Наистина ли гърците вече са по-добре

Наистина ли гърците вече са по-добре

© ReutersГърция отново бе гледана под лупа: Еврогрупата изрази задоволство от хода на реформите в страната и обеща още 6.7 млрд евро помощи. Наистина ли гърците вече се справят по-добре? "Дойче веле" публикува репортаж на Милона Марианти от Солун.


Той е един от оптимистите в гръцките бизнес среди. Председателят на гръцкия Съюз на търговците и предприемачите Василис Коркидис тъкмо приключва проверката на данните за търговския баланс за 2017 г. Опитният бизнесмен, чиято фирма доставя резервни части за гръцките корабостроителници, знае, че следващите години няма да бъдат лесни, но смята, че черногледството не помага на никого. "Трябват ни още кураж и вяра, за да издържим и през идните тежки години", казва Коркидис.


Според данните на Съюза на търговците и предприемачите след коледното пазаруване през миналата година гръцката търговия е постигнала ръст от 2.5%, като приходите са достигнали общо 42 милиарда евро. А това се равнява на 700 милиона евро излишък в търговския баланс. "Този ръст може и да е малък, но е като балсам за душата на търговеца и потребителя", казва Коркидис. Той признава, че гръцката икономика е далеч от добрите стари времена, и припомня, че преди десет години - през 2008 - търговията е отбелязала 77 милиарда евро приходи.
Излишъкът в търговския баланс на страната се дължи най-вече на подаръка, който гръцкото правителство направи на потребителите преди празниците: то използва част от излишъка в държавната хазна за социални бонуси. Става дума за 730 милиона евро, с помощта на които много гръцки граждани успяха да покрият неплатените си сметки за газ, ток и вода, а и да си позволят някои по-дребни подаръци за празниците.


Да броиш стотинките


Днес много гърци се опасяват, че ако заплатите им продължават да бъдат орязвани, няма да могат да свързват двата края. "Затова са важни инвестициите, които създават работни места. Само така гърците ще могат да си стъпят отново на краката, а не да разчитат основно на помощи от държавата", казва 35-годишната историчка Мария Топаниду.


До неотдавна тя се е смятала за късметлийка: вместо да бяга в чужбина като много други нейни сънародници, тя си е намерила работа в музей. С нетния си доход от 750 евро месечно досега младата жена е успявала да си плаща наема и сметките. Но след Нова година работното ѝ време е било съкратено и вече работи един ден по-малко в седмицата. "Не мислех да вземам помощи от силно задлъжнялата гръцка държава, но се радвам, че правителството започва да мисли и за гражданите, изпаднали в затруднение", посочва Топаниду.


Подобно е и мнението на 50-годишния служител в земеделска кооперация Димитрис Андрицос. Неговата заплата не е била съкратена драстично, но той страда от забавени плащания: много фермери в района още не са си получили парите от миналогодишната реколта. "Налага ми се постоянно да си правя сметките - трябва да подпомагам финансово и майка си, чиято пенсия е крайно недостатъчна", оплаква се той.


Към текущите му разходи отскоро са се прибавили и непредвидени - за медицинска помощ. "Лекарите бягат от страната, а точно в този момент имаме най-голяма нужда от тях. Четири пъти в годината получавам специален препарат за клепачите на очите. Но последния път ми казаха, че заради недостиг на персонал следващият ми преглед е чак след година."


Димитрис би могъл да си вземе час и за частен кабинет, но прегледът там струва 50 евро. И в аптеката ще трябва сам да плати лекарството си.


82% за данъци?


Петрос Балариос, който има малка туристическа фирма, също не разбира вълненията около положителното салдо по търговския баланс. За него "плюс" е равносилно на кошмар. В края на 2017 печалбата му е била с 8 хиляди евро по-голяма от предходната година. "Само че плащам 29 процента за данъци, други 29 процента отиват за дължимата предплата за 2018 г., а 25 процента - за ДДС. Общо 82 процента отиват за държавни отчисления, без да знам каква ще бъде следващата година", жалва се Балариос.


В туристическия бранш мнозина споделят съдбата му. Финансовите запаси на повечето предприемачи отдавна вече са "изядени". А за спестявания, с които да си плащат сметките, те изобщо не могат да мислят, тъй като банките все още не им отпускат необходимите кредити.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на zyw35549159
  zyw35549159
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Когато гърци дойдат да гледат стари хора в България и да копат нашия тутун, значи са станали по-зле от нас. Дотогава би следвало да се помага с финансови инжекции на България, а не на Гърция, но кой ли ни брои за живи ...

 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Изключително безсмислена статия.

 4. 4 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 705 Неутрално

  ''Излишъкът в търговския баланс на страната се дължи най-вече на подаръка, който гръцкото правителство направи на потребителите преди празниците: то използва част от излишъка в държавната хазна за социални бонуси. Става дума за 730 милиона евро, с помощта на които много гръцки граждани успяха да покрият неплатените си сметки за газ, ток и вода, а и да си позволят някои по-дребни подаръци за празниците.''

  Ханс плаща, Сотерис купува малки подаръци....

  цялата им работа е такава на маляките, а САЩ и ЕС изляха ТРИЛИОНИ в тая продънена каца последните 50 години...

  Реално Гърция е във ФАЛИТ и има дълг който няма как да бъде платен следващите 1000 години, така, че в момента е оставена на милоста на дойчо, ама тва не може да трае вечно.....още има да свалят пенсии, заплати и стандарт

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Последните 70 години винаги са били по-добре. Случайно така.
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Въпреки комунистическите фалити , до средата на 70-те години на ХХ България е била по-добре от Гърция. Гърция започва да изпреварва по жизнен стандарт България едва след влизането и в Общия пазар през 1980. От тогава има не 70 , около 50 години.

 6. 6 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1734 Весело

  а ние с 100€ минимална пенсия кога ше ПРИЕМЕМЕ ЕВРОТО........!!!!!!?????.......ВЪПРОСА Е РИТОРИЧЕН......!!!!?????.......колко ТРЕБВА ДА СИ ОБЪРКАН ЗА ДА ИСКАШ ДА ВЛИЗАШ В ЧАКАЛНЯТА на ЕВРО ЗОНАТА............????!!!!!!.........друг е ВЪПРОСА КОЙ ШЕ ТЕ ПУСНЕ.....????!!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#4] от "carmello":


  ''Реално Гърция е във ФАЛИТ и има дълг който няма как да бъде платен следващите 1000 години, така, че в момента е оставена на милоста на дойчо, ама тва не може да трае вечно.....още има да свалят пенсии, заплати и стандарт
  —цитат от коментар 4 на carmello


  Гърция може и да е във фалит, обаче гърците не са. Тяхната политическа класа краде 10% и раздава 90% докато нашата краде веднага 90% и гледа как да измъкне и другите 10%. Гърция яко инвестира във въоръжените си сили докато нашите главочи се бият за комисионните от ремонта на допотопните МИГ 29. Гърците не ги мислете, ще се оправят.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#5] от "tacheaux":

  Как измерваш "жизнения стандарт"? Защото по БВП на глава от населението от Освобождението насам сме зад тях.

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Не, наблюденията ми са точно обратните. Стандартът на живот в Гърция спада, а тук расте. До няколко години ще ги минем.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "Само че плащам 29 процента за данъци, други 29 процента отиват за дължимата предплата за 2018 г., а 25 процента - за ДДС. Общо 82 процента отиват за държавни отчисления..."

  Ако така прави и сметките на клиентите си далеч ще стигне!
  Сумата от горните числа не 82 а 83.
  Така обаче не може да се смята защото>
  1. ДДС-то което събира не са негови пари и няма какво да плаче за тях, а да ги превежда на държавата.
  2. Ако 29% са му данък печалба, то тях ги плаща само върху печалбата ако има такава, а не върху приходите.
  3. 29% предплата за следващата година не го разбирам. Ако това е предплата кьм хотели за легла или авиокомпании за седалки, то това не е данък!

  Или гъркът ни лъже в типичен гръцки стил или журналистът неще е недоразбрал!

 12. 12 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гърция е във ФАЛИТ и има дълг който няма как да бъде платен следващите 1000 години, така, че в момента е оставена на милоста на дойчо, ама тва не може да трае вечно.....още има да свалят пенсии, заплати и стандарт
  —цитат от коментар 4 на carmello

  Този дълг НИКОГА няма да бъде платен. Ще бъде рефининасиран в следващите 500 години, а на 501-вата година ще бъде опростен, щото така ще излезе по-евтино.

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 13. 13 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С нетния си доход от 750 евро месечно досега младата жена е успявала да си плаща наема и сметките. Но след Нова година работното ѝ време е било съкратено и вече работи един ден по-малко в седмицата.
  =====
  Нещата хич не са добре. 1500 лв. за гръцкия стандарт на живот вероятно е малко на социлния минимум.

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 14. 14 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Какво ги плюете?
  Що не гледате нашата държава?

 15. 15 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 781 Неутрално

  "Само че плащам 29 процента за данъци, други 29 процента отиват за дължимата предплата за 2018 г., а 25 процента - за ДДС. Общо 82 процента отиват за държавни отчисления..."Ако така прави и сметките на клиентите си далеч ще стигне!Сумата от горните числа не 82 а 83.Така обаче не може да се смята защото>1. ДДС-то което събира не са негови пари и няма какво да плаче за тях, а да ги превежда на държавата.2. Ако 29% са му данък печалба, то тях ги плаща само върху печалбата ако има такава, а не върху приходите.3. 29% предплата за следващата година не го разбирам. Ако това е предплата кьм хотели за легла или авиокомпании за седалки, то това не е данък!Или гъркът ни лъже в типичен гръцки стил или журналистът неще е недоразбрал!
  —цитат от коментар 11 на bawarec


  Лъже не ами....стари византийски номера!

 16. 16 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#12] от "moloko":

  Естествено!

 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Да заминават да работят по корабите (нали си имат много такива), или в Италия, Испания, Германия. Ама не, маляките искат да си пийват узото под маслината, а не да бачкат тракторист в Аляска....

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  Всичко е относително...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Предплащането на данъци за следващата година е най-ужасната и тежка мярка за гръцките предприемачи.Това е истина.Нядявам се, че от 2019 г. ще бъде оттеглена.
  Истината е, че страната всеки ден е и по-добре.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Любопитно

  Византийското племе продължава яко да хленчи,ама не си дава сметка колко безумно и нашироко живя с едни ПАРИ /взети назаем/ десетилетия наред.Сега пък десетилетия наред ще се учи да си плаща редовно данъците ,да работи съвестно,да стачкува ограничено и да живее по-скромно,защото "благодарение" на финансовите си безумия Гърция е втората най-задлъжняла държава с света по съотношението БВП- Държавен Дълг!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Любопитно

  До коментар [#4] от "carmello":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Глупавите гърци сами се докараха на това окаяно дередже,защото десетилетия наред безумно харчеха пари които държавата вземаше назаем!Но както е известно такова нещо като "безплатен обяд" няма!

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Весело

  До коментар [#11] от "bawarec":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Гъркът е "гросмайсторски лъжец" още от преди Христа/както се казва/!Тази отличителна черта се е градила десетки поколения наред така,че не виждам как за едно-две поколение нещата ще се променят-:)

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#5] от "tacheaux":

  Гърция воюва от 1940 до 1949 ! Окупирана е, ограбена е и е унищожена почти тотално през тези години ! Дава между 500000-800000 жертви и в началото на 60-те години 2000000 гърци отиват в чужбина. Иначе преди да пишеш редовните си глупости можеш да видиш в нета и да сравниш равнището на БВП през годините.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#5:"tacheaux"][/quote]
  "От тогава има не 70 , около 50 години."  От 1980 до днес 2018,има-няма 37 год.и няколко дни.

 26. 26 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Абе човек, ти цивилизована дискусия можеш ли да водиш? Като ги чета тези обиди и неприязън и няма как да не застана на страната на гърка.

 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Cпopeд нoвo пpoyчвaнe нa Opгaнизaциятa зa иĸoнoмичecĸo cътpyдничecтвo и paзвитиe (OИCP).......................

  https://money.bg/economics/kak-meksikantsi-i-gartsi-rabotyat-poveche-ot-datchani-norvezhtsi-i-holandtsi.html

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1734 Весело

  Не, наблюденията ми са точно обратните. Стандартът на живот в Гърция спада, а тук расте. До няколко години ще ги минем.
  —цитат от коментар 10 на EU defender


  .........ше ги МИНЕШ......ТРЪНКИ.....!!!!??????.....ТИ ДА СИ ХОДИЛ В ГЪРЦИЯ.......????!!!!!!......ходи разходи се ако ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ......ПОСЛЕ ШЕ ГОВОРИМЕ........!!!!!.....със 100€ ....ПЕНСИЯ ....къде СИ ТРЪГНАЛ БЕ БРАТЧЕД......????!!!!!!.......там МИНИМАЛНАТА Е 600/ШЕСТОТИН/€€€€€€€.........!!!!!!!!..........за КАКВО ГОВОРИМЕ..........и МАКЕДОНИЯ и АЛБАНИЯ са ПРЕДИ НАС.......!!!!!!!.......ама ТУКА ОТ АЙДУТЛУК НЕМАТ ВРЕМЕ ДА МИСЛЯТ ЗА МАТРЯЛА.........!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 29. 29 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Византийското племе продължава яко да хленчи,ама не си дава сметка колко безумно и нашироко живя с едни ПАРИ /взети назаем/ десетилетия наред.Сега пък десетилетия наред ще се учи да си плаща редовно данъците ,да работи съвестно,да стачкува ограничено и да живее по-скромно,защото "благодарение" на финансовите си безумия Гърция е втората най-задлъжняла държава с света по съотношението БВП- Държавен Дълг!
  —цитат от коментар 20 на bat_plamen


  Пак грешиш ,"момчето ми"!
  Въпрос на няколко години е, Гърция да надмине Норвегия по добив на петрол и газ = по доходи.

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гошко":

  Агенциите за кредитен рейтинг вече гледат на Гърция позитивно, а гръцкото енергийно Ел Дорадо тъкмо започна и в него участват най-големите играчи ! Само находището в КатАколо ще увеличава гръцкия БВП годишно с 0,5%.....следващите 25 години ! А то е капка в сравнение с други

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на aac04538096
  aac04538096
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Странна статия?! Пълно несъвпадение на приходи и разходи.
  По-добре или по-зле са относителни понятия и не мога да ги отчета при няколкократните посещения там през всяка година, но тяхната държава е поставена на реални условия, за разлика от нас при измислени. Хленченето от тях си е нормален процес, защото трябва да има прогрес, нашето злорадство не мога да го разбера.
  Винаги пътувам за Гърция с голямо удоволствие! Прекрасна страна! Защо плюете не знам?

 32. 32 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Терминът "Няколко години", позволява да се разбира от 2-3 до 5-6г.
  До тогава, "Я камилата, я камиларят."

 33. 33 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Странна статия?! Пълно несъвпадение на приходи и разходи.По-добре или по-зле са относителни понятия и не мога да ги отчета при няколкократните посещения там през всяка година, но тяхната държава е поставена на реални условия, за разлика от нас при измислени. Хленченето от тях си е нормален процес, защото трябва да има прогрес, нашето злорадство не мога да го разбера. Винаги пътувам за Гърция с голямо удоволствие! Прекрасна страна! Защо плюете не знам?
  —цитат от коментар 31 на aac04538096


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 34. 34 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1734 Разстроено

  До коментар [#31] от "aac04538096":

  .............плюенето е НАЦИОНАЛЕН СПОРТ ПРИ НАС.........и НАРОДО ПСИХОЛОГИЯ..........да се ЧУДИ ЧОВЕК колко НЕГАТИВИЗЪМ ИМА КАТО ЗАРЯД..............

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6066 Неутрално

  Факт е че са с по висок стандарт на живот от нас, а кой ще им изплаща заемите и кога ... едва ли обикновените мислят за това.

 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#2] от "zyw35549159":

  "Когато гърци дойдат да гледат стари хора в България "
  ============
  Не бих им дал тази отговорна работа. И нея ще гледат да заобиколят.

  Еретик
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#5] от "tacheaux":

  Въпреки комунистическите фалити , до средата на 70-те години на ХХ България е била по-добре от Гърция. Гърция започва да изпреварва по жизнен стандарт България едва след влизането и в Общия пазар през 1980. От тогава има не 70 , около 50 години.
  ============
  Няма и 40.

  Еретик
 38. 38 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#8] от "aleks ivan":
  А вие редили ли сте се на опашка за ябълки?

 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#23] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  "Гърция воюва от 1940 до 1949 !"
  С кого след 1945?
  Ако някой си създава проблеми сам, това не се брои.

  Еретик
 40. 40 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 606 Неутрално

  29% предплата за следващата година не го разбирам.
  —цитат от коментар 11 на bawarec


  Авансово събран данък печалба.

  И в България го има, но той реално като си предплатил една част, ти облекчава плащането следащата година и общата тежест не е повече от 29%

  Т.е. маляката просто се чуди за какво да мрънка.

  За ДДС нормално да мрънка, те до скоро не го бяха чували тоя данък и не знаеха какво е касов апарат. Лятото по курортите все още е така по кафета и ресторанти да ти издадат касова бележка е чудо.

  В България сме накачулили навсякъде фискални устройства даже и по кафе автоматите и детските люлки има.

 41. 41 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#35] от "Peni Nikol":

  Факт е че като си свикнал да живееш с 2000 евро заплата и останеш безработен или ти я орежат на 750 евро и положението хич не е розово.

  Преглед при частен лекар - 50 евро, ми че то почти като е БГ, т.е. настигаме ги по стандарт гърците.

 42. 42 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Предплащането на данъци за следващата година е най-ужасната и тежка мярка за гръцките предприемачи.Това е истина.Нядявам се, че от 2019 г. ще бъде оттеглена.Истината е, че страната всеки ден е и по-добре.
  —цитат от коментар 19 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Объркал си се нещо, това е нормална практика във всички страни от ЕС.

  Реално като се завърти един цикъл 12 месеца и всичко си идва по-старому, нищо кой знае какво тежко за търговците няма.

 43. 43 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Cпopeд нoвo пpoyчвaнe нa Opгaнизaциятa зa иĸoнoмичecĸo cътpyдничecтвo и paзвитиe (OИCP).......................https://money.bg/economics/kak-meksikantsi-i-gartsi-rabotyat-poveche-ot-datchani-norvezhtsi-i-holandtsi.html
  —цитат от коментар 27 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  В Германия и останалите си гастарбайтери,те работят и заради тях!

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  За Великден, като вземат бонус, пак ще надуят стокооборота.

 45. 45 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Не, наблюденията ми са точно обратните. Стандартът на живот в Гърция спада, а тук расте. До няколко години ще ги минем.
  —цитат от коментар 10 на EU defender


  при 680 евра минимална заплата в Гърция и 250 в БГ надали ще ги минем баш до яколко години, ама като се има предвид че ние стартираме от 3 евро пенсия преди 20 години, до още 20-30 може и да ги изравним ако се запази тренда

 46. 46 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#5] от "tacheaux":Гърция воюва от 1940 до 1949 ! Окупирана е, ограбена е и е унищожена почти тотално през тези години ! Дава между 500000-800000 жертви и в началото на 60-те години 2000000 гърци отиват в чужбина. Иначе преди да пишеш редовните си глупости можеш да видиш в нета и да сравниш равнището на БВП през годините.
  —цитат от коментар 23 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  оффф, унищожена тотално, кое е унищожено, островите ли ? нали и досега Гърция живее от тях, а и по плана маршъл получавате 1 милиард тогавашни долари, което е колосална сума

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  До коментар [#5] от "tacheaux":Как измерваш "жизнения стандарт"? Защото по БВП на глава от населението от Освобождението насам сме зад тях.
  —цитат от коментар 9 на kapitan_laino


  Глупости на квадрат. Винаги гърците са били по-зле от българите по стандарт. Така е до 1980 година , когато западняците почват да наливат стотиците милиарди в Гърция.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Ако гърците престанат да цоцат европейски пари, за нула време ще се сринат до най-бедната държава в Европа, защото са мързеливи, не им се работи, свикнали са друг да ги храни.

 49. 49 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 903 Неутрално

  "Само че плащам 29 процента за данъци, други 29 процента отиват за дължимата предплата за 2018 г., а 25 процента - за ДДС. Общо 82 процента отиват за държавни отчисления..."Ако така прави и сметките на клиентите си далеч ще стигне!Сумата от горните числа не 82 а 83.Така обаче не може да се смята защото>1. ДДС-то което събира не са негови пари и няма какво да плаче за тях, а да ги превежда на държавата.2. Ако 29% са му данък печалба, то тях ги плаща само върху печалбата ако има такава, а не върху приходите.3. 29% (отиват за дължимата предплата за 2018 г.предплата за следващата година не го разбирам. Ако това е предплата кьм хотели за легла или авиокомпании за седалки, то това не е данък!Или гъркът ни лъже в типичен гръцки стил или журналистът неще е недоразбрал!
  —цитат от коментар 11 на bawarec


  ТОЧНО ТОВА щях да напиша и аз, добре че стигнах до твоя коментар преди да..."чирикна"😀

  Относно тези "29% (отиват за дължимата предплата за 2018 г.предплата за следващата година) не го разбирам. Ако това е предплата кьм хотели за легла или авиокомпании за седалки, то това не е данък!Или гъркът ни лъже в типичен гръцки стил или журналистът неще е недоразбрал!..." - май и дввете предположения в последното изречение за вЕрни😀

  Правил съм бизнес в две държави в ЕС и една извън ЕС (Израел). НЕ СЪМ СРЕЩАЛ ПРЕДПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ПРЕЗ ТЕКУЩАТА!!!!! Ако някой е чувал за това, да се обади, моля.

  Което съм срещал е PAYE (Pay As You Earn), демек отчисляване от приходите на сметка ДОД ЗА ТЕКУЩАТА ГОДИНА в държава в която нямаш т.н. "бизнес'досие". Та "за всеки случай" задължават който ти плаща да ти удържа някакъв % от плащанията на сметка ДОД (10-35% ОТ ОБОРОТА). И да го превежда в местния НАП на сметка на ТВОЙТЕ данъци. И след като внесеш данъчната декларация (с приходите и разходите) печалбата (и съотверния данък) се преизчисляват, и...или ти връщат нещо, или доплащаш.

  Ако движеш бизнес дълги години в една и съща държава, просто се начисляват "предплати" на сметка ДОД ЗА ТЕКУЩИЯТ МЕСЕЦ (ако плащанията са месечни) базирани на НЕТО печалбата от предишната година. И туземския НАП издава "бИлеШка": Не му удържайте на господина предплати на сметка ДОД.

  По нашенско ТУК има "бонбон": Ако си уреден с НАП (безпроблемен), просто не даваш копие от "бИлешката" от НАП на НОВ клиент. И той ти удържа 30-35% от дължимата сума на сметка на дължими данъци.

  Идвва края на финансовата година, подаваш декларацията. Следващото го обяснявам с прости суми:

  Да кажем че пИчалбата е 10% от оборота тази година, както и миналата. Лани на 1 милион оборот се печелят 100,000. От тях 30% са ДОД (съчетано от сбор от всички ставки)-остават нето 70,000.

  Тази година имаш два нови клиента с 20% от оборота (тяхния е 200,000, от който ти удържат 35%-70,000). В края на годината си предплатил 30,000 от бизнес с предишните ти клиенти, и още 70,000 от новите клиенти, общо 100,000.

  Обаче дължиш на НАП само 36,000 (30 % от 10% пИчалба на оборот от 1,200,000). И НАП ти връща 64,000 (демек разликата между дължимия данък и предплатения) ПЛЮС ДЕСЕТИНА % ГОДИШНА ЛИХВА, НЕОБЛГАЕМА!!! "БОНБОНЧЕТО" са тези 6,400 ЧИСТ ДОХОД!!! Които за да ги спИчелиш в бизнес трябва да увеличиш оборота с още към 100,000!!! Демек още 7-8-9%, не е лесно в пазарна икономика.

  Съжалявам за сложния пример. Предполагам който върти реален бизнес би го разбрал лесно, за другите-да ми цъкат минуси!

  Работи само в уредени държави де.
  До коментар [#11] от "bawarec":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Мизерията , която съм виждал в хотелите им при пътуванията си в Гърция , никъде не съм виждал в България. Учудваща е тяхната изостаналост , въпреки , че не са строили социализъм като нас.

 51. 51 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#47] от "tacheaux":

  Глупостите ги говориш ти. Гърция БВП на глава през 80та - 19 хил $.

  https://tradingeconomics.com/greece/gdp-per-capita

  България - малко над 3 хил $.

  https://tradingeconomics.com/bulgaria/gdp-per-capita

 52. 52 Профил на orhideq
  orhideq
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#50] от "tacheaux":

  Когато плащаш за мизерия получаваш мизерия. Защо се сърдиш, че някой не е глупак и не можеш да изкяриш на негов гръб?

 53. 53 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Горките гърци! Да ги ожалиш колко са бедни и онеправдани докато те ти се подхилват зад гърба. Така е с гърците от време оно. Но и гръцкото Дойче веле не е като българското. Ако имаха на щат такъв безродник като А. Андреев, той щеше да напише какви големи лъжци и мошеници са, колко стотици милиарди евро са им дали без никакъв шанс да ги върнат дори и след 100 години и гърците щяха да го линчуват публично докато у нас безродника Андреев получава обществена подкрепа и рамо от страна на интелектуалци и т.н., които в хор пригласят колко сме корумпирани, бедни и прости, защото не гласуваме за когото трябва и т.н. и т. н.  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 54. 54 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Горките гърци! Да ги ожалиш колко са бедни и онеправдани докато те ти се подхилват зад гърба. Така е с гърците от време оно. Но и гръцкото Дойче веле не е като българското. Ако имаха на щат такъв безродник като А. Андреев, той щеше да напише какви големи лъжци и мошеници са, колко стотици милиарди евро са им дали без никакъв шанс да ги върнат дори и след 100 години и гърците щяха да го линчуват публично докато у нас безродника Андреев получава обществена подкрепа и рамо от страна на интелектуалци и т.н., които в хор пригласят колко сме корумпирани, бедни и прости, защото не гласуваме за когото трябва и т.н. и т. н.  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 55. 55 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  гърците бяха подведени да се въоръжават за да имат модерно въоръжение за това сега трябва да плащат но са в европа докато турците се въоръжават ама са извън европа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK