Може ли без еврофондовете Централна Европа да бъде икономическият тигър на ЕС

Матеуш Моравецки и Виктор Орбан

© Reuters

Матеуш Моравецки и Виктор ОрбанНека забравим за малко политиката и да разгледаме икономиката. Макар Брюксел да не е особено доволен от демократичните и законови стандарти в страните от Централна и Източна Европа, икономиките на тези държави са едни от най-добре представящите се в Европейския съюз, пише "Политико".


Миналата година Румъния бе най-бързо растящата икономика в ЕС с ръст на БВП от 6.4%. Полша, Чехия и Унгария също отбелязват по-бърз растеж в сравнение с някои големи икономики в Западна Европа и могат да се похвалят с ниска безработица. По данни на Европейската комисия от 12-те държави - членки на ЕС, които се очаква да отбележат икономически растеж от три или повече процента тази година, девет са бивши комунистически страни от източната част на континента (виж графиката).


Един обикновен посетител, който се връща в тези държави след петгодишно отсъствие, ще види нови магистрали, модернизирани сгради и изобилие от чуждестранни инвестиции. В същото време ниската безработица увеличава потребителското доверие и вътрешното търсене, докато продължаващият приток на кохезионни фондове е знак, че все още се изливат пари в региона.
В някои държави безработицата е толкова ниска, че дори се превръща в проблем. В Унгария засиленото търсене на персонал и бягството на работници към Западна Европа прави наемането на нови служители трудно за някои компании. Местните хора се оплакват, че трябва да чакат по шест месеца просто за да им боядисат апартамента. Полша, най-голямата икономика в региона, засега е избегнала недостига на служители, внасяйки работна ръка основно от Украйна.


Силното икономическо представяне окуражава политическите лидери от Централна и Източна Европа да искат думата им да се чува по-силно в ЕС.

"Нашата страна отбеляза в края на 2017 г. седмата си поредна година с растеж", заяви външният министър на Румъния Теодор Мелешкану за "Политико". "Първото десетилетие след присъединяването към ЕС бе белязано от растеж и развитие и ние сме уверени, че следващото ще бъде посветено на консолидирането, тъй като ние сме все по-активни във всички дебати в ЕС по основните теми, засягащи бъдещето."


Унгарският премиер Виктор Орбан каза този месец, че регионът "допринася повече за силата на ЕС, отколкото би си помислил някой през 2004 г.", когато осем страни от Централна и Източна Европа се присъединиха към блока.


"Това е най-бързо растящият регион на ЕС, без който не бихме могли да говорим за какъвто и да било значим европейски растеж днес", заяви Орбан по време на пресконференция, като добави, че "в дебатите за бъдещето на Европа бихме искали нашият принос да съответства на тази роля".


Макар централно- и източноевропейските икономики все още да представляват малък дял от целия европейски брутен вътрешен продукт, политиците във Варшава са на мнение, че силното представяне на икономиката им вече оказва влияние върху ролята на държавата.


"Полската позиция в ЕС бе ясно повлияна от икономическия успех на страната", каза Конрад Шимански, зам. външен министър, отговарящ за европейските въпроси.


В Брюксел обаче гледат малко по-различно на Полша, след като Европейската комисия започна най-сериозната си наказателна процедура по чл. 7 от Договора за ЕС заради засилващия се контрол на правителството върху съдебната система. Процедурата може да доведе до отнемане на правото на глас на страната в ЕС.


Европейският парламент обмисля да започне подобни действия по същия чл. 7 срещу Унгария заради опасения, че нарушава върховенството на закона, академичната свобода и правата на търсещите убежище.


Западът помага на Изтока


Париж и Берлин също разкритикуваха Варшава и Будапеща. Иронията обаче е, че голяма част от икономическия подем, който прави тези правителства популярни, е резултат от възстановяването в еврозоната. То засили търсенето на износ от Централна и Източна Европа и създаде нови работни места в региона, където много големи западноевропейски компании имат фабрики заради ниската цена на труда.


"Тези икономики са по-конкурентоспособни, имат много по-голям потенциал за увеличаване на производителността на труда", коментира Пьотр Буяк, главен икономист на най-голямата полска частна банка - PKO Bank Polski. "Докато еврозоната и Германия процъфтяват, Централна и Източна Европа също процъфтява."


На фона на по-високата заетост потребителите в региона започнаха да харчат повече, явление, насърчено и от вътрешните държавни разходи.


"През последните години основният двигател на икономическия растеж бе частното потребление, произтичащо от постоянния ръст на заплатите, високото потребителско доверие и заетостта", коментира за "Политико" Йежи Квечински, новият полски министър по инвестициите и икономическото развитие.


"В допълнение към икономическата стабилност чуждестранните инвеститори оценяват в Полша уменията на местната работна ръка, потенциала за растеж в производителността и относително ниските разходи за труд", допълва той.


Някои анализатори обаче се безпокоят, че икономическият бум в региона може да доведе до проблеми. "В краткосрочен план растежът на БВП е много голям и всеки би трябвало да е доволен, но мисля, че в същото време трябва да сме обезпокоени за устойчивостта на този растеж", казва Йонут Димитру, президент на румънския Фискален съвет, независим правителствен орган, който оценява ефекта от икономическите политики. "Липсват инвестиции, особено публични инвестиции."


Полската консервативна партия "Право и справедливост" въведе нови семейни добавки и намали възрастта за пенсиониране. Унгарското правителство, ръководено от партията на Орбан "Фидес", раздаде ваучери на пенсионерите, увеличи детските надбавки и започна да отпуска грантове, за да помогне на семействата да си купят жилища. Миналата година Румъния увеличи с двуцифрено число заплатите за служителите в държавния сектор.


В същото време проектите за инфраструктура и развитие продължават да са силно зависими от европейските кохезионни фондове. В Полша над половината национални публични инвестиции между 2014 и 2017 г. идват от еврофондове, а в Румъния европейските фондове представляват над 60% от публичните инвестиционни разходи.


В същото време, докато един унгарец харчи 0.31 евро на ден за вноската на страната в ЕС, европейските структурни и инвестиционни фондове в Унгария осигуряват 0.99 евро за човек на ден.


Бъдещото финансиране


Някои официални лица обаче омаловажават значението на еврофондовете за бъдещия растеж. Според тях променящата се същност на кохезионните програми на ЕС означава, че те вече няма да са толкова важни.


"В миналото кохезионните фондове бяха по-фокусирани върху икономическия растеж и догонването по отношение на БВП на глава от населението и държавите членки и регионите имаха много повече свобода за това как да ги използват", казва полският зам.-министър на външните работи Шимански.


"Днес те са ограничени от специфични тематични цели, основно свързани с околната среда, климата и социалната защита", допълва той. По думите му, "ако еврофинансирането внезапно спре или бъде значително намалено, по-скоро няма да има толкова негативен ефект върху икономическия растеж, а вероятно ще нанесе по-силен удар върху другите стълбове на устойчивото развитие".


Унгарското правителство също така настоява, че голяма част от икономическия растеж на страната се дължи на собствените му политики за по-високи заплати и намаляване на корпоративните данъци.


Миналия месец унгарският лидер Орбан смело предсказа, че Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), ще се превърне в нетен вносител в бюджета на ЕС. "През 2030 г. ЕС ще бъде финансиран основно от Германия и от страните във Вишеградската четворка", заяви той, като обаче подчерта, че очаква ЕС да продължи да налива пари в региона. В противен случай "ще се обърнем към Китай", допълни премиерът.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Никакви шансове...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Имаше една опорна точка, че ние ще внасяме в ЕС членски внос и няма да получим нищо!
  Дрогарете помнят ли я?

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Ролята на европейските фондове е очевидна за всеки, който може да смята. Ако трябва да подредим по важност факторите за икономически растеж в Централна и Източна Европа, ще се получи нещо такова: свободен достъп до европейските пазари, европейски фондове, вътрешни фактори - работна ръка, данъчна политика и т.н.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Не! Не само без еврофондовете но и без общият пазар.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе може и да може. Със сигурност физкултурниците 'артисват...

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Весело

  "ще се обърнем към Китай", допълни премиерът

  И какво ще получиш от Китай. Китай плаща само на този който продава китайски стоки преструвайки се, че сам ги е произвел.

  подпис
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Националистическата политика дава плодове. Не еврофондовете. ЕС се опитват да се прикачат към успеха на въпросните държави.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Нещата според мен са свързани и разбира се значението на фондовете е голямо, но едновременно с това действат и другите фактори - достъпа до европейския пазар и разбира се ниската база - абсолютната стойност на един немски процент не се равнява на един полски, примерно ( за български, унгарски или нечий друг и дума не може да става) и затова няма как с един фактор да се обяснява всичко което се случва в икономиката.
  Но не по-малко важна е и политическата страна, защото фондовете и общия пазар са резултат от членството, а не малко от страните от централна и източна Европа в политическо отношение се чудят на какви маймуни да се направят и за всичко са им виновни брюкселските зелки, а не собствената некадърност.

 9. 9 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  По груби сметки парите от ЕС са около 7% от БВП, 15.6% от бюджета.
  Не съм виждал точни данни/ анализи, но ми се струва, че тези пари са с много нисък коефициент на умножаване (парите за спортни зали и много други строежи не са инвестиция, преките плащания за земеделие - 40% от помощта - още по-малко).
  Ако сметнем и корупцията и бюрокрацията, която фондовете носят със себе си ... съмнявам се, че са кой знае колко полезни.
  В доклад на МФ се твърди, че по модела СИБИЛА 2.0 кумулативният ефект на фондовете за БГ до 2016 е 11.2% ръст на БВП, 15% заетост и 12% ръст на заплатите. Ха сега сметнете го за 9 години и мислете "колко важни" са фондовете.

  Никола Йорданов
 10. 10 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Махнете европейските пари и ръста на икономиката ще паде наполовина.

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  "Миналия месец унгарският лидер Орбан смело предсказа, че Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), ще се превърне в нетен вносител в бюджета на ЕС. "През 2030 г. ЕС ще бъде финансиран основно от Германия и от страните във Вишеградската четворка", заяви той, като обаче подчерта, че очаква ЕС да продължи да налива пари в региона. В противен случай "ще се обърнем към Китай", допълни премиерът."
  Демек спрете ли парите, губите ни. Просто и ясно! Което означава, можем при вас и добре ни е при вас, но можем и без вас. При Боко не е така. Без европодаянията той е загубен. Докато е на върха, ще драпа и ще се моли. Боже колко сме жалки! Ъхъъъъъ.....

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  Баце не е визионер, стратег, идеолог или нещо от сорта. Баце е по балкански хитър и манипулативен усвоител. И до ден днешен не мога да схвана каква е визията за бъдещето развитие на България, какви политически цели си поставят и какви са стратегиите за постигане на визиите и целите на пария ГЕРБ. Работи се на парче и къс пас. Партии без ясна иделогия от лидерски тип - НДСВ и последваща: ГЕРБ.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  "Баце не е визионер, стратег, идеолог или нещо от сорта. Баце е по балкански хитър и манипулативен усвоител. "
  До коментар [#12] от "tsyrvulan":
  Бай Тошо също беше изкусен усвоител. Явно е обучил Боко, докато беше при него. Но щом спря да усвоява, го изритаха. Имам чувството, че и Боко в момента е спрял да усвоява и нещо тревожно виси над държавата. Усвояването май вече никак не е гарантирано. Но от шайката изобщо не се колебаят. Усвояват на принципа "Граби народе, днеска има, утре няма"! След като усвоиха Черноморието налазиха планините. Горкият Пирин вече се тресе, Витоша май ще го последва, Рила я дадоха на царя.

 14. 14 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  У нас ръста в по-голямата си част се дължи на изкуственото напомпяне на заплатите, което води до засилено потребление.
  Сбъдната мечта на кейнсианците, но в дългосрочен план това "перпетум мобиле" не води до нищо.
  Други фактори са засиления износ, основно на суровини и материали с ниска добавена стойност, както и някои чисто счетоводни трикове при фиктивен експорт на на петрол и петролни деривати.
  В допълнение идва и балонът с цените на недвижимите имоти.
  За реален ръст в производството не може да става и дума.
  Сега, както и по-рано, ако някъде случайно се открива цех за производство на кашкавал, сирене и млечни продукти, на церемонията задължително присъства и Премиера.

  .
 15. 15 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Там където няма петоколонници, комуняги и руска мафия, има прогрес. България може да научи много от велика страна като Полша.

 16. 16 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 755 Весело

  До коментар [#9] от "Никола Йорданов":

  „Ха сега сметнете го за 9 години и мислете "колко важни" са фондовете.“
  Важни с, как да не с важни. Нали пълнят свинските джобчета...Иначе от къде?

 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#14] от "Явор Рг":

  Какво изкуствено вдигане на заплатите? България даже изостава по този показател. Само сравнете БВП на калпак с усредненото заплащане и съпоставете със съседни нам държави. Ще видите че съотношението е в ущърб на Българите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Абе по принцип може, но ще трябва сериозни реформи.

  И след 10 години тенденцията ще се обърне. Ще почват повече хора да идват, отколкото да напускат региона.

  Проблемът е, че обществата не са готови да ги приемат/направят тези реформи. А политиците още по-малко.

 19. 19 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  ние какво изнасяме за Франция и Германия,да е структуро определящо?май само мозъци и ръце?А великата Полша на мосюто,от 1990 е заляла Лондонистан и есплоатира украинци,превръщайки ги във роби,без паспорти,даже дойче веле се изпусна неволно с такава статия-"западната мечта не един украйнец"))

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dima Gromov":

  Стокообмена ни с Германия надхвърля 4,5 млрд. лв. а износът за там е по-голям от вноса. Едва ли се постига с мед и зеленчуци.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dima Gromov":Стокообмена ни с Германия надхвърля 4,5 млрд. лв. а износът за там е по-голям от вноса. Едва ли се постига с мед и зеленчуци.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Вносът е с 1 млд евро повече от износа.

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dima Gromov":Стокообмена ни с Германия надхвърля 4,5 млрд. лв. а износът за там е по-голям от вноса. Едва ли се постига с мед и зеленчуци.
  —цитат от коментар 20 на Роси

  Вносът е с 1 млд евро повече от износа.
  —цитат от коментар 21 на Judjuk


  Според Световната банка, през 2016 г. износът от България за Германия е бил $ 3.556.181.550, а вносът от Германия -- $ 3.787.854.990. Разликата е под 230 млн. долара (България има търговски дефицит):

  https://wits.worldbank.org/CountryProfile/en/country/BGR/startyear/2016/endyear/2016/tradeflow/Export/partner/DEU/indicator/XPRT-TRD-VL

  Не съм сигурен какъв курс на еврото спрямо долара са използвали.

 23. 23 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 290 Весело
 24. 24 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  Не съм сигурен кои са жалките в случая.


  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Ама разбира се, след като БСП не е на власт, непременно трябва да има "нещо тревожно" извисено над държавата.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 25. 25 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#14] от "Явор Рг":

  Всъщност не, износът е един от най-важните фактори от 2010 и съвсем не е основна на суровини, ако погледнеш официалната статистика. Погледнато от страната на бизнеса - силен недостиг на работна ръка, търсене на хора с техническа подготовка - показва същото.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 26. 26 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dima Gromov":

  Не си запознат, изнасяме всякакви компоненти и части

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  "Не съм сигурен кои са жалките в случая.Ама разбира се, след като БСП не е на власт, непременно трябва да има "нещо тревожно" извисено над държавата."
  До коментар [#24] от "deutschwagen":

  Жалки са тези, които нямат алтернатива. Познай кои са? А тревожното е, че към момента нищо не се строи.

 28. 28 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":

  Напротив, жалък е този, който се взима много насериозно и се опитва да рекетира за пари, както правят управниците в Полша и Унгария. Да не се забравя как тези срани стигнаха до днешния си успех, от къде трънгаха през 80-те и кой е направил всичко това. Не са били управници като днешните, разчитащи прекалено много на популизма и полуистините.

  Какво не се строи днес? Напротив, скоро можем да имаме поне една цяла магистрала от граница до граница, строят се и няколко други. Соцът това не го постигна. Скоро ще имаме метро с три линии - соцът не направи нито една.

  Промишленият сектор расте всяка година, и то благодарение на износа, а не на партийно-държавни полу-коруппционни схеми на субсидиране с парите на хората за производство, което никой не иска, както едно време. Трупат се излишъци в бюджета и пари в резерва, а не дългове.

  https://group.atradius.com/image/cee-bulgaria-industrial-production-pic5.png

  https://atradius.se/reports/country-report-cee-bulgaria-2017.html

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  ".....Полша и Унгария. Да не се забравя как тези страни стигнаха до днешния си успех, от къде тръгнаха през 80-те и кой е направил всичко това."
  До коментар [#28] от "deutschwagen":
  Четворката постигнаха това, което беше нормално да постигнат за не малкото изминали години. Нищо героично не са направили, просто нямаха криминален преход, нямаха си Луканов и Костов, нямат си и мутри. Боко половината пари от бюджета ги инвестира в София, за да печели електорат, щото там има бол. Не казвам, че е лошо това, тук обаче направиха само един фонтан, няколко алеи и дузина улици ремонтираха. Да не забравя и стиропорките. Много е малко това, чиста проба застой си е.

 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  Точно обратното, въпросната четворка започнаха с това, което направи Костов, вместо с делата на такива като Ликанов, Гоцев, агент Сава...
  Ама очевидно разкараха и мощният партиен апарат на време, вместо разни Тошо Тошевци да заблуждават хората как Костов бил грабител, а при Беров как "престъпният" преход, случил се в ЦИЕ се бил разминал единствено на България и Русия.

  Не е истина, че всички пари отиват в София. Има си промишлени зони, инфраструктурни проекти, добив и земеделие по цяла България. Едни общини са добре, други са западнали.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  "Ама очевидно разкараха и мощният партиен апарат на време, вместо разни Тошо Тошевци да заблуждават хората как Костов бил грабител...."
  До коментар [#30] от "deutschwagen":
  Моя позната туроператорка ходи по странство да записва туристи, разправя че в Беларус преходът една тухла не съборил. Тук тухла върху тухла не остана. Цели заводи бяха разрушени, армировките бяха изтръгнати от бетона и заедно с технологията нарязани за скраб и изнесени. Цяло лято горяха горите на България, след което изсякоха дърветата и ги изнесоха. Това стана по времето на Костов. Аз по това време бях в ръководството на СДС в областен град. Костов даде импулс на криминалната държава и разчисти пътя на днешните мутри. Не знам къде има промишлени зони, тук няма нищо.

 32. 32 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk":

  Значи и Беларус вече даваме за пример:) Държава, в която управлението си предлага лоялността на Русия в замяна на финансови средства. А това с познатите много не го признавам за аргумент, звучи много като "една жена на пазара".

  Друг в въпросът, че в страни като Чехия, Словакия и Унгария сигурно не е имало Дойновци да строят соц индустриални недоразумения, които вече фалирали държавата 1-2 пъти вече наситина стават само за скраП (не скраБ). Това вече след като са били използвани да източат държавния бюджет, влоговете в частнтие банки и резерва на БНБ. И не. не при Костов, а преди него. Преди Костов дойодха мутрите, мултигруп, партийните канали за масова контрабанда в Югославия въпреки ембаргото, а след Костов - веднага след кабинета ОДС - започна да се създава модела КОЙ и ДПС (конкурентната ДС структура на тези точно преди Костов) да зарзема иснтитуциите, службите, порциите, и т.н. Та не ми разправяй ти откровени глупости, тук не сме идиоти. Не знам къде и кога си бил, но като гледам не си много добре ориентиран, в най-добрия случай. Същото и за индустрията в България - то си личи, че не си си направил труда да се информираш. От къде идва целия този износ на най-различна продукция според теб? Сигурно се произвеждат в моловете в София.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  " От къде идва целия този износ на най-различна продукция според теб?"
  До коментар [#32] от "deutschwagen":
  Кой износ? На ширпотребата от автоаксесоари за западната автомобилна промишленост? Човече, не прочете ли, че БВП на Чехия е 192 млд евро? Нашият е 50 млд. С кого да я сравнявам нашата бедна е нещастна държавица? Най-бедната в Европа! Ми и в Беларус стандартът на живота е два пъти по-висок от нашия. Ние разчитаме само на европодаяния, без тях сме жив зян. Кое е характерното за Костов? Че преди него основните фондове на държавата ги имаше. След Костов те изчезнаха. Ама били морално остаряли и произвеждали калпаво, така е, мощностите постоянно трябва да се обновяват и модернизиран. Костов просто ги изчисти, за да почнем от нулата. Щото толкоз му беше акъла. И от тогава сме най-бедните в Европа. И горите сигурно бяха амортизирани и морално остаряли, затуй ги раздадоха,изгориха и изсякоха.

 34. 34 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":

  Какво е това "ширпотреба" бе човек? Ти някаква икономика някога учил ли си (освен марксизмо-ленинизъм)? Изнасяме всякакви работи - компоненти, машини, електроника и автотехника, апарати, както и по-прости работи като конструкции, мебели, зърнени култури, мед, и т.н. Водещ сектор в инзоса са всъщност неща със съвсем прилична добавена стойност

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/03/13/2722261_bulgariia_iznasia_vse_poveche_mashini_i_avtochasti/

  Следващата стъпка е да има повече иновации и хай тек неща, ама за това трябва и орбазование и подготовка. През любимия ти соц не е имало нищо подобно, техническото разузнаване е трябвало да краде информация дори и за най-простите неща, включително формулата за веро (гордостта на последния началник на звеното). Или може би искаш да изнасяме пак консерви със зарзават, а братушките да ни пращат еФтин петрол, който да препродаваме на тройна цена. нЕма да стане.

  Не знам какви фодново бълнуваш да е имало преди Костов. Имаше само фалит на всичко - предприятия, банки....а пък края на 80-те е ставали същото. И нека спреш малко с лъжите и манипулациите - Костов пое държавата когато бяхме пълна дупка и никой не ни броеше за нищо. А ни остави с няколко затворени глави в преговорите за влизане в ЕС и по-напреднали от Румъния.

  А това да се сравняваш с Чехия направо кефи, не знам как изобщо ти хрумна. Основите за частна собственост там за изградени още 1988, започват приватизацията 1991 и я свършват 1995. Никога не сме могли да се мерим с такива страни, включително и през соца, та не знам какво целиш. Да не говорим, че са 10.5 милиона население, нямат такъв голям сив (следователно неотчетен) сектор както България, а и цените са значително по-високи там. Ама не си се научил и да анализираш цифрите като хората.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  "Не знам какви фодново бълнуваш да е имало преди Костов."
  До коментар [#34] от "deutschwagen":
  Стига бе, какво му беше на завода в Септември, че го изтърбушиха? А Промет-Дебелт е най-големия и най-модерен завод за дребни профили на Балканите. Завод за един милиард долара на онези пари, Костов го продаде за 1,2 млн. Ами Нефтохим? Съгласен съм, че имаше и калпави производства, но той унищожи всичко. Това работа за премиер ли е? Сравнявам с Чехия, защото вчера имаше за нея данни в Дневник. Не е по-голяма щото по територия е много по-малка. Но тяхното БВП е по-голямо не в проценти а четири пъти. Как и кога ще ги стигнем? Ми лошо ли е да отглеждаме зеленчуци и пак да изнасяме консерви? И пак да имаме сериозен износ, вместо да се чудиш какви артикули да си измисляш. То няма движение на стоки, аз скоро пътувах с влак и не видях нито един товарен. Всички сектори, вкл земеделието са на колене. Как ще си купуваме енергоресурси, когато спрат европодаянията?

 36. 36 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#35] от "Judjuk":

  Престани да си измисляш реалности. Какво е това "сериозен износ"? Инзос, който води до непосилна вътрешна и външна задлъжнялост и тотален срив на икономиката (както и на режима - макар, че партийният елит си е забогатял между другото)? Извинявай за бръкането в личното ти пространство, но мога ли да попитам на колко години си? Някога учили ли сте икономика и имате ли опит в сферата? Защото звучиш като лаик от пазара или кварталното кафене, където се събират застаряващи разочаровани бузлуджари. Нищо лично, просто носиш таква аура в думите си.

  Аз за конкретни заводчета не мога да отговарям. Гледам как са нещата на макро ниво. Това, което дрОгари като теб не могат да разберат е, че когато купуваш едно заводче не купуваш само активите, купуваш и задълженията му. Ватта соц промишленост създаде точно това - дългове и канали за източване. А след 2010 до преди година, износът е главен двигател на българската икономика, която се справи без чужда финансова помощ, от например МВФ. Инзосът си е напълно реален, ефектът също. Какво мислиш ти и какво си видял или не си видял изобщо не е фактор и няма кой да те взима (и останалите като теб) насериозно, разберете го най-после.

  И не знам защо ми говориш пак за Чехия, вече ти дадох няколко фактуални аргумента. И защо ми говориш за големина. Аз казах, че населението е 10.5 милиона. Населението е решаващо за БВП, не големината на държавата. Не знаеш най-прости концепции. А това за умрялото земеделие - само не на мен. Земеделието е по-живо днес от всеки един момент през пост-комунизма или соца. Земеделската продукция е винаги на второ или трето място по износ. Сега се поразрови малко из архивите на ДС да видиш как дрОгарите са се чудели какво да правят, например, относно недостига на картофи. Аз съм дотук. Чети повече.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  "Извинявай за бръкането в личното ти пространство, но мога ли да попитам на колко години си? Някога учили ли сте икономика и имате ли опит в сферата?"
  До коментар [#36] от "deutschwagen":
  На хубава възраст съм, знам и Тако и Вако, виждал съм и 2 и 200. Не съм икономист. Ти очевидно си малък, нищо не знаеш за миналото. По-добре. Но що трябва да ти обяснявам? Цифрите сами говорят. "4 пъти по-малко БВП от Чехия, 5 пъти по-малък от Гърция, 10 пъти по-малък от нормална западна държава. Няма да ги стигнем и срещу тях да бягаме. Нашия дълг не е малък съпоставен с БВП и също като гръцкия е неиздължим. Земеделието е примитивно. Сееш зърно, жънеш, изнасяш, догодина пак същото. Защото няма напояване, водния сектор е сринат. Ти да не мислиш, че това ми харесва? Няма да ме разбереш, остани си със здраве.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK