Каква България видяха трима чужди журналисти, поканени за европредседателството

Каква България видяха трима чужди журналисти, поканени за европредседателството

© Велислав Николов, EU2018BGМалко позната, красива, изправена пред трудни задачи като председател на Съвета на Европейския съюз. Това е България, която видяха трима чуждестранни журналисти, с които "Дневник" разговаря по повод българското европредседателство. И тримата, Бенце Фолди от Унгария, Кристоф Шмид от Холандия и Пекка Микканен от Финландия, са били част от групата от 56 международни журналисти, поканени да отразят старта на ротационното председателство.


По традиция всяко председателство на съвета кани в съответната държава членка представителите на европейските медии, акредитирани в Брюксел, за официалното откриване. По време на престоя си в България групата е посетила някои от най-известните места в столицата (храм-паметника "Св. Александър Невски", Музея за история на София, триъгълника на религиозната толерантност, Археологическия музей), както и Пловдив и Рилския манастир.


Позитивно


За Пекка Микканен от Финландия това е трето посещение в България. Бил е тук през 1992 г. за два дена като турист и преди пет години във Варна със семейството си. От първото си посещение той си спомня София като много мрачен и беден град, излизащ от тъмни трудни времена. Всичко е било апатично, сякаш гледаш тъжен филм на забавен кадър. "Този път видях жизнен град, добре образовани и добре облечени хора, много живот, усмивки, приятелско отношение, отлично говорещи английски език хора. Позитивна атмосфера", разказва той.
Повечето финландци не познават България, някои са я посещавали, най-вече Варна, казва журналистът. "Мисля, че в представите на много хора България е бедна и слабо развита държава. Негативният имидж идва отчасти от медиите и отчасти защото хората са виждали роми, просещи по улиците във Финландия или в европейски столици".


"Нямах много ясна представа как ще изглежда българското председателство. Мисля, че имах подобни очаквания, когато Словакия беше председател за пръв път през 2016 г. - беше ми интересно как ще се справят. И двете са доста нови държави членки и имат много различна история в сравнение с голяма част от традиционните държави членки."


Според него Западните Балкани ще бъдат най-видимата и може би най-трудната задача на българското председателство. "Как да не се създадат напразни надежди в страните, които все още трябва да извървят дълъг път, както стана ясно, когато сръбски политик беше убит в Косово? И как да им дадем усещането, че наистина има, ако има перспектива, да се присъединят към ЕС? Как да бъдеш честен и конструктивен едновременно", казва той.


"Бях изненадан колко добре България успя да вкара тази тема в дневния ред. Говорих с един дипломат в Брюксел и тя ми каза, че "наистина има импулс, това може да бъде годината на Западните Балкани". Може би, но какво означава това", допълва Микканен.


Пекка Микканен

© Личен архив

Пекка Микканен


За дигиталния дневен ред, миграцията и другите теми от програмата той не е сигурен доколко България може да промени тези неща, тъй като има трудни процеси, които продължават да се прехвърлят от председателство на председателство. "Ако си спомням правилно, холандското правителство обеща да реши въпроса миграцията през януари 2016 г. И къде сме сега? Далеч от това."


"Когато чух Юнкер, Туск и Таяни по време на церемонията по откриването, почувствах, че България е третирана така: да им дадем подкрепа и да се надяваме, че ще успеят. Както всяко друго председателство. Но отново, когато си помислим за въпроса с Шенген например, винаги остава усещането, че има държави членки от първа, втора, трета и т.н. категории", казва журналистът.


По думите му това не се отнася само до бедността, но и до размера на държавите членки. Населението на Финландия е едва 5.5 милиона, така че никога не можем да сме наравно с Франция или Германия по въпросите на съюза, допълва той.


"Разбира се, България е виждана като бедна и корумпирана, защото все още е, но аз лично вярвам, че тя ще бъде много повече от това. Можем да го видим във впечатляващите статистики, които представителите на правителството ни показаха (нивото на безработица, растежа, държавния дълг, растежа в технологичните сектори и други). Но ние знаем и че пътуването е дълго и предизвикателствата са големи заради ниските заплати, изтичането на мозъци, неравенството на доходите, намаляването и застаряването на населението", смята журналистът.


Според него за много хора ротационното председателство е голяма възможност за страните да станат по-равни държави членки. "Така беше със сигурност във Финландия."


"Но нека ви напомня едно от "постиженията" по време на първото председателство на Финландия през 1999 г.: Турция официално бе призната за държава - кандидатка за пълно членство в ЕС. Както знаем сега, тази малка стъпка по време на финландското председателство не се увенча с успех, който да можем да честваме. Нашите политици тогава бяха с големи усмивки на лицата. Сега изглежда като едно много празно говорене и лъжливи надежди."


Лоялен приятел


Бенце Фолди от Унгария идва в България за пръв път. И той смята, че София е красив град, който му напомня на някои части на Будапеща. Фолди обаче не харесва многото графити, което е проблем и на столицата на неговата страна.


По думите му България е "черно петно" за унгарците. Те знаят малко за българското Черноморие и за разликата в кимането, но политически се знае единствено, че в България има корупция. След посещението му в страната и срещите с премиера Бойко Борисов и с външния министър Екатерина Захариева мнението му е, че те са професионални политици с ясна визия за ЕС и Западните Балкани.


Бенце Фолди

© Личен архив

Бенце Фолди

Според него най-трудната задача на българското европредседателство ще бъде ускоряването на интеграцията на страните от Западните Балкани. "Виждам, че България е наистина посветена на въпроса, но знаем как стоят нещата на Балканите. След убийството на господин (Иванович) в Косово ще бъде много трудно всички да се върнат на масата за преговори, но се надявам, че България ще постигне успех на срещата на върха за Западните Балкани през май. Има добри сигнали, например Договорът за добросъседство с Македония и разговорите между Гърция и Македония по въпроса за името", добавя той.


Според него ЕС бавно осъзнава колко важно е да има добри и лоялни приятели като България в Източна Европа. "В речите по време на церемонията по откриването чухме, че най-високопоставените политици на Европа не говореха за многото проблеми, които България има, а за европейското братство, за бъдещето. България може да използва това председателство, за да промени мненията в Брюксел, да покаже, че в страната не става въпрос само за корупция и недостатъчно развитие, но че е и верен партньор, който може да защитава границите си. България може да е добър пример - има страна, която обича ЕС въпреки многото трудности, които среща."


Изненадващо непозната


Кристоф Шмид от Холандия също идва в България за пръв път. Той разказва, че посрещането на чуждестранните журналисти късно през нощта е било много приятно, те са били транспортирани веднага с полицейски ескорт до луксозен хотел ("Маринела"). По думите му всичко е било добре организирано от гледна точка на сигурността.


Според него България не е много позната сред холандците, но същото важи и за държави като Румъния и Словакия. "Когато отидох в една обществена библиотека в Брюксел, за да разгледам някакви пътеводители за България, бях изненадан да видя само две книги за страната. Може би имат още и са били взети в този момент, но това беше изненада предвид огромното количество книги, които имат за страни като Франция и Италия."


Кристоф Шмид

© Личен архив

Кристоф Шмид


По думите му най-трудната задача за българското председателство ще бъде реформата на Дъблинския регламент и политиката за бежанците. Въпросът за задължителните квоти за търсещи убежище ще бъде много трудна задача за председателството.


Това е първото европредседателство за България, така че трябва да се покажете като конструктивен и надежден партньор. "Това, което съм виждал от предишни председателства, е, че е нещо автоматично: председателството ПРАВИ една страна от ЕС конструктивна и надеждна, защото няма друга опция. А за въпроса за най-корумпираната и бедна страна в ЕС – това също е факт. Председателството може да донесе ползи за България. Председателството дава на властите стимул да направят нещата по-добри в собствената им страна."


Според него през следващите шест месеца или скоро след това няма вероятност холандците да прекратят опозицията се срещу влизането на България в Шенген. В неговата страна, която председателства ЕС през 2016 г., това не е довело до някакви промени. Холандия като държава основателка е свикнала с това задължение и няма много вълнение около него сред хората, нито пък допълнителна подкрепа или улични протести.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8848 Любопитно

  А на тримата чужди журналисти, поканени за европредседателството - да бяха им казали каква България видя Татяна Дончева :
  ''Истината е, че корупционните схеми са европейски измислени и тук просто се прилагат. Европейски пари се влагат в пълни глупости, като "историческите" стадиони по селата, където няма хора. Кой брюкселец разреши така да се харчат европейски пари? И кой ги одобри? В София не можете от години да видите нещо качествено, построено от общината. Паветата по "Дондуков" са една много известна смешка, защото реденето на павета не може да се прави от всеки. Няма спирка на метрото, която да не капе. Създадена е стройна система, която изглежда непоклатима, защото се крепи от Европа. И нашата вяра, че ЕС някак си ще ни наложи правила и ще ни накара да ги спазваме, се оказа една илюзия.''

  [email protected]
 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3217 Весело

  Където и да бъдат поканени журналисти на разходка след това изприказват куп нищо незначещи баналности.

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 888 Любопитно

  Какво е "Тръгълникът на религиозната толерантност"?!?!??! Къде е?!?!?

 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Да, вижда се колко правим за да популяризираме страната си. Даже бившите соц страни ни виждат овече от схематично.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5710 Неутрално
 6. 6 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво е "Тръгълникът на религиозната толерантност"?!?!??! Къде е?!?!?
  —цитат от коментар 3 на SSmart


  Мисля че "триъгълник на религиозната толерантност" му се вика на част от центъра на София - между синагогата, джамията, католическата църква, и примерно "Св. Неделя". Може да включва и храмове на други общности някъде там - не знам.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  И този холандец е типичен пример на самодоволство и презрение към България.

 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#6] от "Tikva Oranjeva":

  Аз за пръв път го чувам ако и да живея в София от бая години!
  Благодаря!
  П.С. И на идиотите дето слагат минуси на въпроси благодаря! Много сте тъпи!

 9. 9 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Изхарчихме си напразно парите за тези тримата.

 10. 10 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#6] от "Tikva Oranjeva":Аз за пръв път го чувам ако и да живея в София от бая години! Благодаря! П.С. И на идиотите дето слагат минуси на въпроси благодаря! Много сте тъпи!
  —цитат от коментар 8 на SSmart


  Не се впечатлявай. Минуси се слагат според това кой си, а не според това какво си писал. Дори си мисля, че те се слагат автоматично на някои пишещи против линията на партията.

 11. 11 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Въобще не ми пука какво мислят и пишат разни там...Всички чужденци си отиват от БГ едва ли не със сълзи на очи - особено такива, живяли няколко месеца. Аман от раболепни и комплексирани медии.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  И в африканска държава да отидеш за 2-3 дена и там има красоти за гледане. По-важно е, какво мислят и чувстват хората, които живеят постоянно тука.

 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Не знам какво мислят журналистите, но личните ми впечатления са, че когато чужденец дойде в България, идва с нулеви или минусови очаквания и си отива почти винаги очарован.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Благодаря Ви за този материал, г-жо Станчева.

  Коментарите на тримата чуждестарнни журналисти са като цяло обективни и същевременно добронамерени. Поне моето впечатление е такова. Това, че нашата Родина не е достатъчно позната на Запад не спира хиляди туристи от тази част на Европа, вкл. от Щатите и Австралия да ни посещават. Не е същото, както в съседна Гърция, но постепенно, от дума на дума, смятам, че с времето ще ставаме все по-атрактивна и бутикова дестинация. Колкото до останалите ни проблеми - те постепенно ще се решат, щом начело на държавата застанат истински родолюбци, които не са там за пълнене на личните им банкови сметки и прикриване на властови кръгове (вкл. козируване пред чужди Началници), а за работа в полза на народа. Сигурен съм, че и този момент ще дойде и то в близко бъдеще.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#13] от "galapagas":

  Така е.

 16. 16 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Вижте човекът пред какво се е снимал. Античния театър. Представете си, ако алчните говеда в общинския съвет не бяха позволили на мастит български бизнесмен за една нощ да изрине с багери отлично запазената Арена на Сердика..... В момента там има хотелче някакво.

 17. 17 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво е "Тръгълникът на религиозната толерантност"?!?!??! Къде е?!?!?
  —цитат от коментар 3 на SSmart  До коментар [#3] от "SSmart":

  Поне да беше добавил : Аз не съм от София и не знам къде са черквата , джамията и синагогата .

 18. 18 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Според него през следващите шест месеца или скоро след това няма вероятност холандците да прекратят опозицията се срещу влизането на България в Шенген."

  За това пък ние ще си организираме ТУК протести , за да ги подпомогнем в доводите им .

  Те идват в България предубедени и ние им затвърдяваме негативизма - добри "патриоти" сме , няма що !

 19. 19 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#18] от "aboto":

  "За това пък ние ще си организираме ТУК протести , за да ги подпомогнем в доводите им .
  Те идват в България предубедени и ние им затвърдяваме негативизма - добри "патриоти" сме , няма що !"

  Другарю примерен гражданин, протестите са част от всяко демократично общество. За такива като вас, закърмени с послушание, това може и да е непонятно, но не променя нещата.

 20. 20 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "grajdanin1":

  Искаш да кажеш , че аз , ако знам , че си грозен и ти идвам на гости , би било хубаво , ти да ме посрещнеш разрошен - така просто от демократичност ?

 21. 21 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSmart":
  До коментар [#6] от "Tikva Oranjeva":
  Джамията (Баня Баши), Синагогата (зад Халите) и църквата "Света Неделя" са близо и могат да се видят и трите едновременно в този район.

  Никола Йорданов
 22. 22 Профил на marko vasilev
  marko vasilev
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Възползвам се от любезната дипломатичност на гостите и въпреки това да добавя-България и най-вече София се е променила за добро,откраднато е,но е и направено много.
  Иначе ние сме толкова деформирани и с такава мазохистична наслада се самобичуваме,че сме превърнали позитивизма в дълбокопровинционална наивност....

  mV
 23. 23 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Явно и брюкселските журналисти не са нещо по-различни от далавераджиите бюрократи. По софри, кортежи, вечеринки и лъскави места. Някога така се създаваше усещането за величие на соца, като им се показваха отбрани съветски колхози, Москва и Ленинград. За мизерията в подмосковието и мужика нищо. Тия тримцата да бяха поискали да отидат в другата България, например някъде на северозапад. Те и сега не са кой знае колко позитивно настроени към нас, а ако видят и действителността извън София съвсем ще я фтасаме. Да е жив и здрав поне хелуина, че да им показва превъзходството ни в кратунопроизводството в ЕС.

 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#20] от "aboto":

  "Искаш да кажеш , че аз , ако знам , че си грозен и ти идвам на гости , би било хубаво , ти да ме посрещнеш разрошен - така просто от демократичност ?"

  Очевидно с вас имаме различен мироглед. Да протестираш, да си недоволен не е "грозно", а нормално човешко право. Изглежда любовта към Партията (която и да е тя) и лоялността към силните на деня е дълбоко вкоренена в ценностната ви система. Замитането на буклука под килима беше особено ценено при "най-справедливия строй" и на много хора това е останало "подарък" завинаги, дори и да не са живяли в него. Може би ако препрочетете Верноподаникът на Хайнрих Ман и Фермата на животните ще разберете това, което ви казвам.

 25. 25 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "georgi_ww":

  През 2000-та година имах общ проект с холандска фирма, който включваше няколко колеги и аз да изработим в Хага идеен проект. Бяхме там 2 месеца, после техническия проект се прави в България и техни специалисти (15 човека) дойдоха в София. След 9 месеца от тяхната фирма решиха, че половината вече не са необходими и им казаха да се прибират. Малиии кво стана... рев молби...а един от тях така се обиди, че го връщат, че напусна фирмата.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4428 Неутрално

  "Председателството дава на властите стимул да направят нещата по-добри в собствената им страна..."


  Как да му обясниш на холандския журналист, че родните власти с гуши като пеликани, имат стимул само към едно....
  Но, не може да разбере, идва от друг свят.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4428 Неутрално

  Тук трябваше родни медии да вземат под шефство по няколко журналисти и да ги разходят из Родопите, Черноморието, Шипка, до тракийски могили, да ги поканят сред свои приятели, на чеверме, на скара, с жива музика (родопска).... Да усетят и видят хората по различно нещата...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  И този холандец е типичен пример на самодоволство и презрение към България.
  —цитат от коментар 7 на stedim


  Притеснява се ако влезнем в Шенген какво щяло да стане. Ами нека си обгрижват мароканците тогава.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Какво е "Тръгълникът на религиозната толерантност"?!?!??! Къде е?!?!?
  —цитат от коментар 3 на SSmart


  Църквата, джамиятя и синагогата са близо една до друга заради сравнително малките размери на София когато са строени, а за всяка конфесия е важно и въпрос на престиж храва и да е в центъра на селището а не някъде на майната си. И католическата катедрала я построиха до Булбанк а не в Дружба 2. Глупава пропаганда от наша страна, на която биха се вързали не дотам интелигентни чужденци, но учудващо за мен и доста българи.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 30. 30 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#24] от "grajdanin1":

  Схоластика !!!

 31. 31 Профил на argira
  argira
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#6:"Tikva Oranjeva"][/quote]

  Не далеч от "Св. Неделя" е и арменската черква на бул. "Ал. Стамболийски" - не зная дали тя е част от т. нар "триъгълник".

 32. 32 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 902 Неутрално

  България е малко позната във Финландия, Унгария и Холандия. И това 30 години след промени и преходи. Трудно е за вярване. Предполагам, че подобно е положението и в другите страни ит ЕС. А Колко е позната в Русия след като вълни от нейни туристи заливат България? Хабер си нямат освен до болка познатото "братя славяни". Излиза, че старанията на правителствено равнище да се рекламират достойнствата на страната са с мизерен/нулев резултат.

 33. 33 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "По думите му България е "черно петно" за унгарците...политически се знае единствено, че в България има корупция."

  Не, че у нас няма корупция, но според последното проучване на Евробарометър от преди няколко месеца (а и според предишните), Унгария е сред поне няколкото държави от ЕС, които са по-корумпирани от България. Май интервюиращият/ата доста комплексарски е бутал/а темата за корупцията в устите на горните трима...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK