Полша се пита дали ще има достатъчно украинци, които да работят за нея

Полша се пита дали ще има достатъчно украинци, които да работят за нея

© ReutersЛипсата на работна ръка е основното притеснение за полската валутна политика, заяви гуверньорът на централната банка на страната Адам Глапински, цитиран от "Ройтерс". Той се опасява дали Полша ще успее да привлече достатъчно работници от съседните Украйна и Беларус.


В последно време броят на безработните в Полша спадна до рекордно ниски нива, което доведе до ръст на заплатите и събуди страха от инфлация. През декември безработицата бе 6.6% основно заради стабилния икономически растеж, застаряващото население и бягството на млади хора в по-богатите части на Европа.


Евтината работна ръка от съседните Украйна и Беларус компенсира възникналите липси, но либерализирането на визовия режим на ЕС за Украйна буди опасения, че все по-малко хора ще избират Полша за своя работна дестинация.
"От какво се безпокоим? Например по отношение на трудовия пазар – дали ще намерим достатъчно работници в Украйна и Беларус, за да компенсират дефицита на работна ръка в Полша", коментира Адам Глапински.


Между един и един и половина милиона украинци работят в Полша, голяма част от тях без разрешително.


Преди две години полският Съюз на предприемачите и работодателите оцени, че страната се нуждае от около пет милиона допълнителни работници, за да поддържа икономическия си растеж. Миналата година брутният вътрешен продукт отбеляза ръст от 4.5%.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Весело

  Ако сравним действията на Полша и Германия по отношение на справянето с проблема с недостига на работна ръка, ще открием разликата между здравия разум и мулти-култи-толерастката болшевишка идеология.

  Sic transit gloria mundi.

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Сивата икономика на Полша тепърва ще и създава проблем.

 3. 3 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#1] от "Molossian":

  Почна да им увира чайника на запад. Ей на, от декември в Швеция, работници получили работна виза от Полша например, не могат да работят в Швеция, дори и да имат договор с шведски работодател. Така украинци, беларуси ит.н. трябва да кандидатстват за работна виза или да търсят работа на черно.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 4. 4 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Ще ми се и ние да се ориентираме към привличане на кадри от бели държави като Украйна, Молдова или Беларус.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Ще ми се и ние да се ориентираме към привличане на кадри от бели държави като Украйна, Молдова или Беларус.
  —цитат от коментар 4 на kapitan_laino

  Ние отдавна сме се ориентирали.
  Но не сме, меко казано, толкова "атрактивни" ...
  При това не само като имидж навън ...

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Любопитно

  Сивата икономика на Полша тепърва ще и създава проблем.
  —цитат от коментар 2 на ВЕЛКОВ

  Какъв?

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  На снимката: изкуствено черво, се подготвя за пълнене на kiełbasa.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":

  Факт. Но това трябва да важи и за поляците.

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Фискален.

 10. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Ако Качински продължава да буди демоните с т.н. си историческа политика, украунците ще изгубят всяко желание да останат в Полша. Да не говорим, че заплатите им ще са много по-ниски от тези в западни страни.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 11 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 498 Весело

  Като се замисля, как някой български меринджеи си мислеха, че ще внесат евтина работна ръка от Украйна......

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  До коментар [#9] от "ВЕЛКОВ":
  Тц!
  1. В Полша ДДС-то е 22%. Така че дори на черно работещите си плащат добра лепта.
  2.Сивата икономика е в ниши, които по принцип опират до ползване на продукти от бялата. Така че са във веригата в достатъчна степен.
  3. Полската икономика не е като българската, там имат много по-голям дял на краен продукт. Който е най-скъпият, формира най-голяма печалба и по принцип е бял.
  4. И колко да е делът на сивата? Дори при 5 милиона гастарбайтери, колкото са им мераците, и всичките в сивата - пак спрямо 37-милионна Полша не могат да надскочат критчини нива от горе-долу 40%.

  Да не говорим, че всеки сив бизнес е потенциален бял, ако е успешен. Така че се явява един вид и генератор, и тест за виталност и ново развитие. То затова и никоя нормална държава не ги прискрипя до изкореняване, а позамижава докато е в поносими размери.

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  До коментар [#2] от "ВЕЛКОВ":

  Сивата икономика в Полша е пъти по-малка от нашата!Колкото до украинците...много трудно ще бъде те да намерят легална работа в Германия,Дания или Белгия.Изискванията за познаване на езика,квалификация и признаватето на такава е сериозен проблем пред търсещите работа от Източна Европа.Местата в строителството,селското стопанство и мръсните производства са общо взето заети!Та за Полша винаги ще има украинци желаещи да работят...езиковата бариера е лесно преодолима!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Колкото до украинците...много трудно ще бъде те да намерят легална работа в Германия,Дания или Белгия.Изискванията за познаване на езика,квалификация и признаватето на такава е сериозен проблем пред търсещите работа от Източна Европа.Местата в строителството,селското стопанство и мръсните производства са общо взето заети!Та за Полша винаги ще има украинци желаещи да работят...езиковата бариера е лесно преодолима!!
  —цитат от коментар 13 на Messerschmitt


  Това с езика в днешно време е само относителна пречка. Иначе Полша има същото конкурентно предимство за украинците спрямо западна Европа и северна Америка, което има и Гърция за българите: пред вратата им е. Но това е то. И общо взето профила на работната ръка която привличат успешно, е паралелна на тази която гърците привличат от нас: по-скоро в ниският сегмент. Висококвалифицираните кадри, като инжинери, лекари, учени и въобще вишистите в по-голяма степен и сега се ориентират към западна Европа и северна Америка.
  Казвам го напълно неутрално: просто трябва да се сбогуваме с идеята, че държавите могат да си избират мигрантите по каталог. Хората или както се казва "човешките ресурси" са най-важният капитал и за тези които са квалифицирани и на високо ниво има много сериозна конкуренция на глобално ниво. Или трябва да си много атрактивен и като доходи и като качество на живот и перспективи за развитие и т.н. за да ги привличаш, или трябва да си готов да привличаш и по-ниско образовани и квалифицирани млади хора и тепърва да ги квалифицираш, което си е сериозна инвестиция.
  Аз лично съм доста скептичен, когато страни които страдат от масова емиграция на собственото си население си въобразяват, че могат да си избират какви имигранти да привличат. Просто преди това има доста работа за вършене.

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#4] от "kapitan_laino":

  Само и само да не вдигат заплатите на местните? Това отдавна го правят по Черноморието....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 16. 16 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#8] от "kapitan_laino":

  Полша не е конкурентна в сравнение с Гернания, да речем. Но в сравнение с България...
  Да не гиворим, че българските меринджеи търсят работна ръка с 2-3 месеца заетост. Което не е особено привлекателно.

 17. 17 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Полша що не се запита как да си прибере миячите, които са плъзнали из целия свят, ами се чуди как да си внасяла украинци, жалкари гнусни.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  И нито един коментар с въпрос " А какво става с Украйна при това положение?! Оти ядооме курабийките?".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  бийките може и да се зачертае!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  И нито един коментар с въпрос " А какво става с Украйна при това положение?! Оти ядооме курабийките?".
  —цитат от коментар 18 на tribiri


  Мдаа, то пък понеже преди "курабийките" Украйна беше цъфнала и вързала и украинците не си и мислеха да емигрират... Между другото огромната част от украинските мигранти в Европа са там не от последните 4 години, а от доста преди това, когато "курабийки" нъц, а в донбасс си креташе субсидираната соц-индустрия.
  Е има и разлики: сега украинците могат да пътуват безвизово из Европа и имат възможност да се опитат на място да си намерят работа и да си изкарат в последствие работна виза, което преди беше неимоверно по-трудно. Ако това е проблема, то нека да има такива проблеми. Според някои кратуни по соца всичко било наред защото почти нокой не емигрираше... Е, да де, защото се стреляше по границата, ама това били досадни детаили...

 21. 21 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  ''работници получили работна виза от Полша например, не могат да работят в Швеция''
  Бели, интегриращи се работници със манталитет и начин на живот, близък до нашия.
  Но пък незаконни мигранти, престпни нахлули в Швеция от кой-знае-къде, могат.
  Но пък те предпоìтат социлани помощи и криминализъм, с какъвто са се занимавали и преди да се промъкната на европейска територия....

 22. 22 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#20] от "antikommunist":

  ...Според някои кратуни по соца всичко било наред защото почти нокой не емигрираше... Е, да де, защото се стреляше по границата, ама това били досадни детаили...
  —цитат от коментар 20 на antikommunist


  Хич биля не си прав в горецитирана част от коментара ти😀Иначе съм съгласен с коментара и бих ти цъкнал десетина +++, ама мо'ем само един😀

  С'я...Защо не си прав?:

  1. То вЕрно че по соц'а нЕмаше Емиграция, но имаше гаст'арбайтерство:

  Там1. 1: До Коми АСССР (получвали не лоши пари за НРБ, и то в "преводни рубли"/ваучери за КОРЕКОМ'а (КОРеКОМ=КОРЕКЦИЯ на КОМУНИЗМА)

  1.2: И до братските араПски джамхурии! Там се плащало на "достаФчика" (българско предприятие) що годе нормални заплати в $$$, но "достаФчика" давал на бачкеррите си мизерен %. И ВЪПРЕКИ това ее имало натискане за подобна работа, по ред причини.

  2. НЕ Е ВЕРНО че се е стреляло по границите ПО ВСИЧКИ опитващи се да напуснат нелегално соц'рая! Към 90++% са били залавяни още с влизането в "ограничените райони", или при преминаването на "фалшивата граница" . Само минимално малцинство от опитващите да напуснат соц'рая са стигали близо до истинската граница, и малка част от тях са успели да я преминат успешно.

  В този форум пише поне един такъв! Да си признае кой е ( ако иска), и да поразкаже свойте пер'петии.  До коментар [#20] от "antikommunist":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  То и ние питаме за украинци.

 24. 24 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Когато градиш арийска нация се получават такива проблеми. През 2050г. Полша ще е с 6 милиона души по-малко или 32 милиона. Едва 16 милиона са работещи. В същото време Франция ще гони 80м и ще изпревари Германия като най-населена в Съюза. Населението е много важна част от всяка икономика и за оцеляването на една нация.

 25. 25 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 405 Весело

  "Липсата на работна ръка е основното притеснение за полската валутна политика, "

  Че внесете си от Австрия или Испания! Може и от Германия!
  Закво сте в ЕС като не можете да си внесете работници?

  Аз не получавам грант!А ти?
 26. 26 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 405 Весело

  Ще ми се и ние да се ориентираме към привличане на кадри от бели държави като Украйна, Молдова или Беларус.
  —цитат от коментар 4 на kapitan_laino


  Защо? 27 държави в ЕС малко ли са???

  Аз не получавам грант!А ти?
 27. 27 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#24] от "Monsieur":

  не е сигурно тя и Япония ще е 80 мил ама са на острови и не им пука

 28. 28 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Трябва да се има предвид, че благодарение на стимулите и социалните за новородени деца, въведени от настоящото и предходното полско правителство, раждаемостта се подобрява с всеки месец. Като за 2018г. се очакват 400 000 нови бебета - нещо, което не се е случвало в Полша от 1995г.! Така че данните, които дадох в по-горния си коментар може би са погрешни. И действително, по-добре да приемат себеподобни бели хора от съседни Украйна, Молдова и Беларус, отколкото навлеци от Пакистан или Турция. Браво на поляците, че мислят за бъдещето. Слава на този велик народ! Polska!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK