Полският Сенат одобри спорен закон за Холокоста, САЩ не останаха доволни

Полският Сенат одобри спорен закон за Холокоста, САЩ не останаха доволни

© ReutersПолският Сенат одобри спорен закон за Холокоста, целящ да защити имиджа на страната, но предизвикал недоволството на САЩ и Израел, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Горната камара на полския парламент одобри без промени закона, който вече е одобрен от долната камара. За да влезе в сила, той трябва да бъде подписан и от президента Анджей Дуда.


Държавният департамент на САЩ призова снощи Варшава да преразгледа закона, който забранява твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война. Нарушителите могат да бъдат наказани с глоба и със затвор до три години.
Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат преди всичко да попречат на използването на израза "полски лагери на смъртта", когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война.


Вашингтон изрази притеснения относно последствията от този закон и предупреди, че той може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел. Това ще е от полза само за нашите противници, подчерта говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.


Израелски представители се опасяват, че текстът е опит да се отрече участието на някои поляци в изтребването на евреи, извършено от нацистите или дори създаване на възможността за преследване на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления. В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви: "Няма да се примирим с това, че се изопачава истината и се пренаписва историята, или че се отрича Холокостът", припомня АФП.


Полският заместник министър на правосъдието Патрик Яки каза пред Сената, че израелската реакция се обяснява отчасти с вътрешнополитически причини.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  поляците се опитват да бъдат фактор ,но дали ще им стигнат силите

  гошо
 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Прави са поляците! Лагерите не са "полски", а на полска територия!

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  поляците се опитват да бъдат фактор ,но дали ще им стигнат силите
  —цитат от коментар 1 на гошо


  Не.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Кхъ, кхъ ...
  Интересно би било точно да се види закона. Защото тези приказки на поляците, че било "само" за да се спре използването на израза "полски лагери на смъртта", някакси не кореспондират с чак пък такава реакция на Израел и особено - на Щатите. Лоби, лоби, ама толкоз зор за "нищо"? А и нали било тежко лоби - надали ще се подфирчи за дреболии.

 5. 5 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Вероятно има и отделни поляци-съучастници, но те биват преследвани от закона по същия начин както и нацистите - за геноцид. Онова, което убягва на критиците е, че по онова време Полша не съществува като държава, а е окупирана от Третия райх и СССР територия. И съответно законът отговаря на обективната истина.

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4851 Любопитно

  "Вашингтон изрази притеснения относно последствията от този закон и предупреди, че той може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел. Това ще е от полза само за нашите противници, подчерта говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт."

  Напълно логична позиция на САЩ по този случай. На Вашингтон най-близкия съюзник в света е Израел и ако, американците трябва да избират на коя страна да застанат при някакъв спор между американски съюзници (примерно Полша и Израел), те винаги ще подкрепят евреите, а не поляците. Ако, вместо Полша беше Великобритания, убеден съм, че САЩ пак биха застанали на евреиска страна. Това трябва да е за пример на всички държави, които смятат себе си за американски приятели и съюзници.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4851 Любопитно

  Иначе както писах при предишната статия по тази тема, в случая и двете страни имат право - и израелската и полската.

  Израелската имат право, защото е документирано, как по време на ВСВ поляци са избивали евреи, като най-известния подобен случай е от градче Йедвабне, но има и други подобни случаи, за повече инфо прочетете тук:

  http://www.dw.com/bg/как-полша-е-избивала-евреи/a-16503507

  От друга страна поляците са прави, че ужасяващия концлагер Аушвиц е бил германски, а НЕ полски. И нещо много важно, германците са имали концентрационни лагери в които са избивали евреи и славяни в цяла Европа... от Франция до Украйна и Полша.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Вероятно има и отделни поляци-съучастници, но те биват преследвани от закона по същия начин както и нацистите - за геноцид. Онова, което убягва на критиците е, че по онова време Полша не съществува като държава, а е окупирана от Третия райх и СССР територия. И съответно законът отговаря на обективната истина.
  —цитат от коментар 5 на zakkwylde

  Там е работата, че не са били чак толкова "отделни поляци"-съучастници.
  Антисемитизмът има дълбоки корени и практика сред поляците. Дори след ВСВ. И не само в Киелце.
  И Полша не е била просто разделена между Третия Райх и СССР. Полша е разделена на ТРИ части - Райхсгау, Генералгубернаторство и територията окупирана от СССР. Която "съветска" част не съществува в периода, за който става дума. Тогава вече имаме само Райхсгау Вартеланд и Генералгубернаторство. Отделно имаме и Райхсгау Данциг-Западна Прусия. Там, където е "гау" - е Райх. И важат законите на Райха. Генералгубернаторството е друга бира - то е един вид "гранична територия", която тепърва подлежи на обработка, усвояване и германизация по плана "Ост". Какво се е вършело в териториите, подлежащи на плана "Ост", е добре известно. Както от германците, така и от местните им съратници. Които, за съжаление, не са чак "единици" ...

 9. 9 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 696 Неутрално

  След 1990г много американски еврейски историци (и техни последователи) се опитват да докажат, че източно европейските страни са не по малко виновни за Холокоста отколкото Германия, и източно европейските страни трябва да признаят, да се каят, а после да плащат, така се подготвя и пътя за реституцията на еврейски имоти.
  Всички си спомнят за кампаниите срещу България , но най силна и продължителна е кампанията срещу Полша.
  Джеймс Коми/ФБР 2015г в реч в холокостмузея във Вашингтон публично обвинява Полша и Унгария наравно с Германия за Холокоста, а даже и Обама 2012г говори за "полските лагери на смъртта", след това Полша има дипломатически проблеми със САЩ, т.е. този закон не е безпочвен, както твърди Нетаняху, в предната статия по проблема.
  Законът е разглеждан отдавна, още от 2006, т.н. закон Lex Gross, от името на американеца с полско еврейски произход, Ян Грос( историк), чиито книги и всички публикации са за холокоста и вината на Полша. Грос твърди в публикация от 2015г , че поляците са убили повече евреи отколкото германците, според част от критиците твърденията му са без документирани факти, повечето от разкази и спомени.
  Има нещо такова, че на Нетаняху му трябват пари, оказва се, държавата нямала пари за достоен живот на останалите все още живи от холокоста живеещи в Израел


 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  Това е точно копие на руския закон Ориент преди 2-3 години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  Това е точно копие на руския закон Ориент преди 2-3 години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Не поляците започнаха с рестрикции към свободата на словото и изразяването, така че да си се възползват както могат.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 13. 13 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Прави са! Трябва да се казват "лагерите на смърта в Полша" а не полските!

 14. 14 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Поляците са нещо, като сърбите или сърбите са нещо, като поляците - не знам кое е по-правилно. Голямо желание да отхапят от баницата на съседа, после се чудят защо имат зъбобол.

 15. 15 Профил на VT
  VT
  Рейтинг: 240 Неутрално

  евреите и американците пък къде търсят под вола теле ми е чудно. да вземат първо да решат проблема с големия лагер на ивицата газа, а после да гледат какви закони гласуват другите държави.

 16. 16 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Проблемът с любимите пудели на САЩ: Полша и Украйна е че си падат малко фашисти.

  Евроатлантида
 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  4 млн. полски евреи и 2 млн. поляци /закръглено/ са избити от германците. Известно е, че поляците не са обичали евреите. Но да се приписва основна вина на поляците е глупаво. И мисля, че е правилно думата "полски" да не съществува. Но като чета какво налудничево правителство имат, вероятно в закона има някои неща, за които нямаме информация.

 18. 18 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нещо не разбирам добре критиките срещу Полша. Все едно някой да осъди България, че не е могла да спаси 11 хил. евреи от новите територии, които са били под немска юрисдикция, и удобно да подмине факта на спасяването на всички над 50 хил. евреи в границите на Царство България.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4851 Любопитно

  До коментар [#17] от "stedim":

  Съотношението на полските жервти във ВСВ избити от нацистките изроди са 3 милиона етнически поляци и 3 милиона полски евреи (те също са били полски граждани). Преди ВСВ в Полша са били концентрирани най-много евреи в Европа. В СССР също е имало много евреи, но не съм сигурен за тяхната бройка... може да са били повече и от Полша. Който има повече инфо да сподели.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Преди време бях попаднал на една история , къде двама поляци (от криминалните) успяли да избягат от Аушвиц. Към тях се присламчил и един юдей (той бил там не като юдей, а за спекула). Като навлезли в гората, първата работа на поляците била да удушат юдея. След това обаче ги хванала потерята. За бягство си имало отделни наказания, обаче понеже удушили юдея немците ги обесили.

 21. 21 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1561 Любопитно

  ''създаване на възможността за преследване на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления''

  че има ли все още живи

 22. 22 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":Още в 16 век от 11 млн население в Полското кралство евреите са били 800, 000.Сигурно не е било защото са ги притеснявали много.
  Основна причина за масови преселвания на евреи от Германия и от Киевска Русия в Реч Посполита са били взаимно изгодните отношения па кралската власт с евреите , до голяма степен монополизирали търговията и финансите.Те, на властта - стабилни доходи, властта( главно кралската) - протекции от преследване.
  Още Болеслав Благочестивият през 1264 подписва харта, регламентираща този изгоден финансово-икономически пакт.Църковната , католическа власт обаче никак не била доволна и налага ред ограничения,като носене на специални знаци и заселване в определени квартали.Редовите поляци също не са били много доволни...Интересен факт.Краь Казимир Трети залюбва красавицата Естер, която е майка на синовете му Немир и Пелко.Те пък дават началото на известни полски благороднически родове.
  Имам линк към интересна статия за дълговековното съжителство на поляци и евреи, но линк евентуално ще дам днес по-късно.

 23. 23 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ''създаване на възможността за преследване на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления''че има ли все още живи
  —цитат от коментар 21 на kaiser


  200 000 в Израел.

  "In Israel hungern Holocaust Überlebende
  – Deutsche Gelder kommen nicht immer an
  13.01.2018
  ----
  Derzeit leben noch rund 200.000 Holocaust-Überlebende in Israel, darunter schätzungsweise ein Viertel in Armut
  Die Zahlungen der deutschen Regierung an die Opfer der Shoah gingen nicht direkt an die Menschen.
  Sie wurden von der israelischen Organisation in New York entgegengenommen, der sogenannten "Jewish Claims Conference""
  ----------

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4851 Любопитно

  До коментар [#22] от "тулса":

  Разбирам Тулса. Аз също вчера прочетох една статия в ББС относно евреите в Полша. Там пишеше в общи линии това, което ти отбелязваш в коментара си. В Полша евреите започват да се заселват още в Средновековието. И за разлика от Западна Европа там те намират по добър прием. Благодаря ти за коментара и информацията, която сподели.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#18] от "ambros":Все едно, че България не е могла да спаси ...
  .....»»Определена отговорност носят българските власти-окупационни или посрещани с китки ( според особено патриотичните съфорумци). Някои от отговорните за това и други подобни неща са били осъдени(може би по-жестоко отколкото са заслужавали) Плащането от сегашна България на определени обезщетения също не смятам за много справедливо, отчитайки участта на нашите сънародницм евреи.... Обаче и оцелелите евреи и главно деца и внуци са малко като...нашите реститути пентхаузници- искат си своето хората и от нас( не само от Германия, на която сме били верни съюзници ...докато са побеждавали де:))

 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Абе това позицията на Вашингтон не е ли намеса във вътрешните работи на суверенна страна? За един прЕател питам...

 27. 27 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Изглежда има и друга причината за натиска на САЩ и Израел срещу Полша , защита на Украйна , на украинските националисти.
  Гласуваният закон включва и наказание
  - за пропаганда на идеологията на Бандера
  -отричане на Волийнското клане, извършено от украинските националисти
  Киев е протестирал.
  Още по време на обсъждането на закона, партиятата на украинските националисти/Бандера, " Свобода" е поискала от Порошенко да уволни Климкин, външен министер, за провал в дипломацията , засягащ държавата.
  На майдана в Киев заедно с бандеровците имаше бивши израелски офицери от Цахал, един от тях в ролята на комендант.

 28. 28 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Ясно накъде отива тази работа!
  Веднъж признали поляците ще бъдат съдени (макар че става въпрос за отделнни единици от полския народ който без избор е трябвало да кооперира с окупаторите за да си спаси живота) за живота на полските евреи погубени в концлагерите и разбира се трябва да заплатят определената им сума $$$$.
  България след време също може да бъде съдена но просто в Израел чакат удобния момент кога икономиката ще се подобри. Щото нали знаете поговорката:Не може да се вземат цървулите на босия!

 29. 29 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 353 Весело

  май излиза че каквото и да говорят юдеите,накрая става дума за пари искани от тях

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK