Еврокомисията ще съди България заради разходите за високоскоростни съобщителни мрежи

Еврокомисията ще съди България заради разходите за високоскоростни съобщителни мрежи

© European CommisionЕвропейската комисия обяви днес няколко наказателни процедури срещу България в различни области - разходите за високоскоростни мрежи, географските указания, достъпа до адвокат, обмена на данни, енергийното законодателство, финансови пазари.


Високоскоростни мрежи


Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу България и Холандия пред Съда на ЕС заради това, че са забавили прилагането на директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи.


Държавите - членки на ЕС, трябваше да въведат директивата в националното си законодателство до 1 януари 2016 година. Комисията призовава съда да наложи глоби - на България 22 226.40 евро на ден, а на Холандия - 87 091.20 евро на ден. Производствата срещу двете държави за установяване на нарушение започнаха през март 2016 г., а през септември същата година беше изпратено мотивирано становище.
Посочените страни все още не са уведомили Европейската комисия за всички необходими мерки за прилагане на директивата в националното законодателство. Тя цели да насърчи сътрудничеството между отделни области като енергетиката, водоснабдяването, превозите, като се създадат условия за разгръщане на нова инфраструктура.


Строителните работи, като например разкопаването на пътища за полагане на високоскоростни широколентови съобщителни кабели, представляват до 80 на сто от разходите за изграждането на тези мрежи, пояснява комисията.


Географските указания


Европейската комисия е решила да изпрати официално уведомително писмо на България заради Закона за марките и географските означения от 1 септември 1999 година.


Комисията е на мнение, че националната защита на географските указания не е съвместима с правилата на ЕС за схемите за качество на селскостопанските изделия и храни. България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяване към ЕС през 2007 г., и е можела да защитава само съществуващите национални географски указания за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено заявление до ЕС.


Страната разполага с два месеца, за да отговори на доводите. Ако това не се случи, Европейската комисия може да продължи наказателната процедура.


Достъп до адвокат


Еврокомисията е изготвила мотивирано становище, с което призовава България да предостави информация за начина, по който директивата за правото на достъп до адвокат в наказателното производство е въведена в националното законодателство.


Всеки в ЕС, заподозрян в извършване на престъпление, има право на справедлив съдебен процес и на защита, отбелязва комисията. Директивата допринася за осигуряване на това основно право.


Тя трябваше да бъде въведена до 27 ноември 2016 година. През януари 2017 г. еврокомисията изпрати на България официално уведомително писмо. Досега страната не е информирала Брюксел за национални разпоредби, с които се въвежда посочената директива. Ако България не предприеме действия в срок от два месеца, може да бъде предадена на Съда на ЕС.


Обмен на данни


Друго мотивирано становище е изготвено за Австрия, България, Люксембург и Испания. Те не са изпълнили задължението да приложат в националното си законодателство разпоредбите на ЕС, свързани с европейската заповед за разследване по наказателноправни въпроси.


Според директивата държавите в ЕС трябва да признаят и изпълнят искане за доказателства от друга държава от Общността по същия начин и при същите условия, при които биха го направили за националните си служби.


Държавите трябваше да въведат европейските разпоредби до 22 май миналата година. През юли 2017 г. еврокомисията изпрати официално уведомително писмо на тези, които закъсняваха. Сега нарушителите разполагат със срок от два месеца да извършат промените. В противен случай въпросът може да бъде отнесен до Съда на ЕС.


Енергийно законодателство


Европейската комисия настоя днес България да приложи изцяло европейското законодателство в областта на енергетиката. Тя очаква страната да приложи правилно директивите за електроенергията и за природния газ.


Те съдържат важни разпоредби за правилното действие на енергийните пазари, включително правила за отделяне на операторите на преносни системи от енергийните доставчици и производители, за повече правомощия на националните регулатори и за подобряване на работата на пазарите на дребно в интерес на потребителите.


Според оценката на комисията България е въвела неправилно няколко изисквания за отделяне, отнасящи се до собствеността, независимия преносен оператор и до оператора на разпределителната система. България не е приложила правилно правилата за свързване към мрежата, като е дала възможност на оператора на газопреносната система да отказва свързване на основание липса на възможности на системата. Страната разполага с два месеца, за да предприеме промени, като в противен случай еврокомисията може да реши да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се отбелязва в съобщението.


Финансови пазари


Еврокомисията поиска от България, Хърватия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция да приложат изцяло промените в директивата за пазарите на финансови инструменти в националното си законодателство.


Тя беше приета покрай финансовата криза, за да подпомогне изграждането на по-прозрачни, конкурентоспособни и уеднаквени финансови пазари в ЕС, за да има по-малко търговия извън регулираните пазари, по-голяма защита за инвеститорите и потребителите, и за да се подобри финансовата стабилност.


Въпреки че първоначалният срок за прилагането й беше удължен с една година - от 3 юли 2016 г. на 3 юли 2017 г. - посочените държави не са въвели изцяло или изобщо не са приложили разпоредбите в националното си законодателство.


Комисията поиска също от България, Хърватия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Испания да въведат изцяло директивата за защитата на финансовите инструменти и паричните средства, принадлежащи на клиенти, задълженията за управление на продукти и правилата, приложими към предоставянето или получаването на такси, комисиони или други парични или непарични облаги. Ако мерките за пълно прилагане на тези директиви не бъдат съобщени в срок от два месеца, еврокомисията може да реши да предяви иск срещу тези държави пред Съда на ЕС, се посочва в съобщението./БТА

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  И няма ден вече без все повече и повече идиотии.
  Сурнали сме се по пързалката?

 2. 2 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 496 Весело

  някой трябва да обясни на шайката мутри, които властват на територията: въпросът е как така сме председател на ес, а той ще ни съди?


  :)

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Ние кога най-после ще започнем да се държим като членове на ЕС. Кога ще се научим да спазваме правилата, за неизпълнението на които всички ще плащаме. Що за безхаберие и наглост демонстрират управляващите. Мафията закони не спазва и правила не иска.Тя живее най-добре в хаоса.

 4. 4 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Ей тия соросоиди как ни излагат баш на европредседателството!!!!!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Това е cause perduta! Колко да намалят?! Тогава за гепаджийте няма да остане нищо.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  Така малко поне ще ни дисциплинират, което е положително

 7. 7 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Така трябва да бъде! Всички закони, директиви конвенции и още маса знайни и незнайни правила, трябва да бъдат синхронизирани и опънати по конец, както се казва в казармата...!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Весело

  Ние кога най-после ще започнем да се държим като членове на ЕС. Кога ще се научим да спазваме правилата...
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Като платим съответните глоби...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 528 Разстроено

  Тролетариата го няма. Чака указания. Ама не може все Гейропата да е виновна. Управляват ни страшни мърлячи.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Весело

  Ние кога най-после ще започнем да се държим като членове на ЕС. Кога ще се научим да спазваме правилата, за неизпълнението на които всички ще плащаме. Що за безхаберие и наглост демонстрират управляващите. Мафията закони не спазва и правила не иска.Тя живее най-добре в хаоса.
  —цитат от коментар 3 на Роси

  Като кои например?
  България е сред челните места точно по това, за което "ни гонят" в телекомуникаците.
  Трябва да ударим спирачка и даже да дадем "заден", та да станем "като членове на ЕС"?
  И ще ни глобяват за това, че "не сме като тях"?

  Ми що не глобят Германия, че не е като нас?

 11. 11 Профил на avtolik
  avtolik
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Стари са ти данните. По скорост на интернет вече ни настигнаха бая държави. Само по цена сме ок.

 12. 12 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Еврокомисията клати стабилността по време на председателството. Да се арестува и задържи за поне пет месеца.

 13. 13 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Нещо не си доразбрал. Става дума за намаляване разходите за високоскоростните мрежи, а не, за скоростта на информацията. (Има известна аналогия с тълкуването на Цариградската конвенция, що ни мори от една седмица...)

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Пратете им янето и непукистката да ги овикат.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Весело

  Отиде увеличението на пенсиите....

 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Пич, в последните годинки БГ даде на заден що се отнася до бързината на и-нет. А пък за мобилен такъв сме, меко казано достааа на зад, така че там може да има подобрение без големи инвестиции.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":Нещо не си доразбрал. Става дума за намаляване разходите за високоскоростните мрежи, а не, за скоростта на информацията. (Има известна аналогия с тълкуването на Цариградската конвенция, що ни мори от една седмица...)
  —цитат от коментар 13 на Rim


  Така е, но ми е чудно как ще се намали стойността на асфалта? Той е пазарна стока. Поне от статията се разбира това, като се цитира, че стойността на изкопите е 80 % от стойността на мрежата:
  ....Строителните работи, като например разкопаването на пътища за полагане на високоскоростни широколентови съобщителни кабели, представляват до 80 на сто от разходите за изграждането на тези мрежи, пояснява комисията.
  -----
  Може би предлагат намалянето на разходите да става като в един изкоп да се полагат повече линейни обекти: водопровод, газопровод, съобщителни кабели и т. н. видно пак от статията:
  ....Посочените страни все още не са уведомили Европейската комисия за всички необходими мерки за прилагане на директивата в националното законодателство. Тя цели да насърчи сътрудничеството между отделни области като енергетиката, водоснабдяването, превозите, като се създадат условия за разгръщане на нова инфраструктура.

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#11] от "avtolik":
  Ок, не споря.
  Но принципният въпрос пак остава - доскоро бяхме напред, все още сме достатъчно напред, но те се захванали да ни глобяват!
  И за какво? За разходите, при това не по самата връзка, а за изкопчийските!

 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Весело

  До коментар [#17] от "moloko":

  Ааа, това не го разбирам...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Остана ли нещо по което да не сме осъдени? Но щом става въпрос за строителни работи веднага ще почнат разкопаването за кабеляк, наш'те ще наваксат бръзо...

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#17] от "moloko":
  Предполагам, че е това.
  По същество - така се пестят съпътстващи разходи и се оптимизира инфраструктура.
  Обаче пък отиваме на въпроса - тяхна работа ли е да се занимават и с каналите и шахтите по улиците на градовете? Че и да налагат глоби, ако не е по тяхному?
  Това си е същото като с кривите краставици!

 22. 22 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Ами сега? И трите влсти са в кереча, а задкулисната трябва да почерпи. Горката съдебна власт, как ли ще се обяснява за стотиците хиляди осъдени крепостници на топлофикациите точно за периода 2016-2017.

 23. 23 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Весело

  ....отиваме на въпроса - тяхна работа ли е да се занимават и с каналите и шахтите по улиците
  —цитат от коментар 21 на xm...


  ...и си отговаряме: ако е по някоя европейска програма, или договореност, ще да е тяхна работа.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":Стари са ти данните. По скорост на интернет вече ни настигнаха бая държави. Само по цена сме ок.
  —цитат от коментар 11 на avtolik


  хахаха
  Само по цена сме ОК
  ами това е най - важното на каква цена ще имаш бърз интернет и дали е достъпен в цялата страна...

 25. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно
 26. 26 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#10:"xm..."][/quote]

  Прочети директивата - https://goo.gl/vEEz33 . Става дума за достъп до така наречени монополни шахти примерно (то почти всички са на БТК, сега на Виваком) и когато се прекарва инфраструктура да се намалява администрацията. А не да има спорове сега тука това на кой е, газификация, Виваком, ВиК, общината и т.н. Просто искат различните институции да се разбират по-добре. Но при положение че имаме Топлофикация, Енергота, ВиК, Инжстрой, Хидрострой, рушвети на общинари и т.н. това няма да стане.

 27. 27 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Телекомуникации, адвокати, финансови пазари... У наше село таквиз неща нЕма! Защо да се хабим да пишем закони по тия сложни въпроси като още строим кенефите до кладенците?

 28. 28 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Ти прочете ли статията? Разбра ли какво не им харесва на ЕС в нашите телекомуникационни мрежи? Това, че са огромни разходите за строителни работи, когато например се полагат кабели. 80 % от разходите! Но нали най-много може да се краде при строителството...

 29. 29 Профил на moloko
  moloko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#17] от "moloko":Ааа, това не го разбирам...
  —цитат от коментар 19 на Rim


  Предполагам, че е това:
  ....Тя цели да насърчи сътрудничеството между отделни области като енергетиката, водоснабдяването, превозите, като се създадат условия за разгръщане на нова инфраструктура.
  -----
  Аз така го разбирам това сътрудничество: когато се гради някакъв линеен обект - водопровод например, да се предвидят мерки за полагане в същия изкоп и на друг линеен обект - високоскоростна мрежа например. Разбира се това ще се прави ако е допустимо по строителните правила. Аз съм свидетел на такова виждане: Нашата община при ремонт и подмяна на тротоарите на главната улица взе решение да се положат и канали за бъдещи линейни обекти. Това бяха три ПВЦ тръби ф 110 мм. и шахти през 50 м. Положиха ги така празни без идея какво ще мине през тях. И ето, че вече взеха да ги ползват. По едната тръба Виваком си прокара оптичен кабел (вероятно ще плащат наем). Все ще дойде реда и на друг ползвател за другите две тръби. Между другото местният кабелен оператор използва направата на изкопа и положи на аванта свой оптичен кабел извън трите тръби. Още не е пуснал тази мрежа, но все ще ѝ дойде реда. Аз така ги разбирам нещата.

  ​„Суичър ли искаш, или рокличка?“
 30. 30 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Безобразие!
  Как може да съди "управляваната" от най-добрия приятел на председателя на ЕК държава?
  Пардон, те са си приятели (не зная точно по каква линия), ама санкциите ще излязат пак от нашия джоб.
  Който "управляващите" ни бандити го има за собствен, и при това бездънен.

 31. 31 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  МОЛЯ ВИ НЕ НИ СЪДЕТЕ
  така са правили поробителите на БЪЛГАРИЯ

 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Те затова британците излизат. Тук 100 000 евро на ден, там 50 и след има-няма 5 години ще си платят милиардите загуби и ще започнат да са на плюс.

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Весело

  Отчетливо се забелязва, че списъкът на нарушителите по отделните въпроси се променя, но присъствието на България в него проявява устойчива тенденция към стабилност.

 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#13] от "Rim":Става дума за намаляване разходите за високоскоростните мрежи
  ...> То убавите работи не са ефтини..:) Чувал ли си я тази: "не съм богат, за да купувам евтини неща?"( не става дума за яхти и замъци..:))
  Колегата #17 дава и друго тълкуване, но това че сме заедно с Холандия на подъдимата скамейка( ван дер Любе и Г.Димитров:)) ме кара да мисля, че има и други моменти.

 35. 35 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Какво друго да очакваш от хора грижещи се за щастието на свинете, размера и дъгата на краставицата и "правилните" тоалетни. Не, не намеквам нищо - просто казвам в прав текст, че са дебили в по-голяма степен от родните такива.

 36. 36 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#10:"xm..."][/quote]

  В София, Пловдив, Варна има бърз И-нет, но в 30% от територията няма абсолютно никакъв И-нет. По този начин, хората, които живеят в тези 30%, са поставени в неконкурентни условия. Брюксел настоява гражданите да имат равни права и това е прекрасно. Просто в БГ всеки, който е успял да крадне от баницата, смята останалите хора за говеда. Така че, санкциите са необходими. Лошото е, че санкциите засягат хорар, които нямат вина, а политици, корпулентни бизнесмени и всичкото останало ДС показват среден пръст на ЕС.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  И списъкът ще расте за съжаление...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  "Като кои например?
  България е сред челните места точно по това, за което "ни гонят" в телекомуникаците.
  Трябва да ударим спирачка и даже да дадем "заден", та да станем "като членове на ЕС"?
  И ще ни глобяват за това, че "не сме като тях"?

  Ми що не глобят Германия, че не е като нас? "

  Няма проблем, ще ги дисциплинираме германците, още малко ни остава:) - като почнем да им даваме ефрофондове, да си оправят страната, ще ги глобяваме и ще ги вкараме в правия (например евраазийския:)) път.

 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  А за пенсии по 150 евра няма наказателни процедури. За цена на ток и вода в релация с минимални заплати и пенсии дато.Те са наред. Това за високоскоростните мрежи е ОК, но нещата се степенуват. Първо яденето, после интернета. Странна ценностна система.

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Който е ходил на „запад“ знае, че там домашният и мобилен интернет е много зле + покритието за обикновени мобилни разговори, Ако има нещо в което България да е начело в Европа това са мобилните и интернет комуникации и явно това на някой евро лобита в Брюксел не им харесва

 41. 41 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Бездействието на (х)адмнисрацията задължително води до трагичен резултат.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 42. 42 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Ти чуваш ли се?Как после бизнесмените (мафиотските структури) ще грабят от българите.,няма да има за тях тогава няма да има и други

 43. 43 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Достъпа до адвокат е гарантиран в България, вкл. достъпа на свидетел до адвокат при разпит. Единствено не са регламентирани случаите на неприлагане на това правило, но такива случаи просто няма, освен отказа на обвиняемия от адвокат, което е уредено и което не е и абсолютно. Нашите просто не са си свършили работата и не са уведомили своевременно ЕК, че тези правила са транспонирани във вътрешното законодателство преди повече от пет години. И това е само за достъпа на свидетелите до адвокатска помощ. По отношение на обвиняемите - винаги е бил гарантиран в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK