тази федерации,защото ако България беше част от бивша Югославия щяхме да сме по принуда участници във войната от 90-те години при западните ни съседи и не се знаеше кога щяхме да стане членове на ЕС.

 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#47] от "Един препатил":

  А Болен (печатна грешка е Дневник) Сидеров се води за патрЕот!

 53. 53 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2243 Гневно

  Потресена съм! Тези факти трябва да влязат в учебниците веднага.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  А после се скараха и ние започнахме да рисуваме Тито с окървавена брадва в ръка.

 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#53] от "etty1":

  Не само тези факти. В учебниците трябва да влезе и цялата история за кървавата война на БКП срещу българския народ.

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  По рано днес прочетох тази статия в ДВ. Наистина е важно тези факти от нашата история да се знаят. Добре, че Тито разваля плановете на сатрапа Сталин и неговата марионетка Г.Димитров.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Предателството от 1947 - 1948 г. е предшестванно от друго предателство от 1941-1942, когато Македоската комунистическа партия е прехвърлена към Югославската по нареждане на Коминтерна но с решение на ЦК.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Неутрално

  До коментар [#43] от "Един препатил":

  Ми не ми рецитирайте Краткия курс по история на БКП, ами погледнете в библиотеката - вече има много издадени спомени на реални хора били по това време в Македония - и Вардарска, и Костурска!

  [email protected]
 59. 59 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Идеята за балканска федерация е много стара, но имайки предвид манталитета на балканските народи, непостижима.
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt


  Колко е стара бе, позитанец?

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#54] от "Роси":

  Подсетихте ме за още нещо. В "любовния период" на митинги носели плакати с портретите на Сталин, Тито и Димитров. И карали хората да скандират "Сталин-Тито-Димитров". Добре, ама после като се скарали с Тито и вече не му показвали портрета сред хората тръгнало питането " А сега какво да скандираме - "Сталин-дупка-Димитров"?" За каквито питания се е отивало в Белене.

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#59] от "bez_ime2":

  Гледай другия понеделник предаването История.бг по БНТ1 и ще разбереш колко е стара... темата тогава ще бъде точно за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Кога това бе -41 ва ли Каква пушка ще пукне тогава като след операцията Марита на Вермахта от гръцката армия не остава нищо Но все пак пушка е пукнала и тогава -Драмско въстание

  гошо
 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Идеята за създаване на по-голяма, по-мощна и развита държава на южните славяни не е била чак толкоз лоша. Но за държавност са нужни общи география, история, език, култура и разбирателство. На Балканите нищо не е достатъчно общо за да се създаде обединена държава. От днешна гледна точка по-добре че не е станало. Днес по-модерно е разпадането отколкото интеграцията. Щяхме да преживеем шок а може би още една национална катастрофа. До каква степен са виновни точно комунистите за всичко е най-малкото дискусионно. Въпреки че не бих ги защитил. Но повечето от коментарите са пресилени. Е, мене преди не можаха и сега не могат да ме зомбират. Но за състоянието на обществото си струва да се замислим, на фона на настъпващите световни катаклизми.

 64. 64 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Гнусни терористи и национални предатели - такива са били комунистите и такива са и сега преименувалите се социалисти.

 65. 65 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Разбрахте ли защо БСП е против изучаването на комунизма в учебните програми?

 66. 66 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#59] от "bez_ime2":Гледай другия понеделник предаването История.бг по БНТ1 и ще разбереш колко е стара... темата тогава ще бъде точно за това.
  —цитат от коментар 61 на Иво


  Досега от това предаване не съм научил нищо... Чакам някой разбирач да ми обясни, от преди новата ера ли е идеята Балканска федерация или малко след това...

 67. 67 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А после се скараха и ние започнахме да рисуваме Тито с окървавена брадва в ръка.
  —цитат от коментар 54 на Роси


  Тито наистина е кървав тиранин, не по-малко гнусен от Сталин, димитров и живков. Това че пусна югославяните да работят зад граница изобщо не измива кръвта от ръчичките му. Това е масов убиец, погубил много българи редом със сръбски антикомунисти, хърватски и словенски националисти, унгарци и италианци.

 68. 68 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Разбрахте ли защо БСП е против изучаването на комунизма в учебните програми?
  —цитат от коментар 65 на David Moyseev


  Как защо, историята на комунизма е история на тероризма, грабителството и предателството...

 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#53] от "etty1":

  Тези факти са известни отдавна на тези, които се интересуват, четат и мислят! Както е известен и фактът, че Русия не е освободила България след Руско-турската война, а е окупирала Бъргария! Както е известно, че преди тази война Русия е воювала с Турция за "освобождението" на Гърция и Сърбия, минавайки през България, но не е искала независимост на България! Известно е също така, че Русия е накарала Сърбия да нападне България след Съединението в опит да не допусне независима България!

 70. 70 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#69] от "vassilun":

  Имам предвид учебната програма. Не да мерим кой чете, кой мисли, кой има достъп до изворите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  На южната страна на Тасос има едно градче, Лименария... Много ми харесва градчето и всяка година гледам да отскоча на разходка със семейството. Хапваме прясна рибка, салатки, малко плаж... Отплеснах се. Точно в края на Лименария, на една скала над морето вечер, добре осветена се вижда една стара сграда. Казват и българската казарма...! :)

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":


  До коментар [#22] от "Един препатил":А защо има улици , които се казват БОРИС 3 , след като точно той е подписал нахлуването на БА , като окупационен корпус в земите на Македония и е подписвал изселването и изтребването и на евреи и на българи от тези земи!?
  —цитат от коментар 29 на karabastun


  Бастун, ограмотявай се по история, необходимо ти е . Борис Трети освен, че е спасил българските евреи, не се е огънал пред искането на Хитлер да изпрати български войници на източния фронт а най-голямата му заслуга е мирното възвръщане на моя роден край южна Добруджа към България и то с решаващата помощ на същия този Хитлер. Заради отказа му да изпрати българска войска на източния фронт е отровен и плаща с живота си. С ум се боря но не мога да видя някой от днешните политици, който би направил подобна саможертва за родината си.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 73. 73 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  По-зле, можеше да бъдеш югославянин
  —цитат от коментар 18 на stanislavdi


  Още по-зле, можеше да бъдеш _бивш_ югославянин - в страна минала през гражданска война, убивал доскорошните си сънародници (или дори убит от тях), разделен с граници от близки, роднини и стари приятели, в страна която още дълго ще чака да влезе в ЕС (ако не сте хърватин или словенец), и без право на свободно движение (вкл. работа) в страните от ЕС.

 74. 74 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#50] от "vassilun":
  Да, за това аз ти говоря за моя прадядо.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Комунистите - един дол продажни дренки. Български или гръцки...
  Авторитарния режим на Тито случайно е помогнал на България. Едва ли го е искал - спасявал е себе си и своята империя...
  Не знаех, че в Блед е станала тази позорна, продажна среща. Блед е чудесно място, в което сякащ ми е хвърлен пъпа, не заслужава да го запомним с лошо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#25] от "voyko":Югославяните пътуваха свободно по света. Нивото на стандарт беше доста над нашето. И сега май са по-добре, дори в Сърбия - извън ЕС и изгубила всички територии.
  —цитат от коментар 37 на vesolr


  РЗ бива брутна и нетна (с приспаднати данъци). Средната нетна заплата за РБ е 413 евро, за Сърбия 391, а за Македония 368.
  България е страната с най-ниски доходи в ЕС, клубът на най-богатите в света.

 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Разстроено

  До коментар [#66] от "bez_ime2":

  Аз пък мисля, че предаването е много добро. Вчера например беше наистина ужасно и тъжно... разкриха се много ужасяващи истории и подробности за комунистическия лагер в Белени и ужасите, които гнусните комунисти са вършели там. Ако, не си го гледал, виж записа на предаването в сайта на БНТ1.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#75] от "penetrating":

  Между другото искам да ти покажа едно много интересно четиво, което показва друга гледна точка на тези исторически събития - албанската:

  http://macedonia-history.blogspot.bg/2006/11/1912-1991_17.html

  От линка можеш да видиш как албанците са лавирали между СССР, Югославия и Китай за да запазят своята независимост.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#76] от "historama":

  И-и-и-и..., какво? Ние, дето сме десета година в ЕС сме малко над сръбския доход?! Баси и некадърниците, дето си избират българите, че да ги управляват!

  Бивш tww09306483.
 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  ...И-и-и-и..., какво? Ние, дето сме десета година в ЕС сме малко над сръбския доход?! Баси и некадърниците, дето си избират българите, че да ги управляват!
  —цитат от коментар 79 на tww09306483

  Е, до 1989г. сърбите имаха много по-висок стандарт от нашия, и много по-добро стоково покритие на техния динар.
  За некадърниците си прав, но липсва ни и нещо друго -икономически анализи и статии горе-долу на някакво ниво.
  През 90-те "Дневник" бе медия със статии на много добро ниво, в 168 ч. също имаше някои не лоши материали, макар и повечето на ниво ІІ курс УНСС. Реално в коментарите често има много по-стойностна информация отколкото в статиите.
  Т.е. ние тук сме заливани от жълтении и пикантерии, но не получаваме информация

 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#66:"bez_ime2"][/quote]
  "...Чакам някой разбирач да ми обясни, от преди новата ера ли е идеята Балканска федерация или малко след това..."

  Това ме развесели! :)
  Идеята за Балкански федерации има своите модели в Средновековието, и са донякъде по подобие на Византийската империя, и много повече на ПБЦ, от което се отделятсе появяват Сръбското кралство и Влашкото княжество. Звездните мигове на Българското царство са при Борис І (тогава включва дори и част от Украйна, Симеон, който без малко да седне на трона на василевсите, и да обедини Византия и България (но внимание - не под егидата на България, а на Константинопол), Йоан Асен ІІ, Сръбското кралство при Душан (20 години), имало е и някакви звездни мигове и при Влашкото княжество. Оттогава са останали и някои мечти за обединения на балканските народи, но з.... винаги под егидата на някой от народите, а не като федерация на равнопоставени народи. Малко по евразийския модел на Русия - всякакви варианти, но винаги в сянката на Русия. Затова говорим за Балкански федерации
  Затова и не се случила Балканската федерация с участието на България - когато трябвало да се реши дали столицата ще е в Белград или в София.

 82. 82 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Защо не се е получила идеята, първо, защото Тито е имал акъл в главата си, така да се каже, второ, защото все пак Югославия е била по-близка до западните съюзници във всяко отношение. За това Югославия има (донякъде) независими лидери, а в България Сталин успява да назначи най-верните си кучета.

 83. 83 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#76:"historama"][/quote]

  Източник?
  Разликата е много по-голяма в дейстивтелност, около 145 евро.
  https://tradingeconomics.com/

 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Любопитно

  До коментар [#23] от "doroteus":

  А аз имах приятел от Гоце Делчев, чийто дядо през 1981 година още не беше сменил паспорта си с националност "македонец" и поради това не излизаше от селото си!
  Та хора разни - разни идеали!

 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#32] от "dedoliben":

  Е, а пък мене миналата година при антропологично проучване в СУ ме изкефи една студентка, родена в София и с постоянно местожителство във Враца, която се самоопредели като македонка!

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#35] от "Един препатил":

  Не е важно как те посрещат, ами как те изпращат!

 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Гневно

  До коментар [#36] от "Sabbath":

  А защо не е било дадено поданство на евреите от Новите земи при окупацията през 1941 година?

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#43] от "Един препатил":

  За тези които не вярват, че изпращането е по-важно от посрещането - идете на гости у братовчедка си и се изходете на килима в хола! такъв ентусиазъм ще я обхване, че ще Ви гони от София до Перник!

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#43] от "Един препатил":

  За тези които не вярват, че изпращането е по-важно от посрещането - идете на гости у братовчедка си и се изходете на килима в хола! такъв ентусиазъм ще я обхване, че ще Ви гони от София до Перник!

 90. 90 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Любопитно

  До коментар [#76] от "historama":

  Уау, Сърбия след загубена война и без да е в ЕС и достъп до фондовете има 20на евро по-ниска заплата...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#76] от "historama":

  РЗ бива и номинална и реална. Дайте данни, че номиналната РЗ в България е по-висока от реалната РЗ в Сърбия и Македония.

 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#82] от "kazushi":

  Не се е получило и защото югославяните са искали България да бъде 7-ма република в Югославия, а нашите са искали равноправно обединение на две държави.

 93. 93 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":
  ЦК на Либерастите всяка година ще измислят нова и още по интересна история! Само годините след 1989г. с терор на Балканите , продължават да са най-строго пазената тайна!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 94. 94 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 767 Любопитно

  Поредната долна, предателска история в каталога на комунистите.

  На мен обаче ми е много любопитно дали ако се беше състояла тази федерация, сега нямаше да сме в по-добро положение, имайки предвид, че Югославия беше доста по-развита през комунизма и извън съветската орбита? Питам с пълното съзнание за войните от 90-те, които може би щяха да ни направят и по-калени и граждански активни за разлика от половин век безсъбитийно мишкуване.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 95. 95 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  До коментар [#93] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  България не стана Сръбска република след 1944 -та, ама ето накъде върви сега !
  При българския етнос има отрицателен прираст - коефициентът е минус 8,2 на 1000 души. Тоест на всеки 1000 души българите намаляваме с 8,2-ма. Докато при българските турци прирастът е плюсов - 2,7. А при ромите прирастът е цели 19,4 - на всеки 1000 души те се увеличават с 19,4 души.
  Някой нещо да не му е ясно!

  [email protected]
 96. 96 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  Нещо не ми стана ясно защо Тито се отказва от Балканската федереция в която Югославия щеше да има водеща роля. Както отстранява сталинистите в Югославия щеше да ги отстрани и от федерацията но явно е преценил че България и Егейска Македония са голям залък и могат да го задавят.
  А иначе снимката е от посещението на Тито в България когато пътува с влака до Варна и на всяка по-голяма гара му устройват тържествено посрещане.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 97. 97 Профил на rockfan
  rockfan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  България няма как да стане Сръбска република, защото България е държава-МАЙКА на Сърбия!Каквито и комуняги да си измислят - каквото и да било !!!
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Звучи добре, но историята показва друго. Румъния(Влашко) също е била федерат на България и до преди малко повече от век са говорили и пишели на старобългарски, ама на, по-голямата част от света си мисли, че България е част от Румъния. Отношенията САЩ - Британия са сходни, Бразилия - Португалия и т.н.

 98. 98 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  А после комунистите се чудят защо ги наричат национални предатели.
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Убеден съм - не се чудят. Не им е приятно, дразнят се.
  На всичко отгоре ги е било страх, да не бъдат изместени от "сладките" властови позиции.

 99. 99 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  На някого все още да не е ясно защо трябваше да бъде разчистен мавзолеят на Георги Димитров?На някого все още да не е ясно защо трябва да бъде разчистен и паметникът на Съветската армия?Няма? Правилно, няма как и да има!
  —цитат от коментар 22 на Един препатил


  Напълно съгласен с това разяснение за червените майцепродавци!

  Защитниците на МОЧА трябва да бъдат съдени за предателство и работа в услуга на чужда държава! Във всяка страна този закон и ред съществува!!!

 100. 100 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  България да стане Сръбска република, след като България е държава-МАЙКА на Сърбия е все едно Испания да стане щат на Мексико, или Великобритания щат на САЩ !По същата причина България не е станала нито руска губерния, нито република на СССР!ФАКТИ !!!ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ!!!
  —цитат от коментар 9 на karabastun

  Абе бастуне, големи глупости си написал и правиш нелогични сравнения.
  1. Става въпрос за СЪСЕДНИ държави, които да обединят територии. Това са искали нашите предатели.
  2. Точният исторически пример е: Киевска Рус е "майка" на московската Русия. И точно съветска Русия глътва "майката" си в образуванието СССР със столица Москва. Тъкмо това са виждали нормалните хора, но не и комунистическите национални предатели.
  Ти както винаги си политически неадекватен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK