Мониторингът за Румъния да отпадне преди този за България, се препоръчва в евродоклад

Мониторингът за Румъния да отпадне преди този за България, се препоръчва в евродоклад

© Георги КожухаровСлед 10-годишно прилагане на Механизма за сътрудничество и проверка Румъния е на път да достигне европейските стандарти по отношение на правосъдието и върховенството на закона, както и във връзка с борбата с корупцията. На България обаче все още ѝ предстои дълъг път.


Това се казва в проучване, озаглавено "Оценка на 10-годишния период по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния". То е по поръчка на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. Целта на анализа е да се направят заключения за състоянието на двете държави и за това какво са постигнали в сравнение с изходната си позиция и задълженията си от 2007 г. Изследванията за проучването са били проведени от Центъра за стратегии и оценки (CSES) паралелно в България и Румъния.


Според него "докато в България все още съществува необходимост от въвеждане на ключови реформи, в случая на Румъния процесът на реформиране трябва да продължи, но в много отношения ключовото предизвикателство сега е да се предотврати връщането назад и да се гарантира необратимостта на промените".
В проучването се посочва, че мониторинговият механизъм е бил компромисно решение за ситуацията, при която двете страни са кандидатствали за присъединяване към ЕС, но е било счетено, че те не са готови за тази стъпка.


"Ако Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) не съществуваше, България и Румъния можеше да не успеят да се присъединят към ЕС през 2007 г., или ако бяха успели, щеше да отнеме повече време процесът на реформи да постигне резултати", пише в текста.


"В по-ранния етап на периода вниманието в България и Румъния беше фокусирано върху въвеждането на нови закони за насърчаване на целите на МСП, но сега акцентът е върху осъществяването на реформите по възможно най-необратим начин", продължава анализът.


Остава ли мониторингът


За България резултатите от проучването показват, че напредъкът по някои показатели не е толкова бърз, колкото първоначално се е очаквало, и че все още съществуват значителни недостатъци.


"Напредък се наблюдава във всички области, особено по отношение на борбата с организираната престъпност. В тази област историческите проблеми с големите синдикати са преодолени и понастоящем се работи за справянето с престъпленията, извършвани от служители. Реформи бяха извършени и в областта на съдебната реформа, въпреки че някои въпроси като разделението на Висшия съдебен съвет и продължаващото влияние на изпълнителната власт върху съдебната система остават противоречиви. Най-слаб напредък е постигнат в областта на корупцията, макар че законодателството понастоящем се обсъжда в българския парламент", се посочва в текста.


Отбелязва се, че мониторинговият механизъм е бил посрещнат по различни начини и е срещнал критики по отношение на препоръките, определени като "промяна на правилата", проявената липса на приемственост между докладите и страховете относно отворения характер на инструмента и възприемането на България като "второстепенна" държава - членка на ЕС.


"Законодателството и институциите трябва да докажат своята ефективност чрез (необратими) резултати от успешни наказателни преследвания, което ще отнеме време. След препоръките от януари 2017 г. новото българско правителство демонстрира желание да върне реформите на правилния път", пише още в доклада.


Според авторите "предвид настоящата траектория на напредъка всяка възможност за изпълнение на показателите и за прекратяване на действието на МСП в краткосрочен и средносрочен план изглежда оптимистична". Малко вероятно е обаче показателите по механизма да бъдат изпълнени до 2019 г. и заради това в бъдеще трябва да се обмисли дали да се продължи с прилагането му, или да се използва подобен механизъм в рамките на съответните политики на ЕС, продължава текстът.


Какво се случва в Румъния


Заключенията за Румъния са, че е бил постигнат значителен напредък в изпълнението на показателите и "сега се смята, че съдебната система функционира в съответствие с европейските стандарти. Докладите на комисията от 2014 г., 2015 г., 2016 г. и 2017 г. относно МСП отбелязват положителна тенденция, посочвайки нарастващата необратимост на реформите".


Отбелязва се все пак, че темповете на напредък за постигането на целите са били бавни на някои етапи, а продължаването на реформите в някои области е "било трудно или е било обект на противопоставяне". "Някои от тези въпроси включват поставянето под въпрос на независимостта на съдебната система и тежестта на съдебните решения, както и опитите за отмяна на реформите, които бяха наблюдавани по-рано тази година в румънския парламент", продължава текстът.


Според анализа "като цяло в момента има ограничен брой ключови оставащи стъпки, за да се гарантира, че целите на МСП са изцяло изпълнени". Изтъква се, че реформите трябва да бъдат консолидирани, "за да се избегне предприемането на стъпки назад и да се поддържа положителният импулс".


В доклада се посочва, че макар реформите да трябва да се стремят към "постигане на своите цели в близко бъдеще, следва да се обмисли прекратяване на действието на МСП до края на мандата на настоящата комисия" - есента на 2019 г.


Според авторите на анализа трябва да "се предприемат стъпки за заменяне на МСП с (по-стабилна) рамка за мониторинг, управлявана от самите румънски органи. В противен случай съществува риск процесът на реформи да бъде забавен или дори обърнат".


Излишно политизиране


И в двете държави резултатите, постигнати чрез механизма, продължават да зависят от наличието на политическа воля за осъществяване на реформи, продължава текстът. Според него дългите периоди без стабилни правителства в България са проблем (четири правителства през последните две години), а Румъния също претърпява доста чести промени в управлението.


Съществува "и излишно политизиране, което затруднява изготвянето на обективна и общоприета оценка на ситуацията в България и Румъния".


Припомня се, че според Европейската комисия "политизирането може да подкопае ефективността на МСП. Това е особено очевидно по време на изборния цикъл, когато реформите се забавят, а съдебната система може също да намали дейността си и да задържи съдебните дела, докато очаква изхода на изборите и решенията на новото правителство".


Трябва ли да продължи механизмът


Има няколко добри причини защо от гледна точка на европейските институции трябва да бъде продължена някаква форма на мониторинг на усилията на България и Румъния в посока към реформа на съдебната система, казват авторите на доклада.


"От геополитическа гледна точка е важно двете държави да се доближат до общоприетия европейски стандарт, без да бъдат противопоставяни или тласкани в ръцете на външни сили. От гледна точка на единния пазар е важно да се гарантира, че това не е засегнато от организираната престъпност и корупцията на високо равнище, което също би подкопало интересите на инвеститорите от други държави - членки на ЕС, в двете държави. Освен това ЕС има интерес да се увери, че корупцията не води до измами, свързани с фондовете на ЕС, изплащани чрез структурните фондове и други механизми."


Ако механизмът продължи действието си, един от вариантите е да се предоговорят целите и показателите с националните правителства, а след това Европейската комисия да изготви конкретни препоръки с фиксирани срокове, свързани с тях. Реалистичен срок за изпълнението им би могъл да бъде две години. Като алтернатива, за да се направи по-приемливо продължаването на реформите по механизма и да се преодолеят слабостите в други държави членки, би могло да се обмисли въвеждането на "облекчен" вариант на механизма в целия ЕС.


Освен това сегашният модел, прилаган по подобен начин за България и Румъния (въпреки че съществуват различни показатели), може да бъде заменен от специално разработен подход, като се вземат предвид различията между двете държави. На България може да бъде предоставена допълнителна подкрепа за изпълнение на нейната съдебна реформа и стратегии за борба с корупцията, се посочва в доклада.


Според него "поуката, която може да бъде извлечена от опита на МСП в България и Румъния, е, че би било уместно система, подобна на МСП, да стане част от бъдещите преговори за присъединяване към ЕС".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Румънците си извоюваха това право на площада, а не с драскане по форумите.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Това си е средство за натиск, никога няма да отпадне.
  Не ви е срам.

 3. 3 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Правилно, не е справедливо да обвързват Румъния с най-корумпираната държава в ЕС, след като румънците показаха такъв голям напредък последните десет години, а ние пазим стабилността....

 4. 4 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#1] от "exit13":

  Абе странно, ама недолюбваните от Брюксел, Полша и Унгария (дето демокрацията била в много сериозна опастност) нямат изобщо. Мислете с тия глави бе!

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 5. 5 Профил на block
  block
  Рейтинг: 912 Неутрално

  разбира се, че за румъния трябва да отпадне! те си се справят хората. ние нещо се подмотваме и даже трябва да го позатегнат мониторинга!
  но за румънците просто трябва да кажа, че имаха доста добър старт през 89-та - гръмнаха чаушеску и жена му при това по телевизията и още така едно количество милиционери ги поизхвърлиха от балконите да ядат асфалт долу. това, че ние тук не го напраихме си е наша голяма грешка - няколко милиционерски тумбака по стълбовете на цариградско и щеше да е доста по културно

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3871 Неутрално

  Българин от мониторинг (со кротце, со благо) не разбира.

 7. 7 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 589 Разстроено

  Видими резултати..Гарантирано от ГРОБ!

  www.commcrime.blogspot.com
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  За България, препочитам да не отпада.

 9. 9 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  И колко точно се справят румънците. Няой има ли представа, колко получава пенсионирана румънска учителка, с 40 години стаж?
  А колко е нормалната заплата в района на Яш (врория най-голям град в страната!).
  Хайде стига евтина пропаганда, може ли?

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 10. 10 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 589 Разстроено

  До коментар [#4] от "klecho":

  Полша, Унгария, Чехия са на светлинни години от нашето помийно блато, в което плуват Трите Шиши, Далавери, Болен и сие жаби крастави..Оставка!!

  www.commcrime.blogspot.com
 11. 11 Профил на block
  block
  Рейтинг: 912 Неутрално

  И колко точно се справят румънците. Няой има ли представа, колко получава пенсионирана румънска учителка, с 40 години стаж? А колко е нормалната заплата в района на Яш (врория най-голям град в страната!).Хайде стига евтина пропаганда, може ли?
  —цитат от коментар 9 на klecho


  можеш ли да ни осветлиш за това колко получава пенсионирана румънска учителка с 40 години стаж в Яш? дали е съизмеримо с това на пенсионирана българска библиотекарка за земеделска литература в Пловдив? представителна ли е пенсионираната учителка в Яш за състоянието на румънската икономика?
  Стига с евтината пропаганда, може ли?
  Румънците също си имат грижи но си работят по проблемите и лека полека ще се измъкнат. Защото направиха каквото трябваше през 89-та и съм сигурен, че ще го направят пак ако се налага.

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Еми, усилията на румънците са на път да бъдат признати. България която тъпче на едно място и пази имагинерната си стабилност ще продължава да е черната овца в стадото. Следващия път като гласувате мислете повечко и не действайте първосигнално. За тези 10 години членство са управлявали ГЕРБ и БСП. Последното е само подсещане за тези които чудят що не сме напреднали достатъчно за да отпадне мониторингът.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1083 Весело

  И колко точно се справят румънците. Няой има ли представа, колко получава пенсионирана румънска учителка, с 40 години стаж?
  —цитат от коментар 9 на klecho


  Това е от серията: "А вие защо биете негрите?"

  http://barrybarovec.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/12/12/a-vie-zashto-biete-negrite.1030174

 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#10] от "Торбалан":

  И колко точно са по-добре?

  Аverage gross wage in the 2nd quarter of 2016: 4 019 PLN (нето, най-много 3000 злоти)!
  Rent: flat, 40-60 m2, Warsaw: 2808 PLN
  Chicken meat – 15 PLN/1kg
  Оne-way city bus ticket: 3,40 PLN

  Хайде, не се подвеждайте на тая евтина пропаганда!

  https://www.justaskpoland.com/average-salary-in-poland/

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 15. 15 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#4] от "klecho":

  Бьркаш нещо като темите...

 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#13] от "plamen_b":

  Не. Не е. Просто фактите такива каквито са.
  Средният румънец мизерства, и му е изключително неприятно да му замазват мизерията с 3-4 показни ареста!
  А на средният българин трябва да му е изключително неприятно, зорлем да го поставят в изолатора, без основание, за да си провеждат някои на Запад вътрешната политическа агитация. Ама като см(т)е умни и красиви!

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 17. 17 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  статията с нико не потвърждава изведеното заглавие. да не говорим, че малкото факти в вея се интерпретират от автора. слабо, но пък като за дневник става

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 18. 18 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1670 Гневно

  Боко и свитата му са велики!
  Ама то какво ли зависи от тях...

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Българинът само от бой разбира. Цели 4 века османецът беснееше по нашите земи, но кроткият българин си ореше нивичката и тихо живуркаше. Когато дойде Априлското въстание, османлията започна да коли и беси. Чак тогава се сетиха българите, че е дошло време за революция.

  Днес отново сме в същото положение - спим. Търпим местни дерибеи като Пеевци, Златевци, Цацаровци и други да държат цялата държавна машина с парите и властта си, използвайки лицето си Борисов да говори пред медиите, че корупция нямало и дори сме имали антикорупционен закон. Магистратите, съдиите и останалите, които трябва да съдят и затварят корумпираните, се назначават от същите тези корумпирани и дори получават придобивки в замяна на удобни съдебни решения. А когато някой изгърми случайно като Ченалова и дружката й, обвиняват го като най-черната овца и единствен грешник, за да спасят другите в системата.

  Ето от този кръг се отърваха румънците. Прав е Бойко, че тъкмо се договорил с румънските министри и те влезли в затвора. Затова и Румъния вече излиза от мониторинга, а ние ще бъде проверявани поне десетилетие напред.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 20. 20 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsyrvulan":

  нищо от изложените факти не съответства на това соето сазваш. е изключвам заглавието на редакцията и интерпретациите на автора

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 21. 21 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#15] от "Yomega":

  Ако обичаш, бил ли доразвил малко мнението си, че съвсем не става ясно, в каква точно посока се опиташ да насочиш мисловната си енергия? Брлагодаря.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  До коментар [#14] от "klecho":
  Ъ-хъ, СРЗ за страната и наем във Варшава. Това в мЮлЮционерското ли Ви учат?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  За България, препочитам да не отпада.
  —цитат от коментар 8 на atmanpg


  Аз предпочитам да отпадне, ама заслужено. Както се пее в песента: "А дано, ама надали!"

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  До коментар [#9] от "klecho":

  Колко да се справят румънците...? Около два пъти по-добре от нас, икономически. В политически план, още по-добре.
  Яш не е втория по големина град. Мисля, че е трети или четвърти. Втория им град е Клуж.
  Разходи се из някой произволно избран малък румънски град или село и може сам да видиш разликите...!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#20] от "sarunka":

  Ами статията е изпълнена с цитати. Или си мислите че редакцията си ги е съчинила.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#24] от "tww09306483":

  Ама ти да не мислиш че тия са стъпвали в Румъния? Когато прочетеш съчетанието - умни и красиви ( умнокрасиви ) спри да им обръщаш внимание. Това са една определена групичка пишман форумци които имат определени задачи за изпълнение. Най-вероятно са и заплатени за дейността си.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 27. 27 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#25] от "tsyrvulan":

  извадете цитата, който отговаря на заглавието

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 28. 28 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#22] от "Николай.Колев":
  "Ъ-хъ, СРЗ за страната и наем във Варшава. Това в мЮлЮционерското ли Ви учат?"

  Ако имаше поне среден коефициент, щеше да знаеш, че докато статистиката за средния наем е точна, то за съжаление тази за средната заплата е силно изкривена нагоре. Пример от любимата ти икономедия: "Средната заплата достига 1064 лв. през септември"
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/11/10/3075589_srednata_zaplata_dostiga_1064_lv_prez_septemvri/
  Сега сам си отговори колко хора взимат "средните" пари? И забележи, дал съм пример с апартамент 50 м2, не с мезонет.
  На вас в грантанджийското какво ви учат?

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 29. 29 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#27] от "sarunka":

  Ето ви го. Това е от статията в частта за Румъния.

  В доклада се посочва, че макар реформите да трябва да се стремят към "постигане на своите цели в близко бъдеще, следва да се обмисли прекратяване на действието на МСП до края на мандата на настоящата комисия" - есента на 2019 г.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Оставка и бухалка в тиквата на герберастите!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Въобще не виждам причина или нужда механизмът да отпадне сега или дори в теоритичното бъдеще, в което сме се справили с корупцията.

  Но в момента Румъния върви назад, тъй че дори и ние да не я стигнем може тя да ни стигне.

 32. 32 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#28] от "klecho":

  Таваришч, заплатите в Полша са между един път и половина, два пъти по-големи от тези в България, но разходите не са. Къде е по-добре го сочи и потокът от украинските работници. Не е зле да посетиш Полша, за да видиш какво представлява днес, па да не занимаваш с милицьонерски простотии.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10601 Гневно

  Докладът казва:
  България още не е тръгнала натам, откъдето Румъния не е добре да се връща...
  Борисов, Нинова, ДПС и патриоти, схванахте ли разликата?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Е, как така?! Само преди малко министърът на финансите Владислав Горанов ни увери, че "корупцията остава само вестникарско внушение".

 35. 35 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  С комунисти толкова.
  "Политическият елит" комунистически, "бизнесът" комунистически, "съд", "прокуратура" комунистически.
  Народа бяга като обезумял от тази "държава".

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  Преди Царо и неговия гавазин, България беше далеч пред Румъния в преговорния процес.

  Царо настоя да бъдем разглеждани в пакет с Румъния - вероятно с надеждата да ни дърпат назад (той си беше - и е - човек на Москва).

  При гавазина лапаме праха на румънците и гледаме как стоповете им се отдалечават напред...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на specter
  specter
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами нормално. Има една голяма разлика обаче между България и Румъния - там има силно изразено активно и будно гражданско общество /а както се вижда става все по-голямо и по-голямо/, което не търпи подигравки и реагира на всеки опит за подмяна на закони или забавяния в борбата с корупцията. Хората знаят какво искат и се борят, очевидно успешно.

 38. 38 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  "Проблемът" е, че те се развиват, а ние стоим на едно място. То по времето на Чаушеску те бяха много по-зле от нас, но след това се освободиха реално от комуинизЪма и тръгнаха напред, и въпреки изоставането от нас вече ни минаха и то с много.
  Ние не се освободихме от комунизЪма, да не говорим, че мнозина още въздишат за "едно време". В Румъния такива луди няма.

 39. 39 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Е, как така?!Нали Борисов все повтаря, че да не искаме да станем като Румъния - да вкарваме в затвора за корупция, кой където сварим!А, явно, тъй трябва!
  Ама така е - 10 години имаха ГЕРБ за реформи - съдебна, в МВР, здравеопазване, образования, социална - но не щат.Само крадат и дебелеят.И не е виновен онз, който яде зелника/Пеевски/, а който му го дава/Борисов/.

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#14] от "klecho":

  Я да видим как изглежда твоят пример през еврото при курс за 30.01.208 г. 1 евро = 4.14 полски злоти:
  Нето 3 000 злоти са 725 евро.
  Наем за апартамент във Варшава: 678 евро.
  Пилешко месо : 3.62 евро за килограм.
  Билет за автобус: 0.82 евро

  И да сравним с България:

  ????????????


  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 41. 41 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Ами ето ви резултатите от 25+ години мирен преход!
  ДС, мафията и вся другая пост-комунистическая сволоч си бетонираха положението, изпраха си парите и....

  Преди 20-тина години един Злодей Костов се опитваше да НЕ ни сложат в един кюп с Румъния.
  Само че там хората се осъзнаха и започнаха да се движат в адекватна посока.
  Родните андрешковци обаче не знаят нищ друго освен мазилки да баданосват.
  И докараха дереджето до там да сме ХЕМ най-бедна, ХЕМ най-изостанала, ХЕМ най-корумпирана територия в ЕС.

  Добре дошли в страната на Арда, страната на тримата шишковци!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 42. 42 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1708 Любопитно

  До коментар [#38] от "anonim440":

  По-скоро Партидул комунист роман не я пускат във властта, а пък при нас въобще не е пуснала властта...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 43. 43 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Хвалебствията за Румъния не спират, все едно, че още малко ще изпревари Германия! Погледнете по-критично към нещата!

 44. 44 Профил на Kinin
  Kinin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Редно е на най-корумпираните да бъдат спрени незабавно всички евросредства, за които няма никаква гаранция, че се харчат правилно и не хранят допълнително огромната корупция. Политици от най-корумпираната държава да не се канят на нито един сериозен форум. Това може и да подейства.

 45. 45 Профил на today
  today
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Бойко нали обясняваше как сме изпреварили румънците по всички параграфи, сега какво ще каже? Сигурно - пак ги изпреварихме, първи останахме под наблюдение. Може да се похвали и как лично той е съдействал да сме под наблюдение, а румънците не са успели да се уредят.
  А всъщност проблема не е че сме под наблюдение, ами че на управляващите не им пука. Явно трябва да има санкции, щом управляващите ще симулират реформи да им се спират еврофондовете за да се замисли народа толкова ли са готини тия управляващи и да излиза на протести.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 46. 46 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Преди 18 години Иван Костов призова Брюксел да ни разкачи, защото Румъния изостава и ни дърпа назад.

  А ето че Румъния ни отвя като малка гара.

  Баси, докъде се сринахме!
  До къде ни докараха тези, дето си разтриват ушите с Юнкер!
  Българино...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 47. 47 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 317 Весело

  Къде е Цецо сега да излезе и да каже колко позитивен е бил последният доклад и как едва ли не щял да отпадне от тази година...

 48. 48 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#43] от "balkantourist":
  Ти какво точно ни казваш ? Че не мога да разбера.
  Аз хвалебстви не виждам, виждам, че пише ясно и точно какво е свършено и какво не е, виждам, че може мониторинга над Румъния може да падне, а за България да остане, което ако не е срамно, не знам, как би могло да се нарече. Виждам и чувам, че в Румъния съдят и осъждат висши политици, а тук никой не смее дори да говори за нещо по-сериозно.
  Та питам пак, какво ни казваш? Че може да не съм те разбрал правилно.

  VD
 49. 49 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 464 Разстроено

  Преди Царо и неговия гавазин, България беше далеч пред Румъния в преговорния процес.
  —цитат от коментар 36 на Norman Granz


  ДС–превратът с изпълнители Гоце, Доган и Дедо (бъдещата Тройна коалиция) и с любезната подкрепа на някога влиятелния кръг "Труд" е най–гнусният епизод от прехода. След поредната национална катастрофа при Виденов, България имаше уникален шанс да скъса завинаги с Азия, но бързо беше върната в правилната "орбита". Четири години бяха прекалено малко за Костов, въпреки че успя да ни вкара в ЕС и НАТО.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 50. 50 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2291 Любопитно

  много правилно ,макар и закъсняло решение ,шайката плаче за мониторинг

 51. 51 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Е, това е понеже сикаджията повече го уважават в Европата, а пък и яко черпи като му идват на гости разни проверяващи и началници. Няма да го изоставят на собствения му народ, я.

  Никога повече мутри начело на България.
 52. 52 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Най-добре ще е мониторингът да остане колкото може по-дълго. На нашите управници им трябва остен, който да ги ръчка. Защото оставиш ли ги, веднага ще кривнат назад.

 53. 53 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Интересен похват на много съфорумци. Да обясняваме колко сме добре, като изкарваме другите зле.

  Какво значение има за нас как живеят другите (като изключим съпричастността)? Има значение само как живеем ние.

 54. 54 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#40] от "mitko11":

  Никога не съм твърдял , че България е добре. Просто, че Полша е много, много зле. Както стана ясно по-горе, тези т.нар "средни" стойности, всъщност надвишават доходите на 80% от населението (и в Полша, и навсякъде). Това реално означава, че в Полша десетки милиони живеят под прага на бедността (като си платят наема, не им остава за нищо друго). Лично познавам десетки поляци, които виждам няколко пъти седмично- всички се оплакват от тежкото положение на радотелите си. Така че, не са вързали. Но поляците са горди хора, способни да се отстояват правата и достойнството си пред Брюксел. Докато ние сме...
  Или мислиш, че баце краде по-малко, щото има мониторинг. Както казах и по-горе, мислете с тия глави!


  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 55. 55 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  В България бандата продължава да е на власт !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 56. 56 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#32] от "gianni":

  Куха лейко, пише се "товарищ".
  Хайде сега да ми цитираш поне едно мое мнение с ляв уклон? Едно!
  Да искаш страната ти да не бъде унижавана безпричинно е дясна позиция.
  Да не искаш страната ти да търпи ненужни санкции, за кеф на малоумни кресльовци и розовобузи чичета е дясна позиция.
  Да заклеймиш политическото лицемерие на Юнкер, Ж. Дол и пр. "приятели" на България е дясна позиция.
  Да заставиш "западните парньори" да изпълняват задълженията си по договореностите, които самите те са написали, е дясна позиция!

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 57. 57 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1099 Весело

  "...настоящата траектория на напредъка..." за БГ вече е ясна.

  След яка Буйкова засилка ще цопнем някъде между Азовско и Каспийско море.... например в блатистото Пролетарское водохранилище.
  И секви чакални за еврозони и механизми за сътрудничества си отпадат от само себе си!
  С патриоточни песни на уста почваме изпълнението на съответният петгодишен план или НЭП-а който спусне батюшка Пути....

 58. 58 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много ясно. Тука вече слугите на Москва дори не се крият. Канят Чайка, Решетников и сие и разчистват прозападния елит на България по списък...

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  Сега да видим нашия многознайник, какви обяснения ще даде. Той изпада в екстаз, само от едно потупване по рамото. Но хората не придават на това голяма тежест.

 60. 60 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#53] от "razor":

  Има значение, защото на най-високо политическо ниво, България и Румъния съвършено тенденциозно са отделени от другите, и представяни като патологичен случай. А скоро, само България!

  1. 95% от форумците нямат потенциала дори да осъзнаят западните нива на корупция, а там сумите са десетки пъти по-големи.
  2. 90% от форумците са убедени, че другите източноевропейски държави са цъфнали и вързали. Бедни сме, поради кумунистическото си минало! И поради това че Западът предпочете да си стисне ръжете с другарите, вместо да ги заличи от лицето на земята. Как си представяш, синът или внукът на Хитлер (или на пазвантина на Хитлер) да станат канцлери на ФРГ?
  Където не са имали комунизъм са богати. В Гърция (фалирала) се живее много по-добре отколкото в шампионката Словения.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  А стига бе!
  Боко затова ли ходи да се целува с Меркел и Макрон!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Виждам, че някои форумци се възхищават на румънците. Недейте. И те не са цъфнали и вързали. И, ако отидете в средно статистическо румънско село или град няма да ви хареса повече от България. Това обаче няма никакво значение. Ние трябва да си гледаме нас. А за жалост не са ни нужни европейски доклади за да ни е ясно, че тук нещата не вървят или в най- добрия случай вървят твърде, твърде бавно. Лошото е, че изобщо не се вижда човека, който е в състояние да изрие авгиевите обори. Некадърно и корумпирано управление, не по- малко некадърна опозиция, някаква бутафория извън парламента. Този цирк ли трябва да промени нещата? Няма да стане. А и да не забравяме, че в тъмната стаичка българина гласува с всяка друга част на тялото си, но не и с главата.

 63. 63 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#53] от "razor":Има значение, защото на най-високо политическо ниво, България и Румъния съвършено тенденциозно са отделени от другите, и представяни като патологичен случай. А скоро, само България!
  —цитат от коментар 60 на klecho


  Аз не се обиждам от констатациите, не мисля, че са тенденциозни. А езикът, който използва Европейската комисия е върхът на дипломатическата деликатност.

  Корупция има насякъде, но тук процентът й спрямо брутния вътрешен продукт е особено голям. Да не говорим за независимостта, непредубедеността и ефективността на съдебната система.

 64. 64 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsyrvulan":

  малко по-нагоре пишее и същото за България.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 65. 65 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1978 Весело

  Бойко нали обясняваше как сме изпреварили румънците по всички параграфи, сега какво ще каже?
  —цитат от коментар 45 на today

  Мдам - мчи така де, ние ги изпреварихме румънците ехеее още при Боко 2 и сега ги затваряме с една обиколка вече и за тва са пред нас, но тва е само илюзия!

 66. 66 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#64] от "sarunka":

  Не, не пише че мониторингът за България може да отпадне в края на мандата на настоящата комисия. Това го пише за Румъния. Не се мъчете да изкарвате черното - бяло или обратното.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 67. 67 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 255 Неутрално
 68. 68 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 255 Неутрално
 69. 69 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Бях в румъния за нова година..букурещ,сибиу,бран,брашов. В букурвщ останах силно очарован и изненадан. Свежи хора, да има и цигания ноо...стори ми се по добре от софия

 70. 70 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1280 Весело

  Язък за всичките целувки по за***ка на Жан-Клод! Всуе са били, види се!

 71. 71 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6596 Неутрално

  Нашите хубавци-управленци твърдяха доскоро обратното

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK